Actualitate
Târgul de turism rural "Munții Apuseni" - prima mare acțiune de promovare a pensiunilor din județul Alba
    
pensiune"Poiana verde" - Albac, singura pensiune de 4 margarete de pe Valea Arieșului
Declarat prioritate a Consiliului județean Alba, turismul se bucură de o atenție egală și din partea altor au­to­rități publice, cum sunt de exemplu Pri­măria și Consiliul lo­cal al comunei Al­bac. Înțelegând că sunt primii care au de câștigat din dez­vol­tarea turismului ca o sursă bogată de venituri, albăcenii, cu sprijinul Consiliului jude­țean Alba și ANTREC Alba se pregătesc pentru prima manifestare serioasă de promovare. În perioada 10-12 martie la Albac va avea loc Târgul de turism rural "Munții Apuseni", acțiune la care sunt in­vitate agenții de turism, agenți economici cu activitatea în domeniul turismului rural din comunele județului Alba unde există pensiuni, dar și agenți economici care oferă produse și servicii de turism. Târgul de la Albac este în primul rând un târg de contractare, menit să-i ajute pe agenții economici să-și promoveze produsele. Primarul comunei Albac, Tiberiu Todea a declarat: "Vrem să venim în sprijinul tuturor celor care doresc să in­vestească în turismul rural. La Albac avem deja 27 de pensiuni autorizate și firesc scopul nostru este să facem cunoscută această ofertă. Dacă în urma acestui târg se vor încheia contracte serioase dorim să-l permanentizăm. Acum ne aflăm la prima ediție și vă spun că nu este ușor, dar cu sprijinul Consiliului județean Alba și al ANTREC Alba sunt sigur că vom face un lucru de calitate. La târg vor participa și ofertanți din alte comune din zona Munților Apuseni. Dar trebuie să vă spun și că am invitat cu această ocazie și albăcenii care sunt plecați pe alte meleaguri văzând în ei un bun vector de promovare, așa cum sunt invitați toți primarii din județ pentru că vrem să le arătăm tuturor cum se pot câștiga bani din turismul rural."
    Și pentru că oferta trebuie să fie deopotrivă atractivă și completă în programul târgului sunt incluse un simpozion susținut de spe­cialiștii ANTREC, vizită tehnică la pensiunile și obiectivele turistice din Albac, vizită tehnică la Muzeul etnografic "Pamfil Albu" din Lup­șa și la Rimetea (o altă localitate din județ unde turismul rural în­flo­rește), un spectacol folcloric susținut de artiști din zona Văii Ari­e­șului, expoziție de artizanat, Balul vânătorilor, expoziție (cu de­gus­tare) de preparate culinare specifice zonei. Efortul financiar pentru acest târg este substanțial, el trecând de 1 miliard de lei din care "400 de milioane sunt contribuția Consiliului județean Alba, dar la fel de important este efortul localnicilor și al autorităților locale din Albac. Cazarea și masa invitaților sunt asigurate gratuit de pensi­u­nile din Albac, iar dacă facem cuantificarea în bani cred că ajungem la o sumă mai mare decât cea asigurată de Consiliul Județean. Eu nu pot decât să-i felicit pe partenerii noștri din Albac și să-i asigur de tot sprijinul nostru, așa cum îi vom sprijini pe toți cei care au astfel de inițiative", a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.
Anca DINICĂ

Acord de principiu pentru declararea unor stațiuni turistice
     AlbacPreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, ne-a in­for­mat că instituția pe care o con­du­ce a primit acordurile de prin­cipiu pentru declararea a cinci localități din județ ca stațiuni turistice. Este vorba de comu­ne­le Gârda, Rimetea, Șugag, Al­bac (foto) și Arieșeni. "După a­cest pas mare pe care l-am făcut urmează atestarea pro­priu-zisă și suntem optimiști că ce ne-am propus vom și realiza", a spus Dan Popescu, directorul Direcției Tehnice din CJ Alba.(F.R.)
Prefectul continuă dialogul cu locuitorii județului
     În cursul zilei de ieri prefectul județului Alba a participat la șe­dințele Consiliilor Locale Șpring și Rădești. Conform celor declarate de Cosmin Covaciu, la ședința CL Șpring au fost discutate probleme legate de pășunat, de lipsa canalizării, precum și de faptul că romii din comună nu au un reprezentant în CL. În cadrul ședinței CL Rădești au fost abordată situația dramatică a școlii din comună ca­re, "deși condusă de un director bine pregătit și bine intenționat este pe jumătate închisă pentru că, în ultimul timp, nu s-a mai investit nici un leu în ea". Au mai fost discutate aspecte privind potențialul enorm al comunei din punct de vedere al legumiculturii și, legat de aceasta, posibilitatea realizării unei piețe de gross. De asemenea, li s-a sugerat primarilor să întocmească studii de fezabilitate în aș­teptarea unor fonduri SAPARD, PHARE care să finanțeze programe de dezvoltare pentru comună. Locuitorii Rădeștiului se confruntă și ei cu problema apei curente și a canalizării, ca mai toți locuitorii de la sate. (I.P.)
