Actualitate
Guvernul Tăriceanu spune adio reeșalonării datoriilor firmelor către bugetul de stat
•Restanțele primilor 100 de agenți economici se cifrează la 4.020 de miliarde de lei *1.700 de mi­liarde sunt datorii ale minelor din Munții Apuseni
     Într-o conferință susținută la sediul Prefecturii Alba, în prezența prefectului Cosmin Covaciu și a subprefectului Clement Negruț, di­rectorul interimar al DGPF Alba, Ioan Dobra, a declarat că, într-o în­tâlnire avută recent la Ministerul Finanțelor, premierul Călin Popescu Tăriceanu a subliniat importanța colectării cât mai bună a banilor la buget. Potrivit d-lui Dobra, linia impusă de actualul Guvern nu mai tolerează situația celor cu datorii la stat. "Nu vor mai fi agreate re­eșalonările la plată a datoriilor, iar în privința reeșalonărilor care s-au acordat deja vor fi întreprinse verificări", a mai declarat domnia sa. Totodată, pe conturile firmelor care au acumulat datorii la stat, care nu încep să și le plătească, vor fi aplicate popriri de către unitățile bancare unde acestea au deschise conturi, la solicitarea Finanțelor Publice. "Va fi încurajată soluția falimentului doar în cazul în care firmele respective nu au o șansă reală de redresare iar faliment nu înseamnă neaparat desființare întrucât activele și angajații firmelor falimentare pot fi preluați de alte firme", a declarat prefectul Cosmin Covaciu. La nivelul județului Alba există o listă neagră cu cei mai mari datornici la bugetul de stat și, potrivit d-lui Dobra, primii 20 în­sumează aprox. 80% din totalul datoriilor. Campionii datoriilor sunt minele din Munții Apuseni. În afară de cea de la Roșia Min care se află într-o situație mai delicată pentru că încă mai funcționează, din celelalte unități miniere se vor recupera o parte din bani prin de­clanșarea procedurii de faliment și valorificarea, după caz, a acti­velor, a bunurilor sau în totalitate. Va fi aplicat un tratament egal și nu se va face diferența între firmele de stat și cele private. Au fost date și câteva exemple în acest sens și anume cel al Clubului de fotbal Apulum care, în acest moment, are datorii la buget în valoare de 20 de miliarde de lei (o nimica toată dacă ne gândim că Steaua datorează statului aprox. 215 miliarde de lei). Este situația altor 16 firme din județ care însumează, fiecare, datorii de câte 20 de mi­li­arde de lei. Au mai fost date drept exemple firme ca Resial, UTEPS, despre care se știe că au probleme și care, prin declanșarea pro­cedurilor de faliment, ar avea șansa de a-și plăti datoriile restante a­tât către stat cât și către salariați. Actualul guvern își asumă res­ponsabilitatea de a pune capăt acestor practici chiar cu riscul de a nu fi la fel de popular ca și cei care le-au menținut atâția ani, a mai precizat prefectul de Alba.
    Este, probabil, singura șansă reală de revigorare a economiei ro­mânești însă, din perspectiva actuală, costurile sunt deosebit de ridicate dacă avem în vedere numărul mare de firme cu datorii la stat vizate de faliment și, implicit, numărul mare de oameni care vor ră­mâne fără locuri de muncă.(I.P.)
La Alba Iulia
Cinci "angajați minune" s-au apucat să vândă firma pe bucăți la fier vechi
     Luni, 7 martie, la ora 11.30, inginerul șef de la o societate co­mercială din municipiul Alba Iulia a sesizat poliția că autori necu­noscuți au sustras din incinta societății 3 căzi și robinete de diferite dimensiuni. În urma cercetărilor au fost identificați autorii în per­soa­na numiților Ioan Romcea (25 de ani), din Alba Iulia, Vasile Deac (33 de ani), din Ighiu, Ioan Samoilă (34 de ani), din Ighiel, angajați ai societății respective. În data de 3 martie, aceștia, în complicitate cu alți doi angajați, respectiv Adrian Triscău (39 de ani), din Alba Iulia-șef de producție industrială și Ioan Miheț (45 de ani)-paznic, au sus­tras cele trei căzi dintr-un container metalic amplasat lângă maga­zia de materiale a unității. Cu ajutorul unui utilaj de încărcare au pus cele 3 vane într-un autoturism, condus de Ioan Romcea, și le-au transportat la un centru de colectare a fierului vechi de pe raza municipiului Alba Iulia, unde au primit suma de 4,2 milioane de lei. Prejudiciul adus societății este de 41 de milioane de lei și a fost recuperat în proporție de 50 la sută. Extinderea cercetărilor a scos la iveală faptul că Ioan Romcea și Vasile Deac, în complicitate cu Ioan Miheț, au mai sustras în cursul lunii februarie a.c., de la a­ceeași societate, un motor de excavator și 4 calorifere pe care le-au predat tot la un centru de colectare a fierului vechi. Cei 5 "angajați-minune" sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat și pentru stabilirea întregii lor activități infracționale. (L.I.)
