Actualitate
Bursa, un nou SAFI?
     Noua putere face eforturi vizibile pentru a realiza "transparența" la guvernare. Fapt lăudabil dar și plin de riscuri pentru responsabilii politici deveniți peste noapte "ministeriabili" și care nu întru totul pot sta liniștiți în fața ochiului necruțător al opiniei publice.
    Așa de pildă, mai zilele trecute, un "pit-bull" al talk-show-ului de la o emisiune "100%" incisivă, a "încolțit" rău de tot un ministru în funcție. Domnia sa, blajinul ministru, a declarat în scris că principala parte a averii sale o tranzacționează la bursă. Lucru absolut licit, atâta timp cât stimabilul este economist și chiar analist financiar. Dar lucrurile se schimbă radical când respectivul devine personaj public și nu unul oarecare, ci chiar ministrul informațiilor în domeniu, respectiv ministrul Finanțelor Publice.
    Să nu uităm că Bursa este un sistem al șanselor egale, diferența fiind generată de o informare cât mai exactă, rapidă și deseori de­terminată de acțiuni, nu de puține ori depinzând chiar de actul de guvernare. Ministrului depozitar de informații, speculațiile la Bursă îi pot dubla sau tripla banii investiți fără risc, fără efort informațional, să spunem licit, dar total imoral, acesta sau cei apropiați lui profitând de un sistem legislativ insuficient armonizat cu codul de conduită al unui politician devenit ministru.
    În țările civilizate, unde "jungla capitalistă" a fost demult defrișată, ca Statele Unite de exemplu, legi severe interzic politicienilor, gu­vernanților sau chiar unor funcționari publici să beneficieze de astfel de tranzacții. Procese celebre au condamnat puținele încălcări ale acestor prevederi, mai mult codul de conduită morală a exclus de­finitiv din viața publică astfel de "profitori". Categoriile amintite sunt obligate să-și abandoneze orice afacere sau interes economic, în­ghețarea conturilor și chiar o disponibilizare a acestora pentru mult timp în viitor. Respectivii sunt obligați să-și încredințeze afacerile, nu soției, părinților sau copiilor, ci unor firme specializate în mana­ge­mentul afacerilor, independente de orice surse de informații one­roase.
    Revenind la "priceputul" nostru ministru, acesta ar trebui să cu­noască, sau mai bine zis să aplice aceste norme, dacă nu din con­vingere proprie măcar în spiritul "dreptății și adevărului" promovate de el și partidul ce-l susține, sperăm, în interesul cetățeanului.
    Astfel, acești suspuși riscă să transforme Bursa într-un nou SAFI sau, mai grav, într-un FNI cu față umanizată, cu rezultat al îmbo­gă­țirii unora puțini și a sărăcirii celor mulți, jucători onești, victime si­gure ale unui sistem corupt și coruptibil. Iar d-l ministru ar putea de­veni un nou Danielescu, Cataramă, Vântu sau Văcăroiu (observați acoperirea întregului spectru politic), senin în explicația că nu a încălcat nici o lege.
    Dar Onoarea? Dar Dreptatea? Dar Adevărul?
Bazil DUMITREAN, fost deputat PNȚCD de Alba

Întâlniri la nivel înalt ale prefectului
     În cursul zilei de marți, 1 februarie a.c., Cosmin Covaciu, pre­fectul județului Alba, a avut o întâlnire cu Paul Victor Dobre, secretar de stat pentru relația cu prefecturile în cadrul Ministerului Admi­nistrației și Internelor, cu care a discutat problemele generale cu care se confruntă prefecturile din țară și, în special, problemele Pre­fecturii Alba. Cu această ocazie prefectul de Alba s-a întâlnit și cu conjudețeanul și colegul domniei-sale de partid, deputatul Dan Mo­treanu, președintele Comisiei pentru administrație publică, ame­najarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților. S-au discutat problemele legate de situația serviciilor de evidență infor­matizată a persoanei și de modul optim de organizare a acestora, astfel încât să se eficientizeze modul în care este deservit cetă­țeanul. (I.P.)
