Prima pagină Ediția din: 15.2.2005
De voie, de nevoie continuă plecările din PSD Alba
Nicolae Mera se va dedica în exclusivitate carierei administrative
     De ieri dimineață, Nicolae Mera, unul dintre membrii marcanți ai PSD Alba, a demisionat din partid și conform spuselor sale se va dedica în exclusivitate activității în administrație, el fiind angajat al Prefecturii Alba. Nicolae Mera a intrat în PSD în anul 2000, iar un an mai târziu a fost ales președintele organizației județene a TSD. La alegerile preliminare din interiorul partidului care au avut loc în septembrie 2004, Mera a ocupat locul secund pe lista pentru Ca­mera Deputaților, dar diversele jocuri și interese politice l-au lăsat pe dinafară. Deși a refuzat să comenteze ce l-a determinat să pără­sească PSD, surse din partid ne-au precizat că la baza acestei decizii au stat, pe de-o parte, nenumăratele divergențe avute cu pre­ședintele Mugurel Sârbu, iar pe de altă parte, presiunile la care a fost supus de către actuala conducere a Prefecturii, fiind acuzat că, în calitate de funcționar public, s-ar fi implicat mai mult decât era cazul, în activități politice. "Țin să le mulțumesc fostului președinte al PSD Alba, av. Ioan Rus, președintelui TSD, Victor Ponta, precum și tuturor colegilor de bună credință din partid pentru colaborare și doresc să le transmit multă sănătate și putere de muncă", s-a măr­ginit să declare tânărul demisionar. La rândul său, președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, ne-a precizat că nu știe cu exactitate ce moti­ve a avut Nicolae Mera și că dorește să se întâlnească cu el pentru a lămuri acest aspect. "Vreau să am mai întâi o discuție cu el și apoi vă pot spune mai multe. Oricum nu cred că imaginea PSD Alba va avea de suferit", a conchis deputatul Mugurel Sârbu.
Răzvan JURCĂ

Demisii pe "centura politicii"
     Conform ultimelor date puse la dispoziție de către conducerea PSD Alba, organizația județeană are în prezent un număr de 12.220 de membri. "În perioada de după alegeri foarte puțini oameni au pă­ră­sit partidul, iar cei care vor să o mai facă, să o facă acum. Con­diția de partid de opoziție ne ajută să ne dăm seama cine îm­bră­țișează cu adevărat doctrina social - democrată și cine își face de lucru «pe centura politicii românești», așa după cum s-a ex­pri­mat președintele țării", ne-a declarat președintele PSD Alba, Mugu­rel Sârbu. În altă ordine de idei, atât Ana Topârceanu, cât și Ileana Ion au renunțat la funcțiile deținute în partid, de trezorier și respectiv președinte al organizației de femei.(R.J.)
În Piața Cetate din Alba Iulia se împlinește dorința primarului Mircea Hava de a crea o zonă comer­cială la standarde europene
Supermarketul Diskont - Cetate o investiție necesară
     DiskontMulte probleme și necazuri a creat Primăriei și oamenilor de-a lungul anilor Piața Cetate din Al­ba Iulia. Criticile primarului Mir­cea Hava la adresa comer­ci­anților de tarabă, observațiile și sugestiile lui, dorința de a ame­naja aici un spațiu comercial ci­vilizat, elegant și modern nu au rămas fără rezultat. Ele au trezit interesul unor oameni de afaceri și i-au îndemnat să se gândească la o mare investiție care să schimbe radical înfățișarea zonei pieței industriale. Așa se face că grupul de firme Oancea a hotărât să construiască în Piața Cetate un nou supermarket Diskont, care să întregească la 3 lanțul de magazine atât de apreciate la Alba Iulia și în județul Alba. Domnul Nicolae Oancea, patronul companiei, ne-a declarat că noul supermarket va avea o suprafață de 1000 mp, fiind prevăzut cu un subsol (cu spații pentru depozitarea mărfurilor și parcări cu acces auto), parterul este destinat produselor alimentare iar etajul produselor industriale și bunurilor de larg consum. Domnul Nicolae Oancea a ținut să precizeze că îi va proteja în mod special pe toți comercianții din piață, cu care a colaborat de ani de zile, dându-le prioritate în noua construcție, unde vor dispune de condiții net superioare, la standarde europene: aer condiționat, încălzire cen­trală și transport pe scări rulante pentru clienți. În plus, la etajul unde vor fi găzduiți comercianții este prevăzută o extindere cu un supliment de suprafață (1500 mp va fi suprafața totală) pentru ca tradiționalii parteneri de afaceri din Piața industrială Cetate să se bucure de toate condițiile și facilitățile.