Albacul - capitala turismului moțesc
     În cursul zilei de ieri a debutat la Albac prima ediție a Târgului na­țional de turism rural, manifestare organizată de CJ Alba, ANTREC și Primăria Albac. Oaspeții au fost întâmpinați la intrarea în comună cu trăsuri, după care a avut loc inaugurarea propriu-zisă a târgului. Zeci de operatori de turism dar și proprietari de pensiuni turistice au convins numeroșii turiști că au cele mai bune oferte. Pentru mai puțin de 2 milioane de lei orice turist poate beneficia de condiții de cazare excelente și de bucate tradiționale moțești în pensiuni agroturistice de 1,2,3 margarete. Pe lângă ofertele tu­ris­tice, vizitatorii au putut vedea la standuri și meșteșugari în lemn care și-au prezentat exponatele. Prezența oaspeților a fost nume­roasă, semn că manifestarea le-a stârnit interesul. Au fost prezenți președintele CJ Alba Ion Dumitrel și vicepreședintele Florin Mărgi­nean, dar și primarii din zona Apusenilor, reprezentanți ai ANTREC Alba și Vrancea. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava s-a numărat printre participanți, la fel ca și subprefectul Clement Negruț sau deputatul PD Ștefan Bardan. Nu au lipsit consilieri județeni, di­rectorii ADR Centru și Sapard, iar gazda manifestărilor a fost pri­marul Albacului, Tiberiu Todea. În sala de sport din Albac, numeroșii vizitatori au fost primiți în ambianța fără egal a cântecului moțesc de tulnic. Aici, operatorii de turism și cabanierii și-au prezentat oferta, una de calitate pentru buzunarele tuturor românilor. Târgul de turism de la Albac a început, la prima ediție, cu dreptul, grație orga­niza­torilor, care s-au străduit ca totul să iasă bine. Vom reveni.
Florin ROMAN

Avalanșă cu repetiție la Gârda
     După ce în urmă cu circa o lună de zile, la Gârda, o avalanșă puternică a blocat drumul pe o porțiune de circa 3 km, drumarii au lucrat în condiții grele, de ger, pentru a debloca zona. Când lucrările se apropiau de sfârșit și mai erau de deblocat doar circa 300 de me­tri, o altă avalanșă s-a pornit cu putere blocând de această dată și utilajele care ajutau la deblocarea zonei. Pentru a scoate utilajele prin­se sub zăpadă, în zonă a fost adus un alt buldozer din Arieșeni.(F.R.)
În satul Reciu
Tată și fiu bătuți în timp ce măturau zăpada în fața casei
     În 28 februarie , Ilie Vulc (61 de ani) și Ilie Vulc (25 de ani), tată și fiu, din satul Reciu, în timp ce măturau zăpada din fața locuinței, au fost agresați, fără vreun motiv anume, de trei tineri. Daniel Ciocănar (18 ani), Tiberiu Cândea (18 ani) și Filip Grecu (19 ani) i-au lovit pe cei doi, cu pumnii, în zona capului și a feței. Victimele au stat internate la Spitalul municipal Sebeș din 28 februarie până în 8 martie, ambii fiind diagnosticați cu plagă contuză parietală stângă, traumatism cranio-cerebral și traumatism piramidă nazală. În data de 9 martie, tatăl și fiul agresați s-au prezentat la Serviciul de Medicină Legală Alba. În urma consultării, doctorii au eliberat cer­tificate medicale din care rezultă că tatăl necesită pentru vindecare 9 zile de îngrijiri medicale, iar fiul între 12 și 14 zile. Cei doi au de­pus o plângere la Judecătoria Sebeș pentru fapta de lovire. În cazul în care cele două părți implicate, respectiv victime și agresori, nu se împacă, Daniel Ciocănar, Tiberiu Cândea și Filip Grecu riscă o pe­deapsă cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. (L.I.)
