Curier județean
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
"220 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan"
     Acum 220 de ani, în aceeași zi de 28 februarie, s-a scris, cu li­tere de sânge, o nouă pagină în istoria neamului românesc, atunci când Horea și Cloșca au fost trași pe roată, iar Crișan, nemai­re­zistând supliciului la care a fost supus, și-a pus capăt zilelor. Mu­zeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba, a organizat, în­cepând cu ora 10.00, în sala de protocol a muzeului, simpozionul "220 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan". "Simpo­zio­nul se dorește a fi un omagiu adus capilor marii răscoale țărănești de la 1784, care au fost aspru pedepsiți la Alba Iulia, pe platoul Dea­lul Furcilor, prin punerea în aplicare a pedepsei capitale din Co­dul Terezian, respectiv frângerea cu roata", a declarat directoarea muzeului albaiulian, Viorica Suciu.
    S-au scris numeroase lucrări al căror subiect îl constituie răs­coala de la 1784, o lucrare monumentală în acest sens fiind "Răs­coala lui Horea", ce aparține marelui istoric David Prodan. Proble­matica răscoalei nu este exhaustivă, mereu se descoperă noi do­cumente ce o întregesc, lucru demonstrat și de comunicările pre­zen­tate în cadrul simpozionului. Amintim "Procesul și martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan", "Schiță de biografie intelectuală"- cărți ce au aparținut protopopului Nicolae Rațiu, preotul care i-a împărtășit, în închisoare, pe capii răscoalei de la 1784, "Cetatea Alba Iulia în timpul răscoalei lui Horea", "Bisericuța din Albac"- monument sim­bol al jertfei lui Horea, Cloșca și Crișan. Comunicările au fost pre­zentate de muzeografi din Alba Iulia, reprezentați ai Societății Cul­tural Patriotice "Avram Iancu" și ai Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba. Simpozionul s-a înscris în suita manifestărilor dedicate împlinirii a 220 de ani de la supliciul capilor răscoalei țărănești, demarate în 26-27 februarie cu pelerinajul făcut pe traseul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan și cu slujba de po­menire și parastasul de la mănăstirea Râmeț, închinate celor trei e­roi martiri.
Lavinia IONAȘ

Familiile martirilor s-au aflat duminică la Râmeț
     parastasDupă rânduiala bisericească, slujba de parastas este cerută de familiile celor trecuți în neființă, în­tru "pomenirea sufletelor ador­miților". O astfel de slujbă a fost ținută duminică, 27 februarie, pen­tru eroii neamului românesc Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu (precum și alți nenu­mă­rați, care le-au fost tovarăși). Ca în fiecare an, evenimentul a fost organizat de familiile acestora (mo­țești sau ba), reunite în Societatea cultural patriotică "Avram Iancu", filialele din Alba și Cluj. Printre cei prezenți, dovedindu-și astfel apartenența la marea familie eroică, s-au aflat (cum se în­tâmplă în fiecare an), prof. Emil Jurca, dr. Dan Sicoe, Ioan Bolog, Jenica Sătmărean, Viorica Suciu, Dan Dorin Ovidiu, Gabriel Rus­toiu, Vasile Miron ș.a. Singurii oficiali și oameni politici prezenți du­minică la Râmeț au fost Nicolae Popa, președintele PUR Alba, Ho­rațiu Josan, primarul Aiudului, Octavian Rusu, fostul primar din Aiud și Aurel Dan, primarul comunei Râmeț. Slujba a fost ținută de un sobor de preoți apropiați sufletelor localnicilor (care au umplut până la refuz biserica mănăstirii), în frunte cu părintele consilier Iosif Zoi­ca.
    Interesant este faptul că, printre cele rânduite la pomană, pentru "împărțeală", s-a aflat și coliva, (un fel de "tort" din grâu fiert), spe­ci­fică pomenilor din sudul țării și oarecum neobișnuită pentru zona noastră. Semnificația ei ar putea fi, pe de-o parte o declarație de a­partenență a eroilor comemorați la întreg neamul românesc, de din­coace și de dincolo de Carpați, iar pe de altă parte preluarea asu­pra celor prezenți a păcatelor adormiților. De fapt, însăși prezența la această slujbă este un simbol: asumarea destinului înălțător și tra­gic totodată al lui Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, de către cei care le păstrează vie în suflet amintirea și flacăra libertății. Fiți convinși că această asumare cu bună știință e o realitate. E su­fi­cient să observați evoluția din viața de zi cu zi a membrilor Societății "Avram Iancu", pentru a înțelege că asumarea destinului eroic e un adevăr trăit de aceștia... (I.H.)
