Prima pagină Ediția din: 18.2.2005
În primul interviu acordat ziarului "UNIREA", pre­fectul Cosmin COVACIU declară:
"Județul Alba are, în sfârșit, vizibilitate la nivelul Executivului"
     Covaciu- Domnule prefect, au trecut două luni de la alegerile generale și ceva mai mult de o lună de la numirea dumneavoastră în funcție. Cum stați la capitolul preluarea puterii la nivel de județ și ce părere aveți despre serviciile decon­centrate?
    - În calitatea mea de reprezentant al Guvernului în teritoriu am făcut ceea ce un bun manager face înainte să se apuce de treabă. Astfel, încă din primele zile de la numire am evaluat situația județului din punct de vedere material și uman, cât și din punct de vedere al instituțiilor. Sunt în măsură să afirm că la momentul actual județul Alba nu are un plan clar de dezvoltare pe termen scurt, mediu sau lung, lucru sesizat și de Consiliul județean Alba și consiliile locale din județ. Vă pot spune că una dintre marile mele ambiții este de a realiza în cel mai scurt timp un astfel de proiect, bineînțeles împreună cu Consiliul județean și consiliile locale.
    Cât privește serviciile deconcentrate de la nivelul județului nostru, acestea trebuie să fie un sprijin activ pentru dezvoltarea județului prin modul în care înțeleg să-și desfășoare activitatea. Din acest motiv insistăm ca toate serviciile deconcentrate să introducă un sistem de management al calității și am început, de asemenea, o monitorizare activă a ceea ce se întâmplă în cadrul instituțiilor amintite. Așa cum am mai spus, intenționez să mă asigur personal că funcționarii publici și-au schimbat mentalitatea și tratează clientul cu respect și răbdare. Un aspect important îl reprezintă și debi­ro­cra­tizarea serviciilor deconcentrate.
    - Și pentru că vorbeam de "deconcentrate", în condițiile în care unii dintre foștii directori de servicii au înțeles să-și dea demisia, care credeți că este motivul întârzierii instalării propriu-zise a noilor șefi?
    - Într-adevăr, majoritatea foștilor directori și-au înaintat demisiile și nu au încercat să țină de scaunele pe care le ocupau, ceea ce este de apreciat. Am avut în vedere identificarea unor oameni potriviți pentru aceste funcții în condițiile în care, așa cum și-a propus și Guvernul Tăriceanu, aceștia trebuiau să îndeplinească două condiții esențiale: să nu fi avut, de-a lungul timpului, legături cu oameni de o probitate morală îndoielnică și să nu fie corupți sau coruptibili. Din acest motiv, toate persoanele care au fost propuse și care, până la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de directori de servicii deconcentrate, vor fi numite interimar, trebuie să prezinte un C.V. care să le recomande și o garanție morală a valorii lor ca oa­meni. Toți au fost verificați de către instituțiile abilitate ale statului, astfel încât să fim siguri că nu va plana asupra lor nici o îndoială.
    - Ce părere aveți despre drumurile județului și de faptul că în patru ani de zile nu s-a făcut aproape nimic în acest sens?
    - Am bătut drumurile din Alba, ca om de afaceri, consilier jude­țean și, mai nou, ca prefect și conștientizez marea problemă pe care o reprezintă calitatea drumurilor județene. Faptul că până acum programele de reabilitare și asfaltare rămâneau doar pe hârtie s-a datorat poate și relațiilor care nu au fost întotdeauna cele mai bune cu Consiliul Județean, situație care s-a schimbat radical odată cu instalarea noilor echipe de conducere.
    Problema drumurilor nu este numai la nivel județean ci și la nivel național. Noi am solicitat Companiei Naționale a Autostrăzilor și Dru­murilor Naționale din România (C.N.A.D.N.R.) să ne pună la dis­poziție planul de investiții pentru județul Alba și a fost o surpriză mai mare sau mai mică pentru noi să constatăm că, după anul 2000, nu a mai fost practic reabilitat nici un drum național care străbate județul. Există în cadrul C.N.A.D.N.R. un compartiment special care se ocupă de încheierea de parteneriate publice private iar la nivelul județului nostru există cel puțin un investitor care ar fi interesat să investească într-un astfel de proiect. O prioritate a noastră este și reperarea unor surse de finanțare în vederea stabilirii unor parte­ne­riate cu consiliile locale pentru îmbunătățirea infrastructurii (apă, ca­nal).
    - Cum vedeți noua administrație a județului Alba? Întâmplarea face ca instalarea dumneavoastră ca prefect să coincidă cu alegerea domnului Ion Dumitrel ca președinte al Consiliului Județean Alba. Cum veți colabora cu Consiliul județean?
