Editorial
Simple coincidențe?
     Pentru că l-am votat, mi-ar fi plăcut ca Traian Băsescu să nu fi avut încurcături de felul celei cu vila cumpărată de la stat pe un preț de nimic, după unii la limita legii, după alții peste această limită. Prin urmare, situația m-a decepționat profund, dar acest lucru nu mă împiedică să observ că senzaționala dezvăluire s-a produs într-un moment în care instituțiile statului responsabile de lupta împo­triva corupției par să fi ieșit din letargie, astfel încât presa a putut să consemneze câteva succese în materie, inimaginabile cu doar câ­teva luni în urmă. Astfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Ca­sație și Justiție a operat primele rețineri în dosarul "RAFO", care vi­zează activități comerciale dubioase săvârșite cu implicarea grupu­lui de firme VGB, RAFO, TENDER și CAROM. Primii pe listă au fost frații Alexandru și Octavian Iancu (administratori ai firmelor VGB) și Constantin Mărgărit (fost administrator al VGB Oil și aso­ciat al VGB Impex). Aceștia au fost reținuți marți sub acuzațiile de evaziune fiscală, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și spă­lare de bani. La intervenția ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pesedistul Culiță Tărîță a rămas fără Insula Mare a Brăilei pe care o avea în arendă și pentru care a primit de la stat subvenții în valoare de 429 de miliarde de lei, în timp ce suma încasată drept redevență a fost de numai 174 de miliarde de lei. Potrivit lui Flutur, statul a fost păgubit astfel cu 9 milioane de euro, cărora li se adaugă alte 3,6 milioane pentru acțiunea de tăiere a stufului, care nu avea apro­bare de la Ministerul Agriculturii. La rândul lui, Ion Țiriac a pierdut do­meniul de vânătoare de la Balc, județul Bihor, în suprafață de 11.500 de hectare, pe care îl primise în dar, fără licitație, de la Guvernul Năstase și unde s-a produs recent măcelărirea a 185 de mistreți cu aportul substanțial al ex-premierului. Studiourile Media Pro Pictures de la Buftea, aparținându-i lui Adrian Sârbu, au fost pu­se sub sechestru din cauza datoriilor către stat iar Ministerul Finan­țelor a blocat conturile firmei. Controversatul contract pentru secu­rizarea frontierelor, încredințat de Guvernul Năstase firmei EADS, fără licitație, va fi și el renegociat. Se știe că promotorul afacerii a fost nu mai puțin controversatul Toma Zaharia, tartorele polițiștilor, pe când era secretar de stat.
    Și pentru că veni vorba despre Toma Zaharia, nu pot să nu ob­serv că scandalul având drept scop compromiterea lui Traian Bă­sescu și transformarea lui într-un simplu infractor coincide într-un mod foarte convenabil pentru dușmanii săi cu tsunami-ul care a lovit Poliția română la vârfurile sale cele mai adânc înfipte în mafia pe­rioadei de tranziție prin complicitatea lor, pe cât de vinovată pe atât de revoltătoare, cu infractorii din categoria peștilor mari.
    Iar apropo de peștii mari, s-ar părea că unul dintre ei, puternic bazat pe imperiul mediatic constituit în jurul Antenei 1, e pe punctul de a fi aruncat pe uscat. Cel puțin așa pretinde, de câteva zile în­coace, cotidianul "Ziua", potrivit căruia "un devastator raport SIE" îl indică pe Dan Voiculescu ca fiind cel care (în timpul și după revo­luția din 1989 - n.m. MLM) nu a mai returnat banii proveniți din ne­goțurile cu fosta Securitate și, operând conturile CRESCENT, a reu­șit să deturneze sute de mii de dolari care au făcut din el unul dintre cei mai bogați oameni ai României. Iată un subiect excelent pentru Antena 1 care preferă, deocamdată, să se ocupe de Traian Băsescu și cu rost dar, mai ales, fără nici un rost.
Maria Lucia MUNTEANU