Chiar și în cazul unor alegeri anticipate,
Noul PPCD vrea să intre în Parlamentul României
     Schimbarea denumirii PNȚCD și procesul de fuziune a noii formațiuni politice - Partidul Popular Creștin Democrat - cu Uniunea pentru Reconstrucția României au constituit principalele teme ale conferinței de presă susținute ieri de liderii PNȚCD Alba. Congresul extraordinar al PNȚCD a avut loc în data de 5 martie, fiind hotărâtă, cu majoritate covârșitoare de voturi, schimbarea denumirii partidului în PPCD (PNȚCD), având ca semn electoral "ochiul" și sloganul "Fiecare contează!", preluat a doua zi de la partidul absorbit, URR. Liderul PPCD Alba, Alin Popa, a declarat că la viitoarele alegeri din anul 2008 sau, de ce nu, la anticipate, chiar dacă vor avea loc în septembrie a.c., partidul său o să atragă de peste două ori mai multe voturi din partea electoratului față de procentul obținut la "par­lamentare", pentru a atinge pragul de 5 la sută, minimum necesar pentru a accede în Parlament. Un prim pas a fost deja făcut, prin trecerea majorității organizațiilor și districtelor locale ale Acțiunii Populare (AP) la PNȚCD, în frunte cu vicepreședinții Adriana Josan și Claudiu Nicușan, a spus Alin Popa. De altfel, fostul președinte interimar al AP, Claudiu Nicușan, a prezentat un document potrivit căruia există un protocol între cele două partide în acest sens. La rândul său, vicepreședintele Vasile Voicu Bora a menționat că pen­tru a-și atinge obiectivul este necesară atragerea alături de PPCD a unor personalități marcante (cum este Marian Miluț, fostul candidat la președinția României din partea Acțiunii Populare), organizații și partide, inclusiv a foștilor țărăniști, pentru a crea un pol creștin-democrat. El a menționat că au început deja negocierile cu AP, unde mai multe organizații din țară au trecut deja la fostul PNȚCD, dar pe eșichierul politic național mai există alte 13 formațiuni politice de factură creștin-democrată. Unificarea forțelor, erodarea la guver­nare a actualilor aliați și existența, potrivit sondajelor, a unui procent de 19 la sută din din populație cu afinități creștin-democrate sunt doar câteva dintre atuurile pe care PPCD le are pentru a atinge acest deziderat, cred liderii organizației județene. Nici măcar faptul că abrevierea PNȚCD va fi păstrată timp de 6 luni, până la primul congres, în denumirea PPCD nu este, în opinia lor, un dezavantaj care să amintească de guvernarea cederistă din perioada 1996-2000, prescurtarea fiind menținută pentru a păstra tradiția țărănistă și pentru a evita problemele juridice care ar putea să apară.
Robert GHERGU

Doar baze americane operaționale în România
     Ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld, a declarat mier­curi, în urma întâlnirii cu președintele Traian Băsescu, că Statele Unite nu vor înființa în România baze militare de mari dimensiuni, ci doar baze operaționale. "Nu avem în vedere nici un fel de baze permanente, de dimensiuni mari, în afara celor existente. Planificăm totuși să începem discuțiile cu anumite țări europene pentru a deține locații operaționale, în colaborare cu țările respective. I-am spus președintelui că noi suntem pregătiți să începem discuțiile cu România pentru a vedea la ce fel de înțelegere putem ajunge. Acest lucru ar fi atât în interesul României, cât și al nostru", a spus Donald Rumsfeld. Șeful Pentagonului a precizat că nu a fost stabilit încă un termen pentru amplasarea acestor baze, iar discuțiile concrete vor începe "într-un interval rezonabil de timp". "Ceea ce dorim noi să realizăm pe plan global este să ne reorganizăm. El a subliniat im­portanța regiunii Mării Negre, menționând că problemele acesteia vor fi luate în discuție de către autoritățile americane. (I.P.)
De mânuță, pe furiș, la spital
     Miercuri, 9 martie, la ora 23.00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați de către un asistent medical de la Spitalul municipal Sebeș că la secția Urgențe au fost aduse două persoane ce prezentau urme de violență și care, după îngrijirile medicale primite, au refuzat internarea. S-a reușit identificarea lor în persoana numiților Ioan Ștefan (23 de ani), din satul Sibișeni și Andrei Galligari (21 de ani), din Sebeș. Se pare că între cei doi a avut loc o altercație în fața unui bar din municipiul Sebeș. Ștefan a fost diagnosticat cu politra­uma­tism prin agresiune, plagă înțepată umăr stâng, traumatism facial cu hematom și traumatism piramidă nazală, iar Galligari cu plagă con­tuză pavilion ureche stângă și regiune tempo-parietală stângă, plagă forte piramidă nazală și traumatism cranio-facial prin agresiune. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Reprezentanți din Alba, la Adunarea Generală a Crucii Roșii
     O delegație formată din 4 persoane va reprezenta județul Alba la Adunarea Generală a Societății Naționale de Cruce Roșie din România, programată să înceapă astăzi, la București, au anunțat surse oficiale. Este vorba de directorul Filialei Alba a CRR, Adrian Dușa, vicepreședintele CRR Alba, Cornel Oprișa (prim-adjunct al In­spectoratului județean pentru Situații de Urgență), dr. Olimpia Can­drea și dr. Octavia Olariu, membri în Comitetul de conducere al CRR Alba. La reuniune, care se va încheia sâmbătă, 12 februarie, vor fi prezentate, în principal, raportul de activitate pe anul 2004 și planul de acțiune pe anul 2005 al Crucii Roșii, urmând să fie supus aprobării și bugetul pentru acest an.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.