Prima pagină Ediția din: 26.2.2005
Organizația PSD Alba în pragul "războiului civil"
•Deputații Mugurel Sârbu și Emilian Cutean au sus­ținut conferințe de presă separate, unde și-au vărsat năduful unul pe celălalt! *"Cutean nu re­pre­zintă nimic pentru PSD Alba" și "Este un preșe­dinte impus cu indicație de la centru" au fost doar două din replicile celor doi "inamici"
     Poate pentru prima dată în istoria postdecembristă a Romaniei, doi lideri ai aceluiași partid au susținut conferințe de presă separate - culmea, sub același acoperiș - dovedind astfel cât de mult se "su­portă" unul pe celălalt. Este vorba despre deputații PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu și Emilian Vasile Cutean despre care se știa mai mult, din folclor, că se antipatizează reciproc. Ei bine aceste di­vergențe clare de opinii au ieșit ieri în evidență, mai tulburător decât s-ar fi așteptat oricine. Ele numai bine nu îi fac unei formațiuni po­litice care încearcă să se regăsească după trecerea în opoziție.
    Primul care a deschis "balul" a fost deputatul Cutean, care a fost însoțit de către președintele PSD Sebeș, Romi Dragosin pe care l-a anunțat ca fiind consilierul său parlamentar la Biroul deschis recent la Sebeș. "Nu îmi vine să cred că se poate întâmpla așa ceva. Eu am venit la sediu (nr - PSD Alba) convins că vom participa îm­pre­ună, dar mi-a spus să vin singur că el (nr - Mugurel Sârbu) mai are ceva de rezolvat și că o să facă o altă conferință separat. Dl Sârbu nu este la prima abatere față de persoana mea, el socotindu-mă pe mine vinovat de pierderea alegerilor la o ședință a Consiliului Jude­țean al PSD Alba și a intervenit la organizația PSD Sebeș pentru a nu putea fi primit în rândurile acesteia. Din păcate în PSD Alba sunt mai multe grupări, dar eu vă anunț că nu fac parte din nici una. Eu fac parte doar din PSD și am venit cu inima deschisă la Alba pentru a face treabă împreună. Din păcate ideile mele nu coincid cu cele ale unora din conducerea organizației" a spus fostul lider al revo­luționarilor, Emil Cutean. Acesta a marșat apoi pe ideea că nu are absolut nimic cu președintele Mugurel Sârbu, numai că, în conti­nu­are, a declarat că organizația județeană are nevoie de un președinte care să fie "cu adevărat reprezentantul majorității membrilor și nu de unul impus cu indicație de la centru", referirea la colegul său de Par­lament fiind evidentă. Emilian Cutean a mai precizat că PSD trebuie să scape de acei membri care au intrat în partid doar pentru folosul lor personal și că s-a întâlnit cu foarte mulți reprezentanți ai PSD Alba, inclusiv cu Ioan Rus cu care a schimbat impresii despre vii­torul organizației. Romi Dragosin a avut o poziție și mai tranșantă față de Mugurel Sârbu, declarând fără echivoc că nu îl va vota pentru funcția de președinte al PSD Alba la Conferința județeană din aprilie. "Acestui om, i-am făcut numai bine, l-am adus în PSD, l-am ajutat să ajungă primar în Sebeș, iar el a încercat să mă faulteze în multe situații. Nu cred că merit un astfel de tratament, sunt membru vechi al PSD, nu sunt baron local, am ținut steagul sus și când partidul se afla în opoziție și acum aflu că se dorește de către unii îndepărtarea mea din funcția de președinte al PSD Sebeș. Îi anunț pe toți că tot eu voi fi președinte în continuare și după conferința locală din data de 18 martie a.c. și cred că apoi voi candida și la funcția de vice­pre­ședinte al organizației județene", a precizat Romi Dragosin.