Se schimbă regulamentele, dar și regulile la CJ Alba
     Conducerea CJ Alba pregătește un nou proiect de regulament de organizare a activității instituției ce urmează să fie propus spre adop­tare în ședința de azi. Acest regulament va muta accentul pe co­misiile de specialitate și nu pe activitatea în plen, ca până acum. Comisiile nu vor mai aviza doar proiectele de hotărâre ci vor putea să prezinte rapoarte în diversele domenii de interes județean. "Gru­purile de consilieri vor avea o importanță mai mare, pentru că orice formațiune politică care a participat la alegeri și are minim trei con­silieri județeni își va putea forma un grup. Această măsură des­cu­rajează și traseismul politic deoarece consilierii demisionari din anu­mite partide nu-și pot forma un grup propriu", susțin inițiatorii acestui nou proiect de regulament. Alte modificări propuse prevăd înființarea unui Comitet al Ordinii de Zi, care va implica mai mult consilierii în activitatea CJ. Acest Comitet va fi format din președintele CJ, vice­președinții CJ, secretarul CJ și liderii grupurilor de consilieri. Co­mitetul urmează să se întrunească cu cel puțin două zile înainte de ședința comisiilor și să stabilească ordinea de zi a ședințelor.(F.R.)
Horea, Cloșca și Crișan comemorați la Râmeț
     Comemorăm în aceste zile 220 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii Răscoalei românilor din Transilvania de la 1784-1785. Ca în fiecare an au loc o serie de manifestări oma­giale și comemorative ce includ simpozioane, ceremonii de depu­nere de coroane de flori, un periplu cultural-istoric pe traseul Alba Iulia - Abrud - Cărpiniș - Cîmpeni - Albac - Horea, acțiuni omagiale la școlile care poartă numele "Horea, Cloșca și Crișan" și "Avram Iancu", iar în data de 28 februarie o amplă manifestare la Alba Iulia în Dealul Furcilor. Dar prima manifestare este, ca în fiecare an, co­memorarea lui Horea, Cloșca și Crișan la Mănăstirea Râmeț, du­minică, 27 februarie. Ajunsă acum la cea de-a IX-a ediție, come­morarea este organizată de Societatea cultural-patriotică "Avram Iancu" filialele din Aiud, Alba Iulia și Teiuș. Trebuie să mai adăugăm că în acest an subfiliala din Montreal al Societății "Avram Iancu" va promova acțiunile comemorative în presa din Montreal și, la rândul său, va organiza o expoziție omagială cu lucrări ale artistei Ileana Anghel Mester (originară din Abrud) și un simpozion. (A.D.)
Tânărul moț Paul Felea a fost recompensat
     Nu cu mult timp în urmă puteam citi cu toții, cu reală mândrie, de rezultatul deosebit obținut de elevul abrudean Paul FELEA, câș­tigătorul Cupei VOLKL de la Predeal. Micuțul Paul, mândria părinților lui, a orașului Abrud și a județului a fost invitat de un sportiv să e­fectueze o deplasare în străinătate, ceea ce făcea necesară achi­zi­ționarea unui echipament adecvat acestei deplasări. Pentru că a­tunci când a apărut vestea acestui succes în presa județeană se lansa întrebarea cum vor răsplăti edilii Abrudului acest micuț erou local, iată acum avem posibilitatea de a răspunde acestei curiozități. Consiliera PRM din Abrud, domnișoara ec. Constanța Pleșa, a inițiat un proiect de hotărâre prin care solicita edililor orașului o recom­pensă financiară în valoare de 10 milioane pentru elevul sportiv Paul Felea. În susținerea acestui demers, domnișoara consilier Con­stan­ța Pleșa l-a invitat la ședința de consiliu local pe eroul acestei povești de succes. În acest fel, copilul Paul Felea a putut înmâna personal domnului primar al Abrudului o poză imortalizând mo­men­tul primirii diplomei și a cupei câștigate, ca semn de recunoștință pentru sprijinul acordat. Deși sunt extrem de rare cazurile de con­sens total de idei în consiliile locale, proiectul inițiat de consiliera Constanța Pleșa a fost adoptat în ședința CL din 17 februarie a.c. cu unanimitate de voturi.