Niciodată nu e prea târziu
     În cadrul unei recente conferințe de presă susținută la sediul Pre­fecturii Alba, subprefectul Clement Negruț se plângea de faptul că reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Cluj, ing. Teodor Bungău, nu binevoiește să se deplaseze în teritoriu (adică în județul Alba), pentru a viza titlurile de proprietate. În con­secință acestea nu puteau fi eliberate. Clement Negruț a avut de cu­rând o întâlnire cu dl. ing. Teodor Bungău, care a promis că se va a­fla cel puțin o dată pe lună în județul nostru, pentru se a fluidiza pro­cesul de eliberare a titlurilor de proprietate. (I.P.)
Pârtieeeee!
     După ce iarna și-a intrat pe deplin în drepturi și în municipiul Alba Iulia, dealurile din zona Schit, acoperite cu un strat gros de ză­padă, ar putea face o serioasă concurență pârtiei de schi de la Ari­eșeni, mai ales la sfârșit de săptămână. Săniușul umple tuturor sufletele de bucurie, indiferent de vârstă, dacă practicanții acestui frumos sport de iarnă încearcă să intre în universul copilăriei, lăsând la o parte grijile de zi cu zi. Puteți încerca!(R.G.)
Transparență în administrația publică la Blaj
     Primăria Blaj a demarat acțiunea de expediere a scrisorilor in­formative către contribuabili, în termenul legal stabilit de Ordonanța privind transparența în administrația publică, a declarat primarul mu­nicipiului, Simion Băcilă. El a precizat că documentele conțin date despre proiectele realizate anul trecut de primărie, cuantumul taxelor și impozitelor locale aprobat pentru anul 2005 de Consiliul Local și proiectele propuse să fie realizate până la finele acestui an. În municipiul Blaj există aproape 12.000 de contribuabili, care tre­buie să primească în zilele următoare scrisorile informative din par­tea primăriei.(R.G.)
CJ Alba alocă 4 miliarde de lei pentru Spitalul Județean
     Consiliul de Administrație al Spitalului județean de Urgență a ho­tărât în ședința de luni, 31 ianuarie, modul în care vor fi cheltuiți cei 4 miliarde de lei alocați pentru acest an de Consiliul Județean Alba. Dr. Cristian Barbonța, directorul spitalului, a declarat că aproximativ 2 miliarde vor fi folosite pentru achiziționarea prin licitație a unui a­parat Roentgen TV pentru sala de operații a secției ortopedie. De a­se­menea, va fi completată cu un colonoscop și sursa de lumină aferentă linia videoendoscopică cumpărată anul trecut pentru ca­binetul de medicină internă din cadrul policlinicii, tot cu ajutor fi­nanciar din partea CJ Alba. Restul banilor vor fi cheltuiți pentru efectuarea reparațiilor la secția de boli infecțioase (instalarea unui nou sistem de încălzire, introducerea rețelei de apă în toate sa­loa­nele, realizarea circuitelor funcționale etc.) și finalizarea lucrărilor la secția TBC (centrală termică, laboratoare etc.). (R.G.)
Gospodărie călcată de hoți
     Lucrătorii Postului de Poliție din Crăciunelu de Jos au identificat autorii unui furt comis în noaptea de 1/2 februarie. Florin Covaci (23 de ani), Marius Lăcătuș (19 ani) și Tiberiu M. (17 ani), toți din Bu­cerdea Grânoasă, fără ocupație, au sustras dintr-o anexă gos­podărească aparținând lui Augustin Coza o piesă componentă de la un autocamion, respectiv caseta de direcție. Bunul în valoare de 5 milioane lei a fost recuperat și restituit aparținătorului. Cei trei tineri sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Pietonii la control
     Serviciul Poliției Rutiere Alba a organizat în data de 2 februarie o acțiune al cărei scop a fost prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pie­toni. Au fost sancționați contravențional 55 de pie­toni și s-au constatat 27 de alte abateri de la regimul circulației. Va­loarea totală a amenzilor aplicate a fost de 39 milioane lei. (L.I.)
Bec... lovit cu o sticlă
     Marcel Bec, în vârstă de 28 de ani, din comuna Vidra, a ajuns în zorii zilei de joi, 3 februarie, la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unei agresiuni. Tânărul nu a oferit prea multe detalii referitoare la împrejurările în care s-a produs incidentul, rezumându-se să spună personalului de gardă de la "Urgențe" că a fost lovit cu o sticlă în cap. Pacientul a fost trimis la secția radiologie pentru e­fectuarea unor examinări de specialitate, urmând să fie consultat și de un medic oftalmolog, întrucât prezenta o rană și la ochiul drept. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.