Actualitate
Prezent la Alba Iulia la reuniunea liderilor PD, Emil Boc promite că
Nu vor mai exista favoriți, dar nici oropsiți, la distribuirea fondurilor bugetare"
     întrunire PDMult așteptata și necesara reformă a administrației publice a fost principala temă a dezbaterii la ca­re au participat mai mulți li­deri ai Partidului Democrat, sâm­bătă, la Alba Iulia. Întâlnirea care l-a avut ca gazdă și inițiator pe primarul Mircea Hava a fost una fructuoasă, chiar dacă puțin spectaculoasă, deși s-a bucurat de prezența mai multor miniștri, parlamentari, președinți de Con­silii județene și primari de municipii ai Partidului Democrat. Ea do­vedește tocmai prin aceasta că eficiența nu ține de luminile rampei. Principala temă de dezbatere a fost îmbunătățirea relației dintre ad­ministrația publică locală și cea centrală, disfuncționalitățile exis­ten­te până acum ducând de multe ori la adevărate blocaje, nemulțumiri și chiar atitudini de frondă. Iar pentru că totul pornește de la bani, ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, declara la Alba Iu­lia că în redistribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale nu vor mai exista favoriți (se știe că PSD favoriza din greu județele din Moldova spre supărarea justificată a conducerilor județelor din Transilvania). "Fiecare va primi ceea ce i se cuvine", a întărit la rân­dul său președintele PD Emil Boc. Mai mult se dorește ca acest transfer să se facă direct către comunități, prin eliminarea verigii con­siliilor județene. S-au dezbătut, de asemenea, teme tehnice le­gate de buna funcționare a administrației publice locale, precum și propuneri pentru modificarea unor legi cum sunt cea a venitului mi­nim garantat, sau chiar Legea administrației publice locale.
    Iar pentru ca reforma dorită să nu fie una făcută după ureche, doar de dragul de a modifica ceva, s-a decis constituirea la nivelul Par­tidului Democrat a Comisiei pentru dezvoltare locală și regională. Comisia, care este condusă de Adriean Videanu îi numără printre membri pe ministrul Municii Gheorghe Barbu, ministrul Mediului Sul­fina Barbu, ministrul Administrației și Internelor Vasile Blaga, pri­ma­rul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, primarul municipiului Oradea Petre Filip, președintele Consiliului județean Arad Gheorghe Seculici etc. Ultimul cuvânt privind constituirea acestei comisii îl va avea mier­curi Biroul Permanent Național al PD, dar având în vedere că mulți dintre membri BPN, în frunte cu președintele Emil Boc, și-au dat acordul... este doar o chestiune de procedură. După acest pas, în Consiliul de Coordonare al Alianței D.A.. se va discuta opor­tu­ni­tatea dublării acestei structuri prin una similară în care să fie co­op­tați și liberalii, urmărindu-se prin aceasta armonizarea acțiunii în do­meniu. Obiectivele comisiei sunt preluarea propunerilor de reformă a administrației publice din teritoriu de la toate nivelurile (comună, o­raș, municipiu, consiliu județean) și sintetizarea lor, găsirea solu­ți­ilor, îmbunătățirea capacității administrației publice locale de acce­sare a fondurilor europene.
Anca DINICĂ

Debitele râurilor în creștere ușoară
     La sfârșitul săptămânii trecute, debitele principalelor râuri din ju­de­țul Alba au crescut ușor pe anumite porțiuni, îndeosebi pe fondul topirii zăpezii ca urmare a încălzirii bruște a vremii, cu aproximativ 10 grade Celsius, în doar 24 de ore. Reprezentanții Compar­ti­men­tului de protecție civilă din cadrul Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență Alba au declarat că în cursul zilei de sâmbătă, 12 februarie, cotele râului Arieș au crescut la Baia de Arieș, unde se semnalează zăboare și gheață la mal. La Alba Iulia și Ocna Mureș, debitul râului Mureș a crescut, iar apele acestuia curg peste podul de gheață cu ochiuri în zona municipiului, respectiv, cu zăpoare, în apropierea orașului menționat. Și Târnavele au cotele ușor crescute la Mihalț, unde se înregistrează gheață la mal. Deși acum debitele principalelor râuri sunt variabile, specialiștii se așteaptă ca acestea să mai crească, având în vedere că vremea va continua să se încăl­zească ușor. Cu toate acestea, reprezentanții Inspectoratului jude­țean pentru Situații de Urgență Alba susțin că, potrivit informațiilor pe care le dețin, la această dată nu există pericol de inundații și nici nu au primit vreo avertizare meteo în acest sens.(R.G.)
