Editorial
Bătălia integrării
     Problema integrării României în Uniunea Europeană este ne­greșit una a noastră, a tuturor. Degeaba se zbate doar Guvernul să negocieze și să bifeze punctele și etapele prevăzute în calendarul integrării, dacă acest efort nu se regăsește în acțiunea tuturor do­meniilor - economic, social, cultural, agricol, administrativ, juridic etc. Zilele trecute, însuși președintele Traian Băsescu a atras a­tenția atât Guvernului cât și tuturor forțelor politice că este ne­ce­sară o intensă campanie de informare a cetățenilor cu privire la costurile integrării. În prezent cetățeanul român are, trebuie să o spu­nem, perspective destul de înguste cu privire la integrarea în U.E. Zi de zi, ceas de ceas, el este bombardat de media cu tot felul de informații, mai ales în sens negativ, în ceea ce privește costurile integrării: prețuri la toate produsele și serviciile aliniate la cele europene; competiție acerbă pe piață la produsele de export; reguli dure în dezvoltarea, producerea și procesarea produselor a­gri­cole și animaliere, și câte și mai câte.
    Desigur, există riscuri însemnate odată ce ne vom integra în ma­rea familie europeană, dar trebuie să avem în vedere și partea plină a paharului, respectiv binefacerile de care vom avea parte într-un viitor nu prea îndepărtat. Unul dintre cele mai importante câș­tiguri va fi fără îndoială - reașezarea pe criterii de competență și com­petitivitate a întregii societăți românești. Conectarea directă la marile valori europene din toate domeniile va reprezenta pasul de­cisiv spre o societate cu adevărat democratică, în care toți vom a­vea de câștigat. În societatea românească vor fi impuse reguli stric­te care vor pune capăt abuzurilor și corupției, iar cooperarea și integrarea economică vor aduce în cele din urmă o viață mai bună pentru toți românii.
    Dar, să revenim în actualitatea problematicii integrării. La sfâr­șitul săptămânii trecute a făcut mare vâlvă în mass media, precum și în rândurile politicienilor români, o declarație apărută într-un co­tidian german din partea grupării conservatoare din Parlamentul Eu­ropean (cea mai importantă ca mărime), potrivit căreia "aceasta face presiuni puternice pentru înghețarea procesului de integrare a României în UE din cauza corupției generalizate". Sursele ziarului german susțin că și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, împărtășește punctul de vedere al creștin-demo­cra­ților germani, pe care i-a asigurat că "va trage semnalul de a­larmă pentru oprirea aderării României până în luna aprilie".
    Intensitatea mediatică a acestor informații a trezit imediat reacții până la cel mai înalt nivel din partea autorităților române. Sâmbătă seara, la o oră de maximă audiență, președintele Traian Băsescu a intervenit în direct la o emisiune de știri de la Realitatea TV, spu­nând: "Simpla declarație a unor parlamentari creștin-democrați ger­mani nu este de natură să stopeze procesul de integrare a Ro­mâniei în Uniunea Europeană. Președintele vă asigură că Guvernul României își va face treaba și că România va semna la 25 aprilie Tratatul de aderare".
    Sosit duminică la București într-o vizită de evaluare, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a dorit încă de la început să pună capăt întregului scandal iscat ca urmare a declarațiilor făcute de către creștin-democrații germani. Domnia sa a declarat pe ae­roportul Otopeni: "România va semna Tratatul de aderare la ter­menul stabilit - 25 aprilie 2005. Sunt convins că măsurile luate de actualul Guvern vor avea succes, astfel că România va deveni mem­bră cu drepturi depline a Uniunii Europene începând cu 1 ia­nuarie 2007".
Tinu MATEȘ