    Acest lucru demonstrează o dată în plus că atunci când avem lucruri bune de notat în agenda CL, se poate trece cu ușurință peste orice divergențe de idei și peste diferențe de opinii. Este o dovadă de maturitate politică pe care CL Abrud a demonstrat-o fără putință de tăgadă și un demn exemplu de urmat pentru alte consilii locale. (Bi­roul de presă PRM Alba)
Neatenția costă
     Pe DN 74, în 22 februarie, la ora 9.00, pe raza comunei Ciu­ruleasa a avut loc un accident rutier. Emanuel Oprea (37 de ani), din comuna Ciuruleasa, în timp ce conducea au­toturismul marca Dacia 1310 pe direcția Brad-Ciuruleasa, s-a angajat în depășirea unei autoutilitare oprită pe partea dreaptă a carosabilului. În momentul depășirii a intrat în coliziune cu un vehicul, respectiv un generator de tensiune, ce era împins de câteva persoane din curtea imobilului aparținând lui Radu Tuhuț. Generatorul urma să fie remorcat de autoutilitara staționată. Se pare că cei care împingeau vehicolul nu s-au asigurat la ieșirea din curte. În urma impactului, Petronel Mi­titelu (20 de ani), din Dragomirești, județul Vaslui, a fost singurul care a suferit leziuni ușoare. El a fost transportat la Spitalul orășe­nesc Abrud, unde a fost diagnosticat cu contuzie abdominală. (L.I.)
Încă 100 de militari români vor pleca în Irak
     Miniștrii român și ungar ai apărării, Teodor Atanasiu și Ferenc Juhász, au declarat la Budapesta, că este nevoie de o abordare mai pragmatică a colaborării militare bilaterale. O alta temă a discuțiilor de la Budapesta a fost implicarea celor două armate în îndeplinirea unor misiuni în Irak și Afganistan. Dacă în Ungaria exista o limită maximă de 1000 de mi­litari care pot fi trimiși în misiuni externe, România este prezentă în teatre de operații cu peste 1500 de mi­litari. Atanasiu a spus că România și-a exprimat disponibilitatea - iar membrii coaliției au fost de acord - să pună la dispoziție încă 100 de militari, care vor fi dislocați în curând pentru asigurarea securității misiunii ONU din Irak. Ministrul român al apărării a adăugat că țara noastră a ajutat armata irakiană printr-o donație de armament și muniție, la fel cum și Ungaria a oferit tancuri. Atanasiu a adăugat că în vara anului 2005 un număr de 27 de ofițeri irakieni vor fi instruiți în România.(F.R.)
Aviz favorabil României și Bulgariei
     Comisia Europeană a făcut public, marți, avizul favorabil asupra aderării României și Bulgariei la UE. Avizul survine în urma încheierii cu succes a negocierilor de ade­rare, în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, din decembrie 2004, și a finalizării tratatului de ade­rare, în februarie 2005. Printr-un comunicat al Delegației Comisiei Europene la București, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat însă că autoritățile de la Sofia și București "nu trebuie să se culce pe lauri" deoarece mai sunt multe de făcut pen­tru a finaliza reformele necesare aderării. (M.F.)
Mort în sala de așteptare
     Lucrătorii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției muni­cipiului Alba Iulia au identificat cadavrul găsit în 14 februarie în sala de așteptare a Serviciului Urgențe a Spitalului municipal Alba Iulia. Dorin Paul Derviș în vârstă de 54 de ani, din Târgu Ocna, județul Bacău, a decedat în urma unei insuficiențe cardiace, respectiv car­dio-miopatie. Marți, 22 februarie, cadavrul a fost ridicat de către Ioa­na Cristina Derviș, fiica îndurerată a defunctului. (L.I.)
Hoția n-are vârstă
     La sediul Postului de Poliție Unirea s-a prezentat, în data de 22 februarie, Alexandru Prodan (49 de ani), din Ocna Mureș, care a sesizat că în 17 februarie a fost victima unui furt. O persoană ne­cunoscută i-a sustras acestuia, din buzunarele hainei, suma de 5 milioane lei. În urma verificărilor polițiștii au reușit identificarea au­torului în persoana lui Andrei Cristian Suciu, de 19 ani, din Unirea, cu antecedente penale și fără ocupație. Se pare că la momentul furtului păgubitul era în stare de ebrietate și a fost o pradă ușoară pentru făptaș. Andrei Cristian Suciu este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Toți bolnavii de gripă dintr-o săptămână, internați în spital
     Toate cele 7 persoane care s-au îmbolnăvit de gripă în săptă­mâna 14-20 februarie, au fost internate, rezultă dintr-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică. Potrivit documentului, este vorba de 4 pacienți cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, doi adulți de până în 64 de ani și un bătrân, care depășește această vârstă. În aceeași perioadă s-au înregistrat alte 982 de cazuri de vi­roză respiratorie, cu 57 de bolnavi internați, aproape jumătate dintre pacienți fiind copii de până la 15 ani, între care 40 de sugari (7 spitalizați). De asemenea, alte 331 de persoane au fost diag­nos­ti­cate cu pneumonie, 73 de pacienți, între care 11 sugari, având ne­voie de asistență sanitară sub supraveghere medicală.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.