Actualitate
Rovinieta întoarce țăranii la căruță
•Pentru un tractor cu două remorci se plătește o taxă anuală de drum de 930 de euro!
     Introducerea de la 1 ianuarie 2005 a rovinietei sau taxei pentru utilizarea drumurilor a creat multe nemulțumiri în lumea satelor din partea șoferilor, mecanizatorilor și administrațiilor locale. Aceștia au aflat cu surprindere că trebuie să plătească rovinieta chiar și pentru tractorul ce merge pe drum să are ori să ducă recolta la siloz. Un tractor cu două remorci încărcate poate ajunge la o greutate de 12 tone. Acest vehicul se încadrează în categoria celor grele cu mai mult de 4 axe. În aceste condiții proprietarul trebuie să plătească rovinieta cu 930 de euro, asemenea unui tir. Cum de regulă tracto­arele sunt înmatriculate ca rutiere, este de la sine înțeles că se su­pun aceluiași regim de taxă pentru drum.
    Deplasarea acestor tractoare se face în proporție de 90% pe dru­muri comunale și doar în mică măsură pe drumuri județene și na­ționale. A aplica aceeași taxă ca și pentru un tir de mare tonaj nu este cinstit și corect. Fermierii și deținătorii de tractoare folosite în agricultura județului consideră că este de datoria guvernului să scu­tească aceste tractoare de plata rovinietei sau să se achite pro­porțional cu numărul de zile în care este folosit tractorul și kilometri parcurși. Altfel se face o mare nedreptate. Dacă nu se revine asupra acestei măsuri abuzive, producătorii agricoli și deținătorii de trac­toare vor fi nevoiți să se întoarcă la vechea căruță pentru transportul recoltei și, lucru și mai grav, de teama amenzilor foarte mari să pu­nă tractoarele pe butuci și să are pământul cu boii. Ei trag nădejde că nu se va ajunge la această stare și vor găsi înțelegerea cuvenită, să se evite întoarcerea la practicarea unei agriculturi din Evul Mediu. Protestatarii reamintesc Guvernului să nu uite că în prețul motorinei este inclusă și taxa de drum cuprinsă în "acciză" în aceeași zi în care a intrat în vigoare OUG nr.72/2003 cu privire la acordarea spri­jinului de 2 milioane de lei/ha. De asemenea, ei mai spun că în toa­te țările din UE acciza la motorină pentru agricultură este de 10 ori mai mică decât la noi. Acordarea unei subvenții de 5.000 de lei/litru de motorină nu compensează nici pe departe diferența de preț.
Sebastian TRUȚĂ

Deși își continuă seria de proteste
Sindicatele sunt de acord să negocieze modificarea Codului Muncii
     După trei săptămâni de acuzații reciproce pe marginea noului pro­iect de Cod al Muncii, sindicatele au făcut un pas simbolic... îna­poi. La întâlnirea cu patronatele și Ministerul Muncii, sindicaliștii au acceptat să facă totuși parte dintr-o comisie mixtă care să dezbată proiectul și, mai ales, punctele aflate în divergență. Încercarea de a negocia aceste puncte s-a lovit până acum de un refuz categoric. Patronatele au obținut astfel o primă victorie în războiul cu sindi­ca­tele pentru modificarea Codului Muncii. Surprinzător, repre­zentanții salariaților au acceptat să formeze o comisie împreună cu repre­zen­tanții patronatelor. Comisia astfel constituită va discuta și negocia ne­mulțumirile angajatorilor față de acest document.
    Cele câteva zeci de patronate reprezentate la discuții au dus o adevărată luptă pentru desemnarea celor cinci reprezentanți care vor negocia cu sindicatele. Negocierile pe baza propunerilor făcute de an­gajatori pentru modificarea Codului Muncii vor începe joi. În ciuda înțelegerii de principiu de a negocia, sindicatele nu au anulat seria de proteste anunțate în perioada 9 - 24 martie în toată țara, proteste menite să modifice proiectul de Cod al Muncii. (I.P.)
Demersuri cu folos ale primarului Alexandru Dăn­cilă la București
60 de hectare din PISA au intrat în posesia Primăriei Sebeș
     În urmă cu câteva zile, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, a avut la Ministerul Administrației și Internelor o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai acestuia, în urma căreia a primit aviz favorabil cu privire la diminuarea suprafeței Parcului Industrial Sebeș - Alba și trecerea unei părți din aceasta în proprietatea Primăriei. "Am reușit să-i convingem pe cei de la minister de această opor­tunitate pentru Primăria Sebeș și, drept urmare, în urmă cu 2 zile, în ședința extraordinară a Consiliului local, s-a aprobat diminuarea su­prafeței PISA cu cca. 60 de hectare. Acest lucru ne permite acum să satisfacem cerințele unor societăți comerciale, dornice să inves­tească în municipiul Sebeș. În ceea ce privește Parcul Industrial PISA, în curând vom avea o ședință a Consiliului de Administrație în care vom decide viitorul acestuia. Cert este că noi dorim dezvoltarea lui", ne-a declarat primarul din Sebeș.
