Curier județean
La izvoarele tradiției și creației populare din Sâncel
     Duminică, 13 februarie 2005, Căminul cultural din Sâncel a găz­duit manifestarea cultural artistică intitulată "La izvoarele tradiției și culturii populare", care face din programul activităților Centrului ju­dețean de conservare și promovare a culturii tradiționale (CJCPCT) Alba. În programul manifestării s-au aflat: Grupul instrumental al CJCPCT Alba; Ansamblul "Târnavele" al Casei de cultură Blaj; For­mația de dansuri "Fetele de la Căpâlna"; Formația de dansuri popu­lare mixte Bucerdea Grânoasă; Formația de dansuri populare fe­minine Cetatea de Baltă; Grupul folcloric Pănade; Formația de dan­suri populare feminine Biia; Formația de dansuri populare maghiare Sânmiclăuș; Grupul vocal bărbătesc Sâncel. Cu acest prilej s-a or­ganizat și o expoziție de artă populară, care a demonstrat că pie­sele lucrate de meșterii populari din zonă pot deveni oricând atracții ale unei viitoare rețele de turism rural foarte bine pusă la punct. De asemenea, a avut loc lansarea albumului "Sâncelenii", al Grupului vocal bărbătesc din Sâncel, album ce cuprinde 14 cântece (pri­cesne, cântece patriotice și cântece populare specifice zonei Târ­navei Mici).
    La manifestare au fost prezenți aproximativ 500 de spectatori, în marea lor majoritate localnici. Singurul reprezentant oficial a fost, din partea Consiliului Județean Alba, vicepreședintele Florin Măr­gi­nean. Organizatori, alături de CJCPCT Alba, au fost Consiliul local și Primăria Sâncel. (I.H.)
Model suedez de prevenire a accidentelor de muncă în industria lemnului
     Ieri, la Alba Iulia, a avut loc lansarea proiectului cu tema "Promo­varea dialogului social și îmbunătățirea mediului de muncă din sec­torul de prelucrare și exploatare a lemnului". Au participat consilierul prefectului, Marius Jurcă, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Dorel Fiț, adjunctul ITM, Iustin Nemeș, Delia Comșa și Mihai Măgdoiu, din cadrul ITM Sibiu, precum și peste 30 de reprezentanți ai firmelor de profil din județ - patronate, sindicate, salariați. D-na Comșa a declarat că județul Alba face parte din cele 16 județe din țară cu zone mari împădurite în care se aplică acest proiect, derulat în perioada 2002-2004 de Guvernul Suedez și Inspecția Muncii din România, la Sibiu. Metoda Logical Framework Approach-LFA (Me­toda de Abordare Centrată pe Obiective) a fost lansată în 1960, în cei 45 de ani ajungând să fie utilizată frecvent în întreaga lume. Scopul principal al aplicării acestui proiect este reducerea acci­dentelor de muncă, numai în primele 9 luni ale anului trecut în silvicultura județului Alba fiind înregistrate 101 accidente, din care 15 mortale, iar restul, soldate cu incapacitate temporară de muncă, în timp ce în industria de prelucrare a lemnului s-au produs 231 de accidente de muncă (unul colectiv), cu 15 morți și 216 răniți. Metoda presupune parcurgerea obligatorie a 9 pași: *ana­liza contextului *a­na­lizarea participanților *analizarea problemei *stabilirea obiectivelor *întocmirea planului de activitate * elaborarea planului de resurse *analiza clară a factorilor de risc *premisele. În urma unui dialog so­cial între toți factorii implicați de la nivelul fiecărei unități, obiectivul urmărit (diminuarea numărului de accidente de muncă cu x la sută) poate fi atins. În cadrul primei etape, demarate luni, 14 februarie, se va desfășura un curs de instruire cu personalul firmelor de profil, în etapa secundară vor fi monitorizați agenții economici incluși în proiect, urmând ca în luna decembrie să fie făcut bilanțul celor 10 acțiuni care vor fi organizate până atunci de ITM Alba, jumătate din­tre acestea având tematică obligatorie.(R.G.)
