Actualitate
Măsurile electorale ale Guvernului Năstase, "bombe cu ceas" pentru Cabinetul Tăriceanu
     În anul electoral 2004, Guvernul Năstase a încălcat mai multe din­tre prevederile Acordului încheiat cu FMI, ceea ce a determinat o serie de derapaje de la o politică economică sănătoasă, forțând ac­tualul guvern să ia măsuri de ajustare economică. Declarația a fost făcută de deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, în perspectiva apropiatei vizite de evaluare a delegației FMI în România. Numai în ultimul trimestru al anului trecut, a spus deputatul liberal de Alba, au fost realizate majorări salariale în scop electoral de peste 10.000 de miliarde de lei, ce nu au fost prevăzute în bugetul pe 2005. În opinia lui Bărbulețiu, acest fapt implică o creștere excesivă a deficitului de cont curent (7,8 la sută din PIB) și duce la un dezechilibru ce tre­buie ajustat acum. De asemenea, au fost efectuate cheltuieli care au fost transferate în bugetul din anul 2005. Astfel, Ministerul Trans­porturilor trebuie să plătească lucrări de 4.300 de miliarde de lei, e­fectuate anul trecut cu scop electoral, dar nedecontate. O situație similară, a spus parlamentarul PNL de Alba, se înregistrează și la Ministerul Sănătății, în discuție fiind eliberarea medicamentelor com­pensate. Nu în ultimul rând, au fost făcute cheltuieli excesive, depu­tatul liberal Bărbulețiu oferind ca exemplu suma de 50 de miliarde de lei plătită pentru cartușe de către Romsilva. Pe de altă parte, Gu­vernul Năstase nu a pus în practică 27 de măsuri asumate față de FMI, 7 dintre acestea reprezentând criterii de performanță ce pot pu­ne în pericol desfășurarea Acordului (ex: ținta deficitului de cont cu­rent).
    Totodată, nu au fost luate măsuri absolut necesare, cum ar fi tran­sferul Gărzii Financiare și Vămii la Ministerul Finanțelor, pentru că erau privite ca nepopulare. Mai mult, nu a fost majorat prețul uti­lităților publice, conform Acordului cu FMI. În aceste condiții, Gu­ver­nul Tăriceanu nu va face nici o majorare suplimentară față de ceea ce s-a angajat Cabinetul Năstase, întrucât soluția pentru o eco­no­mie sănătoasă este creșterea încasărilor la buget și diminuarea chel­tuielilor.
    "Ideea este că nu vine potopul. Situația nu este catastrofală, dar e mult mai puțin bună decât a încercat să o prezinte fostul guvern. Trebuie doar să înțelegem ce se va face. La cel mai înalt nivel sunt create politici economice de un grup de lucru (Task Force) format din Guvern, BNR, Institutul Național de Prognoză și Centrul Român de Politici Economice. Nu trebuie să fim mereu priviți ca niște șco­lari. Până cel târziu în iunie 2006, România își va putea stabili sin­gură strategiile și programele economice, nemaifiind necesară asis­tența FMI", a ținut să sublinieze deputatul PNL de Alba, Tiberiu Băr­bulețiu.(R.G.)
Puterea și Opoziția în sondaje
     Conform unui sondaj CSOP, Alianța D.A. PNL-PD ar fi votată de 47,7 la sută dintre cetățenii cu drept de vot, iar PSD - de 29,3 la sută, dacă duminica viitoare ar fi alegeri. Sondajul CSOP a fost e­fectuat în perioada 26 ianuarie-2 februarie a.c., pe un eșantion re­prezentativ la nivel național, marja de eroare a sondajului fiind de +/- 3 la sută. La capitolul intenție de vot, sondajul CSOP arată că în Par­lamentul României ar intra doar patru forțe politice, dacă du­minică ar fi organizate alegeri. Pe primul loc s-ar situa Alianța PNL-PD, cu 47,7 la sută, urmată de PSD (în uniune cu PUR), cu 29,3 la sută, PRM, cu 11,5 la sută și UDMR, cu 6,3 la sută. Celelalte for­mațiuni politice care s-ar înscrie în campania electorală ar aduna îm­preună doar 4,9 la sută. Potrivit sondajului, Alianța este singura forță politică în creștere de popularitate. În septembrie 2004, aliații liberali și democrați aveau 36,5 la sută, în octombrie - 37,4 la sută, în no­iembrie - 39,1 la sută, înregistrând în ianuarie 2005 un scor de 47,7 la sută. PSD și PUR, cotate în septembrie 2004 cu 42,6 la sută, coboară în numai patru luni la 13,3 la sută. Și PRM este pe o linie ușor descendentă, pierzând 1,5 procente din septembrie 2004 până în ianuarie 2005.
