Actualitate
"Vreau să lupt cu «miticii» pentru a aduce bani în județ"
•Interviu cu deputatul PUR de Alba, Nicolae POPA
     Nicolae Popa- Domnule deputat, ați optat pentru reîntoarcerea în Parlament în timp ce erați vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Cum motivați această op­ți­une?
    - Consider că experiența și munca des­fășurată în cei 4 ani de deputăție îmi oferă un avantaj substanțial pentru a mă implica și soluționa multe dintre pro­ble­mele județului Alba. Aceste lucruri nu le puteam realiza din postura de vice­pre­șe­dinte, unde eram oarecum izolat, ci din postura de parlamentar, de unde pot tra­ge la răspundere orice ministru care nu rezolvă o problemă sau alta. Pentru Alba este mai important să aibă un repre­zen­tant la București, care să se lupte cu "mi­ticii" și care să aducă bani pentru ju­deț, investitori, locuri de muncă și, nu în ultimul rând, fonduri pentru modernizare și dezvoltare.
    - Care sunt proiectele imediate, pe care le aveți în vedere?
    - În primul rând am căutat să creez și să pun în funcțiune acele mecanisme și instrumente de a dialoga și de a mă implica în pro­blemele cu care se confruntă oamenii. Dialogurile directe cu cetă­țe­nii vor fi rezolvate prin deschiderea de Birouri Parlamentare ale PUR în Alba Iulia, Cugir, Blaj, Aiud și Câmpeni. În paralel, vom amplasa cutii poștale la primării pentru a da posibilitatea tuturor cetățenilor de a ni se adresa de câte ori doresc, cu probleme vizând sfera co­mu­nității locale și personale, probleme pe care încercăm să le re­zol­văm. De asemenea, am în lucru peste 10 inițiative legislative, care vizează probleme de administrație, economice, de fond funciar, de susținere și sprijinire financiară a IMM-urilor, din agricultură etc. și pe care le voi aduce la cunoștința opiniei publice în cel mai scurt timp. Pentru a cunoaște problemele locuitorilor din județul Alba, mi-am propus să mă deplasez foarte mult în județul Alba, să-i ascult pe oameni și să ne sfătuim împreună ce-i de făcut.
    - Cum explicați electoratului decizia PUR de a susține Guvernul Tăriceanu?
    - Dacă Partidul Umanist nu ar fi luat decizia de susținere a Gu­vernului Tăriceanu azi ne-am fi pregătit de alegeri anticipate sau ne-am fi confruntat cu un haos politic și economic nemaiîntâlnit. Am fost chemați să participăm la guvernare, să asigurăm una dintre la­turile triunghiului de guvernare, respectiv stabilitatea. Stabilitate prin care noi, umaniștii, înțelegem să eliminăm improvizațiile politice, să blocăm conflictele social-politice, să împiedicăm alunecarea țării noas­tre în haos. Cu alte cuvinte, am fost invitați să participăm la gu­ver­nare pentru a risipi degringolada prin care treceau cei care au câștigat alegerile - Alianța D.A. Am decis să mergem înainte, cu toate comentariile răutăcioase determinate ulterior de această deci­zie...
    - Care sunt gândurile dumneavoastră de viitor?
    - Gândurile mele de viitor sunt legate tot de sintagma "mă întorc în Parlament". Așa cum am mai spus în campania electorală și după, aceasta înseamnă să fiu conectat permanent la cerințele conjudețenilor mei alegători, a celor care și-au pus în mine toate speranțele lor de viitor, de rezolvare a tuturor problemelor cu care s-au confruntat până acum. Consider că sunt o parte integrantă din viața acestor oameni, care mă cunosc și pe care îi cunosc. Această încredere reciprocă a generat agenda mea zilnică de lucru: fiecare localitate din județul Alba, pe care intenționez să o reprezint în Parlament, este o listă de probleme punctuale ce urmează a fi rezolvate, fără doar și poate. Încrederea reciprocă între mine și electorat, aceasta este certificatul meu de parlamentar de Alba. Voi reuși să-mi onorez certificatul de parlamentar cu care m-ați investit doar adăugându-i girul încrederii dvs. în faptele mele viitoare. Având încredere unii în alții, vom reuși!
