Prima pagină Ediția din: 24.2.2005
Potrivit consilierului județean PSD, Ioan Florea
Consiliul Județean Alba atentează la cultura județului și la buzunarele cetățenilor
•Ședința de astăzi a "Parlamentului" județean se a­nunță a fi una cu scântei
     În cadrul ședinței Consiliului Județean de astăzi vor fi dezbătute mai multe proiecte de hotărâri care, în caz că vor fi adoptate, vor reprezenta în opinia consilierului PSD, Ioan Florea, un atentat atât la actul de cultură al județului nostru, cât și la buzunarele cetățenilor. Ce acuză de fapt fostul vicepreședinte al CJ Alba. "Conform ho­tărârilor ce mai mult ca sigur vor fi adoptate, începând cu data de 1 martie 2005 se vor reorganiza atât Centrul județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, cât și Școala de Arte, instituții pu­blice care funcționează sub autoritatea CJ Alba. În ceea ce privește prima instituție, această așa-zisă reorganizare presupune mărirea organigramei cu încă 7 posturi, dar mai ales reducerea bugetului pe anul în curs al Centrului cu 4 miliarde lei, adică cu aproape 50%. Noi aveam deja adoptat un program de acțiuni pe 2005, dar acum în noile condiții câte dintre ele se vor mai putea desfășura? De fapt pen­tru actuala putere important este să le găsească locuri călduțe clienților politici și nu actul de cultură în sine, considerat doar o ane­xă nesemnificativă. Treptat, din lipsă de fonduri, cultura județului va intra în colaps. Același lucru se poate spune și despre Școala de Arte unde, la fel, crește numărul de posturi cu încă 5, fără a se pre­zenta un program și un buget care să justifice acest lucru", ne-a de­clarat Ioan Florea.
    O altă hotărâre care va fi astăzi contestată de Florea se referă la aplicarea unor tarife pentru eliberarea avizului prealabil sau auto­rizație specială de transport și de utilizare a drumurilor județene, a­plicabile transporturilor efectuate cu vehicule înmatriculate în Ro­mânia sau în alte state, care depășesc masa totală maximă admisă pe osie și/sau dimensiunile maxime admise în circulație pe dru­murile județene, pe anul 2005. "În fiecare zi vedem la televizor noi biruri puse pe capul poporului român, numai asta ne mai lipsea a­cum, taxe pe drumurile județene. Am încercat să propun la Comisia din care fac parte mai multe amendamente prin care anumite cate­gorii de vehicule să fie scutite, dar mi-au fost respinse. Cei care au propus o asemenea hotărâre s-au gândit oare cât costă punerea ei în aplicare? Este nevoie de un cântar special pentru a se verifica gre­utatea fiecărui vehicul, este nevoie de personal specializat și al­tele, cine le va suporta? Aplicarea acestei hotărâri este mult mai cos­tisitoare ca și ideea în sine", a conchis consilierul județean al PSD.
Răzvan JURCĂ

Competiție în PSD Alba
Ioan Florea candidează la postul de președinte executiv
     Dacă în ceea ce privește candidaturile unor persoane la funcții de conducere în PSD Alba se vorbește până acum doar sub formă de zvonuri, în cursul zilei de ieri a apărut și o primă certitudine. Con­silierul județean Ioan Florea ne-a anunțat oficial că la Conferința ju­dețeană din aprilie dorește să candideze pentru funcția de preșe­dinte executiv. "Candidez în primul rând pentru că în momentul de față sunt consilier județean, calitate care îmi permite să susțin PSD - ul în cel mai înalt for administrativ din județ, iar pe de altă parte, nu îmi este frică de confruntare nici în interiorul partidului și nici cu alte partide", a declarat în exclusivitate pentru ziarul "Unirea" dl. Ioan Flo­rea.(R.J.)
Drumul de la Gârda va fi deblocat astăzi
     Așa cum v-am mai informat, de la începutul acestei săptămâni drumul județean care face legătura între Gârda și ghețarul de la Scărișoara este complet blocat din cauza unei avalanșe. Echipele de intervenție de la SC DPL SA Alba lucrează fără întrerupere și se speră ca în cursul acestei zile drumul să fie deblocat. "Acțiunea a decurs cu mare greutate întrucât zăpada căzută masiv a antrenat și căderi de arbori", a spus vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean.(F.R.)
Director nou la Romsilva
     Începând de marți, noul director al Romsilva Alba este ing. Ioan Morar, susținut de Partidul Democrat. El îl înlocuiește în funcție pe Dan Boariu, care este acum șeful Ocolului Silvic Sebeș. Director adjunct a fost numit Adrian Lup. Noii conducători au fost instalați deja în funcțiile de conducere de la Romsilva Alba. (F.R.)
Crește pericolul producerii de inundații
     Primăriile din județ au primit avertizări conform cărora la acest sfârșit de săptămână există pericolul producerii de inundații, mai ales pe râul Mureș. Meteorologii anticipează pentru acest interval precipitații sub formă de ploaie, dar și o încălzire a vremii, care va duce la topirea ghețurilor și a zăpezii de pe versanți. "Ca urmare a acestor fenomene meteo este posibilă creșterea cotelor de atenție", mai spune avertizarea hidrologică. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.