    A urmat apoi o pauză de cca. 15 minute (ca la fotbal) după care a ieșit la rampă președintele PSD Alba, deputatul Mugurel Liviu Sârbu. Pentru început el a declarat că nu a putut participa împreună cu Emilian Cutean la aceeași conferință pentru că a avut de rezolvat niște probleme cu Curtea de Conturi și că își structurase conferința pe alte idei. Aflând apoi de la ziariști despre declarațiile celor doi co­legi de partid, Mugurel Sârbu a răbufnit: "Emilian Cutean nu repre­zintă nimic pentru organizația județeană a PSD Alba, habar nu are ce înseamnă aceasta. Cu el pot vorbi eventual despre activități par­lamentare și nicidecum despre PSD Alba. La acea ședință de Con­siliu Județean i s-a reproșat absența totală în campania electorală și toată lumea știe că așa a fost. El ar trebui să fie mai reținut în declarații pentru că se știe cum a ajuns pe listele PSD Alba. În ceea ce privește înscrierea în PSD Sebeș eu nu am impus nimic. Con­form statutului, acei oameni care doresc să intre în PSD, pe lângă adeziuni, trebuie să aibă și o primă întâlnire cu membrii Biroului a­celei organizații, numai că la ședința respectivă nu a fost nici unul prezent deși mi s-a comunicat că existau 10 adeziuni. Puteau să facă o altă ședință, să-i cheme pe toți și nu era nici o problemă. Ori­cum cred că v-ați dat seama de capacitățile intelectuale ale lui Cu­tean și nu merită să vorbesc mai mult despre el", a declarat Mugurel Sârbu. În legătură cu Romi Dragosin, deputatul PSD de Alba a spus că s-ar putea să nu mai fie președinte al PSD Sebeș și atunci nu va mai avea "șansa" de a-și exprima votul negativ la adresa sa. "Romi Dragosin face parte din istoria PSD - ului, a fost potrivit la un anumit moment, dar acum este depășit", a conchis dl. Sârbu.
    În final, preșdintele PSD Alba a atins "așa, în treacăt" și subi­ec­tul Ioan Rus: "Acum sunt unii, puțini cei drept, care manifestă un a­vânt revoluționar, dar după conferință s-ar putea să le dispară aceste comportamente. Ioan Rus se comportă în genul soldaților care până să ajungă la lupte corp la corp cu inamicul strigă «Ura», iar după ce se întâlnesc cu acesta, le piere tot cheful. Eu nu am avut show-uri pe la Ighiu sau prin alte părți, și îi reamintesc d-nului Rus că am pre­luat PSD Alba de la 12% și l-am adus în toamna trecută la 27%. În ceea ce privește așa-zisul comportament dictatorial al actualei con­duceri a PSD Alba, îi sugerez domnului Rus să reflecteze asupra ca­zurilor Mugurel Sârbu, Liviu Rusu de la Aiud, Radu Coclici și de­putatul Ioan Andrei. Știe dânsul bine ce vreau să spun. Aș încheia spu­nând că PSD, atât la nivel local, cât și la nivel central func­țio­nează bine și nu sunt nici un fel de probleme așa cum și-ar dori u­nii".
Răzvan JURCĂ

Pistoletele Glock vor purta sigla RO
•Inaugurare în alb și negru la Cugir *O investiție "neserioasă" a declarat președintele Consiliului ju­de­țean Alba
     În cursul zilei de vineri, în prezența a numeroase oficialități locale și centrale, la Fabrica de Arme din Cugir a avut loc prezentarea liniei de producție unde vor fi ansamblate noile pistolete de tip Glock, rod al unui parteneriat între Fabrica de arme și concernul austriac Glock. La Cugir a fost prezent ambasadorul Austriei în România, Chris­tian Zeileissen, care a declarat că valoarea investițiilor aus­tri­ece în România totalizează circa 3 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de Euro este investiția firmei OMV, care a preluat Petrom-ul. Dânsul a adăugat că pentru îmbunătățirea relațiilor de afaceri cu România, în curând la Sibiu va funcționa o linie aeriană directă cu Vi­ena. "Trebuie îmbunătățită partea de infrastructură pentru că Ro­mâ­nia nu poate avea o economie puternică cu drumuri proaste", a spus ambasadorul. El a adăugat că în această vară un grup de in­vestitori austrieci va vizita județul Alba. Directorul Fabricii de Arme din Cugir, Francisc Kudler, a declarat presei că este un prim pas într-o colaborare mult mai amplă care vizează producerea de pis­tolete cu calibrul de 9 mm. Deocamdată, la Cugir piesele aduse din Austria sunt doar asamblate, însă Kudler a adăugat că până la sfâr­șitul acestui an, firma pe care o conduce poate trece chiar la fa­bricarea componentelor pentru pistolet. Directorul ROMARM, Pavel Mâțiu, a precizat că noua conducere a companiei dorește schim­ba­rea strategiei pentru accederea mai ușoară pe piața de produse spe­ciale. "Am salutat colaborarea Cugirului cu Glock pentru că sigla "RO" va apărea pe aceste pistolete, aflate în dotarea Poliției ameri­cane, dar și a Poliției Române (2500 de pistolete cumpărate în anul 1995 de la Glock Austria). Ca urmare a acestei colaborări, partea română va avea acces nu numai la marca Glock, ci și la piața de desfacere a produselor speciale, a mai spus Mâțiu. Directorul gene­ral al Romtehnica, Mihai Nicușor, originar din Cugir a precizat că licența de import a componentelor pentru pistoletul Glock, fabricat la Cugir a fost primul act semnat de el în noua calitate. În plus, Rom­tehnica a ajutat din punct de vedere financiar acest import, iar pri­mele pistolete au fost comandate de MApN, semn că nici ministrul Teodor Atanasiu nu i-a uitat pe cei de acasă. El a mai spus că în cazul armelor importate, MApN vrea ca o parte din manoperă sau din componente să fie realizate la Cugir. Secretarul de stat din Mi­nis­terul Administrației și Internelor, chestorul general Nicolae Bere­chet, a declarat că instituția pe care o reprezintă este interesată să achiziționeze pistolete Glock, asamblate (și poate fabricate) la Cu­gir, dacă acestea vor fi mai ieftine decât pe piața externă. MAI ar avea nevoie de circa 10.000 de astfel de pistolete. "Suntem inte­re­sați să devenim parteneri ai Glock România în condițiile legii", a spus generalul Berechet.
