Actualitate
Ieri, în prima ședință a CSAT
Președintele Băsescu a atacat din nou corupția și contractele fără licitație
•Dan Voiculescu, președintele PUR, primește o grea lovitură prin declasificarea dosarului "Dună­rea" *În viitor nu se vor mai acorda contracte pe bani publici fără licitație *500 de firme cu datorii la bugetul de stat au în continuare conturile blo­cate
     Ieri a avut loc la București prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării prezidat de președintele României, Traian Bă­sescu. Corupția, despre care Traian Bă­sescu spunea că ar urma să fie introdusă în strategia de securitate națională, a fost doar unul dintre subiectele abordate. În conferința de presă care a urmat șe­dinței CSAT, președintele Traian Băsescu a declarat că, la ora ac­tuală, există 5 elemente care pot afecta siguranța transfrontalieră a țării noastre, și anume: terorismul internațional structurat, proli­fe­ra­rea armamentului de distrugere în masă, regimurile totalitare care susțin terorismul, situațiile de criză din apropierea României și, nu în cele din urmă, proasta guvernare și corupția din instituții. Pre­ședintele țării a insistat asupra faptului că, deși legea permite ca Guvernul să aloce contracte mari fără licitație, "de acum încolo nici un contract pe bani publici nu va mai fi alocat fără licitație". Un aspect important al ședinței l-a constituit hotărârea ca două treimi din arhivele securității să fie preluate de CNSAS și, în acest con­text, s-a stabilit și declasificarea dosarului "Dunărea" (în care apare și numele președintelui PUR, Dan Voiculescu). Urmează ca în 30 de zile să se stabilească ce anume poate fi făcut public din dosarul amintit. Traian Băsescu a precizat și faptul că blocarea conturilor firmelor care au datorii la bugetul de stat sau la fondul de asigurări de sănătate va continua până la recuperarea banilor de către stat (în prezent 500 de firme au conturile blocate). Băsescu a insistat și asupra faptului că România nu mai poate accepta etichetări gen "ța­ră coruptă". (I.P.)
Gânduri tainice de "Mărțișor" (inspirate din lectura de sezon)
     Mărțișorul este un miracol al renașterii vegetale, când natura ie­se din hibernare, mugurii se deschid împodobind timid crengile încă reci ale pomilor iar florile de tot felul își întind leneș rădăcinile, ca bra­țele unei femei frumoase, abia trezită din somn.
    De Mărțișor natura săvârșește ritualul miraculos al învierii în cu­lori și parfumuri solare, un moment tainic și aproape religios, se aude slujba divină a creației iar Dumnezeu pictează din nou lumea, în culori și forme fără egal, în nuanțe și petale smulse chiar din straiele îngerilor.
    De Mărțișor să ne aducem aminte de părinți și de bunici și să-i vedem, cu ochii minții, cum văruiau casa, prispa, gardul și pomii din grădină, cum atârnau câte un șnur, frumos împletit în culori vii, în copaci, la grindă, pe dobitoace ori la piciorul găinilor, spre bucuria momentului, în speranța unui an agricol mai darnic, mai bogat.
    De Mărțișor simt cum mă cuprind fiori de speranță, de dor, de ce vreți și pot spune cu sinceritate că fără acel șnur magic, care ală­tură roșul vieții cu albul gândului curat, aș fi mai sărac spiritual, asemeni tuturor trăitorilor sensibili la bunătate și la frumos.