Interviu realizat de Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Tinerii pesediști nu mai vor să fie marginalizați
•Ion Iliescu a promis susținere totală și deschi­de­re față de proiectele TSD
     La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc la București o im­por­tantă întâlnire a președinților organizațiilor de tineret ale PSD cu li­derul lor Victor Ponta, la care a participat în calitate de invitat și Ion Iliescu, domnia sa promițând că va sprijini cu toate forțele candi­da­turile tinerilor în structurile de bază ale partidului. A fost invitat și pre­ședintele PSD Adrian Năstase, însă el nu a mai ajuns. Preșe­din­tele TSD Alba, Nicolae Mera care este și secretar executiv în De­legația Permanentă a TSD, ne-a infomat că principalele subiecte dezbătute s-au referit la situația TSD de după alegerile generale, ca­lendarul activităților la nivel central și județean, propuneri de modi­ficare a statutului PSD, fiind exprimată în același timp și poziția ti­nerilor față de introducerea în statut a unei limite de vechime re­zonabile în activitatea de partid. "Dorim ca oricine vrea să ocupe o funcție de conducere să aibă cel puțin un an vechime în PSD" ne-a spus Nicolae Mera. În legătură cu mult controversata problemă a desfășurării conferinței de alegeri la nivelul TSD Alba, el a precizat că ea se va desfășura după Congresul PSD, acest aspect fiind va­labil și pentru alte județe."Acest lucru a fost stabilit inclusiv în De­legația Permanentă a PSD. Vreau să mai precizez că eu am dorit încă din toamna lui 2003 ca această conferință să aibă loc, însă din diverse motive nu s-a ținut"
    Nu în cele din urmă de precizat că tinerii pesediști le-au luat fața seniorilor în ceea ce privește admiterea cu drepturi depline în struc­turile PES - Partidul Socialiștilor Europeni - în sensul că în luna mar­tie a.c. în cadrul Congresului Ecossy, TSD va deveni membru cu drepturi depline.
Răzvan JURCĂ

S-a terminat cu "pomana"
Liberalii au mers la congres pe cheltuiala lor
     Se știe că odată ajunși la putere, mulți se lasă furați de beția a­cestui miraj. Presa a relatat de nenumărate ori că la congrese sau la ședințele politice de la București liderii județeni se deplasau fără nici o sfială cu autoturismele instituțiilor publice, de la CJ și Pre­fec­tura Alba etc. Adică mergeau la partid pe banii contribuabililor. Se pa­re că liberalii au tras învățămintele necesare și nu au mai apelat la astfel de practici neortodoxe, deși sunt la putere și puteau bine mersi să se deplaseze în capitală cu mașinile de la diferite instituții. Cel puțin așa se poate spune de "grosul" delegației de la Alba Iulia. Cei care nu au venit în București cu autoturismul au ales varianta trenului, dar biletele au fost achitate tot din banii lor. La fel s-a în­tâmplat și cu cazarea, pe care participanții la congres și-au "de­con­tat-o" tot din leafa personală. Sperăm să-i țină năravul! (F.R.)
Frig de crapă... blocurile
     bloc crăpatPereții mai multor blocuri de locuințe din Alba Iulia prezintă fisuri, unele chiar de dimensiuni îngri­jorătoare. Este vorba despre blo­curile 256 și 258, cu 4 etaje fiecare, situate pe str. Arieșului din cartierul Ampoi III, tencuiala rostului tehnic fiind crăpată de sus până jos. De asemenea, bal­coanele blocului M 6, cu 48 de apartamente, situat pe B-dul 1 Decembrie 1918, de la primul nivel până la etajul VIII, inclusiv, sunt fisurate. Totodată, blocul M 6 B, de pe B-dul Transilvaniei, colț cu M 6, are în partea din spate, la intrarea în scară, o fantă diformă oblică, în care poate fi introdusă o palmă. Se pare că asociația de locatari a încercat să efectueze re­parații, dar lucrarea a cedat, din cauze necunoscute. De altfel, și în zona frontală au existat probleme de această natură, iar în zonele reparate au reapărut fisurile. Efectuarea unei expertize tehnice și re­alizarea unor lucrări de amploare sunt foarte costisitoare, iar pro­prietarii locuințelor susțin că nu au bani. Pe de altă parte, autoritatea în domeniul construcțiilor invocă tocmai faptul că apartamentele a­parțin acum locatarilor, măsurile pentru prevenirea unei eventuale ne­norociri, cum ar fi elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern pen­tru alocarea sumelor necesare reparațiilor, lăsându-se încă aștep­tate. Astfel, locatarilor nu le rămâne, deocamdată, decât să se roa­ge să nu se întâmple nimic grav. Ferește, Doamne, de un accident tehnic!