    Astăzi, în comisiile reunite ale Primăriei se vor analiza noua zonă comercială Piața Cetate și problemele legate de construcția noului Supermarket. Dacă toate aprobările vor fi urgentate de către Comi­sia de urbanism, Comisia de consilieri și aprobarea PUD-ului va fi dată cât mai repede de Consiliul local, lucrările ar putea începe în cel mai scurt timp, astfel ca până cel târziu în luna octombrie inves­tiția să fie finalizată. Ar fi o mare realizare și s-ar face un mare pas înainte pe calea unui comerț civilizat, așa cum impune Uniunea Eu­ropeană. Să fie într-un ceas bun pentru Primărie, investitor, între­prinzători privați și mai ales cumpărători! (A.C.)
Până la toamnă
Întreținerea se va majora cu 40 la sută
     După toate aceste scumpiri, din toamnă, cel mai probabil, fac­tura la întreținere va fi cu 30-40% mai mare decât cea din prezent. Motivele acestei noi majorări de tarife sunt legate de creșterea pre­țului național de referință pentru energia termică cu 20% din luna a­prilie a acestui an, precum și de reducerea subvenției la consu­mator. Aceasta din urmă trebuie să dispară treptat, până în 2007. Majorarea cu 20% a prețului național de referință, de la 896.000 de lei gigacaloria la 1,2 milioane de lei, se va reflecta mai puțin în factura aferentă lunilor de vară, dar va frige la buzunare odată cu următorul sezon rece. Acesteia i se vor adăuga și scumpirile la ga­zele naturale, electricitate și servicii precum salubrizarea, ajun­gân­du-se în final la o majorare-record de 40%. Astfel, o familie cu 3 persoane, care stă într-o casă cu trei camere, va plăti 4,2 milioane de lei din toamnă pentru întreținere. (M.F.)
Impozitul pe terenuri agricole
     Impozitul pe terenurile agricole va fi introdus la jumătatea acestui an sau cel târziu la 1 ianuarie 2006, a declarat zilele trecute minis­trul Finanțelor, Ionuț Popescu, într-un interviu radiofonic. Potrivit mi­nistrului Popescu, impozitul se va aplica în cotă unică, indiferent de suprafață, iar sumele colectate vor fi lăsate la dispoziția adminis­trațiilor locale. (R.G.)
Pulsul vieții pe Târnave
     Vineri, 11 februarie, prefectul Cosmin Covaciu și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, s-au întâlnit la sediul Primăriei Blaj cu primarii localităților din zona Târnavelor, a anunțat conducerea primăriei-gazdă. Au participat primarii din Jidvei, Ceta­tea de Baltă, Cergău, Cenade, Șona, Valea Lungă, Crăciunelul de Jos și, bineînțeles, Blaj. Au fost discutate problemele cu care se confruntă fiecare localitate, aspecte privind sprijinirea investițiilor în zonă și modalitatea de punere în aplicare a legislației de restituire a proprietăților (Legea18/1991, Legea1/2000, Legea 10/2000). O idee foarte interesantă lansată cu acest prilej este legată de posibilitatea înființării unei organizații neguvernamentale care să reprezinte toate aceste localități, în vederea elaborării de proiecte de finanțare.(R.G.)
Pe ultimul drum... cu autocarul
     Paul Voiculescu, din București, conducător auto la o societate de transporturi, a sesizat Poliția municipiului Sebeș, în 13 februarie, că în timp ce se deplasa cu autocarul pe ruta Franța-România, în zona hanului Șurianu de pe raza comunei Șibot, unei călătoare în vârstă i s-a făcut rău. Femeia a fost transportată de urgență la Spi­talul municipal Sebeș pentru acordarea de îngrijiri medicale. În drum spre spital s-a încercat resuscitarea femeii de către un medic ce călătorea cu același autocar. Din nefericire încercările au fost za­darnice. Medicii Spitalului municipal Sebeș au constatat decesul călătoarei, survenit în urma unui stop cardio-respirator. În urma ve­rificărilor efectuate de către polițiștii deplasați la fața locului, s-a constatat că persoana decedată este Etelka Szabo (71 de ani), din comuna Zagon, județul Covasna. Femeia se întorcea din Franța un­de fusese în vizită la rude și trebuia să coboare la Brașov. Cadavrul se află la morga Spitalului municipal Sebeș. Nu există suspiciuni în ceea ce privește cauza și împrejurările morții. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.