Prima pagină Ediția din: 4.3.2005
Musai să învețe ceardaș!
Dr. Romul Popa din Aiud - posibil ambasador al României în Ungaria
     Surse bine informate ne-au declarat că medicul stomatolog aiu­dean Romul Popa a fost nominalizat de Ministerul Român al Afacerilor Externe pentru a ocupa funcția de ambasador al României în Ungaria. Ar fi pentru a doua oară când județul Alba ar avea un ambasador, "pionier" la acest capitol fiind Nicolae Hurbean care a reprezentat România în Mongolia. Dr. Romul Popa este membru cu vechime al PNL și s-a remarcat ca unul din cei mai activi consilieri locali ai partidului. La Aiud trăiește o minoritate maghiară impor­tan­tă, circa 16 la sută din populația municipiului fiind reprezentată de români de origine maghiară. Tot aici funcționează Colegiul Național "Bethlen Gabor", una din instituțiile model de conviețuire etnică, un simbol pentru maghiarii din Aiud. Ca urmare a re­lațiilor de înfrățire cu orașul Gyomaendrod din Ungaria, consilierul liberal Romul Popa a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai administrației publice din țara vecină. Aiudeanul este cunoscut ca un fervent susținător al relațiilor de bună colaborare româno-maghiare. Poate și din acest motiv, medicul aiudean a învățat limba maghiară pe care o vorbește bine. Chiar la acest sfârșit de săptămână, dr. Romul Popa va însoți delegația oficială a județului Alba și municipiului Aiud în Ungaria, la invitația oficialităților din Gyomaendrod. Va fi un bun prilej pentru con­județeanul nostru să se obișnuiască cu țara vecină unde va reprezenta România. Până atunci însă, dr. Romul Popa mai trebuie să parcurgă unele evaluări la MAE. Contactat telefonic, medicul aiu­dean nu a confirmat și nici nu a infirmat știrea, rezumându-se la a declara că opinia publică va fi informată la timpul potrivit în legătură cu acest subiect!
Florin ROMAN

Ministrul Apărării Naționale Teodor Atanasiu de­cla­ră
Din 25 de ministere vor mai rămâne doar 16
•Declarația sa i-a lăsat "muți" pe partenerii de co­a­liție
     Aflat la Bistrița unde a susținut și o conferință de presă, ministrul A­părării Naționale, Teodor Atanasiu, a anunțat că numărul de minis­tere din structura executivului s-ar putea reduce semnificativ. Conju­dețeanul nostru a adăugat că numărul structurilor guvernamentale ar putea scădea de la 25 la 16. "Nu s-a discutat despre remaniere gu­vernamentală în această perioadă. Am discutat despre posibilitatea unei noi abordări a structurii guvernamentale, probabil în vară, cu un număr mai scăzut de ministere decât cele care sunt în prezent, pro­babil 16. O structură guvernamentală simplificată poate fi mai efi­ci­entă", a mai spus ministrul Atanasiu.(F.R.)
Pentru a stopa degringolada firmelor care exportă
Riscurile cursului valutar trebuie împărțite între autorități și producători
     - Sunt mulți ani de când numele SC Apulum SA Alba Iulia este asociat atât în România cât și peste hotare cu o marcă de prestigiu. Pe frontispiciul său figurează pe merit simbolurile calității TUW. Porcelain Factory și-a dobândit un loc de frunte în rândul firmelor de profil din țară și străinătate. Pornind de la această reprezentativă carte de vizită vă adresez rugămintea, d-le director general, să ne spuneți cum se derulează activitatea de comerț exterior a firmei.
    - Greu. Foarte greu. De mai bine de 20 de ani, de când noi ne-am impus autoritar pe piața de porțelan, nu ne-am confruntat niciodată cu o situație mai critică decât cea din ultimele cinci luni. În mod normal, în baza contractelor pe care le încheiem cu partenerii de peste hotare, ne fundamentăm programele de producție, întocmim bugetul de venituri și cheltuieli ținând seama de faptul că 76 la sută din producția de porțelan ce se fabrică este destinată exportului. Vă rog să rețineți că exportăm numai pe piața europeană, unde con­curența este extrem de acerbă. În aceste condiții este cât se poate de firesc să avem în vedere și să luăm în calcul cursul de schimb leu-euro. Până la începutul trimestrului patru din anul trecut exportul și încasarea contravalorii mărfii se derula în condițiile prestabilite. Pe măsură ce cursul de schimb leu-euro a început să se deterioreze, în sensul că de la 43.000 de lei/euro a scăzut cu peste cinci mii în raport cu leul nostru, s-a produs un asemenea dezechilibru al activității de producție, că lucrăm numai în pierdere. La început am pus totul pe seama unui test al Băncii Naționale pentru a vedea care este reacția exportatorilor. Din păcate, căderea euro n-a fost o ches­tiune pasageră și constat cu îngrijorare că face parte dintr-o stra­tegie nu prea fericită. Din moment ce anul trecut inflația a putut fi ținută sub control și redusă sub zece la sută, în cea mai mare parte pe seama exporturilor, orice argumente s-ar aduce în susținerea ac­tualei politici de liberalizare a pieții de capital, ele nu rezistă rea­lității îngrijorătoare în care au fost aduse firmele exportatoare.
