Actualitate
Timotei Cipariu - Bicentenarul nașterii marelui cărturar
     În aceast an se aniversează împlinirea a 200 de ani de la nașterea marelui cărturar Timotei Cipariu, unul dintre fondatorii ASTRA. Cu acest prilej Despărțământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, Consiliul județean Alba, Primăria și Consiliul local Sâncel, Cercul ASTRA "Timotei Cipariu" Pănade organizează în data de 19 februarie la Pănade o serie de manifestări aniversare. Programul acestora va începe la ora 11.00 la bustul lui Timotei Cipariu din Pănade cu o depunere de jerbe de flori și o slujbă de pomenire. De la ora 12.00 la Căminul cultural din Pănade va avea loc simpozionul "Timotei Cipariu - fondator al ASTREI, glorie a culturii române". Vor avea intervenții prof. univ. dr. Dumitru Acu - președintele ASTRA, prof. Silvia Pop - președinta despărțământului blăjan al ASTRA, prof. univ. Ion Buzași, prof, univ. Cornel Tatai-Baltă, prof. univ. Vasile Frățilă, prof. Virginia Hodorogea - vicepreșdinte al ASTRA, scriitorii Ion Mărginean, Nicolae Băciuț, Ioan Popa, prof. Ana Hinescu. Simpozionul va fi urmat de lansarea volumelor "Scrieri Literare" autor Timotei Cipariu, ediție îngrijită de Ion Buzași, "Timotei Cipariu în evocări literare" autori Ion Buzași, Ion Moldovan, "Timotei Cipariu. Contribuții monografice" autor Ștefan Manciulea, "Poezii" autor Ioan Rațiu, precum și lansarea numărului omagial al revistei ASTRA Blăjeană, număr dedicat firește lui Timotei Cipariu. Manifestarea se va încheia cu un spectacol folcloric oferit de cercurile ASTRA din Sâncel, Pănade, Biia, Căpâlna de Jos, Roșia de Secaș, Cergău Mare, Bucerdea Grânoasă. (A.D.)
Inaugurarea Biroului FRDS la Alba Iulia
     Inaugurarea oficială a Biroului Sucursalei Alba Iulia a Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS) din incinta Universității "1 Decembrie 1918" va avea loc miercuri, 23 februarie, la ora 12.00, în Aula instituției de învățământ superior. Adriana Todorean, coordo­na­torul FRDS Alba, a declarat că vor fi puse pe tapet realizările su­cursalei pe care o conduce, programele și oportunitățile pentru a­cest an. De asemenea, va fi prezentată o inițiativă de dezvoltare du­rabilă a zonei Munților Trascău, participanții putând face propuneri pentru identificarea celor mai bune posibilități de colaborare în fo­losul comunităților. FRDS finanțează proiecte de mică infrastructură, activități generatoare de venit și servicii sociale comunitare.(R.G.)
Case ieftine pentru albaiulieni
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a informat că în aceste zile la primărie se analizează planurile pentru construcția u­nor locuințe ieftine pentru cetățenii municipiului. Anul trecut primăria albaiuliană a achiziționat pentru a construi împreună cu ANL locu­ințe, dar deocamdată, datorită faptului că ANL s-a mișcat foarte greu, intenția nu s-a materializat. Acum discuțiile cu ANL au fost reluate, dar se are în vedere și o altă variantă și anume asocierea primăriei cu o firmă de construcții. Asocierea se va face în urma unei licitații. Se dorește construirea de locuințe de 80 până la 120 mp cu prețuri în jur de 30.000 de euro. Acestea vor fi vândute cu precădere tinerilor pentru că "dorim să stabilizăm în oraș această categorie acum oarecum defavorizată tocmai din pricina lipsei de locuințe. Ne gândim la viitorul orașului, iar acest viitor îl reprezintă tinerii." (A.D.)
A furat o bicicletă...
     Florin Aurar, în vârstă de 27 de ani, din Galați, este cercetat sub acuzația de furt calificat, după ce a fost depistat de poliție în timp ce încerca să vândă miercuri seara, pe str. Stadionului din Aiud, o bi­cicletă Mountain-bike furată în aceeași zi. În urma primelor inves­tigații, polițiștii au stabilit că tânărul s-a folosit de chei potrivite pentru a deschide lacătul de la lanțul cu care bicicleta era asigurată în scara blocului nr. 23, de pe str. Axente Sever, unde locuia pro­prie­tarul acesteia, Adrian Narcis Marina. Bicicleta, în valoare de două milioane de lei, a fost restituită adevăratului proprietar. Polițiștii bănuiesc însă că F.A. a mai comis și alte abateri, motiv pentru care este anchetat pentru stabilirea întregii activități infracționale.(R.G.)
Tâlhar la doar 16 ani
     După ce a fost cercetat de jandarmi sub acuzația comiterii, a­cum 3 luni, a unei infracțiuni la Legea privind ordinea și liniștea pu­blică, Marcel Septimiu Zoltan, de 16 ani, din Alba Iulia, a intrat și în colimatorul poliției. Tânărul este acuzat că, sub amenințarea unui cu­țit, l-a forțat pe Alexandru Gheorghe Bogdan, de 15 ani, din Șibot, să-i dea suma de 200.000 de lei, bani pe care acesta îi avea asupra lui, faptă nereclamată atunci de victimă. În urma extinderii cerce­tă­rilor, tot polițiștii au mai stabilit că Marcel Zoltan este autorul furtului de portomoneu comis în 15 februarie într-un magazin din Alba Iulia, lăsând-o pe Domnica Bichiș fără suma de 6 milioane de lei. Tânărul a fost supus unei expertize neuropsihiatrice pentru a putea dispune măsurile legale care se impun. Dacă totuși va fi trimis în judecată, iar instanța îl va găsi vinovat, el riscă cel puțin 5 ani de pușcărie, pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt calificat.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.