Prima pagină Ediția din: 1.3.2005
La Arieșeni
Zăpada are din nou un metru!
•Cadou de Mărțișor de la "mama natură" pentru a­u­torități *Ninsorile abundente au pus în difi­cul­tate circulația rutieră
     Așa cum au anticipat meteorologii, vremea continuă să fie ca­pri­cioasă. După câteva zile în care temperaturile au fost mai "do­mestice", frigul a pus din nou stăpânire pe localitățile județului. Noap­tea s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, mai ales în zona Munților Apuseni, unde au fost minus 17 grade Celsius. La fel de frig va fi noaptea, cel puțin până mâine noapte. Pe lângă ger am avut parte și de ninsori abundente, stratul de nea înregistrând grosimi consistente. La Arieșeni, stratul de zăpadă măsoară a­proa­pe 1 metru. Alte straturi măsurate ieri erau la: Scărișoara -24 cm, Vadu Moților și Albac - 18 cm, Alba Iulia, Câmpeni și Câlnic - 14 cm, Roșia de Secaș - 12 cm, Jidvei și Ighiu - 10 cm, Blaj - 9 cm, Sebeș - 8 cm etc.
    Directorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Po­pescu, ne-a declarat că toate echipajele de deszăpezire au inter­venit cu lamă și antiderapant pe drumurile județene. Au fost îm­prăș­tiați circa 304 metri cubi de material antiderapant, însă, cu toate acestea, circulația se desfășoară anevoios pe mai multe drumuri. Probleme mai mari au fost în zona Sebeșului și a Berghinului, unde vântul a suflat cu putere viscolind zăpada. În special în zona de șes, zăpada a fost troienită, îngreunând intervenția utilajelor de des­zăpezire. Drumul județean 750 Gârda de Sus - Ghețar rămâne în continuare închis. "Speram să-l deblocăm mai repede dar nici vre­mea nu ne-a ajutat. Poate că astăzi vom reuși în sfârșit să de­blocăm drumul", a spus Dan Popescu. Surse din cadrul primăriilor Ponor și Mogoș susțin că drumurile din această zonă sunt blocate, însă autoritățile județene nu le-au declarat închise.
Florin ROMAN

Ieri, la București,
Guvernul României a semnat cu Banca Europeană de Investiții finanțarea Programului SAMTID pentru județul Alba
     În cursul zilei de ieri, Guvernul României, prin ministrul de Fi­nanțe Ionuț Popescu, a semnat cu Banca Europeană de Investiții contractul de finanțare în valoare de 12,5 milioane EURO destinat Programului de dezvoltare a infrastructurii în orașele mici și mijlocii din România (Small and medium towns infrastructure development - SAMTID). Programul SAMTID vizează, pe termen lung, moder­ni­zarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în orașele mici și mijlocii, cu până la 150.000 de locuitori. Împrumutul BEI de 12,5 mil. EURO face parte din prima fază a programului SAMTID, eva­luată la circa 40 milioane de EURO. Această sumă este com­ple­tată printr-un grant PHARE de 14,4 milioane de EURO, prin alocații de la bugetul de stat, în valoare de 4,9 milioane de EURO și prin al­te fonduri care includ un împrumut BERD în valoare de 7,2 milioane de EURO. Din întreaga sumă de 40 milioane de EURO se vor fi­nanța proiecte în județele Alba, Botoșani, Călărași și Hunedoara. Proiectele urmăresc îmbunătățirea managementului și furnizării ser­viciilor de alimentare cu apă, în sensul reducerii pierderilor și a cos­turilor, prin înlocuirea rețelei de conducte și a pompelor vechi.
    Programul SAMTID se va aplica în toate localitățile urbane ale județului Alba, cu excepția Sebeșului, care a preferat un parteneriat public privat. Firma grecească care a câștigat licitația va executa lu­crări de aproape 8 milioane de euro.
Florin ROMAN

P.S.D. și-a subînchiriat sediul
     PSD Alba și-a subînchiriat o parte din sediu celor trei parla­mentari ai partidului. Cel mai mare birou parlamentar va fi cel al se­natorului George Maior, în timp ce deputații Mugurel Sârbu și Emil Cutean vor ocupa birouri mai mici. Sediul PSD, situat în centrul municipiului Alba Iulia, mai are acum peste 350 de metri pătrați. Plenul CJ Alba a aprobat aceste subînchirieri. (F.R.)
Magazin Miacarn la Teiuș
     În cursul acestei zile, în centrul orașului Teiuș va fi inaugurat un nou magazin alimentar în care veți putea găsi toată gama de pro­duse Miacarn, începând de la carne, mezeluri și alte specialități. Patronul firmei Miacarn, Luca Ispas, ne-a declarat că teiușenii pot apela cu încredere la serviciile magazinului întrucât aici vor găsi în­totdeauna pro­duse de calitate la prețuri fără concurență.(F.R.)
Corpul Gardienilor Publici își încetează activitatea
     Din 16 martie a.c. Corpul Gardienilor Publici Alba își va înceta activitatea la propunerea comisiei care se ocupă de transferul pa­trimoniului de la corp spre consiliile locale. Până în prezent, acest demers a fost finalizat la Cugir, Blaj, Aiud și Ocna Mureș, iar la Al­ba Iulia, protocolul este aproape de finalizare. Procedura este oa­recum întârziată de faptul că pentru rezilierea unor contracte tre­buie făcută o notificare de 30 de zile.(F.R.)
Comune ajutate de CJ Alba
     Pentru implementarea programului SAPARD au fost alocate diferite sume pentru mai multe localități, CJ Alba ajutând în acest fel consiliile locale care s-au străduit să obțină finanțare europeană pentru diferite proiecte. Banii au fost împărțiți după cum urmează: Galda de Jos-1,5 miliarde de lei; Ighiu-1,2 miliarde de lei; Ciu­ru­leasa-890 de milioane de lei; Scărișoara-884 milioane de lei; Săl­ciua -181 milioane de lei și Mogoș-1,1 miliarde de lei.(F.R.)
Acțiunea "Bani pentru rable" în județul Alba
     Ministerul Economiei și Comerțului a stabilit locațiile unde pose­sorii de autoturisme vechi interesați de obținerea sumei de 30 de milioane de lei se pot adresa pentru a-și duce autoturismul la ca­sat. Programul de stimulare a înnoirii parcului auto va demara, po­trivit declarațiilor ministrului Mediului Sulfina Barbu, în jurul datei de 1 aprilie. Pentru a beneficia de prima dată de stat, proprietarii de au­toturisme uzate trebuie să se înscrie pe lista unui furnizor de autoturisme, pentru a-și cumpăra o mașină nouă. În județul Alba mașinile uzate se pot depune la Alba Iulia la sediul Remat Alba SA, strada București nr. 88; la Câmpeni, la Remat Câmpeni și la Sebeș, strada Gării nr. 2. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.