Editorial
Legalitate și moralitate
     În vacarmul general creat de căderea cenzurii pesediste în urma alegerilor din 2004, soldate cu venirea la putere a unor partide și per­soane mult mai puțin preocupate de imagine decât prede­ce­soa­rele lor, a trecut aproape neobservat un interviu cu artizanul Fon­dului Național de Investiții, Sorin Ovidiu Vântu, publicat în "Eveni­mentul Zilei" sub titlul "Numai idioții fură în România". Întrebat de reporterul "E.Z." "care este diferența dintre o afacere cinstită și ho­ție", S.O.V. a dat următorul răspuns: "Păi, e simplu. Hoția nu ține cont de lege. Dar dvs., unii dintre ziariști, sunteți tentați să con­fun­dați foarte des legalitatea cu moralitatea. Distinse domn, în bu­siness nu există moralitate. Să nu uitați lucrul ăsta. Sau există un alt tip de moralitate decât moralitatea comună. Numai un om de afaceri bătut în cap comite ilegalități, în momentul în care are o le­gislație extrem de permisivă. Legislația română, în ciuda apa­ren­țelor, este extrem de permisivă și trebuie să fii idiot să te apuci să furi, când ai atâtea instrumente de optimizări fiscale". Oricât de cinică ar fi această declarație, ea conține chiar rețeta îmbogățirii în România postdecembristă. Aplicând această rețetă, S.O.V. "a făcut tot ce a trebuit să facă pentru ca sute de miliarde să ajungă în propriile buzunare: 526 de miliarde în conturile personale și alte sute de miliarde în conturile firmelor lui". Declarația, dată în fața instanței, aparține Ioanei Maria Vlas și a fost făcută cu puțin timp înainte de ieșirea la rampă a lui S.O.V., menită să spulbere acu­zațiile fostei sale colaboratoare prin acreditarea ideii că el este de fapt un om de afaceri extrem de inteligent și abil, care și-a construit imensa avere cu ajutorul legilor autohtone permisive și prin pă­că­lirea fraierilor care se supun "moralei comune".
    Ce se ascunde însă în spatele permisivității legilor din România? Evident, interesele financiare ale unor cercuri mai mult sau mai pu­țin oculte care au generat miliardarii de carton, dintre care unii au ajuns în Topul aurit al celor mai bogați 300 de români, făcut de revista "Capital". Dar, locul cel mai sigur în care pot fi găsiți acești oameni, este lista datornicilor la Bugetul de stat și la Fondul de Sănătate. Nu știu cât de legale vor fi fost ștergerea creanțelor și pă­suirea marilor datornici, dar știu sigur că ele au fost profund imo­rale, dacă nu chiar criminale, prin văduvirea Fondului de Sănătate de sume imense transformate nu în medicamente și în servicii pentru bolnavi ci în vile, limuzine, avioane și iahturi pentru o mână de oameni din cercul puterii sau din proximitatea acestuia.
    Putea fi și altfel? Bineînțeles, dar numai și numai dacă ar fi exis­tat voința politică de a șterge granița dintre legalitate și moralitate. Guvernul Năstase nu a avut această voință. Ca dovadă că într-un raport al Curții de Conturi prezentat Comisiei de Sănătate a Came­rei Deputaților scrie negru pe alb că aproximativ 22.000 de miliarde de lei au fost deturnate în perioada 2003 - 2004 din bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Această nedreptate strigă­toa­re la cer a început să fie reparată de Guvernul Tăriceanu. Astfel, la începutul lunii trecute, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile a aproape 1.400 de firme cu datorii individuale mai mari de 500 de milioane de lei. Scopul? Re­cuperarea unor restanțe de peste 4.600 de miliarde de lei. Deși a fost atacat din toate părțile și din toate pozițiile, Executivul nu s-a oprit aici decizând, la începutul acestei săptămâni, blocarea conturilor bancare pentru încă aproape 1900 de companii datornice la Fondul de Sănătate. Deși măsura este și morală și legală, e de așteptat ca asupra Guvernului să se abată o nouă rafală de acu­zații, fără a se menționa, desigur, adevăratul motiv pentru care a­cest executiv, spre deosebire de toate cele care l-au precedat, n-a beneficiat de nici o perioadă de grație.
Maria Lucia MUNTEANU