Actualitate
Bătălie între aliați pentru posturile de directori
•PUR Alba cere renegocierea protocolului de cola­borare cu partenerii de guvernare *Deputatul Ni­co­lae Popa susține că Partidul Umanist, filiala Alba, are dreptul, conform noului procent, la încă 2 pos­turi de director de "deconcentrate"
     În cadrul conferinței de presă susținută ieri la sediul PUR Alba, deputatul Nicolae Popa a precizat că va avea în cursul zilei de azi, la sediul Primăriei, discuții cu liderul PD Alba, Mircea Hava, și cu cel al PNL Alba, Teodor Atanasiu, în vederea renegocierii proto­co­lului existent între cele patru partide aflate la guvernare. Deputatul PUR a invocat modul de conlucrare defectuos și disfuncționalitățile existente la nivelul Consiliului Județean Alba, referindu-se la susți­nerea de către consilierii județeni a unui membru al PRM în Consiliul de Administrație al DPL Alba, în detrimentul unuia de la PUR. "Nu poți face o politică la Alba Iulia și altă politică la București", a preci­zat Nicolae Popa care a insistat asupra necesității ca actualul Gu­vern să-și ducă mandatul la bun sfârșit pentru binele României. În cadrul întâlnirii de astăzi cu cei doi lideri locali, ai PD și PNL, de­putatul Nicolae Popa va discuta încheierea unui protocol cu condiții clare, "bazat pe seriozitate și consecvență". Va fi abordată și pro­ble­ma legată de nominalizările noilor directori de la serviciile decon­cen­trate județene, nominalizări care stagnează nemotivat, în condi­țiile în care propunerile au fost trimise din timp la București. După cum se cunoaște, doar la două dintre serviciile deconcentrate județene au fost numiți oficial directori, și anume la Romsilva și DSV.
    Deputatul PUR a lansat, totodată, ideea ca în urma renegocierilor partidul său să primească încă 2 sau 3 posturi de directori (pe lângă cele două propuneri pe care le are pentru OPC și Direcția Fito­sanitară), în condițiile în care, susține el, procentul PUR-ului în ju­dețul Alba a crescut de la 10 la 14,5 la sută. "Nu am fost de acord de la bun început cu procentul de 10 la sută alocat PUR-ului și 10 UDMR-ului în urma redistribuirii voturilor, în condițiile în care PUR a obținut, în urma alegerilor 8 pro­cente, iar UDMR în jur de 3 pro­cente", a mai precizat dl. Popa care susține că partenerii de guver­nare sunt la curent cu această creștere. "Prin acest nou protocol care va fi semnat și la București se va interzice racolarea de membri din celelalte partide aflate la guvernare", a conchis deputatul PUR Ni­colae Popa.
Ioana PITICARIU

Vârstnicii din Alba Iulia, colaboratori de nădejde ai administrației locale
     În preajma comemorării a 220 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Centru de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia a avut loc o întâlnire în cadrul căreia istoricul Gheorghe Anghel a evocat evenimentul istoric, dar și personalitatea celor trei con­ducători ai Răscoalei țărănești de la 1784-1785. Astfel de acțiuni cu caracter cultural vor mai fi organizate și cu prilejul marcării altor eve­nimente din istoria noastră, deoarece s-a constatat că interesul pen­tru ele este mare. De asemenea cei peste 100 de vârstnici prezenți au asistat la un scurt recital oferit de formația de muzică a așe­ză­mântului. Dar ei au profitat și de prezența în mijlocul lor a primarului municipiului Alba Iulia Mircea Hava și a viceprimarului Ioan Bogățan pentru a discuta o serie de probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi, precum și probleme importante pentru viața întregii comu­ni­tăți. Printre altele s-a solicitat sprijinul primăriei pentru continuarea construirii unei capele în cimitirul Chip, plantarea unor arbori și ar­buști ornamentali în parcul din orașul de jos în locul celor tăiați, ori aspecte privind conservarea și găsirea de noi funcționalități pentru spațiile din Cetatea Vauban a Albei Iulia. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa administrației așezământului și a Consiliului Seniorilor, un organism consultativ constituit în cadrul Centrului de zi pentru persoane vârstnice. Atât vârstnicii prezenți, cât și reprezentanții ad­ministrației au petrecut împreună momente deopotrivă instructive, con­structive și plăcute promițându-și unii altora că vor recidiva.
Anca DINICĂ

