Prima pagină Ediția din: 9.3.2005
"Romeo și Julieta" în variantă mioritică
Doi tineri îndrăgostiți au încercat să se sinucidă
     Luni, 7 martie, în jurul orei 20.00, minora Simona B., de 17 ani, din satul Iclod și prietenul ei, Adrian K., de 19 ani, din Blaj, au fost internați la Spitalul municipal Blaj cu diagnosticul de intoxicație a­cută voluntară medicamentoasă. Potrivit poliției, cei doi se aflau la domiciliul fetei, când între Simona și mama ei au avut loc discuții în contradictoriu. Se pare că, supărată, tânăra a luat dintr-o cutie care ar fi aparținut mamei sale 14 pastile de carbamazepin, un tran­chi­lizant folosit în timpul crizelor de către persoanele epileptice. Ca în tragedia "Romeo și Julieta", tânărul ar fi ingerat la rândul său circa 20 de pastile. În urma acestui incident, Simona a fost diagnosticată cu psihoză acută, rămânând sub supraveghere medicală. Într-o sta­re mai gravă s-a aflat însă tânărul, care a fost transferat la Spitalul județean de Urgență, întrucât intrase deja în comă de gradul III, fiind însoțit la Alba Iulia de tatăl și fratele său. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că în urma discuțiilor purtate cu rudele paci­entului ar fi rezultat faptul că părinții s-ar împotrivi relației de dragoste dintre ei. Pacientul a fost transferat la secția psihiatrie-ATI, pentru a beneficia de îngrijiri de specialitate, mai ales că, se pare că nu se afla la prima tentativă de acest gen, pe antebrațul stâng al acestuia fiind încrustate mai multe tăieturi superficiale încă necicatrizate, au spus sursele medicale citate.(L.I., F.R., R.G.)
La Șard
Păruială în ritmul muzicii din barul vecin
     Luni, 7 martie, ora 0.00, într-un bar din Șard, a avut loc un scan­dal între Dan Miclea și Călin Pădurean, aflați de o parte a baricadei și Gheorghe Dumitrean, Liviu Mitrean și Gheorghe Băieșan, situați de cealaltă parte. Între cei 5 au avut loc discuții contradictorii din cauza... muzicii ascultate într-un alt bar, în care probabil au petrecut cu ceva timp înainte. La un moment dat, Gheorghe Dumitrean i-a lovit cu o bâtă pe Călin Pădurean (26 de ani) și pe Dan Miclea (24 de ani), ambii din Șard. Tinerii bătuți au fost transportați la Spitalul județean Alba, secția Urgențe, pentru a primi îngrijirile necesare. Dan Miclea a fost diagnosticat cu fractură deschisă la antebrațul stâng și traumatism cranian. În cauză, poliția continuă cercetările pentru sta­bilirea cauzelor și împrejurările în care s-a produs incidentul. În ca­zul în care Miclea va depune plângere, Dumitrean poate fi cercetat pentru vătămare corporală. (L.I.)
Fără intervenția Guvernului și a BNR
Marii exportatori ai județului vor da faliment
•Scrisoare deschisă domnului prim-ministru Călin Po­pescu Tăriceanu
     În calitate de director general al firmei SC Stratusmob SA Blaj, județul Alba, doresc să vă supun atenției situația economică dificilă în care se află firma pe care o conduc, situație determinată de fac­tori economici independenți de voința noastră:
    *Deprecierea monedei europene în raport cu leul.
    *Creșterea prețului la energie electrică, gaze naturale, principalele materii prime pentru industria mobilei (masă lemnoasă +60% în cur­sul anului 2004, PAL +40% din august 2004).
    *Concurența neloială practicată de Romsilva care este admi­nis­tratorul fondului forestier, și exploatează și comercializează masa lem­noasă.
    Acești factori au condus la o situație de criză care se poate solda cu falimentul. SC Stratusmob SA Blaj are o tradiție de peste 42 de ani în domeniul producției de mobilă, placaj și PFL, aproximativ 75% din producție fiind destinată exportului. SC Stratusmob SA Blaj este privatizată integral, iar cei 1600 de angajați dețin 64% din acțiunile firmei.
    Pentru păstrarea competitivității pe piețele externe în ultimii ani am făcut investiții de peste 1.000.000 de euro pe an în tehnologie modernă la standarde europene, investiții pentru reducerea costurilor energetice și materiale, pentru creșterea productivității.
    Fără luarea unor măsuri de politică economică pentru susținerea exportului, din partea Guvernului și a Băncii Naționale, toate efor­tu­rile făcute de noi sunt în zadar și vom da faliment.
    În ultimii cinci ani producția destinată exportului realizată de SC Stratusmob SA Blaj a fost: 2000 = 7460 mii $; 2002 = 5082 mii $; 2003 = 7073 mii euro; 2004 = 7966 mii euro.
    Prin încetarea activității firmei se pierd:
    *7.532.000 euro/an producție la export.
    * 57.410.000.000 lei/an impozite și taxe către stat.
    *1.600 locuri de muncă.
