Actualitate
Măsuri fără precedent împotriva directorilor de la firmele cu datorii la buget
AVAS a blocat conturile rău platnicilor dar și... averile directorilor
     S-a terminat cu pomana de la stat. După 15 ani de jaf, cei care au țepuit economia națională pot avea surprize neplăcute în sensul că acum pot să-și piardă averile. Ani de zile, tot soiul de directori au acceptat neplata taxelor la stat în timp ce patronul unei firme private care întârzia o zi sau două la Finanțe, dar era cu dările la zi, era plesnit imediat cu amenzi împovărătoare. În dorința de a face ordine în economia românească, AVAS a luat o serie de măsuri, fără pre­cedent. Dacă blocarea conturilor la societățile cu datorii a mai fost aplicată de diverse guverne, acum AVAS a formulat 702 de cereri de atragere a răspunderii unui număr de 1054 de persoane, care au în­deplinit diferite funcții de conducere în cadrul societăților debitoare (administrator, director, cenzor). Scopul AVAS este recuperarea in­tegrală a creanțelor preluate la datoria publică internă sau un grad de recuperare cât mai aproape de valoarea nominală consolidată. Pentru atingerea acestui scop, în cadrul procedurii, când nu se re­alizează recuperarea integrală a creanțelor, se exercită acțiunile în atragerea răspunderii patrimoniale ori acțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice (acționari/asociați, persoane care au dobândit bunuri sau avantaje financiare în dauna obligației de restituire a creditului) întemeiate pe art 38 din OUG 51/'98, republicată.
    Atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere a soci­etăților, acțiuni împotriva persoanelor juridice rezultate din divizările fra­uduloase ori împotriva persoanelor fizice având calitatea de acți­onari/asociați, administratori, directori ai societăților debitoare la da­ta contractării creditelor devenite neperformante, din vina cărora a­ces­tea nu au fost restituite - ca urmare a schimbării destinației a­cestora ori a altor procedee de fraudare a creditorului - precum și împotriva persoanelor fizice care în baza raporturilor stabilite cu de­bitorii au beneficiat de bunuri ori avantaje financiare în dauna obli­gației de restituire a creditelor, este o coordonată a activității AVAS.
    Pretențiile AVAS, în cazul celor 702 de cereri de atragere a răs­punderii organelor de conducere a societăților debitoare falite, to­talizează 287 milioane de dolari și 16 miliarde de lei și vizează un număr de 1054 de persoane care au îndeplinit diferite funcții de con­ducere în cadrul societăților (administrator, director, cenzor). Dintre acestea, au fost admise 215 cereri, instanța obligând persoanele care au îndeplinit funcții de conducere să răspundă cu averea per­sonală până la concurența creanțelor deținute de AVAS față de so­cietățile debitoare. Sumele de plată stabilite de instanță prin hotărări judecătorești, ce urmează a fi suportate de membrii organelor de con­ducere, totalizează 252 milioane dolari și 40 miliarde de lei.
    AVAS a solicitat relații de la organele de poliție, de la bănci, de la O­ficiul Registrului Comerțului, de la organele teritoriale ale Minis­te­rului Finanțelor Publice, de la primării în vederea obținerii tuturor da­telor în legătură cu persoanele în cauză. Având în vedere con­sta­tă­rile executorilor AVAS privind calitatea actuală de salariați a mul­tora dintre persoanele pentru care instanța a admis cererea de atragere a răspunderii patrimoniale, este în curs de desfășurare o amplă acțiu­ne a Autorității vizând identificarea, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, a veniturilor salariale ale acestor persoane, în ve­derea instituirii măsurii de poprire asupra acestor venituri.
Florin ROMAN

Adunare generală la IPJ Alba
     Joi, 3 martie, la ora 8.30, la sediul IPJ Alba a avut loc adunarea generală pe trimestrul I al anului 2005 a Organizației Teritoriale Alba a Corpului Național al Polițiștilor. La întâlnire au fost prezenți pre­șe­dintele Consiliului Organizației, subcomisar de poliție Ioan-Ilie Ilea; președintele Corpului Național al Polițiștilor și al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, comisar de poliție Con­stan­tin Vieriu și trezorierul general al Corpului, comisar șef de poliție Li­viu Butunoi. Au fost luate în discuție o serie de probleme, cum ar fi: lipsa asigurărilor de viață ale polițiștilor, deficitul de per­sonal, nece­sitatea găsirii unei soluții pentru dotarea corespunzătoare a poli­țiș­tilor, precum și importanța Sindicatului Național al Polițiștilor. Sin­di­catul, creat în luna decembrie a anului 2004, are la momentul actual 12.500 de membri înscriși benevol pe bază de adeziuni. Mai în glumă mai în serios s-a precizat că membrii acestui sindicat nu vor face niciodată grevă pentru că... nu au voie, dar că "lupta sindicală" va fi purtată pe alte căi. (L.I.)
