Curier județean
CJ Alba sprijină din greu învățământul județean
•Acțiunea de înființare a Centrelor de Docu­men­ta­re și Informare din mediul rural
     După ce Consiliul Județean Alba a primit vizita unei delegații fran­ceze implicate în realizarea proiectului "Educație pentru informație în mediul rural defavorizat", eforturile pentru ducerea la îndeplinire a componentei "Crearea de Centre de Documentare și Informare" din cadrul acestui program au continuat. Obiectivul proiectului "Educație pentru informație în mediul rural defavorizat" îl constituie ameliorarea rezultatelor școlare ale elevilor proveniți din medii dezavantajate și diminuarea decalajelor existente între acești elevi. Proiectul este unul pilot și se desfășoară în cinci județe din țară, printre care și Alba. Acesta are 4 faze de implementare, după încheierea primelor două faze fiind create Centre de Documentare și Informare (CDI) în școlile de la Vințu de Jos, Albac, Unirea I, Jidvei și la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, centre ce au ca obiectiv asigurarea accesului necondiționat la informație, promovarea pedagogiilor inovante, transformarea atitudinii față de învățare, reducerea abandonului școlar, formarea cetățeanului conștient și autonom. Marian Aitai - directorul Direcției Dezvoltare și Bugete a Consiliului Județean Alba și prof. Rodica Andronescu - membru în echipa de coordonare a proiectului au vizitat unitățile școlare ce urmează să înființeze CDI-uri în faza 2004/2005, pentru a stabili sumele necesare demarării activității acestor centre. Sumele vor fi propuse spre aprobare în ședința Consiliului Județean din 24 februarie, astfel încât centrele să devină operaționale în timp cât mai scurt. Locațiile și necesitățile financiare asigurate de CJ Alba pentru înființarea de CDI-uri în faza 2004/2005 sunt următoarele: Colegiul Național "David Prodan" din Cugir - 55 de milioane de lei, Grupul Școlar "Alexandru Borza" Ciumbrud - 75 de milioane de lei, Liceul Teoretic "Petru Maior" Ocna Mureș - 85 de milioane de lei, Școala cu clasele I-VIII Câmpeni - 60 de milioane de lei, Școala cu clasele I-VIII Bistra - 50 de milioane de lei, Școala cu clasele I-VIII Arieșeni - 50 de milioane de lei, Școala cu clasele I-VIII Rădești - 70 de milioane de lei, Școala cu clasele I-VIII Gârda de Sus - 80 de milioane de lei. În cursul zilei de mâine urmează să fie vizitate Școala cu clasele I-VIII Mirăslău, Școala cu clasele I-VIII Cricău, Școala cu clasele I-VIII Roșia de Secaș, pentru a vedea care sunt necesitățile financiare ale acestor instituții.
    În ultima fază a proiectului, 2005/2006, urmează să se înființeze CDI-uri la: Grupul Școlar "Dr. Lazăr Chirilă" Baia de Arieș, Liceul Teoretic Teiuș, Școala cu clasele I-VIII Berghin, Școala cu clasele I-VIII "Horea" Zlatna, Școala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" Abrud, Școala cu clasele I-VIII nr. 2 Cugir, Școala cu clasele I-VIII "Toma Cocișiu" Blaj, Școala cu clasele I-VIII "Vasile Goldiș" Alba Iulia, Școala cu clasele I-VIII "Axente Sever" Aiud, Școala cu clasele I-VIII "Ion Mihu" Vinerea, Școala cu clasele I-VIII Ighiu, Școala cu clasele I-VIII Galda de Jos, Școala cu clasele I-VIII Crăciunelul de Jos, Școala cu clasele I-VIII Lupșa-Mușca, Școala cu clasele I-VIII Șona, Grădinița cu program normal Vinerea.
Florin ROMAN

Taberele au rămas fără instructor școlar
     Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar Alba a rămas fără instructor școlar, după ce per­soana care a ocupat până acum această funcție a renunțat recent la post, din motive personale, la doar câteva luni de la angajare, a declarat directorul ATTTS Alba, Marius Cetină. El a precizat că instructorul școlar este practic per­soana care asigură legătura dintre ATTTS și unitățile de învățământ din tot județul, în vederea contractării locurilor de cazare în tabere, ocupându-se totodată de primirea grupurilor de turiști la începerea fiecărui sejur. De asemenea, instructorul școlar este cel care în­tocmește pe calculator situațiile referitoare la gradul de ocupare a capacității de cazare din cabanele școlare, care trebuie raportate ulterior la ANTTS București. "Până vom angaja un instructor școlar vom încerca să îndeplinim noi atribuțiile acestui post, dar cel târziu în ultima decadă a lunii va trebui să găsim o persoană căreia să-i placă excursiile și drumețiile și lucrul cu copiii, pentru că munca acesteia este foarte importantă la tabere", a mai spus Marius Cetină.(R.G.)
Unde este adevărul?
Peremistul convins Remus Gligor are adeziune la P.S.D.!
     Deși neagă cu vehemență înscrierea în Partidul Social Democrat, dl. Remus Gligor - președintele PRM Arieșeni - se contrazice singur și în acest sens stă mărturie fișa de primire în PSD pe care domnia - sa a completat-o în data de 4 februarie 2005. Pentru a întări cele spuse mai sus și pentru a dovedi că președintele Mugurel Sârbu nu și-a făcut publicitate ieftină când a comunicat înscrierea în PSD a d-nului Remus Gligor, alăturăm fișa de primire în partid a acestuia.(Biroul de presă al PSD Alba)
Străzile din Blaj protejate la deszăpezire
     Din acest an, cantitatea de sare din componența materialului antiderapant folosit la acțiunile de deszăpezire pe străzile din Blaj a fost diminuată de aproape 4 ori, a declarat viceprimarul municipiului, Gheorghe Rotar. El a precizat că măsura a fost luată pentru a pro­teja carosabilul de efectele negative ale sării, fiind mărită, în schimb, concentrația de nisip din amestecul antiderapant. De la prima nin­soare mai importantă cantitativ, a spus viceprimarul Rotar, în Blaj nu au existat probleme deosebite în traficul rutier, fiind constituite echipe de intervenție, gata în permanență să acționeze la desză­pezire, atât cu cele două utilaje din dotare, cât și manual.(R.G.)
Pedeapsa e pedeapsă!
     Ioan Rus (75 de ani), din Cricău a fost depus de către lucrătorii Postului de Poliție Cricău, în 8 februarie, în arest. Rus are de exe­cutat o pedeapsă cu închisoare de 3 ani pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor. Se pare că bărbatul ar fi încercat în anul 1997 să stranguleze, cu un cablu electric, persoana la care a fost dat în întreținere. Perioada martie 1997-septembrie 1998 Ioan Rus și-a petrecut-o în arest, dar în urma depunerii unor cereri de amânare a părăsit închisoarea. Readus în arest bărbatul urmează să-și ispă­șească pedeapsa. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.