Curier județean
Duminica Fiului Risipitor
     Asemenea naturii, care în fiecare primăvară se regenerează mi­nu­nat după o iarnă ucigătoare, și sufletul omului dispune de nenu­mărate mijloace de refacere și de întoarcere la o viață frumoasă, după ce la un moment dat apucase pe povârnișul alunecos al dul­ce­lui păcat.
    Păcatul este un prieten loial ce alimentează și dă putere omului ca­re se găsește în derivă, iar când sufletul își vine în sine și vrea să se întoarcă la casa părintească, păcatul se așază de-a curmezișul, hărțuindu-l cu toate mijloacele și, prin exerciții de uzură, îl distan­țea­ză de gândul cel bun care-l îndeamnă la reflecția salvatoare: "Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău... Și scu­lându-se a venit la tatăl său..." (Luca XV, 18-20)
    Foarte pe scurt, în Evanghelie este vorba despre fiul cel mai tânăr al unei familii înstărite, care, după ce-și primește partea lui de avu­ție, pleacă printre străini unde risipește tot, apoi se întoarce acasă unde tatăl îi face o primire triumfală, spre nemulțumirea fratelui mai mare, care niciodată n-a ieșit de sub ascultarea părintească.
    A pleca de acasă înseamnă a lua la purtare sufletul curat și apoi să-l maculezi prin iarmaroace, bodegi, circuri, sau prin alte "locuri onorabile" în care gâfâie ca peștele pe uscat.
    Pe cât este de adevărat că toți plecăm de acasă, la fel de ade­vărat este că nu toți găsim calea de întoarcere, nu toți ne luăm bilet de călătorie dus-întors, ci foarte mulți, văzându-ne cu sacii în căruță, demarăm în trombă prin labirintul necunoscut al unei vieți fără sens, care așază, la fiecare raspântie, capcane viclene în care ne prindem ca musca în pânza de păianjen și de unde nu mai avem nici o șan­să de scăpare cu viață.
    Fiul rătăcit din evanghelia de duminică este un caz fericit. După ce risipește moștenirea părintească cu prieteni de ocazie, ajungând pe drumuri, la cheremul străinilor, într-o țară necunoscută, flamând, zdrențuros, fără resurse, hrănindu-se cu roșcovele pe care le râmau porcii, situație în care alții și-ar fi pus ștreangul, el este trezit de o străfulgerare divină care-l inspiră. Întoarce capul înapoi spre drumul pe care a venit și raza unei stele de pe boltă parcă-l cheamă și-l îndeamnă: "îndrăznește", am să te duc acasă, așa cum steaua de la răsărit a călăuzit pe magi spre Betleem unde au descoperit pe Dumnezeu, Mântuitorul lumii, așa am să te călăuzesc pe tine înapoi spre casa părintească unde te așteaptă nerăbdător în poartă tatăl cu trusoul pregătit să te împodobească frumos din cap până-n picioare, cu inel în deget, cu haină prea frumoasă și încălțăminte no­uă, ca pe un prinț care "mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat". (Luca XV,24)
    Toți fiii acestui pământ ne aflăm în călătorie, unii mai aproape, alții mai departe de casa părintească. Ne-am risipit moștenirea și ne hrănim cu roșcove (păcate) prin ținuturi ostile, însoțiți de neprieteni. Vremea a trecut de amiază, ziua e pe sfârșite și e timpul să privim înapoi spre calea de întoarcere pentru a ajunge acasă înainte de apusul soarelui (moartea). Acolo tatăl așteaptă neclintit cu brațele larg deschise pentru îmbrățișare și iertare, gata să ne împo­do­beas­că cu însemne princiare și nerabdător să taie vițelul cel îngrășat de bucurie ca s-a întors acasă fiul păcătos, pentru că: "Tot așa este bu­curie în cer pentru un păcătos care se pocăiește ca și pentru 99 de drepți care n-au nevoie de pocăință"(Luca XV,7).
Preot Petru PINCA, Blaj

Inimioare și mărțișoare de la "Trebuie"
     Începând cu data de 14 februarie, când s-a sărbătorit "Valen­tine's day" și continuând cu data de 24 februarie, când s-a sărbătorit "Dragobetele" românesc, copiii cu nevoi speciale beneficiari ai pro­iectelor Organizației "Trebuie", din Sebeș, au fost antrenați într-o ac­ți­une de confecționare și distribuire a unor mici cadouri de sezon. Ast­fel, ei au dăruit partenerilor, colaboratorilor și sponsorilor care i-au sprijinit de-a lungul timpului, peste 100 de inimioare și felicitări, urmând să continue acțiunea cu mărțișoarele ce vor fi dăruite la 1 martie și cu alte daruri pentru femei, în data de 8 martie. (I.H.)
Sâmbătă olimpică
     Peste 600 de elevi vor participa astăzi, la Alba Iulia, la etapa județeană a olimpiadelor școlare de informatică, geografie, istorie și limba engleză, potrivit calendarului elaborat de reprezentanții Inspec­toratului Școlar Județean. Liceenii pasionați de calculator își vor da întâlnire la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan", faza finală fi­ind programată între 18 și 27 martie, la Galați sau Drobeta Turnu Severin. Tot Colegiul Național "H.C.C." va găzdui olimpiada la limba engleză pentru liceeni, iar faza națională a acesteia se va desfășura între 23 și 27 martie, la Bacău. Olimpiada de geografie va fi orga­nizată la Colegiul Tehnic "Al. Domșa", finala pentru clasele VIII-XII ur­mând să aibă loc în perioada 19-25 martie, la Deva. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.