Curier județean
Eveniment cultural la Universitatea "1 Decembrie 1918"
     Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității "1 De­cembrie 1918" din Alba Iulia, a sărbătorit în data de 8 martie, în pre­zența cadrelor universitare și a numeroși studenți, câteva dintre ma­rile realizări culturale. Colectivul Catedrei de Limbi Moderne a orga­nizat o amplă lansare de carte, ocazie cu care au fost prezentate aparițiile editoriale, rodul unor ani de cer­cetare temeinică în diverse domenii, ale dascălilor albaiulieni. Printre lucrările prezentate s-au remarcat teze de doctorat sau studii care au stat la baza unor cer­cetări doctorale ("Incursiuni literare"-Rodica Gabriela Chira, "Drama­turgia americană în România: Eugene O'Neill, Arthur Miller, Tenne­ssee Wiliams"-Mariana Rodica Pioariu etc), lucrări de traductologie ("Meditații asupra bisericii"-tradusă de Valeria Pioraș și Marius Bol­dor), cărți didactice ("English Phonetics and Phonology"-Marinela Lupșa). De asemenea au fost prezentate lucrări cu caracter didactic pentru uzul studenților și al celor care doresc să-și însușească se­cretele învățării unei limbi străine, apărute în seria "Didactica" edi­tată în cadrul Universității ("English for Business and Accounting"-Crina Herțeg, "Teste de competență lingvistică la limba franceză"-Adi­na Curta, Paul Nanu, Silvia Mihuț, Coralia Handrea, Aura Cibian, etc.).
Lavinia IONAȘ

Bătrâni, victime ale unui minor
     În noaptea de 24/25 februarie, persoane necunoscute au prădat gospodăriile numiților Ana Cheșcheș și Vasile Filip, Susana Ilea și Sabin Tolan, toți din comuna Livezile, sat Poiana Aiudului. În 8 mar­tie, lucrătorii Postului de Poliție Livezile au reușit identificarea au­torului în persoana lui Marinel R. (17 ani), fără ocupație, din comuna Moldovenești, județul Cluj. Pentru transportarea bunurilor furate mi­norul a fost ajutat de Cristian Lăcătuș (29 de ani), din Mol­dovenești și Traian Rostaș (41 de ani), din Unirea. Transportul din comuna Moldovenești la domiciliul lui Marinel R. a fost făcut cu o Dacie 1310, proprietatea lui Leontin Zeng, din Unirea, poreclit "ministerul". Băiatul a lucrat în Poiana Aiudului, în anii anteriori, ca îngrijitor de animale, ocazie cu care și-a cunoscut în detaliu victimele (toate fiind persoane în vârstă), astfel că a "operat" cu ușurință. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar Marinel R. este cercetat pentru co­mi­terea infracțiunii de furt calificat. Rezolvarea acestui caz a avut un impact pozitiv major în rândul comunității deoarece victimele erau per­soane vârstnice și cu o stare materială precară. (L.I.)
De la începutul anului,
Zeci de persoane s-au îmbolnăvit de gripă
     De la începutul anului, aproape 50 de persoane din județul Alba s-au îmbolnăvit de gripă, primele cazuri fiind semnalate în a doua jumătate a lunii ianuarie. Numai săptămâna trecută, se arată într-un raport al Direcției de Sănătate Publică Alba, au fost semnalate 23 de noi cazuri, aproape cât în restul perioadei de referință la un loc. Dintre pacienți, 13 bolnavi au necesitat internarea, 9 dintre aceștia fiind adulți și bătrâni, doi peste 65 de ani. În același interval, alte 758 de persoane au fost diagnosticate cu viroză respiratorie, din care 44 de pacienți au fost internați, cel puțin 36 fiind copii, 7 chiar sub un an. Și numărul cazurilor de pneumonie a crescut, în săptămâna a­min­tită alte 359 de persoane suferind de această afecțiune, din care 74 au fost spitalizate. Aproape jumătate dintre aceștia sunt copii de până la 14 ani, din care 23 de sugari, 14 dintre ei aflându-se sub su­praveghere medicală.(R.G.)
Reorganizare în Serviciul Public de Pompieri Civili la Abrud
     Printr-o preocupare deosebită a d-lui Liviu Ardeleanu, vice­pri­marul orașului Abrud, s-a reorganizat Serviciul Public de Pompieri Ci­vili. Până la finele anului 2004 administrația publică locală a asi­gurat în zonă un serviciu special de pază și stingere a incendiilor. Datorită unui buget auster al primăriei acesta nu a mai putut fi sus­ținut financiar. Cu sprijinul CL Abrud s-au încheiat o serie de con­tracte cu agenți economici din oraș și din împrejurimi (Primăria Ciu­ruleasa, Bucium), reușindu-se în acest fel autofinanțarea cât și creș­terea eficienței operative la munca de prevenire și stingere a in­cendiilor. În acest scop au fost efectuate o serie de lucrări de încăl­zire a garajului pentru autospeciala din dotare cât și lucrări de re­parații la mașina de intervenție pentru urgențe zi și noapte. S-a pus bază și pe instruirea echipei de pompieri civili printr-o serie de apli­cații practice efectuate la diverse obiective. Noul șef al acestui ser­viciu este d-l Liviu Sturza. În caz de nevoie se poate apela la telefon 780557. (I.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.