Prima pagină Ediția din: 16.3.2005
Situație disperată în satul Luminești, comuna So­hodol
Izolați de restul lumii, 112 oameni așteaptă soarele ca să topească troienele
     Deși de ieri-noapte nu a mai nins și normal ar fi fost ca astăzi să nu mai existe nici o localitate izolată, se pare că lucurile nu stau tocmai așa în satul Luminești (comuna Sohodol). Potrivit primarului comunei, Lucian Andreica, 112 oameni din Luminești trăiesc un a­de­vărat coșmar din cauză că de vineri sunt izolați de restul lumii și au rămas fără provizii. "Nu a ajuns până la ora actuală nici un utilaj de deszăpezire până acolo, asta și pentru că unele dintre ele nu pot pătrunde din cauza reliefului accidentat. Cert este că am apelat la toate autoritățile abilitate să ne ajute dar răspunsul primit a fost unul cinic «descurcați-vă așa cum ați făcut-o și până acum»", ne-a de­clarat domnul Andreica. Domnia sa a mai adăugat că nu este, pro­babil, vorba de rea-voință ci doar de neputință în condițiile în care ju­dețul nostru nici nu dispune de utilajele necesare în astfel de situații. Cunoscând dificultățile cu care se confruntă comuna sa în fiecare iarnă, dl. Andreica a avut inițiativa de a înființa o firmă (prima din ju­deț) prin care să achiziționeze utilaje de deszăpezire și astfel să rezolve problema "pe plan local" (așa cum i-au sugerat și cei de la Protecția Civilă). Inițiativa a fost susținută și de consilierii locali care au votat pentru firmă un buget de 2 mld. lei însă "mai așteptăm o hârtie de la București dar care întârzie să vină". "Mă simt nepu­tincios când oamenii strigă din vârful dealului că nu mai au ce mân­ca și eu nu pot să-i ajut în nici un fel deși așa m-am angajat în cam­panie", a mai precizat dl. Andreica.
    Este totuși de neînțeles cum în anul 2005 mai sunt posibile astfel de situații în care autoritățile dau neputincioase din umeri. Să înțe­legem că singura soluție este să dea și acolo soarele care să to­pească troienele? Și dacă nu iese soarele în următoarele zile?! (I.P.)
La Roșia Montană, zăpada a ajuns la 2 metri și jumătate înălțime
     Primarul comunei Roșia Montană, Virgil Narița, aduce mulțumiri conducerii societăților SC Cupru Min SA Abrud și Roșia Min Roșia Montană, pentru eforturile făcute în vederea deschiderii unei porțiuni din drumul județean 742 Gura Cornii-Bucium Muntari-Roșia Poieni blocat de căderile masive de zăpadă. Potopul alb de la sfârșitul săp­tămânii trecute a făcut ca stratul de zăpadă să ajungă pe alocuri la 1,5-2,5 metri fiind necesară intervenția buldotancului, a împin­gă­toa­relor cu lamă pe pneuri și a încărcătoarelor frontale, utilaje de mare capacitate. "Ca urmare a acestei acțiuni, dublată de intervenția TAF-ului din dotarea primăriei, căile de acees au fost deblocate iar moții din acea zonă nu mai sunt izolați", a spus primarul Virgil Narița. (F.R.)
Monumentele istorice din Sebeș trebuie restaurate aproape integral
•Ministrul Culturii, Mona Muscă, a promis că va spri­jini această amplă operațiune, astfel ca vestitul burg să nu se... îmburde!
