Prima pagină Ediția din: 11.3.2005
Președintele PSD Sebeș - bolnav închipuit?
•Romi Dragosin a beneficiat de 128 de zile de con­cediu medical, fiind diagnosticat cu tuberculoză
     Au mai rămas puține zile până la Conferința de alegeri din cadrul organizației PSD Sebeș. Bătălia pentru șefia acestei importante fi­liale se anunță a fi una extrem de dură, principalii candidați fiind ac­tu­alul lider Romi Dragosin și, conform surselor noastre, prof. Gheor­ghe Dimitriu, director adjunct la Școala generală nr. 3 din municipiu.
    De fapt este o luptă între taberele lui Mugurel Sârbu (dl. Dimitriu) și Ioan Rus (dl. Dragosin), miza fiind una extrem de importantă, care probabil va da și tonul celor ce se vor întâmpla la Conferința ju­dețeană. De altfel președintele PSD Sebeș, Romi Dragosin, a acu­zat în dese rânduri faptul că Mugurel Sârbu încearcă să-l înde­părteze cu orice preț de la conducerea organizației sebeșene, pe motiv că este depășit de actualele realități politice din interiorul fostului partid de guvernământ. Informații de ultimă oră, care ne-au parvenit la redacție, sunt în măsură să producă controverse legate de viitorul organizației PSD Sebeș.
    Concret, am intrat în posesia unor documente care atestă faptul că domnul Romi Dragosin ar suferi de o boală extrem de gravă și mai ales contagioasă, tuberculoza.
    În mod normal un bolnav cu un astfel de diagnostic ar trebui să se menajeze și să ducă o viață cotidiană cât mai relaxată, fără e­forturi deosebite, care i-ar putea agrava starea de sănătate. Mai mult decât atât există, cel puțin teoretic, și riscul ca persoanele cu care Romi Dragosin intră în contact să se contamineze cu acest bacil al tuberculozei. În altă ordine de idei, în virtutea acestei boli, Romi Dragosin a avut în perioada 18 octombrie 2004 - 28 februarie 2005, 128 de zile de concediu medical cu întreruperi (zilele de sâmbătă și duminică și Ziua Națională a României) beneficiind în acest timp de indemnizație de 100%, cu alte cuvinte dl. Dragosin a câștigat de la SC DPL Alba (unde este angajat) suma de 154 de milioane de lei.
    Văzând toate acestea, ne punem firesc întrebarea dacă o per­soană "atât de bolnavă" poate derula activități susținute pe plan politic. Dacă la serviciu nu se poate prezenta din cauza suferințelor, cum de poate fi atât de activ pe linie "extra - profesională" și par­ticipă fără a-și proteja sănătatea sa, dar și a celorlalți, la diversele jocuri politice care se fac acum în sânul partidului celor trei tran­dafiri. Sau poate că diagnosticul nu este unul real? Așteptăm cu interes următoarele evenimente care cu siguranță vor bulversa și mai mult viața internă, oricum atât de încercată, a acestei formațiuni po­litice.
