Editorial
Mamă, plec în America!
     Nu, nu este vorba de hit-ul formației "Asia", ci chiar de onor-președintele României, Traian Băsescu. Ieri, domnia sa și-a făcut în grabă "valiza" și, însoțit de staff-ul său de la Cotroceni, de oameni de afaceri și ziariști a decolat cu "Air Force One România" în di­rec­ția Washington, capitala Statelor Unite ale Americii.
    Chiar dacă de această dată nu a pornit peste Ocean cu nava sa preferată "Biruința", cea care i-a adus multe satisfacții și bucurii în tinerețe, botezându-l ca adevărat "lup de mare", președintele Bă­ses­cu a plecat hotărât să... se întoarcă biruitor. Zicem biruitor la întoarcere, deoarece nu putem afirma că s-a dus să se lupte cu George W. Bush, cel mai "puternic" om al planetei și să-l învingă la el acasă!... Și apoi nici nu este vorba de așa ceva, chiar dacă cei doi președinți vor sta tête-a-tête timp de peste o oră în Biroul Oval. Președintele Băsescu mai degrabă intenționează să discute pe îndelete cu președintele Bush, conform agendei oficiale, chestiunea Parteneriatului Strategic SUA - România, cooperarea în lupta îm­potriva terorismului, dar și tema favorită de politică externă a dom­niei sale - securitatea regională la Marea Neagră. Oficialii americani aflând de pasiunea președintelui României cu privire la acest subi­ect, care, fie vorba între noi, va avea în cele din urmă o însemnătate crucială în paza și securitatea flancului sud-estic al NATO, i-au pregătit și o conferință specială la Consiliul pentru Relații Externe, unde Traian Băsescu își va putea expune liber toate ideile și con­ceptele în domeniu.
    Însă, dimensiunea vizitei în SUA a președintelui nostru va fi mult mai cuprinzătoare. Chiar și Parteneriatul Strategic SUA - România va fi dezbătut în multiple planuri. Cu preponderență discuțiile vor fi axate pe aspectul militar, dar deopotrivă și pe toate implicațiile sale în plan economic, social, cultural etc. Se va tranșa, poate, într-un fel sau altul, chestiunea bazelor americane ce urmează a fi am­plasate pe teritoriul României, în zona Dobrogea, lucru care va a­duce beneficii însemnate țării noastre: securitate în zonă, dez­vol­tarea infrastructurii, milioane de dolari în sfera comerțului. La fel și problema securizării granițelor, care va duce la crearea a mii de locuri de muncă.
    Fiind însoțit și de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pre­ședintele vrea cu orice preț să obțină și unele beneficii și înlesniri economice din partea FMI, instituție de prim rang în domeniul financiar mondial ce își are sediul tot la Washington. După cum se știe, la recentele negocieri avute și încheiate la București, experții FMI n-au vrut în ruptul capului să aprobe pentru țara noastră un deficit bugetar mai mare de 0,4 - 0,5 la sută din PIB pentru acest an. Președintele Băsescu nu este deloc împăcat cu nivelul aprobat și dorește să obțină din partea FMI un deficit bugetar mai mare precum și menținerea TVA în forma actuală, adică 19 la sută. La plecare domnia sa a declarat următoarele: "Un astfel de deficit ar însemna să reducem cheltuielile importante alocate proiectelor de investiții. Vom explica negociatorilor FMI că o țară în curs de dez­voltare precum România trebuie să cheltuiască sume importante pen­tru investiții".
    Desigur, președintele Traian Băsescu mizează în discuțiile și ne­gocierile ce le va avea joi cu conducerea FMI și pe sprijinul direct al președintelui George W. Bush, care, după cum se știe, are un important cuvânt de spus în ce privește politica de creditare a Fon­dului Monetar Internațional. Nu în cele din urmă, credem că vizita în SUA a președintelui va da un semnal clar marilor companii ame­ricane de a veni și a investi în România în domenii importante pre­cum cele financiar-bancar, industrie, agricultură etc. Dacă în pre­zent SUA se clasează pe locul patru în rândul investitorilor străini în România, cu 834 milioane de dolari, în curând, printr-o politică în­țeleaptă a guvernanților noștri, ar putea trece pe locul întâi.
Tinu MATEȘ