Curier județean
Printr-un proiect nou
Regenerarea zonelor miniere din Apuseni poate "înghiți" milioane de dolari
     Luni, 7 februarie, la sediul Casei de cultură din Zlatna, în pre­zența lui George Koletzsis, administratorul proiectului "Întărirea coe­ziunii sociale și «lecții învățate» în zonele miniere", finanțat de DFID (Departamentul de Dezvoltare Internațională al Guvernului Marii Bri­tanii), a avut loc întâlnirea dintre factorii sociali (administrațiile locale din Zlatna, Abrud, Almașu Mare), ONG-urile active în zona Zlatna ("Spri­jiniți Copiii", Filantropia Ortodoxă, ATE Trascău Corp, Al­bamont Alba Iulia, Asociația "Cristal", Asociația informală "Pirita"), fostul lider al sindicatului minier "Zlatmin" Zlatna, reprezentanții A­gen­ției Zonelor Miniere București și Alba și subprefectul de Alba, Cle­ment Negruț. Au fost prezentate componente de program și im­pactul acestora de pe proiectul pilot "Atenuarea Impactului Social în zonele miniere", finanțat de Guvernul României și Banca Mondială. Acest program a fost implementat de Agenția Națională pentru Dezvoltarea și Implementarea Programelor de Reconstrucție Minieră (ANDIPRZM) între 1999-2005. Cei prezenți s-au familiarizat cu ur­mătorul proiect de împrumut al Băncii Mondiale și Guvern, "Rege­nerare Socio-economică a zonelor miniere", ce va fi implementat între 2005-2010 de către ANDIPRZM. Valoarea totală a finanțărilor este de 60 de milioane de dolari SUA. Organizatorii au dorit să preia idei și sugestii din partea participanților privind problematicile sociale și economice specifice zonei. Aceștia au subliniat absența unor programe de finanțare destinate dezvoltării unor afaceri și a celor cre­atoare de noi locuri de muncă. Cei din mediul rural au cerut in­troducerea în zona de operare a localităților lor pe programul SDS - CM a FRDS (Fondul Român de Dezvoltare Socială). Ei au argu­men­tat cererea prin faptul că au proiecte care pot fi finanțate prin acest program cerând autorităților județene (Consiliul județean, Prefectură) să intervină la conducerea Ministerului Economiei și Comerțului pentru lărgirea zonei de operare în perioada 2005-2010. Repre­zen­tanții administrațiilor locale au spus că toate cele 35 de localități afectate de restructurarea sectorului minier în județul Alba trebuie să fie cuprinse în zona de operare și nu doar cinci, câte sunt în pre­zent.
    "Am atras atenția participanților asupra faptului că programele administrate de agenția noastră nu pot rezolva toate problematicile sociale și economice afectate de restructurarea sectorului minier. Noi suntem doar unul dintre actorii implicați în recon­strucția eco­nomică și socială a zonelor miniere și punerea în practică a stra­tegiei guvernamentale de restructurare a acestui sector. Consider că pentru reconstrucția ecologică la standardele europene a arealului afectat de poluare în Zlatna și 15-20 kilometri în amonte și aval ar fi necesare programe în valoare de 100 de milioane de euro și mi­nimum cinci, șapte ani de execuție a acestora, iar pentru susținerea unui mediu de afaceri performant, diversificat care să genereze circa 3000 de noi locuri de muncă în localitate ar fi necesare programe de susținere a investițiilor de 50 de milioane de euro", a precizat Pavel Bora, reprezentant al Colectivului Zonal al ANDIPRZM. Experții sunt de părere că fără astfel de programe, Zlatna, care nu are o in­fra­struc­tură atractivă pentru mediul de afaceri și nici resurse locale semnificative, nu are forță de muncă divers calificată solicitată de po­tențiali investitori, riscă să fie condamnată la depopulare și uitare. (I.P.)
Bărbat din Sebeș intoxicat cu monoxid de carbon?
     Ilie Crețu, în vârstă de 46 de ani, din Sebeș, a fost transportat luni, 7 februarie, la Spitalul județean de Urgență, după ce i s-a făcut rău în propria locuință. Bărbatul ne-a povestit că și-a pierdut cunoș­tința și a căzut, rănindu-se la cap, în timp ce se afla în bucătărie, la scurt timp după ce acuzase amețeli la trezirea din somn.
    El a spus că și cei doi fii ai săi, aflați în vizită, s-au plâns de stări de amețeală, tinerii susținând că în încăpere mirosea a gaz, motiv pentru care au plecat spre casele lor, după ce tatăl lor și-a revenit când a fost scos la aer, pe balcon. Bărbatul a fost transportat cu o ambulanță la spital, cu un traumatism cranio-facial cu plagă contuză frontală dreaptă, fiind suspectat de intoxicație cu monoxid de car­bon. Ilie Crețu a ținut să precizeze că va sesiza furnizorul de gaz metan pentru a verifica dacă nu există scurgeri de gaz în locuință, posibilă cauză a stării de rău în care s-a aflat.(R.G.)
Invitație pentru agricultori
     Agricultorii din județul Alba pot participa joi, 10 februarie, la sediul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Regională Alba, la cursul de perfecționare a specialiștilor din agricultura județului, a anunțat directorul DADR Alba, Gheorghe Lazea. El a declarat că ac­țiunea este organizată împreună cu Oficiul județean pentru Con­sultanță Agricolă, de la ora 09.00, urmând să fie prezentate noutăți tehnice și tehnologice la cultura de cereale, plante tehnice, legu­micultură și cultura cartofului. Lectori vor fi prof. dr. ing. Petru Gus și prof. dr. ing. Silviu Apahidean, ambii din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.(R.G.)
Decedat identificat
     Bărbatul găsit decedat luni, 7 februarie, în locuința lui Petru Lăluț din satul Călene a fost identificat în persoana lui Tănase Bârlea (50 de ani), din Cugir. În urma efectuării necropsiei s-a stabilit și cauza decesului: pancreatită acută hemoragică. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.