Editorial
Iubesc trădarea...
     ...dar îi urăsc pe trădători! Aceasta pare să fie deviza sub care la revenirea deputaților din vacanța de iarnă, s-a desfășurat una dintre luptele politice cele mai importante. Nu este vorba, așa cum ne-am fi așteptat, de vreo confruntare dusă spre binele cetățeanului de deputați din partide diferite. Nu, pentru că la acest început de "stagiatură" actorii din Palatul Parlamentului s-au arătat cât se poa­te de cooperanți unii cu alții, poate și pentru că s-a discutat, în prin­cipal, cheltuirea unor sume, destul de mari - circa 10 milioane de dolari, pentru îmbunătățirea confortului aleșilor. Bătălia care ne-a stârnit interesul s-a purtat (și așa cum toate datele arată se va purta și în lunile următoare) în sânul Partidului Democrat, adică al acelui partid care după anul 2001, când în fruntea sa s-a instalat Traian Băsescu, a fost unul dintre cele mai stabile și mai unite. Din­spre Partidul Democrat nu au fost vizibile mari defecțiuni sau opinii viguros contondente unele față de altele, așa cum s-au văzut din­spre Partidul Social Democrat și chiar dinspre Partidul Național Li­beral. Despre PNȚCD nu mai spunem nimic pentru că el este recu­noscut ca etalon al zâzaniei. Și, oricum, despre defuncți numai vor­be bune.
    Protagonistul luptei a fost unul dintre artizanii scorului foarte bun obținut de Partidul Democrat la alegerile locale și de Alianța Drep­tate și Adevăr la alegerile generale, Cozmin Gușă. După ce în urmă cu câteva zile el a fost pus sub tutela lui Radu Berceanu, vice­pre­ședintele PD însărcinat cu coordonarea activității grupurilor parla­mentare ale partidului, acum el a fost înlocuit de la șefia grupului PD din Camera Deputaților. Manevra, pentru care s-au invocat pre­vederile Statutului partidului (în alte cazuri neluate în seamă), pare mai degrabă o punere la punct din partea "bătrânilor" PD pe care ascensiunea aproape fulminantă a lui Coz­min Gușă i-a deranjat, așa cum i-a deranjat și faptul că tânărul dezertor pesedist i-a ig­norat în acțiunile sale. L-au lăsat să muncească, iar acum, când sunt pe cai mari, se pregătesc să-l trimită la colț, dacă se poate și pe coji de nucă. Pentru că cine muncește și greșește, așa cum au dovedit două dintre acțiunile deputaților PD: ieșirea din sală la ale­ge­rea președintelui Camerei Deputaților și acțiunea respinsă de Curtea Constituțională de înlocuire a președinților celor două Ca­me­re.
    Dar aceasta nu este singura controversă stârnită în jurul lui Coz­min Gușă. Cel acum pedepsit este, tot acum, susținut de un grup consistent de demnitari ai Partidului Democrat, care l-au invitat pe Cozmin Gușă "să iasă din starea de non-combat pe care a decla­rat-o în ultima vreme și să se implice din nou în viața partidului", spune Mircea Hava, unul dintre semnatarii scrisorii, care îi recu­noaște lui Gușă meritele și are încredere în calitățile lui. Inițiativa a venit în primul rând din partea tinerilor din Partidul Democrat care doresc să fie mai activi și care recunosc în Cozmin Gușă un lider. Inițiativa lor materializată într-o scrisoare cu circuit intern, dar care printr-o "lucrătură" a ajuns în presă făcând valuri. Nu este vorba, așa cum s-a insinuat, despre un atac la președintele interimar al Par­ti­dului Democrat Emil Boc. Apelul lansat către Cozmin Gușă nu poate fi interpretat ca susținere pentru o eventuală candidatură la președinția PD, mai ales că moțiunile în baza cărora se alege pre­ședintele partidului se depun cu 80 de zile înaintea datei con­gresului, iar acest congres va avea loc probabil în luna mai. Nu este nici un semn de dezbinare în PD, ci poate cel mult un semnal de dezbatere, iar dezbaterea este pentru un partid normal și demo­cra­tic motorul dezvoltării și al întăririi.
Anca DINICĂ