Actualitate
Colegiul Director al PD cauterizează tumoarea "Inițiativa 2003"
     Scandalul iscat în sânul Partidului De­mocrat de Cozmin Gușă, Lavinia Șandru și Aurelian Pavelescu (membri ai platformei "Inițiativa 2003) se apropie de sfârșit. Ieri Colegiul Director al Partidului De­mocrat au decis cu unanimitate de voturi retragerea sprijinului politic pentru cei trei și propunerea ca aceștia să fie excluși din orga­nizațiile locale ale PD din care fac parte. Cozmin Gușă și Aurelian Pavelescu au intrat în PD în ianuarie 2004 prin acceptarea de către partidul condus atunci de Traian Băsescu a platformei "Inițiativei 2003" organizație civică fondată de Cozmin Gușă după plecarea din PSD, în timp ce Lavinia Șandru este un membru mai vechi al PD. Președintele interimar al Partidului Democrat Emil Boc a arătat că decizia Colegiului Director este motivată de faptul că prin acțiunile lor, cei trei "au adus grave prejudicii de imagine partidului." De ase­menea el a precizat că este o chestiune de onoare ca cei trei, care sunt deputați, să renunțe la aceste funcții "care aparțin Partidului De­mocrat". Este însă de presupus că demisiile solicitate nu se vor produce.
    Decizia Colegiului Director arată încă o dată că Partidul Demo­crat nu este dispus să accepte scandalul, mai ales unul care ar fi dus prin perpetuare la slăbirea partidului. Mai trebuie spus că puțini sunt cei care se așteptau la o măsură atât de drastică. Argumentele lor țineau în primul rând de efortul incontestabil depus de Cozmin Gușă în alegerile locale, dar și de fragilitatea majorității parlamentare a Alianței D.A., orice defecțiune putând crea greutăți guvernului în pro­movare legilor. Purtătorul de cuvânt la PNL Eugen Nicolăescu a arătat însă că decizia privindu-l pe Gușă și ai lui este doar apanajul PD și că PNL o va respecta întrutotul. Referindu-se la situația ex­cluderii sale Cozmin Gușă declarase marți că va rămâne deputat independent și în nici un caz nu va sprijini PSD, alt partid cu care a avut probleme. De fapt viitorul politic al lui Cozmin Gușă pare acum destul de nesigur în ciuda ambiției uriașe pe care o are. Părăsirea a două partide importante, cu scandal de fiecare dată, într-un interval de mai puțin de doi ani nu este de natură a inspira încredere unor viitori colaboratori. Cei trei deputați au demisionat din PD.
Anca DINICĂ

Ion Iliescu și Adrian Năstase s-au înțeles
PSD susține o conducere tricefală: președinte, președinte executiv și secretar general
     Biroul Executiv Central al PSD a decis aseară structura viitoarei conduceri a partidului. Președintele PSD Adrian Năstase a declarat că liderii partidului susțin o conducere în care cele trei funcții im­portante, președintre, președinte executiv și secretar general să fie alese de Congresul partidului ce va avea loc în primăvara acestui an. Fostul premier și-a asumat eșecul pierderilor alegerilor, în timp ce Ion Iliescu a punctat principalele erori pe care le-a făcut PSD în timpul campaniei electorale. "PSD trebuie să înțeleagă lecția ale­gerilor de anul trecut și să ia măsuri atât în ceea ce privește îm­bunătățirea relațiilor cu electoratul, cât și în privința clarificării si­tuației din partid", a declarat președintele PSD, Adrian Năstase, în alocuțiunea de la ședința Biroul Executiv Central al partidului. Adrian Năstase și-a reproșat și alianța cu PUR "care s-a dovedit a fi ne­inspirată". "Din acest punct de vedere, viitorul congres al PSD este, poate, chiar mai important decât cel al liberarilor, deoarece în acest moment cetățenii doresc să vadă dacă social-democrații sunt sau nu o alternativă viabilă pentru o viitoare guvernare", a mai precizat Adrian Năstase. Pe de altă parte, social-democrații vor trebui sa fie mult mai fermi în aplicarea măsurilor anticoruptie, care îi privesc pe membrii partidului. Liderul PSD Adrian Năstase a adăugat că social-democrații sunt în continuare preocupați de integrarea europeană a României, la 1 ianuarie 2007, și totodată doresc să poarte un dialog cu toate forțele politice pentru susținerea acestui obiectiv de interes național. Se pare că greii PSD s-au înțeles și asupra viitoarei formule de conducere: Ion Iliescu - președinte, Adrian Năstase - președinte executiv, Victor Ponta sau Octav Cozmâncă - secretar executiv. Noua formulă de conducere a PSD va fi consfințită de Congresul partidului. Ion Iliescu a declarat că va susține propunerea lui Năs­tase.
