Actualitate
La Congresul care a debutat ieri la București
Călin Popescu Tăriceanu a fost ales președinte al PNL
     Vineri, la Palatul Parlamentului au debutat lucrările Congresului Ordinar al PNL. Au fost prezenți 1258 de delegați din totalul de 1500 convocați, motiv pentru care președintele interimar al PNL, Călin Po­pescu Tăriceanu a declarat că se respectă condiția prezenței a 2/3 din numărul necesar pentru a fi statutar Congresul.
    Primul invitat care a luat cuvântul a fost vicepreședintele PD Adri­ean Videanu, întrucât președintele PD Emil Boc se află în străină­tate. Videanu a transmis salutul PD și a declarat că prioritatea Alia­nței este de a nu trăda. El și-a exprimat convingerea sinceră că par­teneriatul PNL-PD este un exemplu reușit de construcție politică. "D.A. este forța politică a mileniului III", a declarat vicepreședintele PD Adriean Videanu, vicepremier al Guvernului, care a fost însoțit de un alt vicepreședinte PD, Radu Berceanu.
    În lipsa președintelui Marko Bela, UDMR a fost reprezentat de senatorul Peter Ekstein Kovacs. El a fost aplaudat la scenă deschi­să după ce a declarat că alegerile din anul trecut au fost câștigate de ideile liberale și a completat că UDMR va fi un partener de în­credere în Coaliție.
    Președintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat că noua Coaliție trebuie să dea dovadă de responsabilitate și stabilitate politică iar PUR își va asuma acest rol alături de colegii de guvernare.
    Din partea liberalilor europeni au rostit discursuri baroneasa Em­ma Nicholson, Graham Watson, șeful grupului parlamentar liberal democrat din Parlamentul Europei, Werner Hoyer, președintele Par­ti­dului European Liberal Democrat, dar și foștii conducători ai PNL, Mircea Ionescu Quintus, Radu Câmpeanu și Theodor Stolojan.
    Ultimul a solicitat modificarea Statutului PNL care, în opinia sa, nu permite sancționarea președinților de organizații județene care au obținut rezultate slabe în alegeri și a cerut liberalilor mai vechi să nu oprească ascensiunea tinerilor în partid. Ca și antevorbitorii săi, Sto­lojan a făcut apel la unitatea partidului, acum când este la putere.
    Călin Popescu Tăriceanu a precizat că PNL a reușit să depă­șească pragul psihologic de 15% care desparte partidele mari de ce­le mici. PNL a devenit principala formațiune politică a țării. Are acum 64 de deputați, 29 de senatori în Parlament, prim-ministru, 9 miniștri, 21 de secretari de stat, 22 de prefecți, 14 subprefecți și 21 de șefi de agenții.
    După o primă parte a zilei liniștită, spiritele s-au încins odată cu discutarea Statutului. Cei mai critici au fost din acest punct de ve­dere fostul președinte Valeriu Stoica, care a criticat votul pe listă pentru echipa de conducere a lui Tăriceanu. El a susținut fuziunea cu PD iar ideile sale au fost îmbrățișate și de Ludovic Orban, preșe­dintele PNL București. Viorel Cataramă și-a condiționat candidatura de introducerea votului uninominal și aderarea la Partidul Popular Eu­ropean.
    Ieri, la ora 17.30, s-a trecut la alegerea Biroului Permanent Cen­tral al PNL. Președinte a fost ales Călin Popescu Tăriceanu (a fost sin­gurul candidat, Viorel Cataramă nu și-a mai depus candidatura). Vicepreședinți: Gheorghe Flutur, Puiu Hașotti, Teodor Meleșcanu, Mo­na Muscă, Dan Radu Rușanu. Membri: Cris­tian Boureanu, Cris­tian David, Titu Nicolae Ghiorghiof, Adrian Iorgulescu, Eugen Nico­lăescu, Ionuț Popescu, Raluca Turcan, Mihai Voicu. Membri su­ple­anți: Mircea Cinteză, Adrian Cioroianu, Mihai Răzvan Ungureanu. Astăzi urmează ca în Biroul Permanent Central să mai fie aleși alți 13 membri, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu candidând pen­tru un loc în cadrul acestuia. Pentru săptămâna viitoare se așteaptă ca deputatul Dan Motreanu să fie nominalizat pentru funcția de se­cretar general al PNL. Corespondență de la trimisul nostru special,
Florin ROMAN

Teroarea amenințărilor cu bomba
•Tânărul Dionisie Abraham din Aiud riscă o pe­deap­să cu închisoarea de la 3 la 12 ani
     Pentru a treia oară în decursul a două săptămâni, Poliția a fost alertată, în 3 februarie, de un nou apel legat de amplasarea unei bombe, de această dată într-o gară. Joi după-amiază, lucrătorii Pos­tului de Poliție TF Aiud au fost sesizați telefonic de ofițerul de ser­viciu de la Poliția municipiului Aiud că persoane necunoscute au apelat de la un telefon public la numărul de urgență 112 și au spe­cificat că în stația de cale ferată Simeria a fost amplasată o bombă. Echipa operativă deplasată la fața locului a constatat că alarma a fost falsă. În urma cercetărilor a fost identificat autorul: Dionisie A­bra­ham (19 ani), din Aiud. Se pare că acesta a fost ajutat de încă două persoane pentru punerea în aplicare a glumei proaste. În cau­ză, poliția continuă cercetările.