Mugurel Sârbu i-o întoarce subprefectului de Alba, Clement Negruț
"Să-și dea cu părerea la fotbal, fiindcă sportul administrației e cam greu pentru el"
     Deputatul PSD de Alba, Mugurel Sârbu, a rămas surprins de afir­mațiile subprefectului de Alba, Clement Negruț, vizavi de persoana sa. "Nu mă așteptam la așa ceva, dar nu mă mai miră nimic la oa­menii Alianței. Eu nu am nici o tendință de a conduce județul, spre deosebire de el care pare încă în slujba fostului partid totalitar de dinainte de 1989. Cred că domnia-sa ar trebui să-și dea cu părerea la fotbal, pe care l-a practicat în tinerețe și mai puțin la sportul ad­ministrației, unde mai are foarte multe de învățat, ca și șeful său de altfel. În Prefectură sunt oameni care cunosc bine problemele jude­țului și pe care dl. Negruț ar trebui să-i consulte. În calitate de de­pu­tat mă voi lupta să realizez multe proiecte vitale pentru județul Alba și cred că un rol important pentru înfăptuirea lor îl au minis­terele de resort și mai puțin Prefectura", a spus Mugurel Sârbu.(R.J.)
Incendiu la Aiud
     Un incendiu a izbucnit joi, 10 februarie, cu puțin timp înainte de miezul nopții, la un atelier de croitorie situat la parterul unui bloc de pe str. Băilor din Aiud, au anunțat pompierii din cadrul Inspecto­ra­tului Județean pentru Situații de Urgență Alba. Croitoria aparținea u­nei societăți comerciale patronate de Lucian Iura. Potrivit sursei ci­tate, cauza declanșării flăcărilor a fost un scurt circuit produs la o pernă electrică uitată sub tensiune de soția proprietarului. Incendiul a fost stins în mai puțin de un sfert de oră de pompierii militari din Aiud, care au intervenit cu o autospecială, evitându-se astfel propa­garea flăcărilor la celelalte apartamente ale imobilului, mai ales că incendiul a izbucnit noaptea. Focul a distrus materiale textile, arti­cole de îmbrăcăminte, jaluzelele din material plastic și un scaun er­gonomic, valoarea totală a pagubei fiind estimată de pompieri la a­proximativ 10 milioane de lei. Pe lângă daunele provocate de flăcări, proprietarul croitoriei va fi obligat să suporte potrivit legii și contra­va­loarea intervenției pompierilor.(R.G.)
Arestat pentru furturi
     Adrian Constantin Stoica, de 16 ani, din Blaj, este cercetat de poliție, în stare de arest preventiv, sub acuzația de furt calificat, în baza unui mandat emis vineri, 11 februarie, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Potrivit poliției, în perioada 26 ianuarie-7 februarie, pe timp de noapte, tânărul a comis 3 spargeri din maga­zine situate în Alba Iulia și Mihalț, sustrăgând bunuri în valoare to­tală de peste 57,5 milioane de lei. El a fost arestat preventiv pe o perioadă de 19 zile, iar dacă va fi găsit vinovat de instanță, riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 și 15 ani, potrivit legii, pen­tru comiterea infracțiunii de furt calificat. (R.G.)
Potrivit Raportului O'Hara, reprezentantul Adu­nă­rii Parlamentare a Consiliului Europei
Proiectul de la Roșia Montană este exemplar din punct de vedere al patrimoniului cultural
     O'HaraDupă cum ați putut afla din paginile cotidianului nostru, (nr.4424, din 3 februarie 2005), la Ro­șia Mon­tană a avut loc recent o vizită de stu­diu efectuată de reprezantanții Comi­tetului pentru Cultură, Învățământ și Știință al Parlamentului European: dl. Eddie O'Hara MP (Raportor General pen­tru Patrimoniu Cultural) și Christo­pher Grayson (Secretar Șef pentru Cul­tură, Știință și Învățământ). Scopul declarat al acestei vizite a fost "de a căuta rezolvarea problemelor legate de conflictele de interese, pentru a a­si­gura că se acordă patrimoniului cul­tural atenția cuvenită și dintr-o per­spec­tivă europeană". În raportul în­toc­mit ulterior de oficialii europeni se men­ționează atât opiniile tuturor factorilor interesați de derularea pro­iectului RMGC de la Roșia Montană, cât și concluziile delegației. Redăm în continuare câteva opinii autorizate, precum și concluziile la care au ajuns reprezentanții Parlamentului European.