    Mărțișorul este aducătorul de noroc și belșug, el apără și poartă nevăzut mângâierea dragostei, el este chiar începutul speranței că va fi mai bine. (Cu dragoste, Ioan POTRA)
Denominarea leului
Noile bancnote și monede
     Începând de astăzi, prețurile tuturor produselor și serviciilor vor trebui afișate până la data de 30 iunie 2006 atât în moneda actuală, cât și în moneda nouă, rezultată prin denominarea leului, astfel încât 10.000 de lei vor fi preschimbați pentru un leu nou (greu), a declarat ieri pentru site-ul oficial al Băncii Naționale a României, gu­vernatorul BNR, Mugur Isărescu. Noua emisiune monetară va fi lan­sată în circulație în data de 1 iulie 2005, dar leii vechi vor avea pu­tere circulatorie până la data de 31 de­cembrie 2006, în acest in­terval însă fiind înlocuiți treptat cu noile bancnote și monede. După această dată, preschimbarea va mai fi posibilă numai la sucur­sa­lele BNR care des­fășoară activități de casierie și la unitățile insti­tuțiilor de credit autorizate special de către BNR, acțiunea de pre­schimbare fiind programată să se încheie cel târziu la 31 decem­brie 2009. În cazul bancnotelor, grafica și culorile dominante rămân asemănătoare, portretele de pe noile bancnote sunt ale acelorași personalități, dar noile bancnote au elemente de identificare ce le fac mai simplu de diferențiat și de către persoanele cu deficiențe de vedere sau chiar de nevăzători. De asemenea, acestea vor fi mai mici, având dimensiuni asemănătoare bancnotelor euro. Totodată, bancnotele vor fi realizate pe suport de polimer, care au securitate crescută împotriva falsificării, au o rezistență în circulație de cel puțin 3 ori mai mare decât cele din hârtie, sunt mult mai curate pentru că nu absorb mirosuri, umezeala și impuritățile, putându-se și recicla. Ca valoare nominală vor exista bancnote cu următoarele cupiuri: 1 leu nou=10.000 lei vechi, 5 lei noi=50.000 lei vechi, 10 lei noi=100.000 lei vechi, 50 lei noi=500.000 lei vechi, 100 lei noi=1.000.000 lei vechi. În plus, va apărea bancnota de 500 de lei noi, iar personalitatea reprezentată pe noua valoare nominală va fi Mihai Eminescu. În schimb, vom avea doar 4 monede: 1 ban nou = 100 lei vechi, 5 bani noi = 500 lei vechi, 10 bani noi = 1.000 lei vechi, 50 bani noi = 5.000 lei vechi. Acestea vor fi confecționate din materialele utilizate la baterea monedelor euro, având dimensiuni apropiate. Astfel, moneda de 1 ban va fi confecționată din oțel pla­cat cu alamă, va avea culoarea galbenă și greutatea de 2,4 grame, fiind de 4 ori mai ușoară și de două ori mai mică decât vechea monedă de 100 de lei. Moneda cu valoarea nominală de 5 bani va fi bătută în oțel placat cu cupru, va avea culoarea roșie și 2,78 grame. Moneda de 10 bani va fi placată cu nichel, motiv pentru care va avea culoare albă, dar și o greutate de 4 grame. Cea mai mare dintre monede, cea de 50 de bani, va fi galbenă datorită alamei din care este confecționată și va avea o greutate de 6,4 grame.
Robert GHERGU

La Alba Iulia
Undă verde pentru înființarea Poliției comunitare
     Începând cu data de 15 martie, va începe să funcționeze Servi­ciul Public Poliția Comunitară Alba Iulia, serviciu aflat în subordinea di­rectă a Consiliului local și a primarului municipiului Alba Iulia. Ho­tărârea de înființare a serviciului a fost adoptată ieri de Consiliul lo­cal Alba Iulia și tot ieri au fost aprobate regulamentul de funcționare și organigrama. Trebuie spus că, din 15 martie, Primăria Alba Iulia va prelua contractele de prestări servicii încheiate de Corpul Gar­dienilor Publici și aflate în derulare: Primăria municipiului Alba Iulia, Camera de Conturi Alba Iulia, Inspectoratul de Protecție a Mediului Al­ba, Transelectrica Sibiu, Progresul SOCOM Alba Iulia, Romte­le­com RA, Societatea de Transport Public Alba, SC Nuova Romital Impex Alba, Consiliul județean Alba, Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba, Oficiul Registrului Comerțului, Universitatea "1 De­cem­brie 1918" Alba Iulia, SC Saturn SA Alba Iulia și SC KOSMOS SRL. (A.D.)
Subvenții pentru agricultori
Guvernul a reintrodus cupoanele agricole și bonurile valorice
     Statul va subvenționa cu 5.000 lei/litru motorina destinată lu­crărilor agricole și va reintroduce cupoanele pentru plata ajutorului de 2,5 milioane de lei pe hectar acordat agricultorilor, a anunțat ministrul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flu­tur. Hotărârea aprobată luni de Guvern, prin care au fost stabilite normele metodologice de aplicare a ordonanței privind subven­țio­narea motorinei, stabilește că subvenția se va acorda pentru trei categorii de lucrări: înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor.
    D-l Flutur a precizat că se va urmări mai atent destinația com­bustibilului și a precizat că dacă în prima fază motorina nu va fi utilizată conform destinației anunțate și nu vor fi înființate culturi, a­tunci beneficiarul va fi exclus de la viitoarele subvenții. Subvenția înseamnă circa 18 % din prețul actual al motorinei și 70 % din cel al accizei, însumând, în total, peste 3000 de miliarde de lei.
