Actualitate
Ioan Rus nu este nici pe placul senatorului George Cristian Maior
"Unii din PSD Alba înțeleg greșit competiția politică din interiorul partidului"
     Prezent ieri la Alba Iulia, unde a acordat audiențe, senatorul PSD de Alba, George Cristian Maior, a declarat într-o conferință de presă că este dezamăgit de felul cum unii membri ai organizației ju­dețene, și nu numai, înțeleg competiția politică din sânul partidului, răspunzând astfel unei întrebări legate de candidatura lui Ioan Rus la șefia PSD Alba. "Mai sunt unii care înțeleg greșit competiția din PSD. Aceasta trebuie să fie corectă, cinstită, bazată pe programe, pe idei, pe inițiative. Din păcate aceștia nu pot rupe legătura cu tre­cutul și atunci nu pot acționa în spiritul unei social - democrații mo­derne care trebuie să fie specifică unei țări cu vocație europeană. Cum este posibil să critici rezultatele foarte bune obținute de PSD Alba la alegerile parlamentare? Niciodată în istoria ei, această or­ganizație nu a avut un senator și doi deputați, ca acum. De fapt, în tot Ardealul rezultatele au fost cu mult peste așteptări. Și atunci de unde toate aceste nemulțumiri?", a spus senatorul Maior.
    Și președintele PSD Alba, deputatul Mugurel Sârbu, l-a acuzat pe Ioan Rus că nu s-a implicat deloc în campaniile electorale de anul trecut. "Nu vreau să întru în nici o dispută cu Ioan Rus, dar a­cum e ușor să dai sfaturi de ce și cum ar fi trebuit să fie. Era de preferat că dânsul să vină în timpul campaniei electorale cu idei și inițiative, dar din păcate a «strălucit» prin absență. Cred că de fapt toate aceste reacții ale sale nu sunt decât intoxicări ale membrilor PSD și nu în ultimul rând a opiniei publice", a conchis Mugurel Sârbu.
Răzvan JURCĂ

Târgul de la Albac - atracția cabanierilor, interes scăzut al operatorilor de turism
     Reprezentanții Ministerului Transporturilor, Locuinței și Turis­mului, Octavian Arsene și ai ANTREC România, Maria Stoian, au avut cuvinte de apreciere la adresa organizatorilor Târgului Național de Turism Rural de la Albac, care au reușit să adune în același loc turiști, operatori de turism și cabanieri. Ei au vizitat și Arieșeniul, Vârtopul și Rimetea. În prima zi a manifestărilor de la Albac, târgul a primit și primii oaspeți din străinătate. A fost vorba de niște francezi sosiți în județ la invitația CJ Alba, pe relația cu DGPDC, care au fost însoțiți de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dan Simedru și de secretarul general, Mariana Hurbean. A doua zi a târgului a însemnat organizarea unui seminar de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru, care a prezentat raportul privind derularea proiec­tului IDEQUA. Acesta are ca principal obiect de activitate realizarea unei axe a cantității și calității pornind de la Marea Baltică la Marea Egee. Organizatorii spun că târgul de la Albac se integrează firesc în acest proiect, în care parteneri sunt instituții și organizații cu rol în dezvoltarea regională din Germania, Grecia, Cehia, Bulgaria și Po­lonia. În altă ordine de idei trebuie spus că, dacă posesorii de pen­siuni turistice au venit în număr mare, adică 80, nu același lucru se poate spune despre operatorii de turism, doar 16 din totalul de 50 anunțați prealabil. Referindu-ne la calitate și profesionalism, am re­marcat pliantele pensiunilor agro-turistice de la Gârda și "Poarta Smeilor" de la Sălciua. Astăzi va avea loc tragerea cortinei peste târg, iar cu ultimele detalii vom reveni.(I.H.)