Răzvan JURCĂ

Pragmatism în stil american
Prietenul meu, președintele Traian Băsescu
     Regiunea Mării Negre a fost de-a lungul istoriei teatrul unor mari conflicte politice și militare, ce și-au pus amprenta nu numai asupra României ci a configurației Europei și în special a Occidentului. Mai ales războaiele ruso-turce s-au soldat cu tratate de pace ce au făcut jocul celor două mari imperii și au redesenat granițele multor țări. Atunci, ca și azi, Turcia și Rusia doreau hegemonia în regiune și implicit în această parte a lumii. Numai că și alte țări mai mari (U­craina, România, Bulgaria) sau mai mici (Moldova, Georgia, Azer­baidjan și Armenia), vor să-și asigure dacă nu o serie de avantaje, ca state riverane, cel puțin stabilitatea și securitatea, mersul ferm spre democrație și prosperitate. De aceea, aceste state vor să joace și ele un rol nou în regiunea Mării Negre. Cap de listă - România și președintele Traian Băsescu care au înțeles că mai ales astăzi regiunea este una de interes strategic și geo-politic major pentru Europa și America. Pentru Europa deoarece granița UE cu Rusia se mută la granița României iar pentru America deoarece repoziționarea unor baze SUA în Dobrogea îi determină pe americani să considere zona una de maxim interes strategic. Este și firesc când NATO se află la granițele cu Rusia și când SUA vrea să facă din Marea Neagră a doua Mediterană în ce privește securitatea, comerțul și co­operarea politică. Exact cum dorește și președintele Traian Băses­cu, care vrea ca România să joace rolul pe care îl merită și îi dă dreptul istoria să-l aibă în zonă, adică de primă mărime sau cel puțin egal cu al Turciei și Rusiei, "partenerii noștri tradiționali" la războaie și conflicte în zona Mării Negre. Iar acum, când America garantează securitatea României și în cadrul NATO și în plan bilateral, este firesc ca țara noastră să nu stea... cu gura căscată, să-i pice para mălăiață, ci să-și reconsidere poziția și politica în regiunea Mării Negre. Este exact ce face președintele Băsescu și ce dorește și președintele Bush, care nu întâmplător a declarat că "sunt mândru să-l numesc pe președintele Băsescu prietenul meu". Și aceasta nu că i-ar fi atât de dragi ochii lui Băsescu ci pentru că americanii sunt extrem de pragmatici în tot ce întreprind. Un exemplu de la care tre­buie să învățăm și noi! Și se pare că învățăm!
Gheorghe CIUL

Personal contractual în loc de funcționari publici
     În viitorul apropiat se preconizează ca, prin adoptarea unui pro­iect de lege, să se accepte trecerea directorilor de servicii de­con­centrate de la statutul de funcționari publici la cel de personal cu contract de management. Această măsură vizează ușurarea atât a procedurii de numire a unei per­soane într-o funcție de conducere (întrucât dacă face parte din rândul funcționarilor publici trebuie să aibă o anumită vechime), cât și a procedurii de destituire care, de asemenea, este îngreunată de statutul pe care îl are în prezent un funcționar public. De asemenea, se are în vedere ca, pe viitor, per­soana care se află la conducerea unui Oficiu de Protecție a Con­sumatorilor (OPC) să nu se mai numească director ci inspector în­trucât numărul angajaților din subordine nu justifică o asemenea titulatură. (I.P.)
Un "NU" categoric spus polițiștilor!
     Polițiștii cugireni l-au oprit în trafic, în 9 martie, în jurul orei 15.30, pe conducătorul Daniel Bulancea (41 de ani), din Cluj, venit în vizită la părinți. Bărbatul a coborât din mașină, moment în care polițiștii au constatat că acesta se clătina, vorbea incoerent și duhnea a alcool. I s-a solicitat să facă alcooltestul, dar răspunsul său a fost un nu categoric. Organele de poliție l-au "invitat" la Spitalul orășenesc Cu­gir pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoole­miei, dar și de această dată s-au lovit de refuzul șoferului turmentat. Deoarece bărbatul nu a dorit să colaboreze cu polițiștii, el este cer­cetat pentru refuzul de a se supune la recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. (L.I.)
Audiențe senatoriale
     Astăzi, senatorul PSD de Alba, d-l George Cristian Maior va a­cor­da audiențe la Alba Iulia. Acestea se vor ține începând cu ora 11.00 la sediul partidului din municipiul Alba Iulia situat în Piața Iuliu Maniu. (R.J.)
Minți sclipitoare
     La olimpiada județeană de matematică au confirmat elevii care au obținut și anii trecuți rezultate la concursurile similare. Cel mai bun exemplu este cel al elevilor Sorin Huruială (XII) și Dan Iuhas (XI), ambii de la Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, multipli laureați ai unor concursuri de matematică județene, interjudețene și naționale. Din lotul olimpic care va merge la faza națională, pro­gramată să aibă loc în perioada 28 martie-03 aprilie, la Bistrița, vor mai face parte: Diana Puțan (Colegiul "D. Prodan" Cugir), Cornel Zachiu (Colegiul Național "L. Blaga" Sebeș), Dana Popa, Mircea Gabriel și Adina Mariț (toți de la Colegiul Național "H.C.C." Alba Iulia), Andrada Câmpean (Școala generală "V. Goldiș" Alba Iulia) și Raluca Tomoaia (Col. Naț. "L. Blaga").(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.