    - Cât de mult v-a afectat deprecierea euro?
    - Incredibil de mult. Dacă vă spun că societatea noastră este cea mai performantă firmă de profil din țară, nu o fac pentru a mă lăuda. Imediat după privatizare am avut importante resurse financiare pen­tru retehnologizarea fluxurilor tehnologice, importând cele mai per­formante mașini, utilaje și instalații, încât am devenit competitivi pe piața internă și la export cu produse de porțelan. Cu toate aceste performanțe, începând din luna octombrie a anului trecut, odată cu aprecierea necontrolată a leului în defavoarea euro, noi am resimțit cu tot mai multă intensitate deprecierea valutei europene. În con­dițiile în care 76 la sută din producția noastră este destinată expor­tului numai pe piața Europei, deprecierea euro ne-a produs mari gre­utăți. Numai din această diferență de curs noi am pierdut, începând din luna octombrie 2004 și luna ianuarie a.c. peste 12 miliarde de lei, în condițiile în care întregul program de fabricație este acoperit cu contracte în totalitate pe întregul an. Atunci când am semnat aceste contracte am contat pe stabilitatea cursului valutar și nici prin minte nu ne-a trecut că vom fi confruntați cu o asemenea pră­bușire a exportului.
    - Cum ați reacționat la impactul defavorabil al fluctuației valutare?
    - Am fost șocați pur și simplu. Ne-am dezmeticit repede și am căutat să vedem ce-i de făcut. Necazul mare a fost că tocmai în această perioadă a avut loc și o scumpire substanțială a prețului energiei electrice și gazelor naturale. Pentru a preîntâmpina de­zastrul ce se profila s-a trecut la analiza exigentă a consumurilor de materii prime, materiale, combustibili și energie pe fiecare fază a procesului tehnologic, reducând la minimum posibil orice pierdere. S-a făcut, de asemenea, o evaluare a rentabilității fiecărui produs eliminând pe cele mai puțin eficiente. Au fost operate și alte măsuri pe plan organizatoric și managerial. Valorificarea tuturor acestor re­surse interne s-a dovedit insuficientă pentru acoperirea golului lăsat de deprecierea euro. Nemaiavând nici o sursă de atenuare a pier­derilor, am fost nevoiți să închidem secția de produse vitros și să disponibilizăm, deocamdată, 30 de angajați. Am recurs la această ultimă măsură cu strângere de inimă, știind cât de greu le este celor dați afară. Adevărul este că am ajuns într-o situație limită din care nu se întrevede nici o ieșire.
    - Alte țări din jurul României, care au fost primite în UE, a trebuit să facă față unor astfel de politici monetare. Cum au reușit?
    - Mai întâi vreau să spun o chestiune de principiu. Fiecare stat își protejează și stimulează producția pentru export. SUA cu imensele sale resurse financiare parcă nu ar putea să aprecieze dolarul? Nu o face pentru că vrea să stimuleze exportatorii. Cunosc mai bine si­tuația din Polonia și Cehia, doi dintre cei mai redutabili concurenți ai noștri pe piața europeană de porțelan. În aceste țări, atunci când s-a recurs la aprecierea valutei naționale, statul a venit în sprijinul ex­portatorilor prin acordarea unor prime care au compensat in­tegral consecințele nefavorabile ale liberalizării pieții de capital. Noi aș­teptăm din partea BNR și a Guvernului intervenții asemănătoare pe piață pentru a nu lăsa exportatorii să se ruineze cu totul. Mai există și alte modalități de intervenție. Ar fi binevenite unele măsuri de re­ducere a dobânzilor la depozitele bancare și o micșorare a dobân­zilor la contractarea creditelor pentru export. În acest sens am apre­ciat inițiativa d-lui prefect Cosmin Covaciu de a se întâlni cu oamenii de afaceri și agenții economici din județ în vederea găsirii unor soluții eficiente la problemele ce frământă și preocupă exportatorii. Sunt convins că domnia sa a receptat cum se cuvine doleanțele noastre și le va face cunoscute Guvernului.