Primarul din Baia de Arieș are soluții fantastice pentru îmbunătățirea calității apei potabile
     Orașul Baia de Arieș este inclus în cadrul Programului SAMTID de creare a operatorului unic de apă potabilă, prin care se urmărește atât extinderea rețelelor existente de distribuție a apei potabile, cât și îmbunătățirea calității acesteia. Dar ideea SAMTID deși agreată de populație, spune Gheorghe Bora, viceprimarul orașului, este total dezagreabilă primarului Silviu Mârzan și consilierilor PSD. Disputele pe această temă sunt mai vechi, din campania electorală, și cu atât mai acute. Includerea orașului Baia de Arieș în programul SAMTID a fost a actualului deputat PD Ștefan Bardan (pe atunci director tehnic la Apa CTTA Alba) cel care a propus și soluțiile necesare. El a fost însă acuzat că-și face campanie electorală dacă își susține ideile. Probabil aici se află cerbicia cu care Silviu Mârzan, dar și deputatul PSD Liviu Mugurel Sârbu se opun ideii SAMTID. Și lunile au trecut fără ca necesara trecere a rețelelor de apă și canalizare, a stației de epurare și a prizei de apă în administrarea Consiliului județean Alba să se producă, fapt ce aduce întârzieri în derularea programului la Baia de Arieș. Ultima propunere a celor doi oponenți este orga­ni­zarea unui referendum asupra acestei schimbări de administrator. "Es­te hilar să faci un referendum când ar trebui să-ți faci de fapt trea­ba în interesul cetățenilor", a declarat Ștefan Bardan, care a com­pletat că niciodată Consiliul local Baia de Arieș nu va avea banii necesari pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă. La rân­dul său, viceprimarul Bora a declarat că Silviu Mârzan nu are altă alternativă pentru asigurarea îmbunătățirii calității apei potabile. Ce a propus el la un moment dat este de domeniul fantasticului și anume "tăierea unei păduri comunale în care s-ar putea obține 1 miliard de lei și accesarea pe FRDS a unor fonduri, dar care nu pot depăși 2 miliarde de lei. Și numai lucrările la priza de apă de pe Valea Ciorii sunt de peste 4 miliarde de lei. Și restul?", se întreabă Bora.
Anca DINICĂ

Deputatul Popa se grăbește
Cetățenii Cugirului vor fi întrebați dacă doresc declararea orașului ca municipiu
     Deputatul PD de Alba, Ștefan Bardan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că anunțata depunere a unei inițiative parla­men­tare este deocamdată în stadiul unei simple idei. "Colegul nostru Ni­colae Popa s-a grăbit. A fost o simplă discuție între noi (cei patru par­lamentari de Alba reprezentați ai PD, PNL și PUR care au con­stituit un grup pentru susținerea intereselor județului - n. red.), dar nu putem să inițiem un astfel de proiect de lege fără consultarea admi­nistrației locale și mai ales a cetățenilor. Până acum s-au mai ridicat în rang și alte localități din județ, dar singurele «beneficii» sunt în creș­terea taxelor și a salariilor din administrație. Avem astfel de e­xemple: Baia de Arieș ar fi unul dintre ele. Nu știu dacă ridicarea în rangul de municipiu este o prioritate acum pentru Cugir. Mai impor­tant este să atragem aici investitori pentru ocuparea forței de mun­că, abia după creșterea nivelului de trai al locuitorilor ne putem gân­di la așa ceva."
Anca DINICĂ

În ciuda masivelor căderi de zăpadă,
Copiii au adus soarele la "Serata primăverii"
     expozițieRestaurantul "Ulpia Traiana" a găzduit joi, 10 martie, tradiționala serbare intitulată "Serata primă­verii", organizată de Asociația "Spri­jiniți copiii" din Alba Iulia, constând în aniversarea zilelor de naștere ale beneficiarilor pro­iectelor asociației și invitaților a­ces­tora, celebrate în primul tri­mestru. Sala a fost împodobită cu baloane și beculețe colorate, flori, mărțișoare și decoruri de pri­măvară realizate de copii, sub îndrumarea cadrelor didactice. Manifestarea a reunit aproximativ 50-60 de copii de la Școala ge­nerală "Ion Agârbiceanu" din municipiu, unii dintre ei fiind însoțiți de părinți, precum și angajați și voluntari ai asociației sau colaboratori. Din partea autorităților județene și locale au participat doar sub­prefectul Clement Negruț și Gruia Bumbu, consilierul prefectului pe problemele rromilor. Sărbătoriții au avut parte de o masă festivă și de distracție "cât încape". Elevii școlii au prezentat un spectacol literar-muzical și au participat la un concurs de desene, lucrările care au ilustrat cele mai frumoase flori de primăvară fiind premiate cu diplo­me și dulciuri de către organizatori. De asemenea, au susținut reci­taluri cunoscuții interpreți de muzică populară Leontina Fărcaș, Cristian Fodor, Adrian Țiboc și grupul instrumental "Dor" al Casei de Cultură a Studenților. Evoluția Biancăi Șușman, de numai 5 anișori, a stârnit ropote de aplauze. De asemenea, grupul "Dance to sun­rise" și-a demonstrat măiestria, delicatețea mișcărilor pe ritmuri la­tino ale tinerelor perechi încântând publicul. Totodată, elevii Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, împreună cu Laura Pă­durariu, din Cugir, au prezentat o expoziție de icoane. (R.G.)
