Prima pagină Ediția din: 14.2.2005
Astăzi e Ziua îndrăgostiților!
     Astăzi, românii sărbătoresc Sf. Valentin, o sărbătoare de import pen­tru Ziua Îndrăgostiților. Iată care este însă legenda Sf. Valentin. În Roma antică a trăit un medic bun la suflet, numit Valentin, despre care se spunea că era pe cât de bun meșter bucătar, pe atât de gur­mand. "Doctorul" Valentin le oferea pacienților săi produse farma­ceutice pe cât posibil cu un gust delicios. Religia era însă parte in­tegrantă a vieții medicului și, deși creștinismul nu era prea răspândit în acele vremuri, a devenit un predicator al moralei creștine, ru­gân­du-se pentru bunăstarea pacienților. Într-o zi, un paznic al închisorii împărătești din Roma s-a prezentat la medicul Valentin, cu fiica oar­bă în brațe, rugându-l să-i redea vederea. Valentin i-a dat o alifie pen­tru ochi, dar cu toate că după câteva săptămâni fetița nu s-a vin­decat, paznicul nu și-a pierdut speranța în calitățile medicului. Într-o zi, câțiva soldați romani l-au arestat pe medicul Valentin, i-au distrus medicamentele și l-au condamnat pentru credința lui. Știind că va fi ucis, Valentin a lăsat paznicului o scrisoare pentru fiica acestuia oar­bă. Valentin a fost executat pe 14 februarie, anul 270 (e.n.) prin decizia împăratului Claudius Gothicus al II-lea. Fetița a descoperit în bilet o plantă galbenă și mesajul "De la al tău Valentin." Pentru pri­ma dată în viață, fetița a văzut, semn că ochii ei erau vindecați ca printr-un miracol. În 496 e.n., papa Gelasius I a desemnat ziua de 14 februarie ca fiind Ziua Sfântului Valentin.
    O altă legendă spune că împăratul Claudius al II-lea nu reușea să-și adune oastea, deoarece bărbații refuzau să se înroleze, pentru a nu-și părăsi soțiile, motiv pentru care a interzis logodnele și nunțile în Roma. În secret, preotul creștin Valentin a cununat însă perechile care au apelat la el. Când Claudius a aflat acest lucru, l-a întemnițat pe preot, care a murit în închisoare în anul 270 e.n., pe data de 14 februarie. În zilele noastre, de Sf. Valentin, ne exprimăm dragostea tri­mițând felicitări, flori și mesaje de dragoste persoanelor iubite.(R.G.)
Tâlhar arestat la Cugir
     Gheorghe Milca, în vârstă de 22 de ani, din Cugir, a fost arestat vineri, 11 februarie, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, în baza unui mandat emis de Tribunalul Alba. Potrivit poliției, în data de 28 ianuarie, în jurul orei 22.30, folosind amenințarea cu forța, tânărul i-a sustras lui Vasile Liviu Francisc Marița, de 58 de ani, un portmoneu în care se aflau suma de 40 de milioane de lei, buletinul de i­den­titate și certificatul de naștere. În urma investigațiilor, polițiștii l-au i­dentificat pe autor, iar judecătorii Tribunalului Alba au emis pe nu­me­le acestuia un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. (R.G.)
La două săptămâni după accidentul de la "Trei Po­duri",
O altă victimă a decedat
     Carmen Ecaterina Cristescu, de 51 de ani, din Hunedoara, victimă a accidentului rutier mortal produs în 27 ianuarie, la Alba Iulia, în zona "Trei Poduri", a decedat joi, 10 februarie, la Spitalul Clinic din Târgu Mureș, din cauza gravelor leziuni corporale suferite, au declarat surse polițienești. Femeia, profesoară la Liceul "Iancu de Hunedoara", se afla împreună cu sora ei, Adriana Cristescu, în autoturismul Dacia 1310 condus de Emil Mihai Mărginean, în vârstă de 59 de ani, profesor la Școala generală nr. 1 din Brad. La in­ter­secția DN 1 cu DJ 107, șoferul Daciei nu a respectat semnificația indicatorului rutier care impunea oprirea, izbindu-se violent de o autoutilitară Mercedes de 7,5 tone, condusă regulamentar de Ilarie Selage, de 50 de ani, din Alba Iulia. În urma impactului violent, Emil Mărginean a decedat pe loc, iar cele două pasagere au fost rănite, fiind transportate cu două ambulanțe la Spitalul județean Alba. Dacă sora ei a scăpat cu răni ușoare, Ecaterina Cristescu a suferit un tra­umatism toracic stâng și s-a ales cu 7 coaste rupte, fiind transferată de urgență, cu un elicopter SMURD, la spitalul din Târgu Mureș, un­de a decedat joi, în ciuda eforturilor depuse de personalul medical.
Robert GHERGU

L-au lăsat fără motor la Oltcit
     Dumitru Sapasu, Claudiu Nicola și Adrian Paul Raț, trei tineri cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, din Cugir, sunt cercetați de poliție sub acuzația de furt calificat. Potrivit poliției, cei trei au sustras la în­ceputul acestei luni, din scara unui bloc, motorul autoturismului Oltcit care aparținea lui Virgil Poenaru. Autorii au fost identificați vi­neri, 11 februarie, la aproximativ 10 zile de la comiterea furtului. (R.G.)
Respiro pentru chestorul Marin Aron
     Ministrul Administrației și Internelor Vasile Blaga a infirmat spe­culațiile privind iminența înlocuirii din funcție a chestorului Marin A­ron, șeful IPJ Alba, și mai ales pe cele referitoare la succesorul său, comisarul șef Ioan Nicolae Căbulea. "În acest moment facem, îm­preună cu un institut independent, o evaluare a activității tuturor in­spectoratelor de poliție județene și în funcție de rezultatele evaluării vom decide ce este de făcut. Vă pot spune că nu se vor face schim­bări pe criterii de rudenie, așa cum am auzit vorbindu-se aici (n. red. Ioan Căbulea este nașul prefectului de Alba). Sigur nu vom numi in­spectori șefi decât prin concurs." (A.D.)
Vinovații de "golurile" bugetare vor fi sancționați
     Președintele Partidului Democrat Emil Boc a declarat sâmbătă la Alba Iulia că a cerut miniștrilor partidului pe care-l conduce iden­tificarea și sancționarea celor care se fac vinovați de "golurile" detec­tate în bugetul de stat. Este vorba despre ceva mai mult de 26.000 de miliarde de lei, din care 10.000 de miliarde reprezintă creșteri de salarii executate, dar nebugetate. Reamintim că bugetul de stat pe anul în curs a fost întocmit de vechea guvernare, sub ministeriatul lui Mihai Tănăsescu la Finanțe. Emil Boc a declarat că sancțiunile pot fi civile sau penale. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.