Curier județean
Agricultorii Albei învață cum pot intra în Uniunea Europeană
     Se cunoaște cât de greu s-a negociat capitolul "Agricultură" pen­tru aderarea României la Uniunea Europeană. Pe lângă marile dife­rențe de ordin tehnic, ce ne separă de practicarea unei agriculturi per­formante, cunoștințele profesionale și mentalitatea atârnă greu în ba­lanța competitivității. Sesizând aceste carențe Oficiul Județean de Consultanță Agricolă Alba a întocmit un program de pregătire și per­fecționare profesională a populației rurale din domeniul agricol, silvic și piscicol. Sunt vizați cu prioritate specialiștii, fermierii, conducătorii societăților și asociațiilor agricole, pro­ducătorii individuali. În acest an au fost abordate și dezbătute teme cum sunt: noutăți tehnice și teh­nologice la cultura de cereale, plante tehnice, ameliorarea pro­ducției animaliere și creșterea animalelor; agricultura ecologică; viti­cultură și pomicultură. Pentru a spori interesul și atractivitatea par­ticipanților la cursurile de pregătire au fost invitate cadre universitare de la USAMV Cluj-Napoca, cercetători de la SCDA Turda, SCDZ Târ­gu Mureș, SCDP Cluj, SCDV Blaj, specialiști cu experiență și practică îndelungată în producție. Printre prioritățile înscrise pe agenda dezbaterilor a figurat necesitatea modernizării gospodăriilor țărănești, transformarea lor în exploatații agricole familiale și comerciale viabile care să genereze surplusuri de produse destinate pieții.
    Având în vedere marele potențial turistic pe care îl are județul nos­tru, un ciclu de expuneri a avut ca temă dezvoltarea și promovarea agroturismului și asocierea acestuia cu promovarea agriculturii eco­logice. Exemplele folosite au convins cursanții că agroturismul este generator de venituri alternative pe tot parcursul anului. Participanții au aflat care sunt pașii de urmat în certificarea fermelor și produ­se­lor ecologice. Pe toată durata desfășurării cursurilor, ca și în dez­b­aterile și seminarele ce au avut loc, s-a pus un accent deosebit pe necesitatea ca fiecare cursant să înțeleagă că în UE nu se mai poa­te practica o agricultură de subzistență cu mijloace empirice, rudi­mentare. Igiena, calitatea și costul produselor sunt decisive pe piața agroalimentară europeană.
ing. Ovidiu DRĂGUȚ, OJCA Alba

141 de amenzi pentru nefolosirea centurii de siguranță
     În perioada 11-13 martie, în județul Alba, a fost organizată o ac­țiune pentru prevenirea accidentelor rutiere grave datorate condu­cerii sub influența băuturilor alcoolice și nefolosirii centurii de siguranță. Au participat atât cadre de la reședință cât și de la posturile de poliție comunale. Un număr de 574 de conducători auto au fost san­c­ționați contravențional, dintre care 141 pentru nefolosirea centurii de siguranță. Respectivii conducători au primit amenzi între 500-700 mii lei, având posibilitatea de a plăti în 48 de ore minimul stabilit de lege, respectiv 250 mii lei. De asemenea au fost reținute în vederea suspendării 21 de permise de con­ducere, din care 16 pentru con­ducerea sub influența băuturilor alcoolice. S-au constatat 2 infrac­țiuni, ambele la regimul circulației. Valoarea amenzilor aplicate s-a ri­dicat la suma de 368 milioane lei. (L.I.)
Bătrân decedat în fața unei pizzerii
     Nicolae M., de 73 de ani, din Alba Iulia, a decedat ieri dimineață pe trotuarul din fața Pizzeriei Roberta din centrul municipiului. Deși la fața locului a fost chemată o ambulanță, echipajul autosalvării nu a mai putut face nimic pentru salvarea vieții bătrânului. Corpul ne­însuflețit a fost transportat totuși la Spitalul județean, fiind direc­ționat însă spre morgă, în vederea stabilirii cauzei exacte a dece­sului. Sur­se medicale au declarat că ar putea fi vorba de un infarct mio­cardic, bătrânul fiind cunoscut ca suferind de afecțiuni ale inimii.(R.G.)
Învinețit în bătaie
     Dumitru Florea, de 71 de ani, din Alba Iulia, a fost internat la Spi­talul județean de Urgență, după ce a fost victima unei agresiuni pro­duse luni seara, pe Bulevardul Revoluției, în apropierea intersecției cu str. Vasile Goldiș. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, fractură a piramidei nazale și escoriații faciale, fiind internat la secția ORL. Dumitru Florea ne-a declarat că în timp ce se îndrepta spre casă a fost atacat de 7 indivizi, care s-au năpustit asupra lui cu pumnii și picioarele. Bătrânul, care avea ochii vineți și fața umflată și plină de urme de sânge, susține că nu i-a provocat pe agresori, iar după în­căierare a constatat că nici nu fusese jefuit. El a menționat că va depune plângere la poliție, împotriva bătăușilor, mai ales că pe unul dintre ei îl cunoaște.(R.G.)
Centru de informare - documentare pentru elevii din Mirăslău
     Primarul comunei Mirăslău, Aurel Mărginean, ne-a declarat că se intenționează deschiderea în cadrul școlii generale cls. I-VIII din localitate a unui Centru de informare - documentare pentru cei apro­ximativ 200 de elevi din zonă. Acesta presupune amenajarea unei biblioteci, dar și a unei rețele de calculatoare cu acces la Internet. In­vestiția, în valoare de aproximativ 120 de milioane lei, va fi supor­tată de către CJ Alba și Consiliul local din Mirăslău.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.