Autoturism răsturnat
     Pe DN 14 B, în 10 martie , în jurul orei 6.00, Stelian Horea Steavu (26 de ani), în timp ce conducea autoturismul Opel Astra, proprietatea unei societăți din Blaj, nu a redus viteza la coborârea unei pante și acționând frâna de serviciu a intrat în derapaj, răs­turnându-se în afara părții carosabile. Atât conducătorul auto, cât și pasagera Alexandrina Pătruț (21 de ani), din Zlatna, au fost trans­portați la Spitalul municipal Blaj, pentru acordarea de îngrijiri me­dicale. Steavu s-a ales cu un traumatism cranio-facial și fractură de piramidă nazală, iar pasagera cu fractură de omoplat drept, trau­matism cranio-cerebral acut închis și traumatism al coloanei ver­tebrale, fiind internată la secția ortopedie. În cazul în care Alexan­drina Pătruț va depune plângere, conducătorul auto poate fi cercetat pentru vătămare corporală din culpă. (L.I.)
Ministrul Atanasiu a discutat cu reprezentanții corporațiilor AAI și Lockheed Martin
     Ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, aflat la Washing­ton DC în delegația oficială condusă de președintele Traian Băses­cu, s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor firme de prestigiu cu care Ro­mânia are în desfășurare programe de cooperare în domeniul în­zestrării armatei. La AAI Corporation, Atanasiu a discutat despre posibilitatea continuării programului de dotare a Armatei României cu avioane de cercetare fără pilot. Discuțiile de la sediul Lockheed Martin Corporation au vizat dezvoltarea capacităților de transport ae­rian cu aeronave C-130 Hercules, posibilitățile de extindere a supra­vegherii prin radar a spațiului aerian, respectiv ofertele firmei ame­ricane privind avioanele multirol. Oficialii americani au avut numai cuvinte de apreciere la adresa ofițerilor români de contrainformații de pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan.(F.R.)
Șantaj politic
     Liderii Partidului Popular Creștin Democrat (PNȚCD) Alba au acu­zat conducerea Alianței D.A. că practică șantajul politic. Vice­președintele PPCD Alba, Vasile Voicu Bora, a declarat că primarii și consilierii locali creștin-democrați (foști țărăniști) sunt supuși unor presiuni din partea celor două partide componente ale alianței poli­tice pentru a trece în tabăra acestora, fiind amenințați că, în caz contrar, localitățile respective nu vor primi fonduri pentru dezvoltare. Din acest punct de vedere, el susține că nu s-a schimbat nimic față de perioada în care PSD se afla la guvernare, ci dimpotrivă, șantajul politic s-a înăsprit. Bora a spus chiar că un astfel de comportament politic dă de gândit, pentru că ar putea duce la situația de a rea­părea temerea de a vorbi în public, cu implicațiile sale, ca pe vremea comuniștilor.(R.G.)
Tentativă de sinucidere
     Catinca A., din Alba Iulia, a ajuns joi după-amiază la Spitalul ju­dețean de Urgență, după ce a vrut să încheie definitiv socotelile cu viața, la vârsta de 83 de ani. Bătrâna a povestit personalului medical de la "Urgențe" că a băut sodă caustică, încercând să se sinucidă. Pacienta a fost internată la secția de reanimare pentru a beneficia de tratament corespunzător, ea suferind arsuri chimice la nivelul a­pa­ratului digestiv. (R.G.)
Hoți prinși în flagrant
     În 9 martie, la ora 23.00, polițiștii din Baia de Arieș l-au depistat într-un bar pe Radu Patucsi (38 de ani), din Bistra, ce avea asupra sa un cuțit cu lama de 8 cm. El este cercetat pentru port fără drept în locurile publice a unui cuțit. În aceeași noapte, în jurul orei 0.45, au fost prinși în flagrant Ioan Vlad (31 de ani) și Lucian Petruț (28 de ani), din Baia de Arieș. Cei doi aveau asupra lor o plasă, în care erau 11 kg. sârmă de cupru. Sârma a fost sustrasă de la societatea la care ei erau agenți de pază. Ioan Vlad și Lucian Petruț sunt cer­cetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Seminarii la A.P.M. Alba
     În perioada 14-28 martie, Agenția de Protecția Mediului Alba va organiza seminarii privind diseminarea informației referitoare la anga­jamentele asumate de România în urma negocierii capitolului 22-Mediu. La discuții sunt invitați reprezentanți ai direcțiilor din județ, ai au­torităților locale, ONG-uri "verzi", agenți economici și mass-media. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.