Curier județean
Duminica a XVI-a după Rusalii
Înmulțirea talanților
     Când omul părăsește casa părintească și își ia viața în propriile sale mâini, apucând pe calea pribegiei, Dumnezeu, Cel ce l-a făcut, nu-l trimite la un drum atât de lung și anevoios cu mâinile goale, ci îi pune în pungă un talant, doi, cinci..., după cum socotește că i se potrivește fiecăruia. Plecarea de acasă se petrece în clipa când "primind partea de avuție", începem să facem în lume primii pași în condiții de independență față de Creatorul nostru. Talanții, pe care Ta­tăl ni-i dă la plecare, sunt daruri alese, capacități intelectuale, volitive sau afective, mijloace absolut îndestulătoare pentru a face fa­ță cu ușurință stăvilarelor care ni se pun de-a curmezișul drumului.
    Cu talanții primiți, indiferent dacă sunt unul sau mai mulți, putem repurta bucurii la fel de mari. Se știe că criteriile de evaluare și de apreciere ale lui Dumnezeu sunt diferite de ale oamenilor: „Departe sunt căile Mele de căile voastre și judecățile Mele de ale voastre, ca cerul de pământ". Lucrul acesta reiese limpede din pilda talanților (Mt.XXV, 14-30), unde ni se relatează despre un om, care plecând departe și-a chemat slujitorii cărora le-a împărțit avuția sa, dând unuia cinci talanți, altuia doi și altuia unu. La întoarcere, stăpânul îi cheamă pe slujitori să vadă cât de eficient au chivernisit investiția. Cel ce primise cinci talanți, precum și cel ce primise doi au dublat suma, lucru pentru care au primit din partea stăpânului aceleași cuvinte de laudă, însoțite de aceeași răsplată: „Bine slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău" (Mt.XXV,23). N-a spus cu­vinte mai măgulitoare nici n-a făgăduit răsplată mai consistentă celui ce a adus cinci talanți, dovadă că Dumnezeu nu răsplătește volumul muncii, ci ia în calcul pasiunea, devotamentul și râvna cu care ți-ai onorat îndatorirea. La polul opus, găsim starea dramatică în care a ajuns sluga leneșă ce primise un talant. Aceasta n-a negustorit și nici n-a înmulțit talantul, ci l-a îngropat în pământ motivând astfel: „Doamne, te-am știut că ești om aspru, care seceri unde n-ai se­mănat și aduni de unde n-ai împrăștiat. De aceea, m-am temut și m-am dus de am ascuns talantul în pământ; iată, ai ce este al tău" (Mt.XXV,24-25).
    Pentru atitudinea indolentă, talantul i-a fost luat și dat celui cu zece talanți, iar sluga netrebnică a fost aruncată în întunericul cel mai din afară unde este plângerea și scrâșnirea dinților. Talantul es­te viața noastră care trebuie îmbogățită cu fapte. Ideea care se des­prinde este aceea de a da întrebuințare totală complexului de re­surse fizice, morale și intelectuale, care de fapt sunt tezaurul pe care ni l-a dat Dumnezeu la plecarea noastră în viață. Despre felul cum trebuie să ne chivernisim energiile, Dumnezeu ne pune înainte un text din înțelepciunea Pildelor: „Du-te, leneșule, la furnică, vezi munca ei și prinde minte... Ea își pregătește de cu vară hrana și își strânge la seceriș mâncarea. Sau mergi la albină, vezi cât e de harnică și ce lucrare iscusită săvârșește. Munca ei o folosesc spre sănătate și regii, și oamenii de rând. Ea e iubită și lăudată de toți, deși e slabă în putere, e minunată în iscusință" (Pilde VI, 6,8).
Preot Petru PINCA, Blaj

Primar cu 6 polițiști în subordine
     În ședința Consiliului local al municipiului Sebeș din data de 2 februarie a.c. a fost aprobată înființarea compartimentului de Poliție Co­munitară în cadrul aparatului propriu de specialitate al CLM Se­beș. Acesta va funcționa în directa subordonare a primarului Ale­xan­dru Dăncilă, cu un număr de 6 polițiști comunitari. În aceeași ședință s-a mai aprobat înființarea Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Sebeș, începând cu data de 15 februarie a.c. - instituție de interes local situată pe str. Traian nr. 1, - aflată în subordinea Consiliului local, prin reorganizarea compartimentului de stare civilă din cadrul aparatului propriu, precum și a Formațiunii Locale de Evi­dență a Populației Sebeș. (R.J.)
Întâlnire româno-franceză la Alba Iulia
     La Alba Iulia a avut loc o întâlnire între reprezentanții Consiliului județean Alba și o delegație franceză implicată în realizarea pro­iectului "Educație pentru informație în mediul rural defavorizat".
    La întâlnire au participat: Ion Dumitrel - președintele Consiliului județean Alba, Dan Coriolan Simedru - vicepreședinte al Consiliului județean Alba, Clement Negruț - subprefect al județului Alba, Marie Doublier - serviciul de cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței la București, Francoise Bouquet - director adj. al Centrului Cultural Francez Cluj Napoca, prof. Rodica Andronescu - membru în echipa de coordonare a proiectului, consilieri județeni, directori din cadrul acestor instituții, cadre didactice.
    Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul vizitei doamnei Marie Doublier în județul Alba pentru monitorizarea proiectelor aflate în derulare în parteneriat cu Ambasada Franței și a vizat discutarea cu oficialii ju­dețului a acestor proiecte, prezentarea acțiunilor promovate de Servi­ciul de cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței la Bucu­rești împreună cu Centrul Cultural Francez Cluj Napoca și aflate în derulare în județul Alba, inițierea de noi acțiuni în parteneriat. Obi­ectivul proiectului "Educație pentru informație în mediul rural defa­vorizat" îl constituie ameliorarea rezultatelor școlare ale elevilor pro­veniți din medii dezavantajate și diminuarea decalajelor existente între aceștia. Proiectul este unul pilot ce se desfășoară în 5 județe din țară, printre care și Alba. În județul nostru, el a dus până acum la crearea de Centre de Documentare și Informare în școlile de la Vințu de Jos, Albac, Unirea I, Jidvei și la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, care au ca obiective asigurarea accesului necondiționat la informație, promovarea pedagogiilor inovante, trans­formarea atitudinii față de învățare, reducerea abandonului școlar, for­marea cetățeanului conștient și autonom.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.