Prima pagină Ediția din: 17.2.2005
Justiție "latino" cu vise europene
•Două milioane de dosare, la 6000 de magistrați
     În anul 1989, la toate instanțele românești existau pe rol 600.000 de dosare. După numai trei ani, instanțele românești se confruntau deja cu... 2 milioane de dosare. Cam atâtea se află în curs de ju­decare și astăzi, ceea ce înseamnă că aproximativ un român din ze­ce se află în proces cu cineva. Iar toate aceste dosare trebuie să treacă prin mâna a 6.000 de magistrați (procurori și judecători), câți numără în acest moment țara noastră. Vă mai mirați că procesele se tergiversează și că Justiția face obiectul celor mai mari nemul­țumiri și acuzații de corupție din partea opiniei publice? Recent, in­vitat la emisiunea 100% a lui Robert Turcescu, un vechi magistrat român, Paul Florea (cel care a avut curajul să afirme răspicat că ex-președintele Iliescu și-a epuizat numărul de mandate legale), a de­clarat că pentru o funcționare cât de cât normală a Justiției, în Ro­mânia trebuie puse la punct în primul rând problemele de infra­structură și personal. În primul rând pentru că spațiul fizic în care se judecă un proces scade calitatea actului de justiție (că e greu să judeci la modul impersonal și neafectat, într-o încăpere cu pereții coșcoviți, friguroasă și igrasioasă, cazul unui inculpat care descinde din Mercedes și se prezintă în fața instanței în costum Armani, cu fular alb și mănuși). Iar în al doilea rând pentru că în țara noastră Justiția mai are nevoie de aproximativ 1.500 de judecători și pro­cu­rori. La aceste dificultăți "minore" se adaugă cele legate de subti­litățile funcționale. Astfel, deși se spune că în România există prin­cipiul separării celor trei mari puteri ale statului (legislativă, exe­cu­tivă și judecătorească), atâta timp cât bugetul instanțelor rămâne să fie alocat de la Ministerul Justiției (condus politic), separarea e doar o vorbă de duh. Dar și mai grav este faptul că nici acum nu știm cu certitudine câți dintre actualii procurori și judecători au fost turnători și colaboratori ai securității. (În acest context, Florea afirma că a solicitat date precise în acest sens de la CNSAS-ului lui Onișoru trei ani la rând, dar acesta s-a făcut că plouă!) Și, până la urmă, dacă se va afla că unii dintre ei au colaborat cu securitatea, ce se va întâmpla, pentru că sunt inamovibili! Se va aștepta până când vor ieși la pensie?
    Cât privește inamovibilitatea, dacă aceasta pare să-i protejeze pe foștii turnători, în schimb nu-i acoperă suficient pe cei curați, care ar trebui să lupte cu corupția. Se vede că aceștia, ei înșiși nu cred în inamovibilitate, nici în protecția fizică pe care le-o pot oferi serviciile speciale, din moment ce nu declanșează o ofensivă mai hotărâtă împotriva corupției. Și atunci e normal să te întrebi: de ce se tem magistrații români? Dar o întrebare și mai interesantă e alta: de ce abia acum, după schimbarea de putere din 2004, au început să fie puse pe rol diferite dosare grele? (Cazul RAFO e cel mai celebru. Iată că deja frații Iancu și Constantin Mărgărit au fost arestați pentru 29 de zile, urmând probabil să le țină tovărășie și acoliții lor, Tender și Iacobov.) Adică Justiția noastră a fost până acum o "frumoasă adormită" care își ținea dosarele prin fișete până uita de ele, iar acum s-a trezit pentru că i-a strigat Băsescu în ureche? Dacă e așa, ce încredere să mai avem într-o astfel de Justiție "deșteptată" politic? Cum să credem că ea nu se va realinia politic, față de noua putere, care are și ea destule bube-n cap? Deci, unde și de ce s-au blocat până acum dosarele grele? Când se va răspunde la această întrebare, vom avea și primele răspunsuri despre corupția din Jus­ti­ție.