    La capitolul încredere în personalități, conform CSOP, încrederea populației în Ion Iliescu a scăzut de la 46,8 la sută în noiembrie 2004, la 28 la sută, în ianuarie 2005. Nici Adrian Năstase nu stă mai bine, scăzând la acest capitol de la 46,5 la sută, la 26,5 la sută. În schimb, Mircea Geoană a ieșit cel mai bine dintre liderii PSD, chiar dacă încrederea populației în persoana acestuia s-a diminuat de la 43,9 la sută la 39,2 la sută. Theodor Stolojan este într-o ușoară creș­tere, ajungând, în ianuarie 2005, la 52,9 la sută. Cei mai apre­ciați rămân însă președintele Traian Băsescu, care a crescut de la 45,4 la sută în noiembrie 2004, la 62,7 la sută, în ianuarie 2005 și premierul Călin Popescu-Tăriceanu - 29,8 la sută în noiembrie 2004 și 60,3 la sută, în ianuarie 2005.(R.G.)
De voie, de nevoie, continuă plecările din PSD Alba
Consiliul Județean Alba își îndepărtează indezirabilii politic
     Consiliul Județean Alba a preluat activitatea de evidență infor­ma­ti­zată a populației, în cadrul unei noi structuri: Direcția publică co­munitară de evidență a persoanei. Această nouă direcție va funcționa în fostul sediu BNR din Alba Iulia și va avea în componența sa 20 de angajați. Dintre aceștia, 14 sunt funcționari publici din aparatul Con­si­liului Județean, iar 6 sunt angajați din fostele structuri ale Poliției. Demn de menționat este faptul că, odată cu înființarea noii direcții, din sediul Consiliului Județean sunt îndepărtați funcționarii indezi­ra­bili din punct de vedere politic (de pildă Mihaela Mih Dehelean și Ni­colae Vesa), precum și unii funcționari mai vechi despre care se consideră că sunt depășiți de noile cerințe, care au rămas neclintiți sub mai multe legislaturi (unii chiar de pe vremea PCR). "Statutul de funcționar public, deși se consideră că te protejează de influența po­liticului, te lasă la fel de vulnerabil, ne-a declarat Mihaela Mih (care este membru în structurile de conducere ale PSD). Oricât de bine ți-ai face datoria, oricând poți să rămâi fără serviciu, prin desființarea peste noapte a postului tău. Sau poți fi mutat, ca în cazul de față. Și nu se va recunoaște niciodată faptul că acest lucru se întâmplă din motive politice..." Și iată că se îndeplinește și dorința noului preșe­dinte al Consiliului Județean, Ion Dumitrel, de a aduce în aparatul ad­ministrației județene oameni noi, tineri, bine pregătiți. Întrebarea care se poate pune în aceste circumstanțe e următoarea: cât de im­plicați politic vor fi acești oameni noi? Căci dacă aceștia vor fi tri­butari (prin angajament scris sau moral) față de noua putere, atunci vor reconstitui o nouă arhitectură relațională și, nicidecum, o nouă arhitectură administrativă. (I.H.)
Dansatori merituoși
     Municipiul Bistrița a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute cea de-a 29-a ediție a concursului național de dans de societate dotat cu Cupa "Floris", la întrecere luând parte 33 de cluburi din țară, au declarat surse oficiale. Județul Alba a fost reprezentat de membrii trupei "Dance to sunrise" a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, îndrumați de instructorul Vasile Vlad. Concurenții au prezentat dansuri latino (samba, cha-cha, jaif) și standard (vals lent și vienez, quickstep). La clasa E, perechea formată din Mihaela Varga, elevă la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" și Bogdan Muntean, li­ceean la Grupul Școlar de Industrie Ușoară, din Alba Iulia, a ocupat un merituos loc 6 din 23 de perechi, concursul fiind câștigat de un club din Reghin, județul Mureș.(R.G.)
Leasingul auto a crescut cu 44 la sută
     Numărul autovehiculelor noi achiziționate în leasing pe piața ro­mânească a fost, anul trecut, de peste 55.800, în creștere cu 44% față de 2003, reiese din datele Asociației Producătorilor și Impor­tatorilor de Automobile. Avansul înregistrat pe acest segment vine pe fondul creșterii cu 33,7%, până la nivelul record de 180.927 de unități, a vânzărilor de autovehicule noi pe piața autohtonă. (M.F.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.