Curier județean
Duminica lăsatului sec de brânză (a izgonirii lui Adam din Rai)
Începutul Marelui Post al Sfintelor PaȘti
     Fiecare început de post este o nouă încercare de restaurare a firii umane serios desfigurată de asaltul ucigaș al primei ispite ger­minată în capul șarpelui, încă din Eden.
    Postul este un pilon de rezistență așezat la temelia sufletului, mai ales în clipele de slăbiciune ale acestuia, când asalturile agre­sive ale potrivnicului devin mai susținute, mai stăruitoare. Un post bun, respectat, este ca o terapie sănătoasă aplicată cu tenacitate în ciuda inconvenientelor. Un post ratat, defectuos, echivalează cu o șansă pierdută, cu o înfrângere înregistrată la masa verde pentru că nu s-au respectat regulile jocului. Oferta se repetă an de an. Postul bate la ușă. Mai sunt câteva zile până când calendarul creștin or­todox dă startul în proba de 7 săptămâni, răstimp în care împătimiții de post sprintează în cursa de escaladare a înălțimilor spirituale. Postul nu impune condiții restrictive de participare, nu margi­nali­zea­ză și nu refuză nimănui șansa repurtării unei biruințe asupra îm­bui­bării. Dintre multele dileme cu care se confruntă creștinul, poate nici una nu a fost înțeleasă mai greșit ca postul. Postul de bucate nu trebuie supralicitat, dar nici minimalizat. Postul alimentar sau cu­linar, îndeaproape secondat de o abstinență severă față de pornirile necontrolate, conduc în final la reușita postului creștin așa cum îi place lui Dumnezeu. Dar să nu irosim prețiosul spațiu limitat, teo­retizând asupra generalităților tehnice, ci să intrăm în fondul te­matic al postului, sau în miezul problemei.
    Pentru a garanta așezarea pe temelie solidă a postului, apelez la experiența unui practicant al ascezei și abstinenței. Este vorba de Înaltul Nicolae Mladin, fostul titular al catedrei de Teologie Morală la facultatea din Sibiu. Înlăturarea păcatelor - zice el - se face prin lupta directă împotriva ispitelor, dar mai ales prin exercitarea virtuților opuse. Mânia se înlocuiește cu blândețea; lenea, prin hărnicie; zgâr­cenia, prin dărnicie; răutatea, prin bunătate; vrăjmășia, prin dragoste și prietenie; desfrânarea prin castitate; mândria, prin smerenie; necumpătarea, prin înfrânare; invidia, prin a plânge cu cei ce plâng și a te bucura cu cei ce se bucură; hoția, prin cinste; nedreptatea, prin dreptate; uciderea, prin res­pectarea vieții; calomnia, prin respectarea onoarei apropiatului, etc.
    Așadar la reușita unui post concurează: deprinderea ordinii, a mun­cii zilnice, a unei vieți simple și sănătoase în hrană, îmbră­că­minte, odihnă, renunțând la plăceri vătămătoare sau periculoase, în­frânări la mâncare și băutură, etc.
    Nu putem lăsa la o parte postul plăcut lui Dumnezeu despre care El Însuși spune: "Nu știți voi postul care-mi place? Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi... Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău el va zice: iată-mă!... Domnul te va călăuzi continuu și în pustie va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale și vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată" (Isaia LVIII, 6-9,11).
Preot Petru PINCA - Blaj

Umaniștii în febra alegerilor
•Echipe complete la conducerea filialelor PUR Cer­gău, Roșia de Secaș, Stremț, Baia de Arieș, Ocoliș și Poșaga *La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc și Conferința municipală Aiud a PUR
     În cadrul acțiunii de organizare a conferințelor de alegeri a fi­lialelor locale ale PUR (s-l), în prezența președintelui PUR Alba, deputatul Nicolae Popa, la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc conferințe de dare de seamă și alegeri la filialele locale PUR (s-l) Cergău, Roșia de Secaș, Stremț, Baia de Arieș, Ocoliș și Poșaga. În urma voturilor exprimate au fost alese următoarele echipe de conducere: *Cergău: Lucian Bozoșan - președinte; Gheorghe Pinca, Mircea Ilieș, Ilie Voica, Liliana Mihu - vicepreședinți; Cosmin Mun­tean - secretar; *Roșia de Secaș: Claudiu Pușcaș - președinte; Mircea Damian, Mircea Gavrilă, Ovidiu Bunea, Pușa Muntean - vicepreședinți; *Stremț: Marius Sântoma - președinte; Simion Hasa, Petru Fărădău, Cristian Stan - vicepreședinți; Doina Sârbu - se­cretar; *Baia de Arieș: Silviu Bârlea - președinte; Mihai Rusu, Elena Savu, Iosif Bădoi - vicepreședinți; Nicoleta Popa - secretar; *Ocoliș: Victor Giurgescu - președinte; Ioan Puiu, Simion Chirică, Alexandru Bufnea - vicepreședinți; Ioan Brata - secretar; *Poșaga: Gligor Bleonț - președinte; Vasile Bet, Virgil Mitea, Călin Fârțală - vicepreședinți; Valentin Hangan - secretar.
    De asemenea, la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc la Aiud Conferința municipală a organizației Partidului Umanist Român. Pe ordinea de zi figurează analiza rezultatelor de la alegerile locale și generale din anul 2004, precum și alegerea noilor echipe de con­ducere. Cele mai mari șanse le are actualul președinte Avram Pojar. De precizat că PUR Aiud este fieful consilierului județean Oliviu Feneșan, care a refuzat mai multe oferte de promovare în Ministerul Agriculturii. (I.P.)
Ghinion cu nemiluita
     Lucrătorii Postului de Poliție Bistra au fost sesizați, în 10 martie, la ora 12.00, de Gheorghe Stan, din Lunca Merilor, că fiului său de 10 ani, elev în clasa a IV-a, în timp ce se deplasa de la școală spre domiciliu, la ieșirea din centrul comunei Bistra pe DN 75, de pe prelata unui autocamion aflat în trafic i-a căzut în cap o bucată de gheață. Băiatul a fost transportat la Spitalul din Câmpeni, fiind trans­ferat ulterior la Spitalul județean Alba pentru efectuarea unui examen tomografic. În urma cercetărilor a fost identificat conducătorul auto­camionului: Florin Luca (29 de ani), din Câmpeni. Conducătorul nu a observat acest incident stupid și și-a continuat drumul. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
"Lupii paznici la oi"
     În 3 februarie și 10 martie a.c., polițiștii din Blaj au fost sesizați, de către reprezentantul unei societăți comerciale din Blaj, că în re­petate rânduri, din magazia de materiale și piese de schimb a liniei de îmbuteliere a unității, persoane necunoscute au sustras produse de uz industrial. În urma cercetărilor au fost identificați autorii în persoana numiților Florin Rațiu (37 de ani) și Cornel Sârbu (30 de ani), ambii din Blaj, gardieni publici a căror misiune era... păzirea acestui obiectiv. Respectivii au pătruns în interior cu ajutorul unei chei potrivite și prin forțarea ușoară a ușii de acces. Au sustras cutii cu elemente de asamblare, perii de sârmă, cutii cu vopsea, un flex, cizme de cauciuc, un polizor, etc., toate în valoare de 20 milioane lei. Se pare că în luna februarie Florin Rațiu a fost ajutat de cel de-al doilea făptaș, iar în perioada 5-10 martie a acționat singur. Pre­judiciul a fost recuperat în proporție de 85 la sută și restituit so­cietății păgubite. Cei doi gardieni publici sunt cercetați pentru comi­terea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.