Editorial
Stăpânul monedelor
     Puțini cred și acum după ce s-a întâmplat că leul, micuța și până nu demult oropsita noastră monedă națională, poate influența piața internațională de capital. Dar marți leul a fost fără îndoială stăpânul monedelor. Dolarul american a scăzut cu 1 la sută pe plan mondial în fața euro după ce Banca Națională a României a in­ter­venit cumpărând euro dar vânzând dolari. Intervenția BNR era me­nită să deprecieze leul în fața euro pe fondul unei luări în greutate cam prea mari pe care moneda românească a avut-o în ultimele luni. Este pentru prima dată când leul românesc reușește o ase­menea performanță și mai mult această evoluție a adus după sine și aprecierea altor monede slabe: lira turcească, realul brazilian și ran­dul sud-african. Situația este atât de inedită încât a provocat sur­prin­dere chiar și la BNR pentru că "piața valutară românească nu es­te atât de puternică". Dar se știe că buturuga mică poate răs­tur­na carul cel mare.
    Pentru a înțelege mai bine cauzele acestei evoluții este bine să ne amintim că datorită stabilității macroeconomice din ultimii ani Ro­mânia a devenit mai atractivă pentru investitorii străini, ceea ce firesc se traduce într-un aflux mai mare de valută, în principal eu­ropeană. Mai sunt intrările în euro provenind din privatizări și banii trimiși acasă de românii care lucrează în străinătate. Se adaugă accesul fără restricții al străinilor la piața de capital din țara noastră. Majoritatea fondurilor ajunse pe piață pe această ultimă cale au caracter speculativ, valoarea lor fiind apreciată la circa 1 miliard de euro. În ce privește Bursa de valori intrările față de luna noiembrie a anului trecut s-au dublat în timp ce ieșirile au reprezentat doar jumătate. Asta în ce privește prezența unor sume semnificative de euro pe piața românească. Peste toate acestea se suprapune și decizia Băncii Naționale a României de a-și rări intervențiile pe pi­ață. Totuși, marți banca centrală a intervenit în dorința de a slăbi leul pentru că aprecierea lui în fața euro și a dolarului nu aduce numai mândrie și demonstrația unei economii dacă nu sănătoase cel puțin înspre însănătoșire, ci și destule necazuri, chiar acestei economii. Exportatorii s-au plâns în nenumărate rânduri că aprecierea leului față de euro în special le aduce mari deservicii, dându-le peste cap planurile de afaceri, iar o îndelungată evoluție de acest tip arătându-le chiar spectrul falimentului. Iar falimentul sau restrângerea acti­vi­tății aduce în trenă șomaj, probleme sociale, scăderea încasărilor la bugetul de stat și la bugetele locale, dar și creșterea cheltuielilor de asistență socială. Or, nu suntem în situația de a ne asuma astfel de riscuri. Și așa bugetul de stat este insuficient, Fondul Monetar In­ternațional recomandând scăderea cheltuielilor și impunerea de noi biruri pentru ca deficitul bugetar să nu depășească previziunile.
    Echilibrul între piața financiară și economia concretă (ca să-i spu­nem așa) este unul foarte sensibil, iar menținerea lui este un efort continuu după o strategie temeinic gândită. În momentul de fa­ță piața financiară românească, mai ales cea valutară este foarte volatilă, ceea ce înseamnă că orice este posibil, iar leul s-a trans­format dintr-o cenușăreasă în stăpânul nostru, dar și al altora.
Anca DINICĂ