    De precizat că, actualmente, suprafața PISA este de doar 13 hec­tare și astfel și redevența, care trebuie plătită anual Primăriei Se­beș, va fi mai mică. În acest moment PISA are o datorie de cca. 340 de milioane de lei față de Primăria Sebeș, reprezentând rede­vența pe anul 2004.
Răzvan JURCĂ

Președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, comen­tea­ză ultimul sondaj IMAS
La doar două luni de la instalare, Guvernul Tăriceanu în cădere liberă
     Ocupat până peste cap cu reorganizarea PSD Alba, cu alegerile care vor avea loc în interiorul acestuia, dar și cu activitatea parla­mentară, președintele organizației județene, deputatul Mugurel Sâr­bu, și-a găsit timp să comenteze și datele ultimului sondaj de opinie efectuat de către IMAS. Acesta arată că, doar într-o lună de zile, încrederea populației în Guvernul României a scăzut cu cca. 20 de procente la aproape 2 luni de la instalarea la putere. "Constatăm cum reprezentanții actualului executiv au reușit performanța de a anula până și așa - numita încredere de dar, care este acordată fie­cărei guvernări și care ține de regulă între 3 și 9 luni. Gafele suc­cesive în plan administrativ și politic au saturat populația, care a în­ceput să taxeze măsurile anti-sociale întreprinse cu atâta seni­nă­tate de Guvernul Tăriceanu. Actuala guvernare nu se poate lăuda decât cu aprobarea de măsuri ce au afectat grav sănătatea, agri­cul­tura și protecția socială. La aceasta se adaugă introducerea a circa 18 biruri cărora populația nu le mai poate face față", a spus de­pu­tatul PSD de Alba.
    Domnia sa a concluzionat, precizând că este imperios necesar ca actuala putere să se trezească și să-și asume cu respon­sa­bi­litate mandatul, și să depună eforturi concrete pentru rezolvarea pro­blemelor cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.
Răzvan JURCĂ

Inspectoratul Școlar Județean și CJ Alba chemate în judecată de F.E.N.
     Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Alba au fost acționate în instanță de conducerea sindicatului Federația Educației Naționale (FEN), se arată în adresa nr. 1356/4.03.2005 primită de IȘJ Alba. Potrivit documentului, FEN a dat în judecată și Guvernul Ro­mâniei, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Finanțelor Publice, alături de inspectoratele școlare și consiliile județene din 22 de județe din țară. Conducerea FEN solicită calcularea corectă a drep­turilor salariale și plata celor neacordate în perioada 1 octombrie 2001-30 septembrie 2004 actualizate. Din document rezultă tot­o­dată că este vorba de indemnizația pentru învățământul special, sa­lariul de merit, indemnizația de conducere și gradația de merit. În ju­dețul Alba, sindicatul FEN are câteva sute de membri și este con­dus de prof. Tamara Hristov.(R.G.)
Județul Alba
23 de miliarde de lei pentru beneficiarii ajutoarelor de încălzire
     Conform ultimelor date făcute publice de către Direcția de Muncă și Solidaritate Socială Alba, la sfârșitul lunii februarie a.c. existau în­registrate la sediul instituției un număr de 28.421 cereri ale bene­fi­ciarilor care folosesc gaze naturale și 1024 ale celor care folosesc energia termică în sistem centralizat, privind acordarea ajutoarelor de încălzire. De asemenea, DMSSF Alba a efectuat plățile aferente lunilor noiembrie și decembrie 2004, în valoare de aproximativ 23 de miliarde de lei. Ajutoarele de încălzire se acordă conform legii pe pe­rioada noiembrie 2004 - martie 2005. (R.J.)
