Prima pagină Ediția din: 10.2.2005
Marii transportatori obligați să plătească
Taxa de drum județean
     Pentru a pune la punct drumurile județene, CJ Alba caută și alte soluții de finanțare în afara celor existente, care sunt insuficiente. O echipă de specialiști condusă de Dan Popescu, directorul Direcției Tehnice se preocupă de redactarea și depunerea de proiecte în ve­derea atragerii de fonduri comunitare pentru infrastructura județeană. În paralel, specialiștii CJ Alba au gândit instituirea unei taxe pentru cei care folosesc drumurile județene. Această taxă nu va fi plătită pentru autoturismele mici, iar scutite mai sunt mașinile unităților bu­getare care administrează drumurile, ale MApN, unităților de asis­tență socială, educație și culte. Consilierilor județeni le va fi prezen­tat în prima ședință un proiect de hotărâre care reglementează apro­barea tarifului pentru avizul prealabil sau a autorizației speciale de transport și de utilizare a drumurilor județene. Măsura se referă în special la mașinile de mare tonaj, care produc și cele mai mari distrugeri pe drumurile județene. Firmele de transport vor trebui să achite pentru autorizația specială circa 3 milioane de lei pe fiecare mașină din parcul auto. "Taxa de drum județean" este stabilită în funcție de greutatea utilajelor și de numărul de kilometri parcurși. CJ Alba speră să obțină din această taxă circa 5 miliarde de lei în acest an și dublu începând din 2006. Cei care nu se vor conforma acestei decizii a CJ Alba riscă amenzi usturătoare. Taxa de drum va fi introdusă de la începutul lunii viitoare, dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat de consilierii județeni la prima ședință. Banii rezultați din încasarea acestei taxe vor fi utilizați exclusiv la întreținerea și modernizarea drumurilor județene.
Florin ROMAN

Deputatul Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL
•Liderul liberal face parte și din Consiliul Național de Coordonare al Alianței
     Conjudețeanul nostru, deputatul PNL Dan Motreanu, a fost numit marți seara de Biroul Permanent Central al PNL în funcția de se­cretar general al partidului. La doar 34 de ani, deputatul liberal are parte de o carieră politică impresionantă. A fost mai întâi consilier ju­dețean în legislatura 2000-2004, timp în care a fost ales și preșe­dinte al Tineretului Național Liberal. După alegerile generale din 2004, Dan Motreanu a fost ales deputat de București. I s-a propus o funcție de ministru al Sportului, dar a refuzat-o preferând funcția de pre­ședinte al Comisiei de Administrație Publică din Camera Depu­taților. După ce s-a dovedit a fi un bun organizator și om de partid, deputatul Motreanu a devenit în scurt timp unul din oamenii de încredere ai premierului Tăriceanu. Având în vedere că Mihai Voicu, fostul secretar general al PNL a ajuns între timp secretar general al Guvernului, locul său a fost luat acum de Dan Motreanu, pe o pe­rioadă de 4 ani. Este pentru prima dată când un conjudețean urcă atât de mult pe scara politică a unui partid din România. El îl are ca sprijin și pe ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, preșe­dintele PNL Alba fiind ales la ultimul congres cu cele mai multe voturi printre cei 13 membri ai Comitetului Executiv Central. Deputatul Dan Motreanu, acum secretar general al PNL a fost numit marți și în Consiliul Na­țional de Coordonare al Alianței D.A. Din acest organism, de la PNL fac parte cinci vicepreședinți, secretarul general al guvernului, Mihai Voicu și secretarul general al PNL, Dan Motreanu.
Florin ROMAN

La Cugir se vor putea produce arme pentru armata irakiană
     Ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, a declarat că în ca­drul întâlnirii pe care a avut-o ieri după-amiază cu secretarul american al Apărării, Donald Rumsfeld, a discutat despre dislocarea în Irak a celor 100 de militari români pregătiți, la solicitarea SUA și a ONU, pentru a fi desfășurați în teatrul de operațiuni. Atanasiu a mai prezentat și intenția țării noastre de a participa la echiparea și do­tarea forțelor armate irakiene (cu arme produse la Cugir) și despre instruirea acestora, pentru a fi în măsură să preia sarcini supli­mentare de securitate. Ministrul Apărării Naționale a prezentat oferta României pentru instruirea, în vara acestui an, a unui număr de 27 de ofițeri irakieni, la Universitatea Națională de Apărare, din Bucu­rești. Întâlnirea celor doi oficiali, prima după alegerile desfășurate în România și SUA la sfârșitul anului 2004, va avea loc în contextul participării la reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre NATO.(F.R.)
Inginer șef nou la Distrigaz Nord Alba
     Noul inginer șef al Distrigaz Nord, Sucursala Alba este inginerul Claudiu Albu. El în înlocuiește în funcție pe Ștefan Cosmeanu, numit secretar de stat la Autoritatea Națională de Reglementare în Do­meniul Gazelor Naturale. Noul inginer șef a lucrat până acum la Compartimentul investiții.(F.R.)
Bătrână accidentată grav la Alba Iulia
     Maria Banda, în vârstă de 78 de ani, din Alba Iulia, a fost in­ternată în noaptea de 8 spre 9 februarie, la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident rutier, produs în îm­prejurări neprecizate, fiind grav rănită la cap și piciorul drept. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacienta a suferit un trau­matism cranio-cerebral și fracturi la ambele oase ale piciorului drept. Bătrâna a fost internată la secția ortopedie, pentru a primi îngrijiri me­dicale de specialitate. De asemenea, conducătorului auto Octa­vian Horea Hinișcău, de 25 de ani, din Alba Iulia, i-au fost recoltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării alcoolemiei. Poliția Rutieră urmează să facă cercetări pentru a stabili cu exac­titate împrejurările în care s-a produs accidentul.(R.G.)
Simpozion
     În ziua de 15 februarie, la ora 11.00, la sediul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, vor avea loc lucrările simpozionului "Proiecte arheologice de importanță națională" (2000-2004). Întreg colectivul de arheologi din cadrul secției de arheologie a muzeului albaiulian a fost implicat în realizarea acestui simpozion. De asemenea, în 16 februarie, în sala de protocol a Muzeului din Alba Iulia va fi lansat volumul "Aurul la Romani", al cărui autor este conf.univ. dr. Vasile Moga, șeful secției de arheologie a muzeului. Prezentarea cărții va fi făcută de dr. Dorin Alicu de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei. (L.I.)
Accident mortal la Aiud
     Marți, 8 februarie, în jurul orei 19.30, pe strada Tudor Vla­dimirescu din municipiul Aiud a avut loc un accident rutier în urma căruia o persoană a decedat. Imre Paul Gyorgyossy (52 de ani), din Cluj, în timp ce conducea o autoutilitară pe direcția Teiuș-Aiud, în dreptul unui imobil situat pe strada Tudor Vladimirescu din Aiud l-a surprins și accidentat pe Grigore Maxim (65 de ani), din Miraslău, ce se deplasa pe partea stângă a carosabilului. În urma verificărilor s-a constatat că victima era în stare de ebrietate în momentul producerii accidentului. Maxim a fost transportat la Spitalul muni­cipal Aiud, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral deschis, plagă tempo-parietală înfundată, plagă frontală fizico­matică. Ulterior bărbatul a fost transportat la Spitalul din Cluj, la sec­ția de Neurochirurgie, unde a decedat ieri dimineață. Poliția con­tinuă cercetările pentru stabilirea modului în care s-a produs acci­dentul. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.