    Colac peste pupăză, în România a apărut o specie aparte de ma­gistrați: cei care, chipurile, se luptă de mama focului cu corupția. Pri­ma diferențiere este adusă de sporurile financiare de care bene­ficiază magistrații ce instrumentează dosare de corupție. De parcă actul de justiție nu ar trebui să se facă la fel în cazul lui Tender, ca și în cazul fostului președinte de CAP ce a "devalizat" comuna pe care o conduce. Astfel, un judecător debutant de la Judecătorie are un salariu de 17 mi­lioane de lei, după 6 ani de vechime ajunge la 25 de milioane de lei, iar cu sporul "anticorupție" ajunge la 34 de mi­lioane de lei. Un judecător de la Tribunal are cam 28 de milioane de lei salariu, iar cu sporul de "anticorupție" ajunge la 38 de milioane de lei. La Curtea de Apel diferența este de la 29 la 40 de milioane de lei în cazul sporului, iar la Înalta Curte de Casație și Justiție salariul este de 45 de milioane de lei. (Cifrele date nu conțin toate sporurile, și nu sunt preluate din Monitorul Oficial, ci din declarațiile ministrului Justiției- n.red.) După cum puteți observa, între judecătorii obișnuiți și cei ce luptă cu corupția este o diferență ce variază de la 9 la 11 milioane de lei. Dar acest spor ce atrage după sine diferențierea este un fel de declarație publică a Guvernului României, ceva de genul: "avem magistrați slabi de înger, ușor de ispitit și de corupt, a­șa că-i plătim bine ca să judece bine". A doua specie aparte de magistrați este cea de la Parchetul Național Anticorupție, care sunt altceva decât restul procurorilor. Adică suntem cea de treia țară în lume (alături de Spania și Portugalia), care are o Procuratură bi­cefală. Avem și PNA, și Parchet General! Deci, pe lângă căpșunărie și telenovele, mai avem și o Justiție... "latino". Dar una cu vise eu­ropene.
    În fine, dacă hulita corupție va rămâne la locul ei, atunci Europa va rămâne chiar numai un vis frumos, după cum afirma însăși Mo­nica Macovei, ministrul Justiției: "Dacă nu rezolvăm problemele con­curenței, justiției și afacerilor interne, România ar putea intra sub incidența clauzei de salvgardare. Potrivit acestei clauze, orice stat membru al Uniunii Europene poate cere amânarea aderării țării noas­tre cu un an, până la 1 ianuarie 2007!" Corect, dar cine trebuie să rezolve problemele din Justiție, dacă nu ea însăși, în frunte cu doamna ministru?
Ioan HĂNȚULESCU

Sâmbătă, la Alba Iulia
Nu mai vine Victor Ponta, în schimb sosește Adrian Năstase!
•Președintele PSD vizitează în aceste zile orga­ni­zațiile partidului din Ardeal
     Sâmbătă, 19 februarie a.c., președintele Partidului Social Demo­crat, Adrian Năstase, va fi prezent la Alba Iulia, prilej pentru a afla direct de la sursă cam în ce ape se mai scaldă organizația jude­țeană a partidului după aproximativ 2 luni de la alegerile generale. Informația ne-a fost furnizată de către președintele PSD Alba, Mu­gurel Liviu Sârbu, care ne-a precizat totodată că Adrian Năstase va participa la ședința Biroului Executiv Județean, iar apoi va susține o conferință de presă. De menționat că Adrian Năstase efectuează în aceste zile un turneu pe la mai multe organizații județene ale PSD din Ardeal. Tot sâmbătă ar fi trebuit să vină la Alba Iulia și preșe­dintele TSD, Victor Ponta, dar domnia - sa a anunțat că nu mai poa­te fi prezent la ședința organizației de tineret Alba a PSD, fiind foarte probabil ca, în aceste condiții, ea să se amâne.