În acest an,
Spitalul județean va trata mai puțini pacienți
     Numărul pacienților care vor fi internați și rezolvați medical (DRG) în acest an de personalul Spitalului județean de Urgență este mai mic cu aproape 2.000 de persoane față de numărul contractat anul trecut cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Directorul unității sa­ni­tare, dr. Cristian Barbonța, a declarat că deși a solicitat conducerii CAS Alba ca numărul cazurilor DRG să fie de 26.750, a fost apro­bată cifra de numai 23.305. În anul 2004, cifra contractată a fost de 24.000 de cazuri DRG, la sfârșitul anului fiind validate însă 25.006 cazuri. Dr. Barbonța a menționat că ar fi totuși posibil ca numărul pacienților care vor fi validați la finele acestui an să se majoreze cu cel mult 10 la sută, dacă spitalul va primi fonduri suplimentare în urma unor rectificări bugetare.(R.G.)
Printr-o decizie a Guvernului
Subprefecții vor rămâne fără secretare și șofer
•Clement Negruț declară că nu este afectat de a­ceastă decizie
     În viitorul apropiat, subprefecții și subsecretarii de stat nu vor mai avea dreptul la secretară, șoferi și alți angajați proprii, a decis Ca­binetul Tăriceanu. Printr-o ordonanță de urgență, respectivii au fost scoși din categoria demnitarilor administrației publice centrale, prilej cu care și-au pierdut dreptul de a avea cabinete proprii, deservite de directori, asistenți, consilieri, secretare și curieri. Anterior, un sub­se­cretar de stat putea avea șase angajați la cabinet (dintre care doi consilieri personali), iar un subprefect - cinci angajați. În categoria demnitarilor au rămas primul ministru, miniștrii de stat, miniștrii, mi­niștrii-delegați, șeful Cancelariei primului ministru, secretarii de stat, prefecții și conducătorii organelor de specialitate ale administrației cen­trale, cu rang de secretar de stat.
    Întrebat despre această decizie, subprefectul județului Alba, Cle­ment Negruț a declarat că este la curent cu modificările preconizate dar că nu se simte cu nimic afectat întrucât nu și-a angajat o se­cretară sau un șofer personal. "Nu am angajații mei deși legea mi-ar fi permis să-mi angajez cinci oameni. Secretara și șoferul sunt func­ționari ai Prefecturii pe care prefectul Cosmin Covaciu i-a delegat să mă ajute să-mi desfășor activitatea. Eu, în calitatea mea de sub­pre­fect am datoria să-l sprijin pe prefect în rezolvarea problemelor, mo­tiv pentru care mă și aflu aici. Mă folosesc de mașină numai în sco­pul rezolvării problemelor legate de serviciu și nu în interes per­sonal", a precizat subprefectul de Alba, Clement Negruț. Poate se sesizează și parlamentarii de Alba și mai umblă la numărul secre­tarelor și al șoferilor...
Ioana PITICARIU

Drumul de la Gârda este în continuare blocat
•Din cauza gerului acțiunile de deblocare sunt în­greunate
     Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Florin Mărginean, în­soțit de directorul SC DPL SA Alba, Mihai Conțan, s-a deplasat în cursul zilei de miercuri la Gârda pentru a urmări la fața locului modul în care se desfășoară acțiunea de deblocare a drumului județean de la Gârda de Sus la ghețarul de la Scărișoara. "Din porțiunea de aproximativ 3 km blocată de cele 36 de puncte de avalanșă, mai avem acum de rezolvat accesul pe o porțiune de 400 de metri. Ac­țiunea de deblocare decurge cu mare greutate din cauza faptului că zăpada, amestecată cu lemn și pietre, este înghețată "beton". Mai mult decât atât și utilajele acționează cu probleme din cauza fri­gului. Motorina și uleiul de la instalațile hidraulice îngheață repede, iar furtunele plesnesc când ți-e lumea mai dragă. Ne străduim să de­blocăm total drumul și sperăm să ne ajute și vremea", a spus vi­ce­președintele Consiliului Județean. Florin Mărginean a adăugat că în cazurile medicale de urgență, moții din zonă pot folosi deo­camdată doar sania dar și drumul ocolitor, care este ceva mai lung.(F.R.)
Primarul Aiudului vrea înființarea unui parc industrial
     Primarul Mihai Horațiu Josan, viceprimarul Krisztián Kováts, con­si­lierul local Romul Popa, prefectul Cosmin Covaciu, vice­preșe­dintele CJ Florin Mărginean și deputatul liberal Tiberiu Bărbulețiu plea­că la Gyomaendrőd, oraș maghiar înfrățit cu municipiul Aiud, la invitația primarului dr. Dávid Imre.