Robert GHERGU

Primăria Alba Iulia și Consiliul județean Alba au găsit banii pentru FC Unirea
     Problemele financiare ale FC Unirea Alba Iulia sunt vechi, ar­hicunoscute și arhidezbătute. Se pare că ele și-au găsit, cel puțin pentru moment rezolvarea. Este vorba de cele 4 miliarde de lei ne­cesare pentru returul acestui campionat. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a informat că în urma unei recente discuții pe care a avut-o cu conducerea clubului și cu președintele Consiliului ju­dețean Alba, Ion Dumitrel, s-a ajuns la o înțelegere. Astfel consiliul local Alba Iulia va aloca 2 miliarde de lei, iar Consiliul județean Alba celelalte 2 miliarde de lei. Mircea Hava a precizat că aproape toți consilierii locali albaiulieni sunt de acord cu acest aranjament, așa cum sunt de acord și consilierii județeni ai Alianței D.A., astfel încât situația de anul trecut când CJ Alba promitea și apoi uita ce a pro­mis nu se va mai repeta. Referindu-se la situația Stadionului "Ce­tate", Mircea Hava a reamintit că acesta a fost licențiat în cursul anului trecut și că "atunci când vom avea certitudinea că vom avea în continuare fotbal de Divizia A la Alba Iulia vom începe și alte lucrări de modernizare".
Anca DINICĂ

N-a fost ales
     Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a candidat la Congresul ordinar al PNL pentru un post în Comisia de Onoare și Arbitraj a PNL, care a fost adjudecată de Bogdan Olteanu, ministrul pentru Re­lația cu Parlamentul. Spre deosebire de Teodor Atanasiu, care a a­vut mare succes, Ponoran nu a obținut suficiente voturi pentru a ac­cede în această comisie. (F.R.)
La Palatul Victoria
Reuniune de lucru cu prefecții
     Mâine se va desfășura la Palatul Victoria o reuniune de lucru cu prefecții din țară, la care va fi prezent și prefectul județului Alba, Cos­min Covaciu. Vor participa primul-ministru al României, Călin Po­pes­cu Tăriceanu, membri ai Executivului, conducerile unor instituții ale administrației publice centrale și ale organelor de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale. În cadrul reuniunii amintite prefecții vor fi informați, printre altele, asupra responsabilităților privind orga­ni­zarea aplicării Programului de guvernare în teritoriu, precum și asu­pra priorităților reformei în domeniul administrației publice în anul 2005. (I.P.)
Jonathan Scheele a promis că vine la Alba Iulia
     La sfârșitul săptămânii trecute Cosmin Covaciu, prefectul de Al­ba, s-a întâlnit cu Excelența Sa, Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene la București. Subiectele abordate au fost legate de dezvoltarea regională a României în contextul integrării europene, modul în care instituția prefectului poate sprijini atragerea către ju­dețul nostru a fondurilor externe. Prefectul a adresat Excelenței Sale invitația de a vizita județul Alba, invitație pe care oficialul european a acceptat-o și a promis că o va onora. (I.P.)
Întâlnire Tăriceanu - Ponoran
     La sfârșitul Congresului ordinar al PNL, primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran l-a abordat pe culoarele Palatului Parlamentului pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, solicitându-i acestuia un sprijin de 6 miliarde de lei pentru fosta cantină muncitorească. "Am cerut acești bani din fondul de rezervă al guvernului iar premierul mi-a spus că nu se poate și că la nivel județean trebuie să găsim alte sur­se de finanțare", a declarat oarecum necăjit Silviu Ponoran. De la tribuna congresului PNL, Ponoran a cerut guvernanților să dea o mai mare atenție Zlatnei și problemelor cu care se confruntă locuitorii din acest oraș aflat în mare suferință.(F.R.)
Se reiau examenele pentru șoferii amatori
     Începând cu miercuri, 9 februarie, deoarece nu există probleme legate de desfășurarea circulației, în județul Alba se vor relua exa­me­ne­le pentru obținerea permisului auto. În acest sens au fost înștiințați și cei de la școlile de șoferi. Examenele se vor relua în func­ție de înscrierile și programările deja făcute. Astfel cei care tre­buiau să susțină examen în 1 februarie îl vor da în 9 februarie. (L.I.)
Cadavru fără identitate
     Petru Lăluț, din satul Călene, a sesizat Poliția orașului Cugir, în 7 februarie, la ora 4.30, că o persoană de sex masculin pe care a găzduit-o în locuința sa și pe care nu o cunoaște a decedat. Depla­sați la fața locului polițiștii au constatat veridicitatea celor declarate. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Deocamdată s-a putut stabili doar că bărbatul, în vârstă de aproximativ 45-50 de ani, zis Tănase era slugă la Viorel Ghiban și că ar fi din comuna Mogoș. În 5 fe­bruarie Tănase ar fi participat la un parastas în satul Călene, unde a consumat băuturi alcoolice, asupra sa fiind găsite o sticlă cu țuică, 2 colaci și o lumânare. Cadavrul a fost transportat la morga Spita­lului orășenesc Cugir pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cau­zei morții. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.