     Recent, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă a avut o întâlnire la București cu d-na Mona Muscă - ministrul Culturii și Cul­telor căreia i-a prezentat situația nu tocmai roză a monumentelor istorice și siturilor de pe raza localității."Cercetarea în teren a cen­trului medieval al municpiului Sebeș - rezervație de arhitectură cu deosebite valențe istorice - a pus în evidență o problematică vastă, care impune în mod obiectiv măsuri de conservare și restaurare. Natura intervențiilor este diversă în funcție de starea de sănătate a fiecărui edificiu în parte, monument de arhitectură sau orice alt mo­nument, care într-un tot unitar creează ansamblul arhitectural al Se­beșului medieval. Se impun a se realiza intervenții în procent de 90% asupra tuturor edificiilor și siturilor din muncipiul Sebeș grav deteriorate de traficul intens. În acest sens am solicitat d-nei mi­nistru sprijinul pentru desemnarea unor specialiști în vederea apli­cării Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice precum și a Ordinului 2682/2001 privind aprobarea Normelor metodologice de clasare și evidență a monumentelor istorice. Răspunsul a fost u­nul pozitiv și în curând o comisie din partea Ministerului Culturii va sosi la Sebeș. Problemele relatate trebuie urgent rezolvate pentru a putea fi cuprinse în noul Plan de Urbanism General și al Cadastrului General al municipiului Sebeș", ne-a declarat primarul Alexandru Dăn­cilă. Bineînțeles, ca burgul să nu se... îmburde, este absolut ne­cesară centura de ocolire a Sebeșului.
Răzvan JURCĂ

Stațiunile turistice, tot mai aproape de atestare
     Consiliul județean Alba este pe cale de a finaliza unul dintre cele mai ambițioase proiecte demarate de actuala conducere a instituției. Este vorba despre declararea a cinci localități din județul Alba ca stațiuni turistice: Arieșeni, Rimetea, Gârda, Șugag și Albac. Pre­șe­dintele Ion Dumitrel ne-a declarat că echipa de la CJ Alba care se ocupă de pregătirea proiectului lucrează zi și noapte pentru că în­treaga documentație trebuie depusă până la sfârșitul acestei luni. A­gen­ția Națională de Turism și-a dat acordul de principiu pentru ca lo­ca­litățile menționate să dobândească statutul de stațiuni turistice.(F.R.)
În "Luna Pădurii"
Natura bate tradiția
     În Munții Apuseni, ca și în cei ai Sebeșului și Cugirului, zăpada este încă de 2 metri și unii au demarat un proiect, lăudabil de altfel, numit "Luna Pădurii" și care ar trebuie să se desfășoare pe par­cursul unei luni - 15 martie-15 aprilie. Spunem ar trebui pentru că nu vedem cum se va proceda în acele zone ale județului unde, cum spu­neam, deși suntem la mijlocul lui martie, natura nu ține cont de calendar și îngroapă (la propriu) casele oamenilor în zăpadă lăsân­du-i fără curent și hrană. Sau poate această acțiune este destinată numai zonelor de șes ale județului unde, de ce să nu recunoaștem, au dat deja mugurii pomilor? Dar cum liderii locali și factorii de de­cizie ai județului își au birourile "unde-i cald și bine" este cumva scu­zabil că s-au gândit să respecte, de dragul de a nu întrerupe tradiția, perioada 15 martie-15 aprilie deși, spunem noi, ar fi putut să o pre­lungească până la sfârșitul lui aprilie. Nu de alta dar ne îndoim că se pot planta pomi sub zăpadă!!! (Nora LUCA)
"Dosarul etichetelor" amânat din nou
     Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis ieri amânarea "do­sarului etichetelor" în care este implicat fostul director a complexului de vinificație de la Jidvei, Toader Ignat. Instanța a decis ca procesul să fie amânat până săptămâna viitoare pe 22 martie a.c. Până a­tunci a fost solicitată o expertiză contabilă pentru stabilirea preju­diciului creat de Ignat la SC Jidvei.(F.R.)
Dumitrel întinerește CJ Alba
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că ședința de consiliu va avea loc la sfârșitul acestei luni. "Poate cel mai important punct de pe or­dinea de zi este cel referitor la noua organigramă și la statutul de funcții al CJ Alba. Noutatea o constituie înființarea unui Compar­ti­ment pentru dezvoltarea turismului. Vreau să vă mai spun că vom avea circa 40 de locuri în organigramă. Toate posturile vor fi ocupate prin concurs, iar în comisie nu vor fi evaluatori de culoare politică. Vreau ca jumătate din personalul instituției să fie reprezentat de ti­neri care vor să muncească și sunt buni profesioniști", a spus Dumi­trel.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.