    Pentru combaterea acestor fapte, Biroul de presă al IPJ Alba pre­cizează că, potrivit art. 280, alin. 6, Cod penal, "amenințarea adre­sată unui stat, unei organizații internaționale sau unei persoane fi­zice ori juridice, cu folosirea materiilor explozive" constituie in­frac­țiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani. Deoarece a­ceste amenințări cu amplasarea de dispozitive explozive sunt anun­țate în marea lor majoritate de către minori cu scopul de a se distra, părinții sau alți susținători legali sunt rugați să îi supravegheze pe a­ceștia îndeaproape. Împotriva persoanelor găsite vinovate de comi­terea de astfel de fapte se vor lua măsurile legale, punându-se inclu­siv problema imputării costurilor activităților efectuate în aceste ca­zuri. (L.I.)
Președintele PSD Alba Mugurel Sârbu nu dorește polemici cu Ioan Rus
     Într-o conferință de presă desfășurată la sediul PSD din Alba Iu­lia, președintele organizației județene Mugurel Sârbu s-a arătat sur­prins și dezamăgit de declarațiile predecesorului său Ioan Rus, care a afirmat că a obținut această funcție în mod nestatutar. "Nu știu de ce dl. Rus afirmă așa ceva, mai ales că a fost în sală la acea con­ferință și a văzut cum s-a votat. Am fost ales cu majoritate de voturi și nu cu unanimitate, semn că totul a fost cât se poate de demo­cratic. Oricum eu nu am nimic cu dl. Rus și nu doresc să intru în po­lemici cu el. Important este ca toți să punem umărul la recon­strucția PSD și până la urmă nici nu contează cine va fi președintele organizației. La conferința județeană poate să candideze cine doreș­te. Eu nu sunt adeptul stilului dictatorial și nu îmi plac subalternii care nu știu să spună decât «Da șefule, am înțeles, să trăiți!»" a pre­cizat liderul PSD Alba.(R.J.)
La Aiud
Scandalagii sancționați
     Poliția municipiului Aiud a organizat în 3 februarie, între orele 8.00-13.00, pe raza municipiului Aiud, o acțiune pe toate liniile mun­cii de Poliție și în special pentru prevenirea furturilor din buzunar, a in­fracțiunilor cu violență și a infracțiunilor din sfera economico-fi­nanciară. Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în va­loare de 35 de milioane de lei. Dintre acestea 6 au fost pentru în­călcarea Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 11 la Legea 12/1990-comerț ilicit, 16 la regimul circulației. Au fost con­trolați 16 agenți economici și 7 producători agricoli. Cu ocazia aces­tei acțiuni a fost depistat Gheorghe Demeter (55 de ani), din Sân­crai, conducătorul autoturismului Dacia, care pe strada Ecaterina Varga din Aiud, deși avea semnul Stop, nu a acordat prioritate au­toturismului Skoda condus de Cristian Popa. Între cele două auto­turisme a avut loc o tamponare ușoară în urma căreia auto­to­ve­hi­culele au fost avariate. Gheorghe Demeter a fost sancționat contra­vențional și i-a fost reținut permisul auto în vederea suspendării. Alin Cordoș (20 de ani), Vasile Cordoș (19 ani), Virgil Ilie (40 de ani) și Emil Apostol (34 de ani), toți din Aiud, au fost sancționați conform Legii 61/1991, pentru provocarea și participarea la un scandal într-un local din Aiud. (L.I.)