    Vizita, care se va derula în perioada 4 - 6 martie 2005, are ca scop soluționarea problemelor economice ale județului Alba și mai ales ale municipiului Aiud, în contextul în care primarul Mihai Horațiu Josan vrea să creeze parcul industrial. După discuțiile purtate cu primarul orașului german Dingelstadt, care și-a oferit întregul sprijin în această acțiune, primarul din Gyomaendrőd dr. Dávid Imre și oamenii de afaceri din județul Bekes au lansat o invitație, care a fost acceptată de edilii aiudeni și conducerea județeană.
    Primarul Mihai Horațiu Josan a subliniat încă o dată importanța parcului industrial Aiud și respectarea promisiunilor sale către aiu­deni: "Pentru noi nu mai există timp pentru relaxare și odihnă. Ne-am asumat cu responsabilitate rolurile, de aceea, pentru interesele oamenilor, renunțăm chiar la timpul nostru personal. În acest sfârșit de săptămână, vom merge în Ungaria, pentru că intenționez să înființez cât mai repede parcul industrial Aiud. Aiudenii au nevoie de locuri de muncă, doar așa situația economică a Aiudului se va îm­bunătăți. Mai mult, cheltuiala acestei deplasări va fi suportată din propriile noastre buzunare. Avem nevoie de tot sprijinul și toată ex­periența celor care au reușit să progreseze din punct de vedere eco­nomic. Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă pentru aiu­deni."
Florin ROMAN

Îngrijorare la Sanitas
     În cursul zilei de ieri am primit la redacție un comunicat de presă din partea liderului sindical al Sanitas, Marius Sepi. În acest ma­terial, sindicatul Sanitas ne informează că a luat la cunoștiință cu îngrijorare semnalele referitoare la posibila reducere a numărului de tichete de masă acordate angajaților din spitalele județului Alba. "Pe această cale amintim că Ordonanța de Urgență nr.115/2004 sti­pu­lează acordarea de 20 tichete de masă lunar, orice modificare a acestor prevederi legale reprezentând o încălcare gravă și inaccep­tabilă a drepturilor salariale ale angajaților sistemului sanitar. Dacă această situație nu-și va găsi o cale de rezolvare rapidă, ne re­zer­văm dreptul de a protesta împotriva acestei măsuri abuzive cu o­cazia mitingului ce va avea loc pe 9 martie a.c.", se precizează în co­municatul trimis redacției noastre.(F.R.)
Leii noi prezentați pe 20 aprilie
     Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că prezentarea noilor bancnote și monede va avea loc în 20 aprilie a.c. Bancnotele rezultate din denominarea leului vor avea valoarea de 1,5,10,50,100 de lei, iar cea mai "tare" va fi bancnota de 500 de lei (adică 5 mi­lioane de lei în ziua de azi, sau 130 de Euro). În plus vor fi și mo­nede de 1,5,10 și 50 de bani. Bancnotele vor avea formatul celor de Euro. Nicolae Iorga va figura pe bancnota de 1 leu, George Enescu va "trona" pe bancnota de 5 lei, iar Mihai Eminescu va fi prezent pe bancnota de 500 de lei.(F.R.)
Plăți compensatorii
     Ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, a declarat că la ni­velul instituției pe care o conduce nu se intenționează modificarea Or­donanței de Guvern privind plățile compensatorii în cazul perso­na­lului militar și civil disponibilizat. Potrivit unui comunicat al ministe­rului, pentru a modifica ordonanța ar fi necesară elaborarea unui alt act normativ, a cărui putere juridică să fie cel puțin egală cu a aces­teia, dar până acum nu s-a întreprins nimic în acest sens. (F.R.)
Comercianți sancționați
     Miercuri, 2 martie, lucrători din cadrul formațiunii Ordine Publică au organizat, în piețele agro-alimentare de pe raza municipiului Alba Iulia, o acțiune al cărei scop a fost protejarea populației împotriva activităților comerciale ilicite. Au fost identificate și amendate cu su­ma totală de 5 milioane lei 6 persoane care practicau acte de co­merț fără a deține certificate de producător. La aceeași Lege 12 din 1990 privind comerțul ilicit au fost aplicate alte 23 de sancțiuni con­travenționale în valoare de 5,5 milioane lei. Un număr de 6 con­travenții s-au constatat la Legea 61/1991-ordinea și liniștea publică și 10 la regimul circulației, amenzile date ridicându-se la suma de 11 milioane lei. Au fost confiscate bunuri, în special produse indus­triale, în valoare de 28,5 milioane lei. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.