Grupul de lucru al parlamentarilor din județul Alba are în vedere
Anularea taxei radio-tv și transformarea Cugirului în municipiu
     S-a constituit Grupul de lucru parlamentar al județului Alba iar u­nul dintre primele proiecte vizate se referă la proiectul de lege privind abrogarea H.G. 977 și 978 din 2003 referitoare la impunerea taxei de radio-televiziune. Potrivit deputatului PUR Nicolae Popa, membru al echipei parlamentarilor de Alba, aceste hotărâri "încalcă prevederile Constituției României, deci sunt neconstituționale". Conform aces­to­ra, persoanele juridice au obligația de-a plăti taxe pentru serviciile radiodifuziunii și televiziunii pentru sediile lor sociale, indiferent dacă au sau nu aparate radio-tv. Este și principalul motiv pentru care par­lamentarii de Alba susțin abrogarea taxei audio-vizualului și scutirea de la plată pentru familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, asociațiile și fundațiile nonprofit, misiunile diplo­matice străine și membrii acestora, azilurile de bătrâni, unitățile sa­ni­tare de stat, unitățile militare ș.a.
    Un alt proiect de lege avut în vedere de deputații albaiulieni se re­feră la transformarea orașului Cugir în municipiu. Una dintre rațiunile acestei decizii o constituie, potrivit deputatului Nicolae Popa, atrac­tivitatea pe care un municipiu o poate avea față de un simplu oraș pen­tru investitorii străini. (I.P.)
Drumul județean Râmeț - Ponor redeschis circulației
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, ne-a declarat că în noaptea de luni spre marți s-a intervenit cu o freză pe drumul județean Râmeț - Ponor, care a fost blocat temporar din cauza ninsorilor abundente. "Echipele de la SC "Drumuri și Poduri Locale" SA au acționat toată noaptea și spre dimineață drumul a fost redeschis circulației", a declarat vicepreședintele Florin Măr­gi­nean.(F.R.)
Lotul olimpic de limba engleză pentru "națională"
     Recent, la Alba Iulia, a avut loc etapa județeană a olimpiadei de limba engleză, a declarat prof. Angela Băruță, inspector general ad­junct la IȘJ Alba. În urma soluționării contestațiilor, a fost stabilită componența lotului care va reprezenta județul la faza națională, pro­gramată să aibă loc în perioada 23-27 martie, la Bacău. Este vorba de Claudia Voicu-Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, An­da Pușcaș-Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iu­lia, Cristina Nasta și Bogdan Ciulea Prepeliță, ambii de la Colegiul "Da­vid Prodan" din Cugir.(R.G.)
Dispărută de la domiciliu
     De la domiciliul din Vințu de Jos, str. Vurpăr nr. 20, a dispărut Ma­ria Suciu, în vârstă de 62 de ani. Femeia, care este bolnavă psi­hic, după cum spune fiul său, Nicolae, a plecat luni dimineața, în jurul orei 9.00. Ca semnalmente: înălțime medie, slabă, fără dentiție; îmbrăcăminte: o scurtă neagră, fustă, batic, pantofi în picioare. Cei ca­re pot da relații sunt rugați să se adreseze postului de Poliție Vin­țu de Jos (tel. 739108).
Flori pentru studente
     Cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, Liga Stu­denților din Universitatea "1 Decembrie 1918" le-a pregătit re­pre­zentantelor sexului frumos ce s-au perindat în această zi pe co­ri­doarele Universității o surpriză. Au fost împărțite de membrii orga­ni­zației 300 de flori, sponsorizate de directorii Dorel Tamaș și Ioan Popa, de la S.C. Ardeleana și respectiv S.C. Transavia. La început de primăvară, Liga Studenților le urează tuturor doamnelor și dom­nișoarelor să fie înconjurate de dragoste. (L.I.)
Trei locuri suplimentare pentru olimpiada de istorie
     Județul Alba va fi reprezentat de 8 elevi la etapa națională a olim­piadei de istorie, programată să aibă loc în perioada 28 martie-3 aprilie, la Timișoara, după ce a primit 3 locuri suplimentare, a de­clarat prof. Angela Băruță, inspector general adjunct la IȘJ Alba. Cei care au prins "ultimul tren" sunt Melinda Nuț (cls. a X-a, Liceul Teo­retic "Petru Maior" Ocna Mureș), Ioana Popa (cls. a X-a) și Carmen Oprița (cls. a XII-a), ambele de la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" Alba Iulia, ultima profitând de faptul că eleva Emilia Furdui de la Liceul de Muzică și Arte Plastice, clasată înaintea ei, a optat pentru participarea la altă olimpiadă. Lor li se vor alătura Maria Alo­man (cls. a VIII-a, Colegiul "Titu Maiorescu" Aiud), Alina Oniga (cls. a IX-a, Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" Alba Iulia), Da­niela Avram (cls. a X-a, Col. "T. Maiorescu"), Radu Olah (cls. a XI-a, Colegiul Economic "D.P. Marțian" Alba Iulia) și Ramona Șan­dru (cls. a XII-a, Col. Naț. "H.C.C.").(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.