    - O condiție esențială este schimbarea mentalității: trebuie să fim mândri că suntem români, să ne simțim onorați ori de câte ori flutură tricolorul și să ne însușim obligația de a înfrunta provocările cu frun­tea sus și de a rezolva cu maxim randament problemele pe care ad­ministrarea județului le impune.
    Sunt implicat activ în viața economică și socială a județului dar, pentru a cunoaște toate aspectele în amănunt, am depus, așa cum știți deja, un proiect la Guvernul României, solicitând înființarea altor trei oficii prefecturale în județ, la Cugir, Ocna Mureș și Blaj (pentru care am și primit acordul), pe lângă cel deja existent la Câmpeni. Oamenii au și așa destule griji și consider că este datoria prefec­tu­lui să se deplaseze regulat în județ și să analizeze toate solicitările la fața locului. Prefectul reprezintă Guvernul în tot județul, nu doar în Alba Iulia.
    Cu ajutorul președintelui Consiliului județean voi forma o echipă care va atrage fondurile necesare de la instituțiile și programele de finanțare europene - PHARE, ISPA, SAPARD, FIDA etc. Văd în dum­nealui un prieten, un coleg, un sprijin de nădejde și sper că va exista o colaborare eficientă. Un prim pas în sensul îmbunătățirii relațiilor Prefecturii cu Consiliul județean a fost făcut încă din prima mea săptămână ca prefect al județului, prin retragerea acțiunilor în contencios administrativ, inițiate de fostul prefect, împotriva deciziilor consiliului județean de a dizolva consiliile de administrație ale SC DPL SA și SC APA CTTA SA.
    Nu îmi place să duc oamenii cu vorba, dar promit că nu voi pre­geta să fac tot ceea ce îmi stă în putință în vederea obținerii fon­du­rilor pentru realizarea infrastrucurii județului.
    - Ați introdus un stil de lucru nou și anume participarea la șe­dințele consiliilor locale din județ. Ce concluzie ați desprins din acest contact nemijlocit cu adevăratele realități și probleme cu care se confruntă oamenii?
    - Concluzia la care am ajuns este că locuitorii județului, fie ei de la sat sau de la oraș, doresc foarte mult să se întâmple ceva cu adevărat și, de asemenea, se simt de multe ori neglijați de către cei care ar trebui să se intereseze de soarta lor. Cei care au venit la audiențele pe care eu le-am acordat în teritoriu au o mie și una de probleme sau, mai simplu spus, omul și problema. Ceea ce am remarcat eu este că o foarte mare parte dintre ei se confruntă cu lipsa locurilor de muncă în zonele în care trăiesc pentru că, foarte important mi se pare faptul că, nu intenționează să plece în alte părți să-și caute un serviciu. Din păcate, până acum nu li s-a oferit nici o opțiune în acest sens iar cei ce s-au aflat înainte la conducerea județului nu au reușit să le ofere soluții concrete. Am demarat întâlniri cu mai multe ambasade și consulate în scopul aducerii de investitori străini, care să fie capabili să creeze locuri de muncă în fiecare comună. Aceeași situație a oamenilor care doresc un loc de muncă întâlnim și în orașe ca Baia de Arieș, Ocna Mureș sau Cugir. Avem onoarea să primim vizita ambasadorilor Austriei, Italiei, Ger­maniei probabil până la sfârșitul lunii martie, urmată de misiuni eco­nomice ale oamenilor interesați în dezvoltarea unor relații de afaceri. Noi ne dorim să jucăm rolul unei punți de legătură între cei interesați să realizeze investiții în județul nostru și locațiile optime care să pri­mească aceste investiții. Ne dorim, totodată, să asigurăm cadrul in­stituțional pentru o piață concurențială.
    - Județul Alba este afectat, din păcate, de situația incertă a anu­mitor întreprinderi de stat care, fie sunt împovărate de datorii la bu­get (ex. UM Cugir), fie sunt amenințate cu disponibilizări masive (ex. minele). Cum vedeți această situație?
    - Personal consider că situația de compromis nu mai trebuie să continue. Nesiguranța zilei de mâine pentru cei angajați la aceste companii este dăunătoare atât pentru ei cât și pentru societate în general. Eu, ca prefect, am datoria ca, împreună cu cei abilitați, să găsim soluții astfel încât să le oferim o opțiune de viitor stabilă. Din acest motiv am demarat o analiză pe fiecare caz în parte și ur­mează ca în cel mai scurt timp să venim cu soluții concrete astfel încât să avem societăți comerciale cu un plan de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung foarte clar și să nu ne mai cramponăm de datoriile și greutățile trecutului. De-abia atunci putem afirma că problemele au fost rezolvate temeinic așa cum îmi place să cred că rezolv orice problemă de care mă lovesc.