Indemnizații impozabile pentru îngrijirea copilului bolnav și de risc maternal
     Indemnizațiile acordate în perioada concediului de risc maternal și cele pentru îngrijirea copilului bolnav au fost și sunt impozabile, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe. Conducerea MFP a dorit să clarifice astfel aceste lucruri, deoarece Codul fiscal în vigoare anul trecut nu preciza cu exactitate care este regimul a­ces­tor venituri. „Din punct de vedere fiscal, sumele acordate de an­ga­jatori pentru concediul medical, inclusiv concediul pentru risc ma­ternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, sunt incluse la categoria venituri salariale, respectiv impozabile. Legile speciale ela­borate de alte instituții, precum Ministerul Muncii în acest caz, nu reglementează tratamentul fiscal al ajutoarelor, indemnizațiilor și al altor categorii de sume acordate", mai scrie comunicatul de presă al MFP.(R.G.)
Elevii militari în pas de... marș
     Sâmbătă, 12 februarie, la Colegiul Militar „Mihai Viteazul" din Al­ba Iulia, s-a desfășurat Campionatul militar de marș feminin și mas­culin, etapa pe colegiu. Întrecerea liceenilor a fost câștigată de cla­sa a XI-a, comandată de cpt. Florin Câmpean, fiind secondată de clasa a X-a (lt. Marcel Moghiroiu). La fete, competiția a revenit tot elevelor căpitanului Câmpean, ele fiind urmate de "boboacele" in­struite de cpt. Ovidiu Plopan. Câștigătorii acestei etape vor participa la faza finală între cele trei colegii militare din țară, competiție ce se va desfășura în perioada 8-10 martie a.c., la Alba Iulia.
    Laureatul acestei întreceri va reprezenta România la etapa in­ter­țări NATO, programată să aibă loc în luna august, în Belgia. La handbal, echipele de fete și băieți ale Colegiului Militar s-au calificat la etapa interjudețeană care va avea loc în data de 8 mai, la Reșița, a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Daniela Filimon.(R.G.)
Concurs pe meserii pentru elevi, cu piese auto de împrumut
     Grupul Școlar Industrial Metalurgic din Alba Iulia va găzdui mier­curi, 16 februarie, proba practică a etapei județene a concursului pe meserii rezervat elevilor din ultimul an al școlilor de arte și meserii, a declarat directorul instituției, ing. Gheorghe Sas. El a precizat că par­ticipanții vor fi nevoiți să monteze-demonteze sau să repare, con­tracronometru, anumite sisteme, mecanisme și instalații ale mași­nilor, dar și să conducă autoturisme și camioane. Pentru ca între­cerea să poată fi organizată, a spus ing. Sas, a fost necesară pro­curarea unor piese și subansamble auto de la atelierele de reparații cu care Grupul Școlar are relații de colaborare. "Întrucât instituția de învățământ nu dispune de resurse financiare în acest scop, am îm­prumutat o parte din piesele necesare. Probabil, cu acordul proprie­tarilor unele le vom putea păstra, dar restul trebuie să le restituim", a spus directorul școlii. La profilul mecanic auto vor lua parte, pe lângă elevii unității-gazdă, concurenți de la Colegiul Tehnic "Al. Dom­șa" din Alba Iulia, Colegiul Tehnic din Aiud, Grupul Școlar "Horea, Cloșca și Crișan" din Abrud și Grupul Școlar "T. Cipariu" din Blaj. La specializarea electrician auto se vor întrece doar 6 elevi, întrucât în afara instituției albaiuliene, numai colegiul din Aiud mai pregătește elevi în această meserie. Anul trecut, Nicolae Ilea, fost elev al Gru­pului Școlar Industrial Metalurgic din Alba Iulia, a obținut o mențiune la faza națională a concursului pe meserii. Proba practică are o pondere de două treimi din media finală, lucrarea scrisă, programată pentru sâmbătă, 19 februarie, reprezentând doar o treime din medie.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.