    O poziție mult mai tranșantă a avut președintele CJ Alba, Ion Du­mitrel, care într-un comunicat trimis la redacție cataloghează inves­tiția de la Cugir drept o glumă proastă. "După modelul în care a fost prezentat și lăudat acest parteneriat, am mers la Cugir cu convin­gerea că voi avea ocazia să văd o investiție serioasă, așteptându-mă să găsesc o linie de producție adevărată care să ofere locuri de muncă cetățenilor acestui oraș.(...) Linia de producție s-a dovedit a fi doar o glumă proastă, un exemplu de parteneriat care nu trebuie ur­mat. Cu un umor amar aș putea spune că la Cugir am asistat de fapt, la o transpunere în realitate a proverbului românesc "La pomul lăudat să nu te duci cu sacul". La întâlnirea de ieri de la Cugir au mai fost prezenți prefectul Cosmin Covaciu, deputații Mugurel Sârbu, Ștefan Bardan și Nicolae Popa (cel care a avut un rol important în atragerea investitorului austriac), dar și senatorul Alexandru Pereș. Cugirul a fost reprezentat de primarul Adrian Teban.
Florin ROMAN
(N. red. Presa nu a avut acces în interiorul Fabricii de Armament pen­tru a vedea ce s-a făcut acolo)
Alba are doi europarlamentari
     În plenul celor două Camere ale Parlamentului, în data de 23 fe­bruarie 2005, prin vot secret, s-au stabilit reprezentanții partidelor parlamentare din Delegațiile Parlamentului României la Organizațiile Parlamentare Europene și Internaționale și din Comisiile Comune. Deputatul PUR Nicolae Popa a fost aprobat de plenul celor două ca­mere, ca membru plin la Adunarea Uniunii Europene Occidentale (AUEO), organizație pentru securitate și apărare europeană, înfiin­țată în baza Tratatului de la Bruxelles din 1948. Secretar general al acestui organism este Javier Solana. Statutul de europarlamentar a fost câștigat și de deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, care va fi probabil chiar președintele delegației din partea României la Adu­narea Generală a NATO. (I.P.)
Marius Sepi, coordonator al CNSLR-Frăția
     Președintele Filialei județene Alba a CNSLR-Frăția, Marius Sepi, a fost numit coordonator din partea confederației sindicale pentru județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, din regi­unea 7 Centru. Desemnarea acestuia a fost făcută în cadrul ședinței de joi, 24 februarie, a Consiliului Național al CNSLR. În urma acestei decizii, Marius Sepi a devenit membru de drept al Comitetului Di­rector al CNSLR-Frăția, la nivel național, au anunțat surse sindicale.(R.G.)
Birou parlamentar la Aiud
     În cursul acestei zile, de la ora 12,00, deputatul PUR de Alba, Nicolae Popa își va inaugura sediul noului birou parlamentar din A­iud, strada Transilvaniei, nr. 7 A. "Voi anunța programul de audiențe și îi asigur pe cetățenii Aiudului și din împrejurimi că pot să vină la mine cu doleanțele lor, cărora vom încerca să le găsim rezolvare", a spus deputatul Nicolae Popa. La inaugurarea noului sediu vor fi pre­zenți lideri ai PUR Alba și alți invitați. Deputatul Popa a mai deschis două cabinete parlamentare la Alba Iulia și Blaj, iar acum, după A­iud urmează Câmpenii.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.