    - Ce măsuri aveți în vedere pentru a implica și mai mult structurile guvernamentale în problemele județului? Acesta ar putea fi anul in­vestiției de la Roșia Montană. Care sunt soluțiile pe care le între­ve­deți în ceea ce privește proiectul RMGC?
    - Județul Alba s-a aflat dintotdeauna sub spectrul speculațiilor pri­vind desființarea, reorganizarea regională în care noua reședință de ju­deț era când Deva, când Sibiul, județul urma să fie împărțit între Hunedoara, Cluj și Sibiu. Abia acum, după alegeri, această verita­bilă sabie a lui Damocles a fost luată de deasupra capului oficialilor județului. Sunt convins că au rămas proaspete amenințările cu pier­derea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în favoarea jude­țului Brașov și aici cred că este meritul reprezentantului liberal aflat la conducerea agenției, pentru ca astăzi să putem afirma că ADR Centru și-a păstrat sediul la Alba Iulia. Până mai ieri, de la înălțimea Palatului Victoria, pentru foarte mulți dintre liderii bucureșteni județul Alba nici nu exista. În sfârșit, județul Alba are vizibilitatea de care avea nevoie la nivelul executivului. Mai avem nevoie doar de oameni bine pregătiți, cu o nouă mentalitate, capabili să muncească într-o echipă, iar rezultatul activității lor să fie accesarea programelor cu finanțare guvernamentală sau europeană. Referitor la cel de-al doilea subiect al intrebării, așa cum am mai declarat și în alte ocazii, susțin proiectul de la Roșia Montană cu toată tăria, la fel cum sunt pentru orice investiție de această anvergură, care poate schimba în bine viața economică și socială a comunității locale, a întregului județ și chiar a regiunii, cu condiția să respecte legile în vigoare ale României, precum și legislația europeană, în special cele ale pro­tecției si conservării mediului. Apreciem și susținem demersurile minis­terelor care au solicitat impunerea unor evaluatori europeni astfel încât să fim siguri că totul se va desfășura conform legislației europene. Noi nu vom permite derularea nici unui proiect care nu a primit toate avizele necesare.
    - Recent ați reluat discuțiile în vederea înființării serviciului SMURD și în județul Alba, scop în care ați avut o întâlnire și cu dl. dr. Raed Arafat. Ce credeți, va avea și județul Alba un astfel de ser­viciu în viitorul apropiat?
    - Suntem încă în fază de proiect cu SMURD. Împreună cu In­spectoratul de Urgență al județului Alba am luat deja legătura cu consiliile locale și am identificat spațiile adecvate pentru finalizarea investițiilor necesare. Am discutat, de asemenea, cu consilierii jude­țeni și cu președintele Consiliului județean Alba legat de posibilele investiții pe care Consiliul județean Alba ar trebuie să le suporte și am găsit o deschidere deosebită. Sperăm ca până la sfârșitul lunii iulie să avem primele centre operaționale de tip SMURD.
    - Ce mesaj aveți pentru cetățenii județului acum, la început de drum?
    - Aveți încredere, veniți cu problemele voastre, iar atât eu, ca prefect, cât și instituția pe care o reprezint, vom transforma fiecare solicitare a dumneavoastră într-o prioritate a activității noastre coti­diene. Vreau să fim din nou mândri că suntem români.
A consemnat Ioana Piticariu

Explozie devastatoare la Valea Lungă
•O casă a sărit în aer din cauza acumulărilor de gaz metan *Fiul proprietarului a fost internat la Spitalul municipal Blaj, cu arsuri la mâini
     O casă situată pe str. Victoriei nr. 183 din comuna Valea Lungă a sărit în aer miercuri seara, din cauza unor scurgeri de gaz metan, au declarat surse polițienești. Locuința aparținea lui Nicolae Păcu­lea, dar în momentul producerii deflagrației imobilul nu era locuit. Poliția a fost sesizată de Delia Stoian, una dintre vecine, speriată de bubuitura produsă. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au con­statat că locuința este distrusă aproape în totalitate, fiind afectată în proporție de 90 la sută. Fiul proprietarului, Vasile Păculea, de 46 de ani, care locuiește în Mediaș, le-a declarat polițiștilor că în jurul orei 18.30 a ajuns la casa părintească iar în momentul în care a aprins becul a fost surprins de explozie. Bărbatul a suferit arsuri de gradul II la ambele mâini, fiind internat la Spitalul municipal din Blaj, pentru a beneficia de îngrijirile medicale necesare. La fața locului a sosit și o echipă de specialiști din cadrul Secției Blaj și Sucursalei județene a Distrigaz Nord Alba, condusă de însuși directorul general Pavel Bogdan, pentru a efectua verificări în vederea stabilirii cauzei exacte a producerii exploziei. Anul trecut, în județul Alba, au fost înre­gis­trate numeroase victime în urma unor explozii la case particulare, pro­duse din cauza acumulărilor de gaze.(R.G.)
