Prima pagină Ediția din: 10.3.2005
Sindicaliștii din Alba, din protest în protest!
     demonstranțiConform unei declarații recente a ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, nu se poate vorbi despre adoptarea și aplicarea noului Cod al Muncii până la sfârșitul acestui an. Dar, pentru că nu au primit, spun ei, nici un semn din partea d-lui Barbu, sindicaliștii re­prezentând Confederația Sindi­cală Națională Meridian, CNSLR Frăția, CNS Cartel Alfa și CSDR - filialele Alba au început ma­ni­festările de stradă ieri, între orele 15.00-17.00 cu un mare miting în Alba Iulia. La manifestări au participat în jur de 1.500 de sindicaliști care, înarmați cu un adevărat arsenal de sirene, tobe, megafoane și pancarte, au dat măsura hotărârii de a nu ceda nici măcar un punct de pe lista celor propuse pentru modificare.
    Nemulțumiți de negocierile purtate cu executivul pe tema Codului Muncii, reprezentanți ai celor cinci confederații naționale vor organiza pichete și marșuri de protest în fiecare zi, în câte cinci județe ale țării. Ieri protestele au avut loc în Alba, Argeș, Iași, Maramureș și Tulcea. Dacă până acum fiecare confederație avea rezervată câte o zi pentru a protesta în stradă, de această dată sindicaliștii au hotărât să-și reunească forțele și să manifeste împreună împotriva preconizatelor modificări ale actualului Cod al Muncii. Trebuie spus că proiectul de modificare a Codului Muncii elimină o mare parte dintre restricțiile impuse patronilor și reduce mai multe drepturi ale salariaților. Încă de la adoptarea Codului Muncii, în martie 2003, patronatele au acuzat că noul act normativ îi avantajează pe sa­lariați. Patronii au afirmat în dese rânduri că legea este prea re­strictivă și au calificat multe articole drept "aberante". Protestatarii, la rândul lor, susțin însă că modificările aduse actualului Cod al Mun­cii ar prejudicia grav drepturile angajaților și ar acorda o libertate prea mare de acțiune angajatorului.
    Potrivit președintelui Confederației Meridian, filiala Alba, Viorel Huțuleac, "România are nevoie de actualul Cod al Muncii care este în conformitate cu normativele europene. Și în baza acestui Cod al Muncii se fac abuzuri mari dar prin modificarea lui salariații ar ajunge adevărați sclavi. Menținerea actualului Cod al Muncii este necesară pentru a proteja muncitorii". Pentru greva generală se vor strânge semnături, iar data va fi stabilită în funcție de rezultatele primelor acțiuni și a negocierilor cu patronatele. Confederațiile și-au anunțat și participarea la "euromitingul" organizat la Bruxelles, în 19 martie, de Confederația Europeană a Sindicatelor.
Ioana PITICARIU

Deputatul PNL de Alba Tiberiu Bărbulețiu este
Șeful delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO
     În cursul zilei de ieri, plenurile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit componența nominală a delegației Parla­mentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. Prin votul par­lamentarilor, noul șef al acestei importante delegații este depu­tatul liberal de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, care a întrunit cele mai multe voturi. Din delegație mai fac parte nume sonore ale politicii româ­nești precum Ioan Talpeș, fostul consilier prezidențial al lui Ion Ili­escu, ex-ministrul Apărării, Ioan Mircea Pașcu, actualul președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Mihai Stănișoară, generalul Marcu Tudor, fratele liderului PRM, senatorul Norica Ni­co­lai etc. Comisia formată din 10 parlamentari, 7 deputați și trei se­natori s-a întrunit ieri în prima sa ședință de lucru de după con­stituire. Deputatul Bărbulețiu a fost votat probabil pentru că este un bun cunoscător al limbii engleze și este în prezent cursant al Co­legiului Național de Apărare.(F.R.)
Parlamentarii la sfat cu pălmașii
     Deputatul PUR Nicolae Popa și senatorul PD Alexandru Pereș se întâlnesc vineri la Alba Iulia, la sediul Centrului de semințe cu producătorii agricoli din județ. Cei doi parlamentari sunt membri ai comisiilor de agricultură din Camera Deputaților, respectiv din Senat. "Dorim să vedem care sunt problemele reale ale celor care lucră direct în agricultură și să aducem amendamente la legi importante precum sunt cele referitoare la fondul funciar, creditul agricol și a fermelor agricole", a declarat deputatul PUR, Nicolae Popa.(F.R.)
Circulație îngreunată pe drumurile de la munte
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, ne-a declarat că toate drumurile sunt deschise circulației, dar a pre­cizat că în zona de munte se circulă în condiții de iarnă. Pentru în­depărtarea zăpezii de pe carosabil s-a intervenit cu utilaje echipate cu lamă în următoarele zone: Cunța-Vingard, Ohaba-Daia Română, Colibi-Roșia de Secaș, Răchita-Strungari, Avram Iancu-DJ 762, Ho­rea-Mătișești și Almașu Mare-Cib.(F.R.)
Vin și turism la un loc
     Mai multe zone viticole din județul Alba vor fi trecute pe harta turistică europeană a vinului, ne-a informat vicepreședintele Con­siliului Județean Alba, Florin Mărginean. Acest lucru este posibil ca urmare a parteneriatului dintre CJ Alba și AREV (Ansamblul Regi­unilor Europene Viticole). "Ruta vinului" va fi inclusă în circuitele turistice internaționale, astfel încât turiștii vor vizita zonele respective dar vor și degusta vinuri alese. Din județul Alba, pe baza unor ches­tionare, au fost selectate localitățile Blaj, Jidvei, Aiud, Cricău, Câl­nic, Gârbova, Șard, Ighiu, Bucerdea Vinoasă.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.