Editorial
Serviciul de incompetenți?
     Decenii întregi am trăit sub teroarea Securității, care ne-a ino­culat ideea că prin direcțiile sale supraveghează "tot ce mișcă-n țara asta", nimeni și nimic nu putea scăpa de ochii și urechile sale ce rămâneau mereu în perfectă stare de funcționare, apărând cuce­ririle revoluționare ale poporului, amenințate de elementele decla­sate din interior și "agenturili" imperialiste din exterior. După Revo­luția din decembrie 1989, atunci când s-au pus bazele Serviciului Român de Informații, ne-am zis că, în sfârșit, suntem apărați de o trupă de profesioniști, dar care nu va mai sări calul. Conștient de importanța domeniului, nu este de mirare că imediat după în­ves­titură, noul șef al statului s-a întâlnit cu cei ce lucrează în acest com­partiment pentru a-i prinde pulsul. Totul a fost OK, Traian Bă­sescu afirmând chiar că, deocamdată, nu-l va demite pe șeful SRI, dar nici nu a garantat că el va rămâne în funcție.
    Simțindu-și amenințat scaunul, Radu Timofte și-a început imediat recitalul, anunțând la puțin timp pe un post de televiziune, nici mai mult nici mai puțin decât că viața președintelui este în pericol. "Avem informații secvențiale din partea unor oameni ai lumii inter­lope în legătură cu structurile mafiote implicate în acte de corupție dispuse să angajeze diferite alte persoane, din afara teritoriului României, pentru a veni în Ro­mânia să comită atentate". Sunt lu­cruri deosebit de grave, fără precedent în istoria noastră post-de­cembristă. Ce l-a determinat oare pe conducătorul Informațiilor ro­mânești să arunce o asemenea bombă? În lipsa unor dovezi con­crete se pot desprinde trei scenarii. 1. Amenințările la adresa pre­ședintelui sunt reale. Atunci rămâne de stabilit cine ar avea inte­resul să-l elimine pe Traian Băsescu? Poate persoanele implicate în mari acte de corupție, în special Corneliu Iacubov, Ovidiu Tender sau liderul PSD Viorel Hrebenciuc, a căror activitate președintele Alianței PNL-PD a caracterizat-o în timpul campaniei electorale drept "mafie" și "corupție de stat". 2. Nimic din ce s-a afirmat nu es­te adevărat. În acest caz avem de-a face cu un scenariu instru­mentat de Radu Timofte pentru a se pune bine cu șeful statului, că-l va sluji cu trup și suflet, trecând peste trecutul său PSD-ist. 3. Amenințările sunt reale, dar fără să poată fi duse la bun sfârșit. Ar fi cazul ideal, știut fiind faptul că cercurile mafiote pot lansa ase­menea zvonuri, în speranța că Traian Băsescu ar renunța la cam­pania pe care a lansat-o. Reacția președintelui a fost una normală el afirmând că nu se teme atunci când "este amenințat cu dra­gos­tea".
    Că la SRI lucrurile nu sunt tocmai limpezi ne-am putut da seama în urma altui episod ce a trecut aproape neobservat. În toamna anului trecut un echipaj al acestei instituții a fost pur și simplu de­con­spirat și sechestrat de gașca lui Nicu Gheară, un cunoscut cap al lumii interlope, în mâinile infractorilor rămânând o mașină cu toa­te instalațiile de filaj aferente. A urmat scandalul telefoanelor unor agenții de presă străine ascultate de unitățile de informații ale In­ternelor, audierea lui Virgil Ardeleanu în Parlament care au rămas și ele în coadă de pește, nimeni neîndrăznind să ia o măsură radicală.
    Și mai grav este faptul că incompetența subordonaților lui Radu Timofte a fost făcută publică de doi înalți demnitari occidentali. Atât euro-parlamentarul Arie Oostlander, cât și baroneasa Emma Nichol­son, fost raportor pentru România, s-au plâns că au fost urmăriți de serviciile secrete române. Cu umorul care o caracterizează, baro­neasa a spus că s-a jucat cu trei indivizi care se ascundeau pe după pomi în timp ce ea se plimba prin București, punând degetul pe rană: "Eu știu să păstrez foarte bine un secret. Păcat de banii ca­re-i încasează acești oameni incompetenți, care ar putea fi chel­tuiți pentru o cauză mai bună!". Chiar așa...
Dumitru HENEGAR