Editorial
Coaliție cu scântei
     Nu-i chip să fie prea multă armonie în coaliția de la guvernare! Atât de draga lui Traian Băsescu temă a alegerilor anticipate a pus din nou paie pe focul oricum mocnit de la nivelul administrației publice locale, care, iată, s-a propagat conform tuturor legilor fizicii și firii omenești de jos în sus, de la mic la mare. Semnale despre existența unor nemulțumiri au existat încă din primele zile de ființare a coaliției cvadripartite. Partidul Național Liberal și Partidul De­mo­crat, care împreună formează Alianța Dreptate și Adevăr, au repro­șat mereu Partidului Umanist Român protocoalele pe care acesta le-a încheiat la nivel local cu PSD, cerând ruperea lor. Dar PUR a auzit, nu a și ascultat, așa încât nici acum formarea unor noi majorități la nivelul unor consilii județene nu s-a întâmplat. Însăși existența acestor protocoale și alte cochetării PUR-PSD l-au în­dreptățit pe Traian Băsescu să considere afilierea partidului lui Dan Voiculescu la guvernare drept o soluție necesară dar imorală. Și, nu-i așa, imoralitatea nu poate fi perpetuată de un președinte care s-a autointitulat campionul corectitudinii.
    La rândul său, PUR reproșează Alianței D.A. că, în urma unor ma­nevre politice, a pierdut unele funcții obținute la nivelul consiliilor județene ca urmare a negocierilor determinate de rezultatele ale­gerilor locale, unul dintre exemple fiind chiar județul Alba, unde PUR a pierdut postul de vicepreședinte al Consiliului Județean, deținut de actualul deputat Nicolae Popa.
    Mai îngrijorătoare sunt însă tot mai frecventele luciri ale săbiilor mijind din teacă în interiorul Alianței D.A. Deși încearcă să ascundă tensiunea crescândă, este clar că dialogul și colaborarea PNL-PD lasă mult de dorit. Poate și pentru că locul mult visatelor rezultate pozitive ale guvernării care se lasă așteptate (să nu uităm că nivelul ridicat de așteptare și rapiditatea rezultatelor au fost induse po­pulației chiar de PNL și PD în campania electorală) este luat de mult prea desele prezențe "pe sticlă" ale miniștrilor, unii atât de "transparenți", încât îi bănuim inconsistenți. Doar doi miniștri sunt considerați performanți Gheorghe Flutur și Vasile Blaga. Și, sem­nificativ, prezența lor în mass-media este discretă. La așa o per­formanță de imagine guvernamentală aproape că înțelegem nece­sitatea anticipatelor și nemulțumirea președintelui care nu s-a sfiit "să-i arate pisica" lui Călin Popescu Tăriceanu vorbind despre reactivarea în politica înaltă a lui Theodor Stolojan. Cât despre fre­cușurile la nivel local dintre PNL și PD ele sunt prezente și tot mai acute pe măsură ce timpul trece și rotițele angrenajului nu se lu­brifiază deloc.
    Singurii care se străduiesc din răsputeri să ofere imaginea unei coaliții lipsite de probleme și pe deplin funcționale sunt oamenii lui Marko Bela, cei care ar avea desigur cel mai mult de pierdut în ca­zul unor anticipate. Și uite așa câte partide, atâtea păreri, de regulă divergente. Divergențe pe care chiar cel chemat să le aplaneze - Tra­ian Băsescu - le amplifică. Nu-i de mirare că liderii partidelor de la guvernare s-au decis să-i ceară explicații. Dar nu aveți un sen­timent de "deja vu"? Parcă am mai trăit așa ceva în perioada 1997-2000. Acum trebuie doar să așteptăm să vedem cine va avea câștig de cauză: Băsescu și alegerile anticipate sau stabilitatea dorită de UDMR în primul rând, dar și de PNL și PUR în ciuda scânteilor pe care și ei le produc în sânul coaliției.
Anca DINICĂ