Curier județean
Întâlnire a responsabililor cu pastorația tineretului greco-catolic
     Responsabilii cu pastorația tineretului în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș au participat recent, în aula mare a Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj, la a treia întâlnire de acest gen, a declarat secretarul Mitropoliei Greco-Catolice Blaj, Alexandru Peterlecean. În principal, au fost abordate teme privind organizarea grupurilor de tineri în parohii și definitivarea planului calendaristic al activităților de formare din cadrul planului pastoral pentru acest an. S-a pus ac­centul asupra unei mai bune organizări a activităților comune și ne­cesitatea pregătirii pentru participarea la Ziua Mondială a Tineretului, nu doar a tinerilor care se vor găsi la Koln, ci a tuturor tinerilor din parohii. O bună participare la această întâlnire au avut-o tinerii im­plicați în diferite activități promovate și susținute de ASTRA Blaj. Următoarea întâlnire va avea loc în perioada 29-31 martie, la Blaj, interval în care don Paolo Giulietti, responsabil din partea Conferinței Episcopale Italiene, va susține o serie de conferințe pe tema ne­cesității pastoralei tinerilor în societatea actuală. Apoi, în perioada 27-29 iunie, tot la Blaj, don Francesco Silvestri va susține alte con­ferințe asupra modalităților practice de realizare a pastoralei tinerilor.(R.G.)
Cugirenii vor plăti pentru parcările din domeniul public
     Vineri 17 februarie 2005, orele 17,00, în sala de ședințe a Con­siliului Local Cugir va fi dezbătut în mod public proiectul de hotărâre referitor la stabilirea unei taxe de rezervare spațiu de parcare în oraș. Prin acest proiect de hotărâre se urmărește reglementarea spațiilor de parcare din jurul blocurilor. Astfel, se va face un inventar al ma­șinilor și al spațiilor de parcare pentru fiecare bloc, urmând ca pro­prietarii de autovehicule să plătească o taxă anuală pentru rezer­varea acestui spațiu de parcare.
    Prin hotărâre de consiliu local se intenționează completarea anexei la Hotărârea Consiliului Local nr. 83/2004 - capitolul X - alte taxe locale, cu taxa pentru utilizarea temporară a domeniului public sau privat al orașului Cugir prin staționarea autovehiculelor propri­etatea persoanelor fizice și juridice, la domiciliu, respectiv sediul acestora, pe anul 2005, după cum urmează:- 200.000 lei/ auto­tu­rism, automobil mixt;- 400.000 lei/ microbuz, autoutilitară;- 600.000 lei/ autobuz, autocamion. (N.I.T.)
Plombarea străzilor din Blaj, efectuată de un serviciu al primăriei
     Din acest an, Serviciul Public de Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Blaj va efectua în regie proprie, în premieră, lucrările de plombare a străzilor pietruite de pe raza municipiului, a declarat viceprimarul Blajului, Gheorghe Rotar. În acest sens, luna viitoare va fi achiziționat un cilindru compactor, fiind alocată suma de 500 de milioane de lei din bugetul local. Până acum, a spus el, lucrările de plombare erau contractate cu o firmă de construcții, prin licitație, numai manopera costând anul trecut municipalitatea 3,1 miliarde de lei. Până la finele anului, Primăria Blaj intenționează să efectueze lucrări de plombare pe 25 de străzi pietruite de pe raza municipiului, volumul de lucrări incluzând de la consolidarea străzii și realizarea de rigole (8 km), la schimbarea bordurilor și pavarea trotuarelor cu dale (3,6 km). Până la această dată, în atelierul serviciului public amintit au fost fabricate dale pentru realizarea a 3 km de trotuar, e­xe­cuția propriu-zisă a lucrărilor urmând să înceapă după data de 15 martie, în funcție de condițiile meteo, a mai spus viceprimarul Bla­ju­lui, Gheorghe Rotar.