    *Certificatele de descărcare arheologică sunt contestate de nespecialiști. (Mircea Angelescu, Director al Direcției Monumente Istorice și Muzee, din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor) "În urma unei analize inițiale efectuate în anul 2000, s-a lansat Pro­gramul național de Cercetare „Alburnus Maior" în 2001 și au fost demarate lucrările de săpături arheologice. Programul a abordat probleme legate de arheologie (cartare cu sistem GIS și software digital), arhitectură, etnografie și istorie orală; a fost finanțat de com­panie în concordanță cu Convenția Europeană pentru Patrimoniul Ar­heologic, și în 2001 finanțarea a depășit de 10 ori bugetul anual a­locat de Minister pentru arheologie.
    Poziția legală a Ministerului a fost aceea conform căreia un in­ves­titor poate solicita descărcare de sarcină arheologică în momentul în care cercetarea era finalizată. Rapoarte despre astfel de cercetări și concluziile aferente au fost prezentate în fiecare an Comisiei Nați­onale pentru Arheologie (un corp consultativ format din reprezentanții uiniversităților, muzeelor și institutelor naționale de cercetare), care au raportat ulterior Ministerului, singurul în măsură să ia deciziile. Procedura legală de descărcare de sarcină arheologică a fost pro­gresivă; metodele de exploatare la zi permiteau modificări, astfel în­cât să se protejeze galeriile subterane care ar fi putut fi aduse la lumină. Certificatele de descărcare arheologică au fost eliberate pen­tru unele galerii fără nereguli din punct de vedere procedural. Gru­purile care fac lobby acuzând astfel de nereguli nu au pregătirea științifică necesară și confundă lucrurile. Jumătate din cei 400 de arheologi din România au fost implicați în Roșia Montană și deciziile Comisiei Naționale au fost luate cu unanimitate de voturi. Toate me­todele arheologice au fost în conformitate cu legislația în vigoare.
    În ceea ce privește patrimoniul arhitectural, a fost stabilită o zonă de protecție în centrul localității Roșia Montană, în urma discuțiilor purtate în anul 2002 în cadrul Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Zona includea 99% din monumentele istorice, galeriile Ca­ta­lina Monulești și clădirile ce urmau a fi reabilitate pentru a deveni muzeu public. S-a considerat că în acest mod identitatea culturală a locului se va conserva, dând în același timp comunității locale șansa dezvoltării durabile, inclusiv a turismului..."
    *Nu există motive pentru stoparea cercetărilor. (Alexandru Sassu, președinte al Comisiei Parlamentare de Analiză a Pro­ie­ctu­lui Roșia Montană). "Cu cele 4 milioane de dolari SUA cheltuite până acum, cercetările efectuate la Roșia Montană au fost cele mai importante cercetări desfășurate în ultimii 200 de ani în România. Nu există nici un motiv pentru a stopa aceste cercetări acum..."
    *Cei ce protestează împotriva proiectului sunt plătiți să facă acest lucru. (Radu Berceanu, vice-președinte al Camerei Depu­taților) "Cei din afara Roșiei Montane se opun proiectului deoarece nu pot să-și facă speranțe legate de vânzarea proprietăților pentru ob­ținerea prețurilor mari oferite de RMGC. Vizitând zona am întâlnit o serie de protestatari, tineri care au declarat că fuseseră plătiți să facă demonstrație împotriva proiectului... Trebuie găsit un echilibru între interesele culturale, de mediu, economice și sociale. Proiectul a fost important în termeni culturali, fiind una dintre cele mai mari operațiuni arheologice din Europa; dacă el nu va fi dus în continuare, nu vor mai exista fonduri nici pentru arheologie. De asemenea, pro­iectul a fost un proiect pilot pentru dezvoltarea economică a întregii zone. Dacă s-ar opri nu ar mai exista nici o șansă în acest sens, cel puțin pentru o vreme. S-ar crea o serioasă problemă socială, în­trucât activitatea minieră actuală, desfășurată de «Minvest» ur­mea­ză să se închidă în următorii 10 ani."