    Este nevoie de ani pentru a căuta, testa și cunoaște un client ex­tern și se poate pierde în câteva luni prin neonorarea contractelor.
    Domnule prim-ministru, vă solicităm să:
    1. Opriți deprecierea valutei.
    2. Stopați creșterea prețurilor la energie electrică și gaze na­tu­rale.
    3. Interveniți pentru eliminarea concurenței neloiale pe care o practică Romsilva. Sper ca semnalele de alarmă și disperarea să nu vă lase indiferent și să interveniți cu autoritatea de care dispuneți.
Cu deosebită considerație,
Director general, dipl. ing. Aurel CREȚU

În Apuseni
Drum blocat de trei săptămâni
     Drumul județean dintre Gârda de Sus și Ghețarul de la Scă­ri­șoara continuă să fie blocat de circa trei săptămâni. După ce echi­pele de intervenție de la SC DPL SA au eliberat circa 2,6 km din tronsonul de 3 km blocat de căderile de zăpadă și de material lem­nos, ninsorile abundente din ultimele zile au stricat aproape totul. "Am folosit atât oameni cât și utilaje și bani, dar vremea nu ne ajută deloc. Înainte a fost ger, acum a căzut multă zăpadă. Trebuie să re­gândim deblocarea drumului pentru că nu-i mai dăm de cap și ne consumă multe resurse", a declarat vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean. Accesul spre centrul de comună al moților din cătunele izolate se poate face doar cu sania.(F.R.)
Poduri de gheață pe Târnava Mică
•La Arieșeni stratul de zăpadă măsoară 121 cm!
     În zona de munte a județului Alba se circulă în continuare în con­diții de iarnă. Cel mai consistent strat de zăpadă se înregistrează la Arieșeni -121 cm, dar a nins mult și la Scărișoara - 74 cm și Vadu Moților - 68 cm. Pe râurile din județ se înregistrează gheață la mal, iar pe Târnava Mică sunt poduri de gheață. Deocamdată nu există pericol de inundații, susțin specialiștii. (F.R.)
Cine-i născut în Martie...
     Devenit un adevărat punct de atracție pentru bătrânii din mu­nicipiul Alba Iulia, Centrul de zi pentru Vârstnici organizează în data de 10 martie, ora 11.00, o nouă acțiune. Ea este destinată tuturor persoanelor înscrise la centru care s-au născut în luna martie și este, cum bine ați ghicit, o aniversare pentru toți. Evenimentul va a­vea loc la sediul instituției din strada Libertății nr. 21. (A.D.)
Director nou la Casa de Pensii Alba
     Surse din cadrul Prefecturii Alba ne-au declarat că a fost pre­zentat Ministerului Muncii numele celui propus pentru funcția de di­rector al Casei de Pensii Alba, din partea Alianței D.A., în persoana d-lui Ioan Mihăilă. Dl. Mihăilă provine din cadrul I.T.M. Alba și a a­juns, prin transfer, în cadrul Casei de Pensii. El va ocupa funcția de director interimar până la organizarea concursului și îl va înlocui în funcție pe dl. Dan Petcu. Potrivit acelorași surse, dl. Petcu și-a dat demisia din funcția de director și a solicitat transferul pe o funcție de execuție în cadrul instituției amintite. (I.P.)
Ionuț Fulea "uns" șef
     În cursul zilei de ieri în prezența președintelui Consiliului Jude­țean Alba, Ion Dumitrel, a fost instalat oficial în funcție noul director interimar al Centrului județean de creație populară. Acesta este cu­noscutul interpret de muzică populară, Ionuț Fulea, membru al Par­tidului Democrat. Ionuț îl înlocuiește în funcție pe Cornel Petru Com­șa, care a fost înlocuit, potrivit președintelui Ion Dumitrel, pentru mai multe nereguli în managementul instituției.(F.R.)
Schimbare de director la Fabrica de armament din Cugir
     Surse demne de încredere din cadrul PUR Alba ne-au declarat că, în zilele următoare, actualul director al Fabricii de armament din Cugir, Francisc Kudler, va fi înlocuit din funcție. În locul său va fi nu­mit Ioan Costinaș, în prezent consilier local din partea PUR Cugir. Aceleași surse ne-au confirmat că noul director are avizul ministrului Economiei și Comerțului, Codruț Șereș.(F.R.)
Vitezomani și pietoni amendați
     În perioada 4-6 martie, Poliția Rutieră a organizat acțiuni al căror scop a fost depistarea conducătorilor auto care depășesc viteza legală. Pentru încălcarea regimului legal de viteză au fost sancționați 235 de conducători, dintre care 30 au depășit viteza admisă cu 30 km/oră. Nici pietonii nu au scăpat, 31 dintre aceștia alegându-se cu amenzi. De asemenea, au fost aplicate 328 de sancțiuni contra­ven­ționale pentru alte abateri de la regimul circulației. Au fost reținute în vederea suspendării 7 permise auto și retrase 6 certificate de înma­tri­culare. Valoarea totală a amenzilor a fost de 416 milioane lei.(L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.