Curier județean
Dascălii vor gradație de merit
     La câteva ore înainte de expirarea termenului limită, peste 250 de cadre didactice își depuseseră dosarele la sediul Inspectoratului Școlar Județean, pentru obținerea gradației de merit, a anunțat prof. Angela Băruță, inspector general adjunct la IȘJ Alba. Potrivit regle­mentărilor ministerului de resort, gradația de merit se acordă doar pentru 10 la sută din personalul didactic de predare, auxiliar și de con­ducere, cu vechime de peste 3 ani, după ce se scade numărul beneficiarilor acestei recompense din ultimii 3 ani. Gradația de merit reprezintă 20 la sută din salariul funcției didactice conform grilei, se include în salariul de bază pe 4 ani, începând de la 1 iulie 2005 și constituie bază de calcul pentru sporurile acordate în învățământ, potrivit legii. Potrivit graficului, lista dascălilor din județul Alba no­minalizați la gradație de merit se va afișa în data de 8 martie și va rămâne definitivă în 16 martie, după rezolvarea eventualelor con­testații.(R.G.)
Îmbunătățirea calității serviciilor la Blaj
     Specialiștii Primăriei Blaj lucrează în aceste zile la elaborarea caietului de sarcini pentru organizarea licitației în vederea obținerii certificatului de calitate ISO 9001 în administrația publică locală, a anunțat primarul Simion Băcilă. Coordonatorul proiectului este se­cre­tarul municipiului, Sergiu Ștefănescu, care va lansa săptămâna vi­i­toare oferta publică pentru certificarea sistemului calității ISO 9001. Primarul Băcilă a declarat că odată cu aplicarea acestui pro­iect, va crește considerabil calitatea serviciilor oferite cetățenilor de către administrația locală din Blaj.(R.G.)
Spărgător în serie...
     Mihai Aldea, în vârstă de 19 ani, din Ocna Mureș, este cercetat sub acuzația de furt calificat, după ce polițiștii au stabilit că el este autorul unor spargeri comise la două unități din oraș. Potrivit poliției, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, tânărul a sustras dintr-un maga­zin alimentar produse în valoare totală de 15 milioane de lei. Mihai Aldea a apucat să consume sau să valorifice majoritatea alimentelor furate, deoarece polițiștii nu au reușit să recupereze decât 20 la su­tă din prejudiciu. În noaptea de 9 spre 10 februarie, tânărul a acți­onat din nou, de această dată paguba pricinuită patronului, în va­loare totală de 40 de milioane de lei, fiind recuperată integral. Mihai Aldea este cercetat de poliție pentru întreaga activitate infracțională, dar numai pentru comiterea infracțiunii de furt calificat el riscă cel puțin 3 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat de instanță.(R.G.)
A băut otravă pentru șobolani
     Viorica Ciobanu, în vârstă de 37 de ani, din Alba Iulia, a ajuns vi­neri după-amiază, la Spitalul județean de Urgență, după ce a încer­cat să se sinucidă, se pare pe fondul unor neînțelegeri sentimentale cu iubitul ei. Femeia a povestit personalului medical de la "Urgențe" că a vrut să încheie definitiv socotelile cu viața, motiv pentru care a băut otravă pentru șobolani. Ea a fost diagnosticată cu "intoxicație voluntară cu otravă de șobolani". Deși starea de sănătate a paci­entei era gravă, aceasta a refuzat tratamentul sub supraveghere me­dicală, fiind convinsă cu mare greutate de personalul de gardă de la "Urgențe" să accepte măcar efectuarea spălăturilor gastrice.(R.G.)
Control rutier la Blaj
     Poliția Rutieră Blaj a organizat sâmbătă, 12 februarie, o acțiune de control pe raza municipiului, în vederea prevenirii accidentelor de circulație. Potrivit poliției, au fost aplicate 12 amenzi, în valoare to­tală de 7,8 milioane de lei. Au fost sancționați 5 șoferi care nu pur­tau centura de siguranță și doi conducători auto care se deplasau pe străzi unde accesul era interzis. De asemenea, au fost amendați un pieton care a traversat strada prin loc nepermis și doi bicicliști, care nu aveau faruri, celelalte două amenzi fiind aplicate pentru alte abateri la regimul circulației rutiere.(R.G.)
Burse Comenius pentru cadrele didactice
     Dascălii din învățământul preuniversitar județean pot obține burse individuale Comenius, finanțate de Uniunea Europeană prin inter­me­diul Agenției Naționale Socrates, a declarat prof. Rodica Andro­nes­cu, inspector școlar responsabil cu cooperarea internațională în ca­drul IȘJ Alba. Obiectivele acestei acțiuni vizează încurajarea ca­drelor didactice din învățământul preuniversitar de a participa la sta­gii de formare în țările Uniunii Europene, pentru a-și îmbunătăți cu­noștințele și competențele de predare în domeniul ales sau trans­curricular. De asemenea, dascălii au posibilitatea de a-și lărgi ori­zontul de cunoaștere și întelegere a educației școlare și de a con­știentiza importanța dimensiunii europene a muncii lor. Pentru a în­cerca să obțină burse Comenius, cadrele didactice trebuie să de­pună la sediul Inspectoratului Școlar Județean, până cel târziu în data de 15 martie, un portofoliu, anexat formularului de candidatură completat, procurat de pe site-ul www.socrates.ro. Pe de altă parte, d-na Andronescu a mai spus că 36 de școli au depus proiecte de finanțare Comenius, din care aproximativ 20 sunt proiecte școlare, iar celelalte, lingvistice sau de dezvoltare instituțională. (R.G.)
Și-a strivit degetele
     Ernest Czimbelemos, de 56 de ani, din Zlatna, a fost internat vineri, 11 februarie, la Spitalul județean de Urgență, având laba pi­cio­rului drept strivită, în împrejurări neprecizate. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a suferit un traumatism complex prin strivire, în urma căruia s-a ales cu fracturi la patru dintre de­getele piciorului drept și multiple contuzii. Bărbatul a fost internat la secția chirurgie plastică, pentru a beneficia de îngrijiri de spe­cia­li­tate. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.