A fost adoptat noul Regulament al Consiliului Județean Alba
•Consilierii județeni nu mai au voie să vorbească la telefon în timpul ședinței
     În cursul zilei de ieri consilierii județeni au aprobat noul Re­gulament de funcționare al CJ Alba. O prevedere importantă este aceea că nu se mai pot depune amendamente în timpul ședințelor de consiliu, lucru solicitat de Alianța D.A., ci doar în comisiile de spe­cialitate. Consilierul județean PSD Ioan Florea a declarat că prin această modificare a regulamentului Puterea încearcă să pună pum­nul în gura Opoziției. În replică, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat că toți consilierii PSD pot să depună câte amendamente vor dori în cadrul comisiilor, și că această măsură vizează întărirea climatului de ordine în ședințele de Consiliu județean. O altă măsură se referă la interzicerea vorbitului la telefoanele mobile în timpul șe­dințelor. "Eu am tot timpul telefonul închis și le voi cere același lucru și domnilor consilieri, pentru că ei au aprobat regulamentul pe care acum trebuie să-l respecte. Cei care nu se vor conforma vor suporta sancțiunile prevăzute în regulament", a mai spus Ion Dumitrel. (F.R.)
Tragedie de la un bob de fasole
Băiețel mort în urma unui stop cardio-respirator
     O adevărată dramă i-a zguduit pe membrii unei tinere familii din satul Coșlariu, după ce băiețelul lor în vârstă de numai un an și 10 luni a murit ieri dimineață, la Spitalul județean de Urgență, în urma u­nui stop cardio-respirator. Vineri, 24 februarie, în jurul orei 8.55, Ga­briel A. a fost transportat la unitatea sanitară din Alba Iulia, cu o ambulanță, însoțit de o vecină a familiei, copilul intrând în scurt timp în stop cardio-respirator. Personalul de gardă de la "Urgențe" s-a mo­bilizat imediat, chemând în ajutor și o echipă medicală de la sec­ția ATI, pentru a începe manevrele de resuscitare. În ciuda eforturilor depuse timp de aproximativ o oră de cadrele medicale, micuțul pa­cient a decedat, tragedie care a marcat și personalul medical care a intervenit pentru salvarea băiețelului, pe una dintre elevele practi­cante podidind-o lacrimile la aflarea veștii. Tânăra care l-a însoțit pe Gabriel la spital le-a povestit medicilor că în urmă cu două seri co­pilul ar fi înghițit un bob de fasole, fiind adus la secția ORL, unde a fost supus unei radiografii. Pentru că ulterior băiețelul a făcut febră ma­re, micuțul a fost adus de urgență la spital. Medicii nu exclud po­si­bilitatea ca bobul de fasole să fi crescut în dimensiuni, pe fondul consumului de lichide, fapt ce ar fi putut duce la obturarea căilor res­piratorii ale co­pilului. Cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită însă de specialiști, în urma autopsierii trupului neînsuflețit. Potrivit vecinei lui Gabriel A., copilul mai avea o surioară mai mică, iar peste aproximativ două luni el ar fi împlinit vârsta de doi ani. Părinții sunt atenționați să nu lase la îndemâna copiilor lucruri de mici dimensiuni pe care aceștia le-ar putea înghiți, cum ar fi boabe de fasole sau de porumb, nasturi, medicamente sau chiar jucării.
Robert GHERGU

Comitetul tehnic pentru descentralizare
     Consilierii județeni au aprobat înființarea Comitetului Tehnic ju­dețean pen­tru descentralizare. Din această structură fac parte pre­șe­dintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședinții Florin Mărginean și Dan Coriolan Simedru. Sarcina acestui colectiv este să efectueze a­na­lize de impact și propuneri cu privire la descentralizarea anumitor competențe. În plus, membrii comitetului vor participa la negocierile directe cu ministerele privind transferul de competențe și respon­sa­bilități de la nivel central la nivel local.(F.R.)
Elevi rămași fără haine
     Joi, 24 februarie, la ora 9.00, polițiștii albaiulieni au fost sesizați de către Maria Hauser, directoarea Școlii "Sf. Iosif" din Alba Iulia, că per­soane necunoscute au sustras din incinta școlii îmbrăcăminte și încălțăminte ce aparțineau unor elevi din clasele V-VI. În urma cerce­tărilor au fost identificați autorii: Mihai Ciucea (23 de ani), din comu­na Bucșani, județul Giurgiu și Cristian Gabriel B. (13 ani), din Baia Mare, județul Maramureș. Cei doi provin din Centrul "Sf. Lazăr" din București. Respectivii au pătruns în școală și au sustras de pe hol 4 geci, 3 căciuli și 3 perechi de ghete, în valoare de aproximativ 8 mi­lioane lei. O parte dintre lucrurile furate au fost găsite asupra lor și restituite aparținătorilor. Mihai Ciucea și Cristian Gabriel B. sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Tâlhărită în propria locuință
     Domnica Puiu în vârstă de 74 de ani, din Alba Iulia, a fost victima unei tâlhării comise de un grup de tineri. Respectivii au pătruns în interiorul locuinței femeii și s-au oprit în ușa dormitorului unde au dat nas în nas cu proprietara. Unul dintre ei i-a smuls lanțul de aur de la gât, în timp ce alți doi i-au sustras poșeta și suma de 20 mii lei, a­flate la vedere. Făptașii au fost identificați în persoana lui Dionisie Abraham (19 ani) și a minorilor Marcel Eugen L. și Stela Lambada C. Abraham este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie și, pentru că nu este la prima abatere pe numele său a fost emis man­dat de arestare preventivă pe 29 de zile, iar Marcel Eugen L. și Stela Lambada C. sunt cercetați pentru violare de domiciliu și complicitate la furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.