Primarul și moții din Horea și-au comemorat eroii la Timișoara și Satu Mare
     În cursul zilei de sâmbătă, un grup de elevi, consilierii județeni Cristian Pașca și Marcel Stan, dar și reprezentanți ai Prefecturii Al­ba au plecat într-un pelerinaj în zona Munților Apuseni. Acțiunea a constat în depunerea de coroane la busturile eroilor martiri, Horea, Cloșca și Crișan, de la a căror moarte tragică pe Dealul Furcilor din Alba Iulia se împlinesc 220 de ani. Prima oprire a avut loc la bustul lui Horea din fața sediului Grupului școlar HCC din Abrud, unde au fost depuse coroane de flori. Consilierul PNL Cristian Pașca s-a arătat nemulțumit că cei veniți în pelerinaj nu au fost întâmpinați de autoritățile locale de la Horea și Roșia Montană, cu ocazia depu­ne­rilor de coroane de la Cărpiniș și Horea. Ultima oprire a fost la Al­bac, unde au fost din nou depuse coroane din partea participanților la pelerinaj. Contactat telefonic, primarul din Horea, Corneliu Olar, a declarat că a anunțat lipsa din comună pentru trei zile. "Am fost in­vitați la Satu Mare, iar acum suntem la Timișoara. Vreau să vă spun că aici s-au organizat niște manifestări deosebite, iar chiar pe scena teatrului s-a regizat scena tragerii pe roată de pe Dealul Furcilor, cu obiectele de tortură din acele vremuri. Este o come­mo­rare la care participă istorici, primari, consilieri și patrioți din toată ța­ra, semn că martirii noștri nu au fost uitați de români", a declarat primarul Corneliu Olar.(F.R.)
Pentru că nu mai vrea ca banii publici să meargă la chefuri
Președintele Ion Dumitrel a lăsat "cultura" fără 4 miliarde de lei
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat într-o conferință de presă că este nemulțumit de modul în care sunt cheltuiți banii publici la Centrul Județean pentru Conservarea și Pro­mo­varea Culturii Tradiționale. Domnia sa anunța atunci că bugetul pe anul 2005 al instituției va fi redimensionat. Acest lucru s-a și în­tâmplat în ultima ședință a Consiliului Județean, când consilierii ju­de­țeni au aprobat reducerea bugetului de la această instituție, aflată în subordinea Consiliului Județean Alba, cu 4 miliarde de lei. Pre­ședintele Dumitrel a declarat că instituția în cauză nu mai trebuie să se ocupe de "impresariat artistic", ci doar de promovarea culturii tra­diționale. Mai mult decât atât, a fost anunțată deja înlocuirea di­rectorului Petru Comșa cu Ionuț Fulea. Un miliard din banii luați de la "cultură" se vor îndrepta spre Biblioteca "Lucian Blaga" pentru a­chiziție de carte. Consilierul PSD, Ioan Florea, a declarat că s-au în­călcat dispozițiile legale, întrucât bugetul inițial a fost votat de a­ce­iași consilieri județeni. Dânsul a adăugat că bugetul instituției este la nivelul celui din 1995.(F.R.)
Expoziție la Palatul copiilor din Alba Iulia
     Cu prilejul zilei de 1 martie, Palatul copiilor din Alba Iulia orga­nizează o expoziție de pictură intitulată "Bucurie într-un început de primăvară". Vernisajul are loc azi, 1 martie 2005, la ora 16,00, ex­poziția fiind găzduită de Muzeul Național al Unirii, din municipiul nostru. La această manifestare participă cu cele mai reușite lucrări ale lor elevii îndrumați de prof. Laurenția Stoia în cadrul Cercului de pictură de la Palatul copiilor. Bineînțeles, expoziția nu se adre­sează doar celor de vârstă primăvăratică, ci și celor "pârguiți" sau chiar celor ce poartă în făptura lor semnul de neșters al zăpezilor vâr­stei a treia... (I.H.)
Aproape 1 miliard de lei pentru SC APA CTTA
     CJ Alba a alocat suma de 967 de milioane de lei pentru so­cietatea comercială SC APA CTTA SA, aport la capitalul social al societății. Banii au fost luați de la Centrul Creației Populare, la care bugetul a fost redus cu 4 miliarde de lei. Din această sumă, alte 2 miliarde de lei au fost cuprinse la capitolul "Alte acțiuni privind cul­tura", urmând a primi o repartizare ulterioară.(F.R.)
Carnavalul Primăverii la Galda de Jos
     Școala Generală cu clasele I-VIII din Galda de Jos, susținută de Pri­mărie și Consiliul local, a organizat ieri, 28 februarie, Carnavalul Primăverii. Într-o atmosferă antrenantă elevii au participat la nume­roase concursuri, fiind recompensați cu diplome și premii. Sperăm ca prin gestul elevilor primăvara să pășească și pe plaiurile noastre, pentru că cel mai frumos mărțișor primit de locuitorii Galdei de Jos a fost zâmbetul și bucuria copiilor. (D.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.