Cărucior furat de... nevoie
     Ștefan Demeter (68 de ani), din Sâncrai, i-a sesizat în 3 fe­bru­arie, la ora 9.00, pe polițiștii aiudeni că în noaptea de 2/3 februarie, persoane necunoscute au sustras din gospodăria sa mai multe bunuri. În urma verificărilor a fost identificat autorul în persoana lui Puiu Avram Covaciu (23 de ani), fără ocupație, din Ciumbrud. În noap­tea de 2/3 februarie, tânărul a pătruns prin escaladarea gardului în gospodăria păgubitului de unde a sustras: 2 saci cu tărâțe, un cărucior de mână, 12 păsări de curte și 4 iepuri de casă, în valoare totală de 3 milioane de lei. Covaciu a transportat bunurile apro­xi­mativ 3 km, până la locuința sa, cu ajutorul căruciorului furat toc­mai în acest scop. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 80%. Băr­batul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Hoți din trenuri prinși în flagrant
     Serviciul Poliției Transporturi Alba a organizat joi, 3 februarie, între orele 8.00-13.00 și 17.00-20.00, o acțiune pentru descoperirea faptelor antisociale, prevenirea și combaterea actelor de tulburare a liniștii și ordinii publice din trenurile de călători și stațiile de cale fe­rată. Au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 21,5 milioane lei, dintre care 10 la Legea 61/1991 privind ordinea publică. Au fost patrulate 22 de trenuri și legitimați 17 călători frauduloși. Cu ocazia acestei acțiuni lucrătorii Postului de Poliție TF Blaj i-au iden­tificat, în trenul personal 3500 pe Marian Aldea (39 de ani), din Sla­tina, Olt și Florin Amzică (30 de ani), din comuna Berevoiești, Ar­geș, ambii fără ocupație și infractori recidiviști. Cei doi au sutras din trenul accelerat 1741, între stațiile Blaj-Teiuș, de la Cornel Floricică (24 de ani), din comuna Mioveni, Argeș, fotbalist la Midia Năvodari o geantă de voiaj. Geanta în care se aflau articole sportive în valoare de 20 de milioane de lei a fost găsită asupra celor doi și restituită proprietarului. În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale a lui Florin Amzică pentru comiterea infracțiunii de furt calificat și a lui Ma­rian Aldea pentru comiterea infracțiunii de complicitate la furt calificat. Pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare preventivă pe 29 de zile, ei fiind introduși în arestul IPJ Alba. (L.I.)
Falși taximetriști amendați
     Pe raza municipiului Sebeș a fost întreprinsă în 3 februarie o acțiune pe linie de taximetrie clandestină și conducere pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Au fost aplicate 54 de sanc­țiuni contravenționale în valoare totală de 37 de milioane de lei. Dintre sancțiuni 5 au fost pentru practicarea de taximetrie clan­des­tină, restul de 49 fiind pentru alte abateri de la regimul circulației. De asemenea a fost ridicat în vederea suspendării un permis auto. (L.I.)
Hrană la "Papuc"
     Anularea licitației pentru externalizarea serviciilor de bucătărie la Spitalul județean de Urgență de către Consiliul Județean a avut ca e­fect secundar cheltuirea unor fonduri suplimentare din bugetul pentru acest an. Directorul unității sanitare, dr. Cristian Barbonța, a decla­rat că este vorba de alocarea sumei necesare pentru achiziționarea unei autoizoterme Dacia-papuc pentru transportul hranei bolnavilor internați și al lenjeriei de pat la secțiile neuropsihiatrie, boli infecți­oase și dermatologie. El a precizat că autoturismul folosit până a­cum este foarte uzat, nemaiputând fi utilizat.(R.G.)
Olimpicii se întrec la matematică și engleză
     Astăzi, 5 februarie, este programată etapa locală sau zonală a olimpiadelor de matematică și limba engleză, potrivit graficului în­tocmit de Inspectoratul Școlar Județean Alba. Pentru olimpiada de matematică, elevii de gimnaziu se vor prezenta la instituțiile desem­nate din 9 localități urbane, la Alba Iulia olimpiada fiind găzduită de Școala generală "Mihai Eminescu". Liceenii pasionați de mate­ma­tică se vor confrunta în unitățile de învățământ unde studiază. "Jude­țeana" va avea loc exact peste o lună și va fi organizată la Școala generală "Liviu Rebreanu" din Alba Iulia, pentru elevii din ultimii doi ani de gimnaziu, respectiv la Grupul Școlar de Industrie Ușoară Alba Iulia, pentru liceeni, faza națională urmând să aibă loc în perioada 28 martie-3 aprilie, la Bistrița. Tot astăzi, se va desfășura în fiecare liceu din județ etapa locală a olimpiadei de limba engleză, faza județeană va fi găzduită în data de 26 februarie de Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan", iar confruntarea finală va avea loc în in­tervalul 23-27 martie, la Bacău.(R.G.)
Președintele PRM Arieșeni s-a înscris în PSD
•Acesta va fi urmat de încă 200 de membri
     Chiar dacă în aceste zile este la modă plecarea din partidele de opoziție către cele aflate la putere, există și unele excepții. Astfel, du­pă cum ne-a informat ieri într-o conferință de presă președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, recent în rândurile formațiunii politice pe care o reprezintă, s-a înscris președintele PRM din Arieșeni, Remus Gligor. Deputatul PSD de Alba ne-a mai precizat că acesta va fi ur­mat în curând de alți 200 de membri ai Partidului România Mare.(R.J.)
Consilier local nou la Sebeș
     În ultima ședință a CLM Sebeș a fost validat mandatul de con­si­lier local al d-nului Jean Ionescu, prin renunțarea la calitatea de con­silier a domnului Adrian Nicolae Danciu, care între timp a devenit con­silier județean. Ambii sunt membri ai Partidului Național Liberal.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.