Editorial
Imperativul adevărului
     Ne-am încărcat în ultima vreme de prea multă iarnă, de prea multe emoții și acum parcă toți încearcă deodată să fie preciși, eficace, să slujească în numele adevărului. În fond, este nevoie de mai puține enunțuri, chiar de o oarecare platitudine, pentru că nici nu mai știm ce ne amuză ori ne supără cu adevărat. Atâtea acte declarative în numele curăției morale și bănești te zăpăcesc, asta ca să-ți atragă atenția înspre transparenta noastră democrație. Zilnic ni se perindă prin fața globilor oculari sumețitele figuri ale perso­najelor publice, fiecare cu doza aparte de persuasiune, de charismă și afișaj teatral și totul în numele aceluiași adevăr care trebuie să se strecoare la suprafață, să fie vizibil sau, poate, chiar palpabil. Văzut în perspectivă, actul justițiar al aflării mirificului "veritas" nu ar trebui să aibă nici un exces. La noi, travaliul se consumă pe fondul su­praîncărcat de zel obosindu-ne simțurile toate, până la epuizare. Instituția prezidențială prin vocea autorizată a șefului statului ne transmite mesaje tranșante pe canalele media, cu o frecvență demnă de oricare top, cu referire la anihilarea marilor corupți, pe care nu putem să-i privim la nesfârșit în "spectacolele" date când sunt chemați la PNA. Analiza instituțiilor centrale hrănite de la buget, după o perioadă de probă de juma' de an, este menită să ne stâmpere apetitul întru aflarea adevărurilor; chiar dacă gangrenatul buboi al corupției va fi spulberat, printr-o minune a tehnicii de vârf în materie, tot nu ne putem pune mari speranțe că "vom recupera bani pentru a acoperi gaura deja făcută în buget". Și atunci...? Derulăm mai departe, cu nonșalanță, cu pompă și emfază, audieri peste audieri, alcătuim depozite de dosare, transmitem "live" imagini, pentru arhive sigure, cu procese, încătușări pentru câteva ceasuri, pedepse pentru vinovați care știu când să părăsească teritoriul autohton spre a se adăposti în umbra unei legislații străine care nu ne este datoare cu nimic. Domnul președinte Traian Băsescu se lasă, de bunăvoie chiar, pe mâna juraților pentru a proba eficiența sistemului care "trebuie să-și facă treaba". Din poziția de exe­cu­tant, Guvernul a cam abandonat tematica din campanie, ministrul Justiției a bătut puțin în retragere, după primele apariții belicoase, lăsând, probabil, să funcționeze aceleași principii cu instituțiile din subordine care trebuie să lucreze singure.
    Pe altarul adevărului se sacrifică de-a valma funcții, averi, posturi, prihăniți ori ba, nume de răsunet, oricine și orice în cele din urmă. Esențial este să fie mulțumitoare imaginea curată cu care ne înfă­țișăm în lume. Se face curățenie oriunde, se scotocesc cotloanele din PSD, din PD, se scot resturile din Gușă... Sunt puse sub lupă s.r.l.-urile guvernanților, se fotografiază Elenele din Troia, ba se mai caută și calul cu numele cetății. Nimic nu scapă intransigenței care ne caracterizează. Într-un ritm nou, dinamic, ce amintește de fit­ness-ul din vremea Americii lui Kennedy, se aduc în agora modernă - mass media - învinuiții zilelor noastre: iluștri oameni de afaceri, spărgători de conducte înveșmântați în funcții de conducere, aleși de neamul local, dame de companie cu foi de avere cât tomurile bibliotecii, lideri de grup, anonimi împovărați de taxa xxx, de abo­namentul la gaze, energie termică sau temători de disponibilizările ce se apropie. Nu lipsesc din peisajul pentru adevăr nici greviștii cu diplome de licență care nu vor să-i mai dăscălească pe alții până nu li se dau procentele salariale promise de cineva, cândva.
    În numele temutului adevăr plebea ar dori să aibă o transmisie clară la televiziunea publică, făcută de o căpetenie a acesteia plătită nu cu unasutătreizeci de milioane, ci cu salariul mediu brut pe țară, că noi de radioteveascultători am fost și suntem lună de lună.
    Să sperăm că imperativul adevărului nu va dispărea ca fumul. Vrem să ne împărtășim din mireasma lui adevărată, îl adulmecăm plini de speranță.
Mariana IONAȘ