Florin ROMAN

Tăriceanu nu vrea ca prefecții să devină baroni locali
     Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit ieri cu prefecții din țară. Domnia sa le-a spus reprezentanților guvernului în teritoriu că nu va tolera apariția de noi baroni locali în județe. Șeful exe­cutivului le-a solicitat prefecților să respecte legea și să combată orice act care ar genera corupție. De asemenea, prefecții vor trebui să accelereze și aplicarea legilor proprietății, astfel ca acest proces să nu mai tărăgăneze. Premierul le-a mai cerut prefecților să dea dovadă de transparență în actul de decizie. În ceea ce privește birocrația, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cetățeanul trebuie să fie respectat de către funcționarul public. Nu în ultimul rând, prefecții au fost somați să-și publice declarațiile de avere în cel mai scurt timp, altfel ei vor fi sancționați.(I.P.)
A fost ales Comitetul Consultativ de Administrație al Parcului Natural Apuseni
     La Oradea, în sala de conferințe a Consiliului Județean Bihor, a avut loc ședința de constituire a Consiliului Consultativ al Parcului Natural Apuseni. Din județul Alba au fost reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Direcției Silvice, APM, de la primăriile comunelor Ari­eșeni, Gârda și Scărișoara precum și de la Asociația Speologică "Sfinx" din Gârda. Au fost premiați pentru merite deosebite în pro­movarea și susținerea înființării Parcului Natural Apuseni, prof. Ana Marossy, prof. dr. Marcian Bleahu, prof. dr. Iosif Viehmann și Yeno Oarcea. La această ședință a fost discutată propunerea de Regu­lament de Organizare și funcționare a Consiliului Consultativ de Ad­ministrație al Parcului Natural Apuseni, și a fost ales un Comitet de conducere al acestuia, format din 9 persoane reprezentând pre­fecturile județelor Bihor și Cluj, Consiliul Județean Alba, primăriile comunelor Pietroasa, Gârda și Beliș, Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Clubul Ecologic Transilvania Cluj Napoca. În această struc­tură președinția va fi deținută câte un an prin rotație de prefecturile Bihor și Cluj și Consiliul Județean Alba. Ai noștri sunt reprezentați în acest Comitet de conducere de Consiliul Județean Alba și de pri­marul comunei Gârda, Marin Vârciu. Pentru primul an, președinția este deținută de Prefectura județului Bihor, reprezentanții Prefecturii Cluj și ai Consiliului Județean Alba fiind vicepreședinți iar repre­zen­tantul Clubului Ecologic Transilvania este secretar.
Florin ROMAN

Sub deviza "niciodată nu e prea târziu"
Alba Iulia are patinoar la mijlocul lui februarie
     Astăzi, 10 februarie a.c., la ora 17.00, Clubul Sportiv Construc­torul Alba Iulia deschide în incinta Bazei Sportive și de Agrement "Constructorul", situată pe șoseaua care leagă Alba Iulia de Pâ­clișa, un patinoar care beneficiază inclusiv de instalație de iluminat în nocturnă. Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba, a sprijinit, ală­turi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Unirea" Alba, rea­lizarea acestui punct de agrement. Sâmbătă, 12 februarie a.c., în­cepând cu ora 18.00, se va organiza în același loc un disco-carnaval pe gheață. (I.P.)
S-a găsit un cal maro
cal    Calul din fotografie a fost gă­sit în cursul zilei de ieri, în mu­ni­cipiul Alba Iulia. Găsitorul s-a prezentat cu animalul la poliție, pentru ca adevăratul proprietar să-l poată recupera. Exemplarul cabalin a fost dus la depozitul de materiale de construcție Oan­cea, din zona gării Alba Iu­lia.(R.G.)