    Tot luni, Guvernul a reintrodus, printr-o ordonanță de urgență, cu­poanele agricole, bonuri valorice prin care sunt sprijiniți producătorii agricoli care dețin suprafețe de până la cinci hectare de teren. Cele 2,5 milioane lei pe hectar nu vor mai fi acordate cash, ci sub forma unor bonuri valorice, pe baza cărora agricultorii vor putea cumpăra semințe, îngrășăminte chimice și pesticide. Tranșa a doua, în va­loare de 1,5 milioane lei, din subvenția acordată pe 2004 și care trebuia plătită în această primăvară, se va acorda sub formă de cu­poane. Acestea sunt personalizate și vor fi tipărite la Imprimeria Na­țională, urmând să intre în vigoare la jumătatea lunii martie. (S.F.D.)
Pichetare cu repetiție la Prefectura Alba
     Ieri, conform programului stabilit la nivel național, a fost piche­tată din nou Prefectura Alba de către sindicaliștii de la CNSLR Fră­ția, filiala Alba. Printre protestatari s-au aflat cei de la Sanitas Alba și Stratusmob Blaj. Nemulțumirile sindicaliștilor au fost legate, în mare, tot de modificările care se preconizează a fi făcute la actu­alul Cod al Muncii. Sindicaliștii și-au continuat protestele, în condi­țiile în care s-a stabilit ca dezbaterea privind atât de hulitele modi­ficări să fie amânată până în vara acestui an. Tonul celor de la Sin­dicatul Liber "Stratusmob" Blaj s-a înăsprit însă, aceștia trecând la amenințări. Potrivit unui protest adresat Prefecturii Alba, Stratus­mob S.A. Blaj are în vedere, în viitorul apropiat, în cazul în care Gu­vernul nu va lua măsuri, "întocmirea unui Program de restructurare a activității societății, program ce vizează și disponibilizarea unui nu­măr de salariați". Reprezentanții sindicaliștilor au fost (din nou) primiți la discuții de către subprefectul de Alba, Clement Negruț, ca­re a reiterat promisiunea de a face cunoscute nemulțumirile și pro­testele lor la Guvern. Cum se va rezolva însă situația sindicaliștilor nimeni nu știe deocamdată. Sperăm însă să nu se ajungă la greva generală promisă. (I.P.)
Călătorii pentru Ghirbom au fost debarcați la Hăpria
•Cursa spre Tibru circulă acum prin Galda de Jos
     Ninsorile abundente înregistrate în ultimele zile în județ au per­turbat grav transportul de călători din autogara Alba Iulia, mai ales la primele ore ale dimineții, a declarat șeful autogării, Augustin Muntean. El a criticat reacția întârziată a echipelor de deszăpezire, care nu au acționat cu material antiderapant, invocând faptul că in­tervenția este ineficientă în timp ce ninge. În aceste condiții, majo­ritatea autobuzelor intrajudețene, dar și cele interurbane, au sosit cu 10-15 minute mai târziu față de ora stabilită în graficul inițial, circulându-se cu dificultate, din cauza zăpezii. Mai mult, autobuzul care pleacă la ora 07.50 spre Ghirbom nu a putut urca ieri Dealul Straja, motiv pentru care călătorii au fost debarcați la Hăpria, ma­șina întorcându-se la autogară. Pe de altă parte, cursa spre Tibru circulă acum prin Galda de Jos, din cauză că drumul prin Cricău este desfundat, iar dacă vântul viscolește zăpada, se pot forma nămeți. Acest fapt determină prelungirea cu aproximativ 5 kilometri a traseului obișnuit și, implicit, modifică ora de sosire la destinație. Și transportul local de călători de pe raza municipiului Alba Iulia a avut de suferit, șoferii ajungând cu greutate la Pâclișa, unde mij­loacele de transport în comun au patinat pe zăpada depusă în gro­pile de pe drum.(R.G.)
Încă un pas spre Mall
     Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat ieri în ședință extraordinară asocierea sa cu societatea comercială Mall Alba SRL în vederea construirii la Alba Iulia a unui complex tip mall. În aso­ciere Consiliul local vine cu terenul și se obligă la eliberarea auto­rizației de construcție, iar SC Mall Alba SRL asigură toate bunurile și serviciile necesare construirii complexului. Dreptul de folosință asupra terenului este de 49 de ani, și tot atâta este și durata con­tractului. Consiliul local Alba Iulia va primi în fiecare an o redevență de 1 la sută din profit, dar nu mai puțin de 24.000 euro pe an, iar pla­ta se face de la începerea exploatării complexului dar nu mai târziu de 18 luni de la încheierea asocierii. (A.D.)
