Editorial
Vânătoarea de stafii
     Într-un week-end mai degrabă liniștit, două știri au atras atenția unui auditoriu somnolent, tolănit în fața micilor ecrane. Într-o așe­zare oltenească, sătenii, cu mic cu mare, în frunte cu pastorul spi­ritual reînhumau cele câteva oase, ce au rezistat trecerii a două de­cenii, aparținând unei sărmane femei strămutată din lumea celor vii, acuzată post-mortem că s-a transformat în... moroi și acum le tulbură liniștea patriarhală! Cam în același timp șase autocare burdușite cu români plecați să-și găsească de lucru în străinătate, bântuiau ca niște stafii prin Franța, Germania și Italia, forțând intrarea în Spania dar, fiind expulzate dintr-o țară în alta, pentru că nu posedau acte în regulă. Deși escortate de mașinile cu girofar ale polițiștilor comunitari, autocarele au încercat în mai multe rânduri să scape de vigilența cerberilor, însă de fiecare dată au căzut în plasă, sfârșindu-și excursia în vama Nădlac.
    La început, reprezentanții Ministerului român al Afacerilor Ex­ter­ne au avut o reacție destul de palidă față de incidentul de la granița spaniolă, însă ulterior, sub biciul presei au făcut-o ceva mai ferm, dar răspunsul venit de la Madrid a fost cel la care ne așteptam. Chiar dacă am fi tentați să avem un fel de revoltă față de cei care prea des ne pun mâna-n piept atunci când încercăm să ne aven­turăm spre vest, să nu ne grăbim să judecăm pripit. Atitudinea ibe­ricilor nu trebuie interpretată ca rea-voință și nici ca o răzbunare pen­tru faptul că un conducător auto român adormit la volan a trimis în lumea umbrelor cinci polițiști ai Gărzii Naționale, iar alții au fost grav răniți! Ori pentru că Steaua lui Gigi Becali a eliminat din Cupa UEFA pe Valencia!
    Mai mult ca sigur, acești reprezentanți ai Uniunii Europene s-au cam săturat să ne tot atragă atenția că dreptul la liberă circulație nu înseamnă dreptul de a da buzna într-o țară străină atentând la liniștea și legile ei. Nu ne putem lăsa pradă naivității să credem că spaniolii nu cunosc mecanismele cu parfum balcanic, cum ar fi va­luta împrumutată de șoferii-cămătari ai firmelor de transport prin care s-a ajuns ca atâția compatrioți de-ai noștri să muncească la negru în Barcelona, Madrid, Valencia ori Sevilla. Acum au consi­derat că a sosit momentul să le transmită omologilor români un se­rios avertisment să facă o "curățenie" generală în propria ogradă, pentru că oficialitățile spaniole au trecut la regularizarea actelor ce­tățenilor străini sosiți pentru munca la negru.
    Iar măsurile n-au întârziat să apară. Ministrul de Interne Vasile Bla­ga a ordonat imediat o anchetă care a scos la iveală o serie de probleme grave la trecerea frontierei a mai multor cetățeni români către Spania: lipsa biletelor dus-întors, a voucherelor, a invitațiilor și a altor documente legale. În urma celor constatate întreaga condu­cere a Poliției de Frontieră Arad a fost demisă. Poate s-ar impune un control la fel de sever și la firmele de transport internațional, ast­fel încât alți români, cei cinstiți și corecți, să fie scutiți de umilințele pe care le-au îndurat cei 240 de de bistrițeni din cele șase autocare.
    Mulți s-au întrebat cum de nu le-a fost refuzată intrarea în Aus­tria, Germania, Franța și Italia, țări cunoscute pentru cerbicia cu ca­re-și apără granițele în fața invaziei esticilor. Ele nefiind însă gazde s-au mulțumit doar să verifice documentele de călătorie, dar care în mod cert vor avea o cu totul altă atitudine când "excursioniștii" ro­mâni nu vor putea face dovada că au toate cele necesare pentru a rămâne legal pe teritoriul lor. Adică unde vor locui și cu ce vor trăi pe timpul sejurului. Occidentul ne mai arată încă o dată cartonașul galben. Va urma oare cel roșu (vizele)?
Dumitru HENEGAR