Spectacol folcloric și expoziție de artă populară la Sâncel
     Căminul Cultural Sâncel găzduiește duminică, 13 februarie 2005, de la ora 14.00, manifestarea cultural-artistică "La izvoarele tradiției și creației populare" cu participarea formațiilor artistice și interpreților individuali din Blaj, Sâncel, Pănade, Sânmiclăuș, Biia, Cetatea de Baltă, Căpâlna și Bucerdea Grânoasă. Cu acest prilej se va orga­niza o expoziție de artă populară la care își aduc contribuția creatori și meșteri populari de pe Valea Târnavei Mici și va avea loc lansarea albumului "Sâncelenii" a grupului vocal bărbătesc din Sâncel. Or­ganizatorii acestei manifestări sunt Centrul Județean pentru Conser­varea și Promovarea Culturii Tradiționale Alba, Consiliul Local și Pri­măria Sâncel cu sprijinul Consiliului Județean Alba. (I.P.)
Pasul pe loc
     Angajații IGP, de la serviciile de Pașapoarte sau Înmatriculări Auto, nu au voie să se transfere în alte structuri ale Ministerului Ad­ministrației și Internelor, cu ocazia preluării acestor servicii de către prefecturi, a anunțat ieri ministrul Administratiei și Internelor, Vasile Blaga. El a precizat că ministerul se va strădui să asigure necesarul de resurse materiale și umane pentru ca aceste servicii să-și poată desfășura activitatea în bune condiții.(F.R.)
Premieră teatrală
     "D-ale lui Păcală" este spectacolul-premieră cu care Teatrul de Păpuși "Prichindel" din Alba Iulia începe stagiunea acestui an. Premiera va avea loc sâmbătă, 12 februarie de la ora 18.00. Regia spectacolului este semnată Oana Leahu, iar scenografia Roua Va­silescu. (A.D.)
Șoferii la control!
     Lucrătorii Serviciul Poliției Rutiere din cadrul IPJ Alba au des­fășurat marți, 8 februarie, între orele 12.00-15.00, pe raza muni­ci­piului Alba Iulia, o acțiune al cărei scop a fost identificarea con­ducătorilor auto ce efectuează transport ilegal de persoane, con­statarea abaterilor de la regulile de circulație comise de către par­ticipanții la trafic și depistarea celor care nu dețin licențe de execuție sau transport. O parte dintre agenții de Poliție Rutieră au acționat în mijloacele de transport îmbrăcați în civil. S-au aplicat 127 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 77 milioane lei. Dintre sancțiuni 4 au fost pentru nerespectarea semnificației culorilor se­ma­forului, una pentru lipsa licenței de transport, 38 pentru nepur­tarea centurii de siguranță, 4 pentru nerespectarea regulilor de cir­culație de către pietoni, 2 pentru folosirea telefonului mobil de către conducători auto aflați în trafic, 3 pentru starea tehnică necores­punzătoare a autoturismelor, 4 pentru pătrunderea conducătorilor auto pe străzi cu acces interzis. De asemenea au fost reținute două certificate de înmatriculare și suspendate două permise auto. (L.I.)
Presiune normală la gaze
     Directorul Distrigaz Nord, Sucursala Alba, Pavel Bogdan, ne-a informat că în județul Alba, alimentarea cu gaze naturale la consu­matori se face în condiții normale, deși temperaturile au fost extrem de scăzute în aceste zile. Gaziștii au avut, din acest punct de ve­dere, o singură problemă în comuna Unirea, dar situația s-a reme­diat în scurt timp iar presiunea a revenit la normal.(F.R.)
SC DPL SA a primit 9 miliarde de lei
     După o perioadă de "secetă" prelungită, în care a cam rămas în urmă cu plățile restante spre SC Drumuri și Poduri Locale Alba, CJ Alba a găsit resursele financiare necesare pentru plata unei părți din datorii. Directorul economic al CJ Alba, Marian Aitai, ne-a declarat că pentru luna ianuarie drumarilor le-a fost alocată suma de 9 miliarde de lei. "Alte 6 miliarde de lei le vom aloca în aceste zile pentru acoperirea programului de deszăpeziri din această iarnă", a mai spus Aitai.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.