2 miliarde de lei pentru Alba Iulia
     CJ Alba a alocat în ultima ședință a Consiliului județean suma de 2 miliarde de lei pentru sprijinirea finanțării unor proiecte la Alba Iulia. Astfel, acești bani au fost destinați pentru următoarele pro­iecte: "Reabilitarea drumului de centură al municipiului Alba Iulia" la care cota de participare a consiliului local al municipiului Alba Iulia este de 1,1 milioane de Euro"; "Lucrări de infrastructură edilitară pri­vind extindere rețelei de apă și canalizare pentru comunitatea de rromi din zona Craivei", la care cota de participare a consiliului lo­cal al municipiului Alba Iulia este de 314.290 de euro și "Rea­bi­litarea și modernizarea căilor de acces în zona fortificației de tip Vau­ban a municipiului Alba Iulia", la care cota de participare a con­siliului local este de 500.000 de euro".(F.R.)
"Găinari" prinși
     Gruiță Lușca, în vârstă de 25 de ani, din Cetatea de Baltă și Mihai Moldovan, de 26 de ani, din Sâncel, ambii fără ocupație, au fost identificați de către lucrătorii Postului de Poliție Cetatea de Bal­tă ca fiind autorii unui furt comis în 26 februarie. Cei doi au pătruns prin escaladarea gardului în curtea Lucreției Jidveian (71 de ani), din localitate, profitând de faptul că femeia nu era acasă, și au sus­tras... 4 găini, probabil cu gândul de a le face felul. Prejudiciul în valoare de 600 de mii de lei a fost recuperat și restituit femeii pă­gubite. Gruiță Lușca și Mihai Moldovan sunt cercetați pentru comi­terea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Spitalul județean a pierdut secția de hemodializă
     Consilierii județeni au aprobat retragerea dreptului de adminis­trare al Spitalului județean Alba asupra clădirii și terenului în care își are sediul secția de hemodializă. Totodată, consilierii au aprobat darea în folosință gratuită, pe o perioadă de un an, a imobilului res­pectiv către SC Nefromed Dialysis Centres SRL, cu sediul în Bucu­rești. Firma respectivă a câștigat licitația privind achiziția serviciilor medicale de hemodializă și dializă peritoneală organizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.(F.R.)
Hoți depuși în arestul IPJ
     În data de 27 februarie, au fost prezentați Parchetului de pe lân­gă Judecătoria Alba, Solomon Valcelian (34 de ani) și Petrișor Sza­kacs (34 de ani), cu propunerea de arestare preventivă. Cei doi au spart, în noaptea de 26/27 februarie, magazinul din comuna Pre­saca Ampoiului, de unde au sustras bunuri în valoare de 30 de mi­lioane de lei. Pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă pe 30 de zile, fiind depuși în arestul IPJ Alba. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii lor activități infracționale. (L.I.)
Cartier rezidențial de locuințe la Sebeș
     Consilierii județeni au aprobat avizul unic emis de Comisia teh­nică județeană de amenajare a teritoriului, urbanism și lucrări pu­bli­ce pentru documentația "Plan urbanistic zonal - construire locuințe în municipiul Sebeș". Este vorba de o suprafață de 2,09 hectare de teren situat în partea de sud-est a municipiului Sebeș, în veci­nă­tatea DN 1, la ieșirea spre Sibiu. Terenul este proprietate privată, studiul propunând realizarea unei zone rezidențiale cu circa 50 de parcele pentru locuințe individuale. Rețelele edilitare vor fi realizate prin extinderea și completarea sistemelor de alimentare cu apă, ca­nalizare, energie electrică și gaze naturale.(F.R.)
Amenzi grase pentru șoferi
     Serviciul Poliției Rutiere a organizat în perioada 25-27 februarie, pe raza județului Alba, o acțiune al cărei scop a fost prevenirea acci­dentelor de circulație comise pe fondul încălcării normelor le­gale privind depășirile și acordarea priorității autovehiculelor și pie­tonilor. Au fost aplicate 562 de sancțiuni, în valoare de 420 de mili­oane de lei. Un număr de 17 amenzi au fost date pentru neacor­da­rea pri­o­ri­tății autoturismelor și pietonilor, 45 pentru efectuarea de depășiri ne­regulamentare, iar restul de 498 pentru alte abateri de la regulile de circulație. De asemenea, au fost reținute în vederea sus­pendării 4 per­mise auto și s-au constatat 2 infracțiuni la regimul cir­culației. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.