Editorial
Obsesia anticipatelor
     Valurile făcute de Cozmin Gușă în interiorul PD, precum și o a­nu­mită temporizare în repartizarea funcțiilor publice în cadrul Ali­anței l-au determinat pe președintele Băsescu să iasă din nou la atac. A spus-o răspicat de nenumărate ori că el nu a dorit să a­jungă șeful statului pentru a se interna liniștit în Sanatoriul de la Cotroceni, ci pentru a fi un "președinte jucător", un președinte care se implică serios și cu toate puterile sale pentru ca promisiunile făcute în campania electorală să fie îndeplinite.
    După doar o lună de mandat, președintele se arată nemulțumit de felul cum merg lucrurile și amenință din nou forțele politice cu alegerile anticipate. Iată ce declară domnia sa într-un amplu interviu acordat "Jurnalului Național": "În momentul în care, în baza preve­derilor constituționale, nu m-am implicat în negocierea repartizării funcțiilor de secretar de stat, de șefi de agenții, lucrurile au arătat că partidele pierd prea multă vreme în acest proces. Reținerea mea este dacă nu cumva guvernarea riscă să nu mai aibă coerență, ca urmare a participării la guvernare și a altor partide decât Alianța. În fața acestui risc, va trebui să discut foarte serios cu premierul Tă­riceanu, pentru că această guvernare nu are voie să eșueze. Nu pentru că ar fi păcat de politicieni. Ar fi păcat de România" (...) "Eu sunt fără rezerve un susținător al anticipatelor" (...) "Principalul motiv este posibilitatea de a face rapid programul la care s-a an­gajat Alianța, pentru că, din punct de vedere al stabilității, vă asigur că în momentul acesta Guvernul are o stabilitate extraordinară, pentru că nici un partid nu vrea alegeri anticipate".
    O altă problemă care îl nemulțumește pe președintele Băsescu este cea a combaterii corupției. Domnia sa critică show-ul ares­tărilor televizate, al cazurilor mărunte de care se ocupă unele orga­ne abilitate, și cere insistent măsuri mai consistente anticorupție. Și din acest motiv domnia sa nu vede nici un fel de sperietoare în alegerile anticipate. El chiar susține că ele reprezintă un mecanism democratic care, în cele din urmă, nu întârzie absolut nimic. Par­tidele și-ar putea vedea de treaba lor într-o scurtă campanie, iar Guvernul la fel, și-ar putea duce la îndeplinire calendarul negociat cu UE.
    Ceea ce rămâne în suspans este însă ce poziție vor adopta par­lamentarii, membrii Executivului și toți ceilalți care au fost numiți pe funcții chiar din cadrul Alianței? Vor fi aceștia dispuși să-și riște posturile și funcțiile pentru a o lua din nou de la capăt? Mai ales par­lamentarii, care au investit sume importante în campania elec­torală? Apoi, modalitatea prin care președintele Băsescu dorește să declanșeze anticipatele - prin demisia repetată a Guvernului - va putea avea sorți de izbândă, în condițiile în care aliații Alianței, PUR și UDMR, nu vor dori mai mult ca sigur acest lucru?
    Există deci încă multe semne de întrebare în privința posibilității de declanșare a alegerilor anticipate pe care președintele Traian Bă­sescu le vede salvatoare atât în privința clarificării spectrului po­litic actual românesc cât și în aceea a aplicării concrete și rapide a programului actual de guvernare. Însă pe acest lucru cred că nu trebuie să se bazeze nimeni. Asta pentru că, după cum s-a dovedit și până în prezent, când Traian Băsescu își propune cu adevărat ceva, face pe dracu-n patru și reușește!
Tinu MATEȘ