    În altă ordine de idei, astăzi are loc la Casa de Cultură a Stu­den­ților din Alba Iulia ședința CJ Alba al PSD, unde se va stabili data Conferinței județene de alegeri, dar și norma de reprezentare a orga­nizațiilor locale, care va fi în funcție de rezultatele obținute la ale­ge­rile din toamnă, la care se va adăuga o bonificație pentru cele care au reprezentanți în fruntea administrațiilor locale, adică primari și res­pectiv viceprimari.
Răzvan JURCĂ

La Sebeș
Profanatorii de morminte au fost identificați
     În urma cercetărilor efectuate de către polițiștii municipiului Se­beș, au fost identificate persoanele care, în data de 31 decembrie 2004, au distrus 14 cruci aflate în Cimitirul Ortodox nr. 3 din Sebeș. Beniamin J. (16 ani), elev la Liceul cu program sportiv, Constantin Ma­rius A. (17 ani), elev la Grupul Industrial Școlar, Alina N. (17 ani) și Ioan Daniel A. (16 ani), toți din Sebeș, în 31 decembrie 2004, în jurul orei 22.00, s-au deplasat în zona cimitirului ortodox și au es­caladat gardul cimitirului. Beniamin J. și Constantin Marius A. au dă­râmat de pe soclu, cu mâinile și picioarele, 14 cruci din marmură și beton în valoare de 40 de milioane de lei. Se pare că cei doi au comis fapta pentru a-i impresiona pe ceilalți doi minori, în special pe Alina N. cu care Constantin Marius A. era prieten. Tinerii sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de profanare de morminte și vor fi supuși unei expertize psihiatrice. (L.I.)
Lemn confiscat la Bistra
     Lucrătorii Postului de Poliție Bistra, împreună cu silvicultori din cadrul Ocolului Silvic Baia de Arieș, au organizat în 14-15 februarie, pe raza comunei, o acțiune de verificare pe linie de silvicultură. Au fost controlate 8 instalații de debitat material lemnos și 6 auto­ve­hicule ce transportau lemn. În ziua de 14 februarie a fost identificat Ioan Râștei (38 de ani), din Bistra, care a tăiat din pădurea statului, folosindu-se de un fierăstrău mecanic, 3 arbori de esență rășinoasă (6 metri cubi) aflați în stare verde și fără a fi marcați de către or­ga­nele silvice. Materialul lemnos în valoare de aproximativ 5 milioane de lei a fost ridicat în vederea confiscării. Ioan Râștei este cercetat pentru infracțiune silvică. (L.I.)
Directorul APM Alba a demisionat
     Încă o veste bună pentru Alianța D.A. Șeful pesedist al Agenției pentru Protecția Mediului Alba, Dimitrie Clepan, și-a dat demisia din această funcție în urmă cu două zile, domnia sa urmând să se de­dice în următoarea perioadă activității universitare. După toate pro­babilitățile, acesta va fi înlocuit de către dl. Vasile Todea - membru PD, care a mai ocupat acest post în perioada guvernării CDR. De precizat că dl. Dimitrie Clepan va rămâne în continuare membru al PSD, el neavând intenția de a-și schimba adresa politică. (R.J.)
Prefectul a făcut lumină la Cugir
     În cursul zilei de marți, 15 februarie, din cauza datoriilor mari pe care le are, inclusiv la furnizorii de utilități, Uzina Mecanică Cugir a rămas timp de câteva ore fără curent electric. Datorită intervenției prefectului de Alba, Cosmin Covaciu, situația s-a remediat în scurt timp. Reprezentantul Guvernului în județul Alba ne-a declarat că si­tuația de la Cugir este complicată și că a purtat deja discuții cu cei doi directori, dl. Dârjan de la UMC Cugir și dl. Kudler de la Fabrica de arme Cugir, în vederea întocmirii unui proiect și găsirii unei soluții pentru rezolvarea definitivă a problemelor. "Problemele celor de la Cu­gir se vor repeta la nesfârșit dacă nu se iau niște măsuri con­crete", a mai precizat, pentru ziarul "Unirea", prefectul Cosmin Co­vaciu. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.