Robert GHERGU

Fără studii pedologice și agrochimice
Agricultura județului va fi una empirică, de subzistență
     Au apus vremurile când țăranul arunca sămânța în pământ și aștepta să vadă ce va recolta. Agricultura modernă este de necon­ceput fără efectuarea unor studii pedologice și agrochimice. Cu toa­te că specialiștii sunt conștienți de necesitatea cunoașterii structurii agrochimice a pământului, lipsa resurselor financiare nu le permite să comande astfel de studii. Ing. Aurel Todoran, directorul OSPA Al­ba, este contrariat că multe ferme vegetale minimalizează ori ignoră importanța și avantajele acestor studii. Nu toate unitățile sunt atât de neajutorate încât să nu poată suporta costurile unor studii pedo­logice și agrochimice. Este regretabil că se mai practică încă agri­cultură tradițională, după criterii empirice. Cei care se scumpesc la tărâțe își fură singuri căciula. În afara informațiilor despre tipurile de sol, clasa de fertilitate pe categorii de folosință, starea calității pă­mân­tului și a conținutului în azot, fosfor, potasiu, înseamnă că se lu­crează la întâmplare.
    Astfel de investiții minime sunt necesare deoarece 13,8% din te­renul arabil se încadrează în clasa de calitate medie, 28% mijlocie, 25,8% slabă și 31,8% de calitate foarte slabă. Nu este justificată cu nimic reținerea producătorilor agricoli de a apela la serviciile OSPA Alba. Cu o astfel de a­gri­cultură arhaică, de subzistență nu avem ce căuta pe piața Uniunii Europene. Handicapul ce ne separă de agri­cultura statelor avansate este așa de mare, încât dacă nu vom face efortul de-a ne alinia la cerințele și exigențele partenerilor din UE vom fi eliminați de pe piața agroalimentară și ne vor invada produsele importate.
Sebastian TRUȚĂ

Cu cojoc și lângă foc...
     Pe fondul temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile, medicii recomandă populației să-și ia o serie de măsuri pentru a preveni ap­ariția diferitelor boli generate de frig. Este vorba de *evitarea ex­pu­nerii îndelungate a organismului la temperaturi excesiv de joase *pur­tarea unei îmbrăcăminți din mai multe straturi, de preferat din fibre naturale, mai subțiri și lejere, care să nu stânjenească miș­cările; *alimentație bogată în calorii (grăsimi, pâine, dulciuri), con­sum de băuturi nealcoolice, calde și îndulcite; *persoanele cu risc crescut (bolnavii cardio-vasculari, persoanele în vârstă, copiii mici, sugarii cu sistemul de termoreglare ineficient), trebuie să evite, în primul rând, expunerea la temperaturi scăzute. De asemenea, se re­comandă ca aceștia să nu părăsească locuința în această perioadă, marcată și printr-un risc crescut de accidente prin alunecare.(R.G.)
Încă o reducere de preț la "FLOREA OIL"
     După cum ați putut afla din paginile cotidianului nostru, "Petrom" a ieftinit carburanții pentru a doua oară în ultimele două săptămâni. Și "Rompetrol" a redus prețurile, în timp ce celelalte companii pe­tro­liere fie au crescut prețurile, fie stau în expectativă. La nivelul ju­de­țului Alba, după cum am fost informați, "Florea Oil" s-a aliniat la a­ceastă politică și a redus încă o dată prețurile la toate stațiile pe care la deține. (I.H.)
"Serbările zăpezii"
     Patru elevi din cadrul Palatului copiilor din Alba Iulia, însoțiți de un cadru didactic, vor participa în perioada 10-13 februarie, în sta­țiunea clujeană Băișoara, la cea de-a IV-a ediție a "Serbărilor ză­pezii", a declarat Dumitru Mălin, inspector școlar în cadrul IȘJ Alba. Manifestarea cultural-sportivă este organizată de Ministerul Edu­cației și Cercetării, la întrecerile pe schiuri, cu caracter distractiv, u­rmând să ia parte membri ai palatelor și cluburilor copiilor din toată țara. Toți copiii vor avea de câștigat dacă participă la această acțiu­ne, dar câștigătorii din concurs vor fi premiați de către organizatori.(R.G.)
Daia Română
Demersuri pentru introducerea gazului metan
     Primarul comunei Daia Română, dl. Doru Damian, a convenit cu deputatul Mugurel Sârbu asupra începererii demersurilor cu privire la introducerea gazului metan în localitate. Cel mai probabil, lucrările de instalare a rețelei vor demara în cursul anului viitor, costul es­ti­mativ cifrându-se undeva în jurul sumei de 18 miliarde lei. De a­ceastă utilitate, indispensabilă secolului 21, ar urma să beneficieze aproximativ 800 de familii.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.