Curier județean
Galda de Jos, în carantină din cauza pestei porcine
•Măsura luată de DSVSA Alba este obligatorie și va afecta întreaga comunitate *Alți 67 de purcei sunt suspecți de pestă, la Mănărade, lângă Blaj
     Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a instituit carantina de gradul II în comuna Galda de jos, pe o perioadă de două luni de zile, din cauza pestei porcine, a anunțat purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Ioan Tătucu. El a precizat că măsura a fost luată după ce diagnosticul a fost confirmat în cazul unui nu­măr de 6 purcei, care au murit în gospodăria unui sătean din Be­nic, animalele fiind cumpărate din târgul de la Ighiu. De asemenea, DSVSA Alba a dispus ca toți porcii sătenilor să fie ținuți în adă­posturi, iar câinii să fie legați, pentru a preveni răspândirea bolii. Tot­odată, au fost interzise tranzacțiile cu porci, carne și preparate pro­venite de la această specie de animale. Suspiciunea de pestă por­cină planează și asupra unui număr de 67 de purcei din gospodăria unul localnic din Mănărade, pe care săteanul i-a cum­părat din târgul de la Blaj, de la o persoană cu o mașină înmatriculată în județul Si­biu. Proprietarii animalelor nu vor fi despăgubiți, potrivit legii, dacă nu au solicitat act de proprietate și certificat sanitar veterinar la cum­părarea animalelor, a spus dr. Tătucu. Mai grav este însă faptul că din cauza unor astfel de gesturi, care la prima vedere par chilipiruri, suferă, pe lângă cel vinovat, întreaga comunitate. Pe de o parte, târgurile de animale se închid obligatoriu, iar oamenii nu mai au voie să-și ducă animalele la vânzare și, pe de altă parte, pentru că bu­getul local din care se realizează lucrări edilitar-gospodărești va fi diminuat timp de două luni, dacă nu se încasează taxele de func­ționare a târgului de animale. În aceste condiții, DSVSA Alba, îm­preună cu poliția, care va organiza filtre rutiere, va demara o acțiune drastică de control în târgurile de animale, amenzile pentru ne­respectarea legislației în domeniu fiind de ordinul zecilor de milioane de lei.
Robert GHERGU

Premianți la limba germană
     Elevii din zona Sebeș au monopolizat podiumul la etapa jude­țeană a olimpiadei școlare la limba maternă germană, găzduită de Școala generală nr. 2 din municipiu. Doar la clasa a VII-a, a câștigat Camelia Jurju de la Școala Petrești, pe locul secund s-a situat Eduard Luca, iar locul III a fost ocupat de Isidora Radu și Paula Rus, toți de la Școala nr. 2. La clasa a VIII-a, primele două locuri au fost ocupate tot de eleve de la școala-gazdă: 1. Andreea Dican și 2. Ana Maria Foglietta. Etapa națională va avea loc între 20 și 24 martie, la Timișoara.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.