    *Marea majoritate a localnicilor este de acord cu proiectul. (Virgil Narița, primarul comunei Roșia Montană) "Un sondaj de o­pinie efectuat în anul 2002 printre localnicii afectați de proiect a in­dicat că 86-88% dintre ei erau în favoarea investiției propuse și a pla­nului de relocare, precum și 11 din cei 13 consilieri. Persoanele au fost lăsate să negocieze singure, punând condițiile lor proprii privind relocarea și, în 30% din cazuri, procesul s-a încheiat până acum. Aceasta înseamnă, în cifre exacte, 1.600 din totalul de 4.000 de proprietăți, afectând un sfert din satele componente. Vechiul centru al localității va fi conservat, iar proiectul minier va da naștere altor activități economice, inslusiv turismului..."
    *Concluzii favorabile: proiectul este exemplar, din punct de vedere al patrimoniului cultural. (Eddie O'Hara, Raportor General pentru Patrimoniu Cultural, Parlamentul European) "Se pare că sunt luate toate măsurile necesare așa încât să se asigure respectarea tuturor aspectelor legate de patrimoniul cultural, atât în prezent cât și pe măsură ce proiectul avansează. Situația imediată este con­tro­lată prin realizarea unei descărcări progresive de sarcini arheologice. Există o necesitate clară privind monitorizarea continuă a șantie­ru­lui, pe măsură ce lucrările de excavații și cele miniere avansează. Acest fapt necesită flexibilitate continuă, atât din partea companiei miniere cât și din partea arheologilor. Proiectul RMGC poate furniza baza economică pentru dezvoltarea durabilă a întregii zone, pro­du­când un impact pozitiv social și asupra mediului, precum și în ceea ce privește dezvoltarea culturală. Din punct de vedere al patri­mo­niului cultural, el poate fi privit ca un proiect exemplar de dezvoltare responsabilă. Fondurile puse la dispoziție actualmente de RMGC pentru cercetare (arheologică, etnografică și arhitecturală) depășesc cu mult ceea ce ar fi putut pune la dispoziție statul. Acest lucru a re­vigorat zona și din punctul de vedere al recunoașterii inter­na­țio­nale.
    *Criticile nu sunt justificate. (Eddie O'Hara, Raportor General pen­tru Patrimoniu Cultural, Parlamentul European) "Criticii și-au ma­ni­festat îngrijorarea privind procedura (descărcarea de sarcini arhe­ologice a suprafeței) și etica conservării, care implică distrugerea pro­gramată a galeriilor romane. Această îngrijorare nu pare a fi pe deplin justificată. Galeriile cercetate din zonele aferente carierelor principale Cârnic și Cetate nu par a aconține nici un fel de vestigii arheologice interesante. Accesul turiștilor în cea mai mare parte a galeriilor ar fi imposibil. Cu toate acestea, trebuie impuse condiții clare pentru continuarea săpăturilor arheologice și monitorizarea a ceea ce se găsește.
    Mai important, în termenii protecției patrimoniului cultural și a me­diului, ar fi aplicarea unor controale similare asupra exploatării în desfășurare, care se efectuează în amplasamentele adiacente, lu­crări care sunt realizate de compania românească «Minvest», fără a se face descărcarea de sarcini arheologice și fără control privind poluarea. Situația actuală de nehotărâre nu este în nici un fel be­nefică zonei. În cazul în care nu se realizează proiectul RMGC va îndepărta pentru mult timp orice șansă de dezvoltare la nivel local, cu atât mai mult cu cât activitatea «Minvest» va înceta în următorii ani... Opoziția față de proiectul RMGC este alimentată, în mare măsură, de organisme din exterior, probabil animate de bune in­tenții, dar contra-productive. Cel puțin în parte, această opoziție este exagerată. Riscurile de mediu presupuse nu iau în calcul tehnicile moderne de exploatare și nici faptul că proiectul RMGC va ajuta la înlăturarea efectelor poluării existente, produsă ca urmare a lu­cră­rilor desfășurate de «Minvest». Cuvintele cheie ale dezvoltării dura­bile la Roșia Montană sunt: oportunități pentru toți, flexibilitate și în­credere..."
A consemnat Ioan HĂNȚULESCU

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.