În timp ce paznicul "dormea în papucii statului",
Hoții au dat "un tun" la depozitul S.C. Cupru Min Abrud
     Marius Ciorea și Mihai Sebastian Muntea, doi tineri cu vârsta de 21 de ani, fiecare, din comuna Bistra, au fost prinși de poliție, în flagrant, în timp ce sustrăgeau piese noi din depozitul de materiale al SC Cupru Min Abrud. Potrivit poliției, tinerii au profitat de faptul că în noaptea de marți spre miercuri paznicul a adormit în ghereta de la poartă și au escaldat gardul împrejmuitor, pătrunzând în incinta de­pozitului. Ei au sustras 420 de cârlige pentru role, în greutate to­tală de 607 kilograme, o carcasă volantă, de 99,5 kg și două role de 87 kg, valoarea exactă a acestora urmând să fie stabilită de condu­cerea minei. Cei doi au scos piesele în șoseaua națională, unde era parcat autoturismul Dacia 1310 aparținând lui Ciorea, cu care urmau să fie transportate, probabil pentru a fi valorificate. Polițiștii din Bis­tra, care au organizat pânda pentru prinderea făptașilor, l-au amen­dat cu suma de 1 milion de lei, potrivit Legii 33/2003 și pe Ioan Buda, prins în timp ce dormea în postul de pază, informând totodată și conducerea societății, pentru a lua măsurile care se impun. Tinerii sunt cercetați acum pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, ei riscă o condamnare cuprinsă între 3 și 15 ani de închisoare.(R.G.)
Apel pentru modernizarea Casei Memoriale "Lucian Blaga" din Lancrăm
     În cursul săptămânii viitoare, Alexandru Dăncilă, primarul muni­cipiului Sebeș, va face o vizită la Ministerul Culturii și Cultelor, în ve­derea obținerii de fonduri pentru modernizarea Casei Memoriale "Lu­cian Blaga" din Lancrăm. Acest proiect, datând încă din 2002, a fost acum actualizat și se referă mai ales la refacerea anexelor din com­plexul respectiv, dar și la instalarea unei rețele informatice prin care toți vizitatorii să poată afla și studia operele marelui cărturar român al secolului trecut.(R.J.)
Mircea Hava:
"Nu susțin pe nimeni la șefia IPJ Alba"
     Răspunzând unor speculații tendențioase apărute într-un cotidian local, președintele PD Alba, Mircea Hava, a declarat tranșant că nu susține pe nimeni la șefia IPJ Alba. Cine va conduce IPJ Alba este "problema Ministerului Administrației și Internelor, a Inspectoratului General al Poliției și a ministrului Vasile Blaga. Singurul lucru pe care îl doresc dacă, repet dacă, va fi înlocuit chestorul Marin Aron este ca «schimbul» să fie asigurat de o persoană competentă. Nu vreau să înțelegeți de aici că dl. Aron nu este competent, dar dacă este să fie schimbat, criteriul competenței trebuie să primeze". În calitatea sa de primar Mircea Hava a adăugat că în municipiul Alba Iulia nu au fost înregistrate probleme grave care să fie de compe­tența Poliției. (A.D.)
Senatorul George Maior la Bruxelles
     La începutul săptămânii viitoare, senatorul PSD de Alba, George Cristian Maior, unul dintre cei mai importanți experți ai țării în pro­blemele Alianței Nord - Atlantice, va participa timp de 3 zile la lu­crările Adunării Parlamentare NATO, care vor avea loc în capitala Belgiei - Bruxelles. Din delegația parlamentară a României mai fac parte senatorii Norica Nicolai și Ioan Talpeș. Având în vedere că ple­carea spre Belgia este programată la sfârșitul acestei săptămâni, se­natorul Maior nu va putea fi prezent la Alba Iulia, la întâlnirea cu Adrian Năstase. (R.J.)
Birou parlamentar PUR la Blaj
     Sâmbătă, 19 februarie a.c., la ora 13.00, la Blaj va avea loc inaugurarea Biroului Parlamentar al deputatului PUR de Alba, ec. Nicolae Popa. Audiențele vor avea loc în a doua sâmbătă din lună, în biroul situat în incinta Casei de Cultură din Blaj. Cu acest prilej se va desfășura și o ședință de lucru cu aleșii locali ai PUR(s-l) din zo­na Târnavelor. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.