    - SC Apulum este și importator. În această calitate beneficiază de pe urma deprecierii cursului euro?
    - Noi importăm lunar materii prime și materiale în valoare de circa 300.000 de euro, dar valoarea produselor exportate este cu ceva mai mică de un milion de euro. Deci ce ni se dă cu o mână ne este luat cu două însutit și înmiit. Nici pe departe nu poate fi vorba de un e­chilibru, de un câștig de pe urma cursului valutar, ci numai pierdere. În ceea ce ne privește continuăm să credem că în calitate de gu­vernator al BNR, d-l Mugur Isărescu, Guvernul României nu vor ră­mâne în expectativă privind cum se prăbușește ex­portul țării. Sfaturi de genul celor date de unii pretinși specialiști de-a ne retehnologiza și a îmbunătăți calitatea produselor nu ne folosesc la nimic. Noi exportăm în Germania, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, țările nor­dice și produsele sunt apreciate și bine cotate. Ar fi un mare păcat să pierdem aceste piețe tradiționale prin deprecierea cursului valutar.
A consemnat Sebastian TRUȚA

Contract de performanță la Parcul industrial Cugir
     Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință contractul de per­formanță pentru conducătorul societății comerciale "Parcul industrial Cugir". Directorului acestei societăți, Cornel Cornea, i s-a stabilit un salariu de 14.000.000 de lei. Lunar, conducătorul societății mai poa­te primi pe lângă salariul de bază și o sumă egală cu 10 la sută din acesta sub formă de sporuri, adaosuri și alte premii. Dacă însă nu îndeplinește criteriile de performanță stabilite, directorul poate rămâ­ne cu un salariu mai mic. În acest caz, drepturile sale bănești se vor diminua cu cel mult 30 la sută din salariul de bază.(F.R.)
Primarul din Baia de Arieș acuzat că blochează modernizarea rețelei de apă din zonă
     Într-o întâlnire pe care a avut-o ieri cu prefectul Cosmin Covaciu, viceprimarul orașului Baia de Arieș, Gheorghe Bora, l-a informat asu­pra refuzului primarului Silviu Mârzan de a aproba trecerea in­fra­structurii de apă a orașului din domeniul public local în domeniul pu­blic județean. Aceasta trebuie să se facă printr-o hotărâre care nu reușește însă să treacă de votul consilierilor locali. Scopul măsurii îl constituie realizarea sistemului microregional de alimentare cu apă potabilă a Munților Apuseni și implementarea Programului SAMTID. Vizavi de această problemă cu care se confruntă orașul Baia de Arieș prefectul județului Alba a precizat faptul că cetățenii sunt cei care au puterea să oblige Consiliul Local să adopte această ho­tărâre atât de necesară pentru ei. "Locuitorii de aici trebuie să fie conștienți de importanța pe care o poate avea pentru dezvoltarea zonei în care trăiesc adoptarea acestei măsuri și doar ei pot face presiuni pentru rezolvarea problemei în favoarea lor. Nu înțeleg mo­tivele primarului Mârzan însă pot bănui că sunt unele de ordin politic și, probabil, domnia sa se gândește deja la alegerile din 2008", a declarat Cosmin Covaciu. (I.P.)
Soluții proprii de finanțare pentru comuna Săsciori
     În cursul zilei de ieri prefectul Cosmin Covaciu a avut o discuție cu primarul comunei Săsciori, Nicolae Florin Morar, împreună cu care a hotărât formarea unei Comisii de expertiză. Aceasta ar urma să verifice, în urma sesizării cetățenilor, situația pădurilor din zonă. O altă problemă abordată a fost cea a posibilității deschiderii unei cariere de piatră în zonă în ideea ca aceasta să constituie o sursă de venit pentru primăria Săsciori. "În acest fel am putea ajuta bu­getul județean care cu greu ajunge să satisfacă nevoile financiare ale primăriilor", a precizat prefectul de Alba. (I.P.)
Spânzurată în subsolul blocului
     În noaptea de 2/3 martie, în jurul orei 22.00, o femeie s-a spânzurat în subsolul blocului 53, situat pe strada Unirii din Aiud. Deplasați la fața locului, polițiștii au găsit corpul neînsuflețit al Su­sanei Dan, în vârstă de 50 de ani, care nu prezenta urme de violență. Femeia lucra ca vânzătoare la o stație de benzină din Aiud și era cunoscută cu afecțiuni psihice. Se pare că aceasta locuia în concubinaj. Înainte de a-și pune capăt zilelor Susana Dan a lăsat un bilet, în care menționa că a recurs la acest gest din cauza stării de sănătate. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.